5 Odličnih Vikend Destinacija za Ovo Proljeće - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

DamirRi

5 Odličnih Vikend Destinacija za Ovo Proljeće

Ocenite unos


Planirate li uskoro jedan ukradeni romantični vikend, kvalitetno provedeno obiteljsko druženje, ili jednostavno kratkoročni predah od svakodnevnih obaveza, posla i svakodnevne rutine? U mom prvom blogu ovdje predložiti ću i argumentirati neke od vikend destinacija koje Vam mogu uljepšati ovo proljeće te Vas vratiti u dobro raspoloženje poslije duge, sive i hladne zime.

1. Salzburg
Iako će se mnogi ponadati Beču kao jednoj poželjnoj vikend destinaciji na ovoj listi, ipak smo odlučili da vam ponudimo nešto sveže i drugačije. Austrija je zemlja kao iz bajki koja nudi mnogo više od svog glavnog grada, te se čini da su druge destinacije pomalo nepravedno zapostavljene. Iz istoimene pokrajine, Salzburg je mali grad na temperamentnoj reci Salzach. Ukoliko s mosta promatrate stari grad, moći ćete vidjeti sve njegove kupole, krovove i prekrasne bajkovite siluete. Nakon mosta, krenite odmah putem stare gradske jezgre (na zaštićenoj listi UNESCO), te uživajte u šetnji kroz uske ulice koje su ukrašene s baroknim brončanim tabelama pored dućana. Divite se tradicionalnoj nošnji alpskih ljepotica (Dirndl) ili nasmiješite autentičnim dokoljenkama i kožnim hlačama njihovih partnera. Ako imate sreće, posjetiti ćete Salzburg za vrijeme festivala klasične glazbe i uživati u najkvalitetnijoj operi, koncertima i teatru. Čak i ako niste ljubitelj klasične muzike, vjerojatno Vam neće biti problem prošetati do Getreidegasse 9, gdje se nalazi Mozartova rodna kuća i u kojoj je proveo punih 17 godina. Salzburg će Vas također očarati pogledom na stari dvorac Hoensalzburg koji bdije nad ovim gradićem već punih 9 stoljeća. Ukoliko budete imali vremena, svakako posjetite Muzej Salzburg koji se nalazi u velebnoj baroknoj Neue Residenz palači. Ili, jednostavno šetajte uokolo sve dok vas zidovi ukliješteni u litice ne vrate nazad u čarobni labirint, te se nakopn toga malo odmorite se u nekom od šarmantnih malih kafića, po mogućnosti uz kavu i Sacher tortu.

2. Zagreb
Zagreb doista plijeni svojim šarmom - arhitektura, gastronomija, klubovi - i mjesto je okupljanja ljubitelja kulture, umjetnosti i glazbe. Žila kucavica ovog grada je Trg Bana Jelačića i to neka Vam bude jedan od glavnih orijentira prilikom razgledavanja. Raskomotite se u jednom od kafića i osluškujte puls svakodnevnice ovog grada. Ako ste pak za još impresivniji pogled, zaputite se do kule Lotrščak iz 13. stoljeća i uživajte u čarobnoj panorami. Ukoliko želite odmoriti oči i uši, svakako otiđite do Trga Marka Marulića gdje se nalazi prekrasan botanički vrt. Svako proljeće otvara se izložba 10 000 vrsta biljaka, a sam vrt je na površini od skoro 5 hektara. Ako se jedan Berlin može da pohvaliti sa svojim jezerima, Zagreb također ne zaostaje puno s jezerom Jarun. U neposrednoj blizini grada je i Park prirode Medvednica. Istražite njene planinarske staze ili pećinu Veternica. Kada ste ponovo spremni za gradski metež, vratite se nekim od lijepih trgova, npr. Katarinin Trg sa najljepšom baroknom crkvom ili Markov Trg sa suptilnim ukusom gotike. Zavirite u Muzej suvremene umjetnosti ili čudnovati Muzej prekinutih veza. Zagreb je doista neponovljivo proljetno iskustvo!

3. Temišvar
Ako imate želju osjetiti onaj jedinstveni banatski šarm, moj prijedlog je da posjetite Temišvar možda već ovog proljeća. Ovo je treći najveći grad u Rumunjskoj koji se diči nekim od najljepših gradskih trgova, parkova i vrtova. Temišvar će Vas očarati svojom ljepotom i zanimljivim stilom koji je rezultat utjecaja Turaka, Austrijanaca, Srba, Tatara i drugih naroda. Nalazi se na obalama rijeke Begej i sve češće ga nazivaju malim bratom Beča. Glazbeni hepeninzi, galerije umjetnosti te poporilčno živahan noćni život su samo neki od razloga zašto bi ga trebalo posjetiti ovog proljeća. Na vašoj turističkoj mapi obavezno markirajte sljedeće gradske znamenitosti: Trg pobjede (Piaţa Victoriei), Trg ujedinjenja (Piaţa Unirii) i Trg slobode (Piaţa Libertăţii). Divite se staroj gradskoj vijećnici, rimokatoličkoj katedrali ili velikoj sinagogi. Ako poželite odmor od jarkih gradskih fasada, posjetite vinariju Recaș i uživajte u ukusu lokalnih vinskih sorti kao što su Kadarka i Mustoasa.

4. Sofija
Sofija nije jedan od velikih urbanih centara, ali će Vas definitivno oduševiti svojim opuštenim mladolikim stavom i zanimljivom mješavinom istoka i zapada. Mnogi turisti će pohrliti u planinska odmarališta ili pravo na morske obale, ali Vi ćete itekako napraviti pravi izbor ako rezervirate jedan proljetni vikend u Sofiji. Crkve zaobljenih kupola, otomanske džamije, spomenici posvećeni Crvenoj armiji i gradske četvrti koje vidljivo pripadaju eri socijalizma – Sofija ima toliko lica i uvijek će Vas iznova oduševiti. Crkva Aleksandra Nevskog, crkva Sveta Sofija, Muzej socijalističke umjetnosti, ili privlačni park Borisova Gradina, neke su od znamenitosti koje ne smijete propustiti.

5. Bratislava
Na početku ovog bloga sam napisao da ću se potruditi nabrojati i opisati ne one najveće (npr. Prag ili pak Budimpešta), ali ipak super zanimljive proljetne vikend destinacije. I upravo zbog toga ću Vam predložiti da posjetite „umiljatu“ Bratislavu, glavni grad Slovačke. Na obalama Dunava i naslonjena na Male Karpate, Bratislava je mali grad koji nudi mnoštvo zanimljivosti za svakog putnika. Naravno, moj prijedlog je da započnete turistički obilazak u staroj gradskoj jezgri i šetate kroz poviješću ispunjenim uskim ulicama. Malo dalje, sigurno ćete primijetiti utjecaj socijalističke prošlosti. Svakako posjetite gradsku tvrđavu koja nadgleda Bratislavu, tirkizno plavu crkvu, prošetajte mostom SNP, ili jednostavno uživajte u ukusnom slovačkom pivu i domaćoj kuhinji.

Sretan Vam put želim!

Komentara