Srpski kulturni klub - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

Grof od Banata

Srpski kulturni klub

Ocenite unos
SRPSKI KULTURNI KLUB

Srpski kulturni klub je zajednica gradjana Srbije, koja tezi negovanju najboljih kulturnih vrednosti, drustvenog uredjenja koji odrazava vecinsko opredeljenje gradjana drzave Srbije, kao i politicke misli koja doprinosi ustrojstvu drustvenog zivota u Srbiji.

Srpski kulturni klub je polazni osnov buduceg gradjanskog delovanja . Ako je pitanje drzavnog uredjenja politicko pitanje, kultura, kao i drustvo trebaju da imaju svoje uporiste, negovanje, pa i propagiranje putem klubova kao osnova gradjanskog udruzivanja. Nacionalno bogatstvo koje se identifikuje na svim nivoima, treba biti tako racionalno rasporedjeno, da se saradnja sektora poslovanja sa materijalnim dobrima, kao i opsta kultura gradjana uzajamno dopunjuju. Neophodnost ove saradnje iskazuje se u tehnoloskom razvoju a nivo ospte kulture drustva treba da bude na istom nivou razvijenosti.

Srpski kulturni klub ce razvijati i negovati kulturnu bastinu Srba , sa tradicijom preko hiljadu godina, ali uz uvazavanje svih pojedinaca, etnickih zajednica koji su svojim doprinosom ucestvovali u razvoju opste kulture Srba , kao vecinskog stanovnistva . Kulturne institucije su u obavezi da resavaju kulturne probleme, na taj nacin sto ce svojim doprinosom raditi na poboljsavanju opste kulture, a ujedno svojom iniicijativom posvetiti stalnu paznju na tokove drustvenog zivota. Krizni periodi su najbolja provera koliko je jedno drustvo svojom opstom kulturom stabilno. Slozeni kulturni problemi svakako moraju biti potpomognuti i od same drzave.

Negovanje srpske kulture, nije i ne sme biti sama sebi cilj, vec teznja da se najbolje kulturne tradicije nadju kao dominantne a da se kod drugih etnickih grupacija stvara poverenje i tolerancija koja nema pretenzije o majorizaciji etnickih odnosa, vec naprotiv podsticanje dobrih kulturnih vrednosti kod istih.

Srpski kulturni klub ce se zalagati da se drustvo u celini tako uredjuje , gde svi gradjani mogu ravnopravno ucestvovati u razvoju drustvenih odnosa putem organizovanih oblika udruzivanja na poslovnom, kulturnom, politickom sektoru bez namere da se drugim manjinskim, neorganizovanim grupacijama nanese ugrozenost zivotnog opstanka. Svako udruzivanje mora biti takvog opredeljenja gde se vecinsko opredelenje ne smatra dozvolom za majorizacije na bilo koji nacin. Monopol u poslovanju, kulturi, i politici ne smeju biti osnov takvog drustva.
Kategorije
Nekategorizovano

Komentara