Punjeno prase na srpski način- - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

ugusuz

Punjeno prase na srpski način-

Ocenite unos
........ Punjeno prase na srpski način- ( po receptu čuvenog srpskog kuvara- Milijana Stojanića.- za 10.- osoba.
Sastojci : 1.kom.- prase očišćeno od 10.- kg, 300.- gr - mast od suve slanine,
80.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Nadev:100.- gr. masti, 150.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 300.- gr.- krupne hlebne prezle, .- dcl.- sok gusti od malina, 120.- gr.- sitno seckanog celera,30.- gr.- sitnoseckanog peršuna, 500.- gr.- pečenog oljuštenog kestena, 200.-. gr.- domaće belučne kobasice isečene na kockice, 2.- gr.- majčine dušice u prahu, 20.- gr.- pire od paradajza, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 2.- kom.- tvrdo kuvanih jaja, 200.- gr.- sino sečenih šampinjona, 1.-. dcl.- biste supe.
Dodatak : 2.- dcl.- vode, 25.- gr.- maslaca, 120.- gr.- jabuke, 150.- gr.- zelene salate , 25.- gr.- peršunova lista.
Način pripremanja:
Očišćeno prase dobro oprati, ocediti , i obrisati čistom krpom.Namazati ga sa masti spolja i iznutra, posoliti pobiberiti i ostaviti na stranu . Praseću džigericu iseći na sino i popržiti sa crnim lukom na malo masti. Dodati sečene pečurke i jaja isečena na kocke, prezle i pobiberiti i posoliti pržiti sve zajedno još nekoliko minuta. Usuti gusti sok od maline i onoliko bistre koloko je potrebno dase masa veže. Dodati seckani peršunov list i dobro izmešati. Ovim nadevom napuniti pripremljeno prase, zašiti ga , premestiti u sud za pečenje i namestiti u klečeći položaj. Zatim mu staviti u usta parče drveta. Ovako pripremljeno prase staviti u umereno zagrejanu pećnicu na 225.- stepeni pokriti ga poklopcem i peći ga.- 3 .- do .- 4 .- sata premazujući ga mešavinom vrijuće vode i maslaca. Pred kraj pečenja skinuti poklopac da prase dobije boju. Pečeno prase staviti na zagrejanu činiju u istom klečećem položaju u kakvom je bilo u pećnici. Drvo izvaditi iz usta praseta za meniti lepom crvenom jabukom. Ukrasiti činiju listovima zelene salate i peršunovog lista.

Updated 24.02.2010 at 23:48 by izabelitta

Kategorije
Život , Kulinarstvo

Komentara