R&Roses - Zvezde za pomorandžu - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

izabelitta

R&Roses - Zvezde za pomorandžu

Ocenite unos
Noćas padaju zvezde.

Nisam izašla. Virnula sam sa terase i videla da nije dovoljno vedro da bi se meteori mogli videti. Nije važno, svakako taj događaj budno prate teleskopske "oči kosmosa" i imaću priliku da te snimke vidim već uskoro na televiziji ili netu. Meni nije problem da zamislim želju i na neviđeno.

Poljubila sam za laku noć jednu glavicu punu peintbola i okršaja raznih vrsta, pa odlučila da pročitam "Devojku s pomorandžama".
Posle "Sofijinog sveta" i "Maje", sa zadovoljstvom sad menjam lajanje na zvezde uživo, za ovo čitanje Gordera.

Knjiga stvarno kao pomorandža.
Kora joj se lako odvaja. Končići tek ovlaš omeđuju režnjeve, napete od zrelosti i slasti. Kad je uzme u ruke, čovek pomisli da sa njom može sve. Može je podeliti sa nekim, na nekoj terasi pod zvezdama; može od nje napraviti sok i popiti ga naiskap; može je zamisliti na pijačnoj tezgi, u supermarketu; u rukama nekog Etiopčeta, planinara, prosvetara, kosmonauta; kao igračku, oružje, ukras... Ili, najbolje, kako sa neke slike, iz neke knjige ili melodije, iskri i narandžasti se njena ideja, napisana, opisana, opevana...

Zdrava je.
Justejn je u knjizi o životu našao zdravlje. I ponudio ga. Lako, kao voćku.
Hoćeš priču evo ti priča. Hoćeš smisao evo ti smisao.
E sad to probavi sam.
Uzme čovek Univerzum, Život i Smrt, i žonglira, kao sa pomorandžama.

Kažu da se veliki pisci poznaju po grandioznim digresijama. On ih nema. Tek kao primer uzme "Mesečevu sonatu". Prvi stav je ulazak u život, treći je oproštaj od života. "Znam da postoji Zlo jer sam čuo treći stav Betovenove Mesečeve sonate."
"Na sreću, postoji i veseli allegretto u ovom računu. Između ove dve tragedije izvodi se veselo lutkarsko pozorište, a tu predstavu ne bih hteo da propustim. Spreman sam sve da uložim na drugi stav!"

Franc List je drugi stav "Mesečeve sonate" nazvao "cvetom između dva ponora". Na osnovu slušanja bih se složila.
Iskreno, ja nikad nisam ni pokušavala da ga odsviram. Mama me je toliko puta terala da pred gostima sviram prvi, da joj nikad nisam ni rekla da ima dalje. Svakako mi se na osnovu notnog teksta učinio baš teškim. Da sam stigla do trećeg, pomorila bih sigurno i sebe i familiju... No, verujem da ni to, a ni Listovo i Gorderovo tumačenje zajedno, mami ne bili neki argument da me ne posadi za klavir...

Noćas, zahvaljujući Gorderu, mislim na mamu. I na to što je tata uspeo da je šarmira svojim pesmama. Da joj je napisao nešto bezveze, ona bi ga možda otkačila, a samim tim bi otkačila i celu mene, i ovu noć u kojoj nada mnom pada nevidljiva meteorska kiša.
Hvala mama, jer kraj mene sad spava plod mog neotkačivanja nečijeg šarma. Hvala za drugi stav, iako sam uz njega dobila i prvi, a i treći. I da sam u prilici da biram, nikada se ne bih odrekla cele te sonate, u zamenu za spokojnu tišinu nepostojanja.

Leonard Koen je tokom jednog londonskog koncerta, i izvođenja pesme Tower Song, došao do odgovora šta je smisao života. Nakon što je otpevao celu pesmu, čuli su se samo još prateći vokali "tu dam dam dam, te du dam dam". I, naravno, njegov odgovor je bio upravo to, ključ za sve naše najveće misterije je... "tu dam dam dam, te du dam dam".

Tako je važno da svako od nas proživi svoj život voljno i svesno. Sad, kojim će ključevima otkrivati tajne životne šifre i nije toliko važno. Na svetu i onako ne postoje dve iste pomorandže.

Updated 26.02.2010 at 07:42 by izabelitta

Kategorije
Kultura i umetnost , Književnost

Komentara

 1. Avatar od love hunter
  Alo bRe.

  Padaju zvezdeeeeeeeeee (Tifa)

  a ti čitaš knjigu?

  KnjišKi moljCu.

  :)