Zašto je važno znati engleski jezik - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

Maca Papučarica

Zašto je važno znati engleski jezik

Ocenite unos

Engleski je opisan kao “jezik prilika” i kad dođete do kraja ovog članka, prilično sam sigurna da ćete se složiti samnom.

Ako ste trenutno u dilemi i pokušavate odabrati jezik koji ćete učiti u školi, ili imate viška slobodnog vremena i želite učiti novi jezik u svoje slobodno vrijeme, zašto ne bi odabrali engleski jezik? Ako vam se učenje engleskog jezika čini “već viđeno” onda dopustite da vam navedem par razloga zašto se skoro svi odlučuju za engleski kao prvi strani jezik i kako bi to koristilo vama u daljnjem životu.


Engleski je jedan od najčešće govorenih jezika u svijetu

Iako je mandarinski najviše korišten jezik u svijetu (jer ima najveći broj govornika) engleski jezik ćete biti u mogućnosti koristiti češće jer se govori u više zemalja nego bilo koji drugi jezik. To znači da će vam se ulaganje svog vremena u učenje engleskog jezika isplatiti jer nema smisla staviti ogromnu količinu vremena i truda u učenje jezika koji ćete jedva ikada imati priliku koristiti.

Uključujući Veliku Britaniju, nevjerojatnih 60 (od 196) zemalja koristi engleski jezik kao službeni jezik (SAD, Australija, Kanada, Novi Zeland, itd) - Zemlje koje koriste engleski kao službeni jezik. To je jezik diplomatije i službeni jezik Europske Unije, Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske asocijacije za slobodnu trgovinu, da ne spominjem mnoge zemlje Commonwealth-a. Štoviše, engleski je, kao drugi strani jezik, usvojilo mnoštvo zemalja, uključujući Norvešku, Švedsku, Dansku, NJemačku i Nizozemsku. Ukupno, oko 1,5 milijarde ljudi govori engleski diljem svijeta - a drugi dio su u procesu učenja.

Znajući engleski jezik otvorit ćete si više prilika

Točno govoriti drugi jezik jasno odražava nekoga tko je uložio veliku količinu vremena, resursa i predanosti potrebne za savladavanje drugog jezika. No, iako već možda poznajete neki drugi jezik, dodavanjem engleskog jezika u svoj životopis se može pokazati osobito korisno. Biti ćete u mnogo boljoj poziciji da se prijavite za radna mjesta u inozemstvu, i dosegnete još višu razinu poznavanja engleskog jezika.

Engleski se još naziva “poslovnim jezikom” i nije teško vidjeti zašto. Ako imate ambicije da postanete međunarodni poslovni čovjek, onda je vrlo važno da ste u mogućnosti govoriti engleskim jezikom. Čak i ako niste mislili na život i rad u inozemstvu, to ne znači da će se engleski jezik u vašem životopisu pokazati kao beskoristan. Štoviše, znanje engleskog jezika, je poželjno i važno poslodavcima u svim zemlja.

Znajući engleski imat ćete pristup nekim od najboljih svjetskih sveučilišta

Engleski je široko cijenjen kao jezik visokog obrazovanja. Oxford, Cambridge, Harvard i MIT su samo neki od poznatih sveučilišta koji zauzimaju mjesta na vrhu kada govorimo o svijetu obrazovanja, a da biste pohađali bilo koji od njih morat ćete točno govoriti engleski jezik. Ako vam engleski nije materinji jezik, morat ćete izaći na jedan engleski test tijekom procesa upisa kako biste dokazali da je vaš stupanj engleskog jezika na razini koju zahtjeva akademsko okruženje, a ne na nuli. Ako vam je cilj u životu pohađati jedan od ovih sveučilišta, onda se uhvatite učenja što je ranije moguće jer ćete biti nagrađeni upisom u jedan od prestižnih fakulteta na svijetu.

Engleski je jezik nekih od najvećih svjetskih književnosti

Poznavanjem engleskog jezika moći ćete uživati u dijelima nekih od najpoznatijih svjetskih pisaca, i čitati izvorne tekstove (ne prijevode). Radovi Shakespeare-a će vam zvučati potpuno novo i drugačije, a možete uživati i u klasičnim djelima Emily Brontë, Orkanskim visovima i Jane Eyre, Jane Austen - Ponos i predrasude i mnogo, mnogo više. Prevođenjem tekstova gubimo čar istinskog razmišljanja pisca i jedini način da cijenimo klasično književno djelo je ispravno ga čitati u izvornom jeziku. Čak i bolje, kroz čitanje ćete produbiti svoje znanje engleskog jezika tako da ćete ga obogatiti novim riječima i rečeničnim konstrukcijama. Jednostavno otvorite neki online rječnik i pretražite riječ koju ne razumijete.

Poznavanje engleskog jezika znači bolje poznavanje popularne kulture


Najuspješnija filmska industrija nalazi se u Hollywood-u, a suvišno je reći, da se sve odvija na engleskom jeziku. Koliko puta ste bili u kinu gledati američki blockbuster i bili frustrirani jer niste mogli držati korak s brzim tempom titlova? Koliko puta je vaše društvo pjevušilo pjesmu na engleskom jeziku, a vi niste bili u mogućnosti pjevati s njima zajedno jer je na engleskom, a vi ne znate riječi?