Održavanje Električnih Aparata - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

martinbeograd

Održavanje Električnih Aparata

Ocenite unos
Vanredni događaji u vašem domu i korisni saveti:
Ukoliko u kući ili stanu nemate svetlo potrebno je izvršiti sledeće provere:


  • Da li su ispravne sijalice, proveriti sve osigurače kako na razvodnoj tabli u Vašoj kući ili stanu a zatim proveriti i glavnu razvodnu tablu u objektu. Da li su ispravna sijalična grla. Ukoliko nakon svih provera niste pronašli kvar najboolje rešenje je da pozovete električara.

Delimično napajanje prostora električnom energijom – u nekim prostorijama ima struje u nekima nema:


  • Obavezna provera razvodne table u samom stanu ili kući a zatim i glavne razvodne table (sva tri osigurača tj. dovodne faze). U slučaju da se prilikom zamene osigurača (stari tipovi) ili podizanja sklopki (novi automatski osigurači) pojavljuje određeno varničenje ili osigurači ponovo iskaču neophodno je da se obustavi zamena i dizanje sklopki sve do potpunog otklanjanja grešaka strujnog kola u određenoj fazi.

U slučaju stvaranja neprijatnog mirisa kao što je nagorela plastika ili delovi izolacije kablova potrebno je:


  • Da se prekontrolišu svi utikači i utičnice kako bi se pronašli tragovi pregrevanja. Najčešće probleme ovakve vrste mogu izazvati kućni aparati poput TA peći, šporeta, grejalica, klima uređaja, fenova za kosu i dr.

Kada konstantno dolazi do gubljenja jedne iste faze u kući ili stanu odnosno kada pregoreva glavni osigurač:


  • Uglavnom se radi o pregorevanju ležišta odnosno mesta na kome se nalazi glavni keramički osigurač jedne od postojećih faza. U ovom slučaju dolazi do opasnog zagrevanja napojne žice što može izazvati požar. Istrošeno postolje na kome se nalazi osigurač obavezno treba zameniti. Pokvareni osigurači ne smeju se licnovati. Ne smeju se ubacivati automatski osigurači sa većom amperažom na mesta gde su predviđene manje jačine el. struje. Primer može biti Vaša spratna el. razvodna tabla i osigurači od 16 A. Da bi se shodno potrebi za jačom el. strujom postavili osigurači od 20 A mora se izvršiti detaljna provera električne instalacije kako bi utvrdili da li će veća amperaža biti podržana. U suprotnom se mogu pojaviti određeni problemi.

Šta je najvažnije znati o korišćenju električnih aparata u kupatilima:


  • Za vreme kupanja ili tuširanja savetuje se isključivanje prekidača preko kojeg dolazi do napajanja bojlera. Savet važi kod klasičnih bojlera ne i protočnih. Za uštedu prilične količine tople vode a samim tim i uštede električne energije važno je podešavanje radnog termostata koji ima svaki bojler (preporučuje se da to bude ¾ od maksimuma). Ukoliko se za vreme grejanja vode čuje određeno šuštanje to je jedan od sigurnih znakova koji upućuju na čišćenje kazana bojlera i uklanjanje kamenca.



  • Održavanje električnog šporeta je od velike važnosti. Čist šporet ne znači i njegovo zalivanje pri pranju. Isti slučaj je vezan i za kuvanje. Kratak spoj može se desiti ukoliko je voda došla do pojedinih delova komandi i električne instalacije. Ukoliko dođe do toga savetuje se isključivanje napajanja uređaja i pozivanje ovlašćenog servisa.
  • Pre početka grejne sezone obavezno je pregledanje TA peći i njihovo servisiranje. Potrebno je da se provere grejači, termostat, el.motori ventilatora kao i postojeće ožičenje. Servisiranje postojećih elektromotora sa ventilatorom nije preporučljivo pa se svakako savetuje kupovina novih. Sedenje na TA peći nikako nije preporučljivo!


Kada se osvetljenje na moment pojačava i smanjuje ili dolazi do treperenja sijalica:

Prvo i osnovno je da se isključe svi osigurači tj.limitatori. Verovatno se radi o popuštanju dovodne kleme kod neutralnog voda ili pregorevanju žice. U tom slučaju može se desiti da kod svih uređaja koji imaju fazne napone regularnog režima od 220v dođe do linijskog napajanja od 380 v i prouzrokovanja štete na uređajima. Pod hitno se savetuje pozivanje ovlašćenog servisa.

Izvor : Elektricar Beograd : MajstorBeograd.com

Updated 29.11.2013 at 00:32 by martinbeograd

Tagovi: aparati, uredjaji
Kategorije
Nekategorizovano

Komentara