Na kraju hodočašća - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

Tišina

Na kraju hodočašća

Ocenite unos
Mrklinu, promočivu sećanjem dnevnog viđenja, razbaštinjuju solilokvijumi navukoderenih oblaka. Onda sklopih oči. Tvoje se usne lako spustiše na moje kapke i taj dodir provede me kroz galeriju izbutanih slika u tiha i čista predvorja sna.
*
Izarana, pred put, jedva odgovorih iskušenika Sašu od namere da mi tutne u ruke papirni smotuljak s nešto novca.
*
Saša me otpratio do izlaza. Pozdravljam ga. Vrata se iza mene dugo ne zatvaraju. A onda osetih kako se njegov pogled odlepljuje s moje figure i odnosi me kao sliku u tihost manastirskih odaja.
*
Manastir Grgeteg. Ljubiša, šef poslovnice "Putnika" u Sremskim Karlovcima. Kao da se njegova mekota, čini mi se među svetom prikrivana i brižljivo ospoljavana, ovde sasma opričinila. Pomaže u manastiru.
*
Manastir Krušedol, poslednji na ovogodišnjem obilasku. U njemu grobovi mnogih istorijskih ličnosti. Poklanjam se ostacima moštiju despota Stevana Slepog, koje su spaljene na lomači u XVI veku kada je spaljen i manastir.
Neću obići manastir Velika Remeta. Žurim kući. Iz torbaka izvlačim veliku crvenu jabuku koju mi u manastiru Jazak, zajedno s kruškama i kolačima, darivaše mlada monahinja.
*
Na Banstolu sustiglo me smagnuto nebo. Strahoban pljusak i vijanje vetra. Okupan sam, neuviđavno, kroz odelo. Ljubim svoj štap i ostavljam ga čobanin-vetru da služi, da gužvelja oblake. Ulazim u autobus.

Ostavljam svoj štap
čobanin-vetru njim da
oblake vija

iz knjige "Na putu", Zosim Popac

Komentara

  1. Avatar od  New Time


    "
    onda osetih kako se njegov pogled odlepljuje s moje figure i odnosi me kao sliku u tihost manastirskih odaja" ...

    Stap - (Eskulapov štap)

    Dopada mi se.