Boje U Očima Deteta - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

isidorabeograd

Boje U Očima Deteta

Ocenite unos
Naučna istraživanja pokazala su koliko je zapravo veliki uticaj boja prisutnih u dečijim sobama. U celokupnom zdravlju i raspoloženju Vaše bebe utiču upravo boje u prostoru.

Boje za bebe:

Vidljivost boja kod dece je pri samom rođenju. Crvena boja je prva koju će primetiti svako novoređenče, dok će vremenom moći da registruju i druge boje poput plave, zelene i žute. I pored toga što dosta ljudi ne veruje u ovako nešto, istraživanja stručnjaka pokazuju da je već kod četvoromesečne bebe prisutno razlikovanje svih boja. Ono što je svakako bitno jeste da u uzrastu od 2 do 3 godine dete bude upoznato sa svim nijansama a to se može postići u toku igranja sa različitim igrackama za decu i drugim predmetima. Ovaj uzrast deteta time razvija svoju maštu i kreativnost.

Boje u očima nešto starije dece:

Kod predškolske dece bi naročito trebalo da bude uočljivo prepoznavanje svih boja pa čak i nijansi. Deca ovog uzrasta obično imaju boju koja im je omiljena i obično traže da budu okružena takvim predmetima što im svakako treba pružiti.

Odgovarajuća boja za novorođenčad:

Za bebe je recimo prisustvo bele boje najadekvatnije kao jedan od simbola mira, reda, besprekorne čistoće i tišine. Već kad beba malo poraste za nekih šest meseci, savetuje se postavljanje iznad kreveca male vrteške u tamnoplavoj boji. Uočavanjem ovog kontrasta beba može napraviti prostor za kompletan spektar boja s kojima će se postepeno upoznavati.

Baloni u svetlo roze boji ili po koji crveni detalji u uglovima sobe mogu pojačati osećaj za boje kod dece. Devojčica će u ovom slučaju veoma zavoleti ružičaste tonove. U prvoj godini života deteta preporučuje se ubacivanje kroz detalje boje lavande. U kombinaciji sa belom bojom izgledaće odlično.

Detalji u jarkim bojama u kombinaciji sa zidovima pastelnih tonova jedna su od dobitnih kombinacija za sobu Vašeg deteta. Odabir posteljine, postera ili dečije igracke plave, crvene, žute ili zelene boje uneće posebnu radost Vašem detetu kao na primer ove sjajne igracke masha i medved 2016 Deca uzrasta 6 godina vole da budu okružena bojama koje su tople poput roze, svetlocrvene ili ciklame. One pored toga što im mogu uliti svu potrebnu sigurnost pružaju im osećaj nežnosti i ljubavi.

Kod dece mlađe od sedam godina omiljena boja je crvena i oni će vrlo često zahtevati i takvu boju garderobe. Naučno je dokazano da deca na taj način skreću pažnju na sebe. Tokom odrastanja oni će menjati svoje omiljene boje i nijanse što je kod dece potpuno uobičajeno. U njihovim sobama je svako eksperimentisanje dozvoljeno od najjačih do najnežnijih boja zidova, nameštaja, ukrasnih lampi , tepiha i drugih detalja.

Updated 25.02.2016 at 00:31 by isidorabeograd

Tagovi: igracke, igre
Kategorije
Porodica , Život

Komentara