Značenja pojedinih boja - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

Blogujem o svemu i svacemu

Značenja pojedinih boja

Ocenite unos

Koja su značenja određenih boja


Žuta boja -Simbolizuje svetlost,odnosno Sunce.Spada u grupu toplijih boja. Nijanse ove boje se koriste kao boje za krecenje manjih prostorije omladine.Njeno delovanje je se ublažava belom bojom.Isto tako se izbegava kontakt za zelenom i kombinacija izražene žuto narandžaste boje.

Zelena boja-Retko ćemo se sresti sa zelenom bojom u svom osnovnom tonu,koji dominira prostorijom.Danas se ona koristi za prijemne prostorije,kuhinje i radne sobe.Predstavlja vezu prostorije i ekologije.Može se sresti i u ’kivi’ varijanti.Spada u grupu hladnijih boja.

Plava boja –Spada u grupu osnovnih boja. Njen kontrast je žuta boja, a pomešane daju zelenu koju čine karakteristike obe boje. U prirodi se ogleda kroz plavetnilo neba. Simbol plave boje: mudrost, inteligencija...Uticaj na ljude: smiruje rad srca,usporava disanje,podstiče um-boja mira i odmora.

Ljubičasta boja - Nastaje mešanjem plave i crvene boje. Možemo je sresti u mnogo varijanti, i u većini slučajeva je hladna i monotona. Po svaku cenu je treba zaobići kao boju u dnevnim sobama. Mesta na kojima je treba koristiti su ona u kojima ima malo svetla.

Crvena boja -Simbol ljubavi, strasti, vatre. Podstiče emocije. Može poslužiti kao izvor energije za rad.Veoma popularna kod dizajnera.Najbolje se slaže sa crnim,belim i sivim prostorijama. . Ova boja se u određenim nijansama u nekim predelima može pronaći kao [B]boja za fasade .

Narandžasta bojaSpada u tople boje,simbolizuje optimizam. Jako popularna za radne prostorije i dečije sobe, jer naučnici tvrde da je uzročnik bržeg protoka kiseonika u mozgu.

Crna boja- Predstavlja odsustvo boja. Dosta se primenjuje. Već smo napomenuli da se odlično slaže sa crvenom.Kada crna dominira,onda je zastupljena u hladnim prostorima. Upotrebljava se u kuhinjama, kupatilima. Odlična boja kožnih garnitura nameštaja.

Bela boja- Ljudi tvrde da se za a prostranstvo, čistinu, sklad, mir i vizuelno olakšavanje enterijera treba korstiti bela boja.Neprihvatljiva je kao pozadina za druge boje jer te iste boje onda ne dolaze do svog punog izražaja.U teoriji,belo predstavlja skup duginih boja. U praksi to nije slučaj jer ona u stvari predstavlja odsustvo boja. Karakter prostora varira u odnosu na boju koja se sa njom kombunuje.Ukoliko se kombinuje sa plavom ili sivom bojom, ambijent će biti hladan, dok je obrnuto ukoliko se kombinuje sa narandžastom.Savršena je za dekorativne akcente.

Braon boja-Simbol zemlje, snage

Siva boja-Neutralna boja sama za sebe,ali isto tako ima tu moć da neutrališe i boje sa kojima se kombinuje.

Updated 26.08.2012 at 10:43 by Cecara (reklama)

Kategorije
Život

Komentara