Krenem li ... - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

Tišina

Krenem li ...

Ocenite unos
"Pođi i razdaj svo bogatstvo i budi sluga svima. I postaćeš neizmerno bogatiji nego pre, jer nećeš biti srećan ni zbog hleba ni bogatog odela, nego zbog beskrajno uveličane ljubavi" (Fjodor Dostojevski).
Krenem li ponovo da pešačim, tabanajući od jednog do drugog svetog zdanja, to neće biti radi iskupljenja greha, jer ovo što živim i nije greh, pre je kaljuga, ogavština koja nema snage da se pruži u prostor i vreme dalje od moje truležnosti, dajući joj poseban lik samosvesnog, plačljivog pohotljivca.
"Smrtni smo kad nagomilavamo svojinu za sebe i potomstvo, osnivamo porodicu ili državu, ili, pak, kad stičemo slavu; ali, kad se bavimo istinom, besmrtni smo i ne treba da se bojimo ni promene ni nesreće" (Dejvid Henri Toro).
*
Dunav, malo naježen. Alas izvlači mrežu. Ne zaboravljam. Što vidim - zna niz vodu da oteče. Što taknem - pamtim vavek vekova.
*
Sparno veče. Najradije bih spavao na terasi. Sedim za radnim stolom, otvorena knjiga preda mnom, kad ... Trgnu me pesma zrikavca, kao da sam na livadi, na padinama Zlatara, ili pored mora, na plaži oivičenoj šumom. Krenem za zvukom. Na terasi, iznad žardinjere u kojoj se šepure petunije, primetim raspevanog stvora. A pre koji dan sam na pomenuto bilje spustio majušnog puža kog sam sprao mlazom vode mijući voće s placa što ga mati po ocu poslala. Vratih se za sto i ... Potekoše reči o ljudima koji pate.
Manje govoriti. Postati odgovorniji spram emocija. Njihovi autentični poklisari nisu reči.

Komentara

  1. Avatar od  alsindjic
    odlican prikaz,pogotovo Dostojevski,s pocetka.