Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 27
    Koja Sedi Avatar od  _baba_
    Član od
    22.01.2007.
    Aktivnost
    10.02.2012
    Zemlja
    Fiji
    Blogovi
    3

Odgovor: Biti il' ne biti?

Iz iste knjige koju je navela Squaw...

-Povremeno im lupite samar, to ce im razbistriti misli.
    -Vucite ih za usi da bi bolje culi.

1. Batina je iz raja izasla...
    a vi zelite da vase dete dom smatra rajem na zemlji.

2.Batina ima dva kraja...
    te se trudite da uvek drzite onaj koji vam po pravu jaceg i pripada.

Ne volim nasilje, ne volim batine i ne razumem ljude koji batine primenjuju kao vaspitni metod.
    Ne postoji taj razlog zbog kojeg bih istukla dete.

uhvatio i popustio Avatar od  morrib
    Član od
    28.01.2007.
    Aktivnost
    16.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    61

Bio sam nemirno dete, i pravio sam dosta nestašluka, neki put i preko mere.Više puta sam dobijao tamburicu po zadnjici ili šamarčić od roditelja, imao sam sreću ili takve roditelje koji su sankcionisali moje "ponašanje" samo onda kad su sve mere ubeđivanja iscrpljene, i onda a i sada nisam to smatrao kao iživljavanje, već kao kaznu za učinjenu krivicu, više puta sam molio Boga da me izdevetaju na brzinu nego da me preznojavaju sa vaspitnom pričom, jer mi je instikt nevaljalog brže išao od razuma. Nešto slično sam primenjivao prema svom detetu, danas 33 godišnjem, i ja i dan-danas, volim svoje roditelje, kao što i on voli mene, i kao odrasli ljudi nemamo nikakvih tajni u pogledu takvih dešavanja, pa često dođemo na tu priču o kažnjavanju, zaključak je isti kod mene i kod mog deteta, da je to bilo opravdano i neki put čak previše blago. Nisam za iživljavanje i mučenje, ali mi ljudi ako nemamo neke sankcije za činjenje nečega što nije uredu, blago rečeno, u većini slučajeva će mo se opustiti i preći onu nedozvoljenu granicu.

Starosedelac Avatar od  la femme
    Član od
    21.02.2007.
    Aktivnost
    28.12.2007
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32

Kad sam bila mala, dobila sam par puta "batine" - nekad bismo brat i ja stvarno bili nemoguci, i onda bismo dobili par puta po turu... obicno je delovalo, jer bismo se posle toga smirili!

Najbolje je bilo kad posalju nas da izaberemo prut kojim ce nas tuci - naravno, mi uvek izaberemo neki suv, slomi se cim nas dotaknu... Onda i njima bude smesno, pa odustanu!

Nikad to nisu bile prave batine, ja ih se ne secam kao takvih... Nisam za prebijanje dece, smatram da ih ne treba tuci po licu, po rukama, ... ali, malo po turu, mislim da to nije tako strasno! Krecem od sopstvenog primera jer nekad je bilo nemoguce objasniti nam razgovorom, kazne nisu palile...

Dakle, protiv sam nasilja, naravno, ali ne smatram da su me roditelji zlostavljali ako su me par puta udarili! Nekad je to bio jedini "jezik" koji smo brat i ja razumeli!

vragolanka Avatar od  sussi
    Član od
    31.05.2007.
    Aktivnost
    20.02.2010
    Zemlja
    Vanuatu

Dobila sam batine ponekad moram reci ne tako cesto bilo nas je vise dece pa smo nekad svi na red

:klinac: Moj sin nije nikada dobio batine. Othranila sam ga i vaspitavala uspesno kaze okolina bez batina
    ...Koliko god život od tebe traži ozbiljnost, svako treba prijatelja s kojim se može glupirati. ...

Genius Avatar od  vojvodjan
    Član od
    04.04.2007.
    Aktivnost
    15.09.2009
    Zemlja
    Kazakhstan
    Godine
    43

Dva puta sam dobio batine u zivotu....

Pro

Jednom kada sam pobegao da se klizam na kraju sela bez pitanja, i propao kroz led....a govorili su mi da ne idem, da je opasno....
    na svu srecu voda je bila plitka,....ali jaaako hladna.
    Batine pamtim i danas. Vise nisam isao bez pitanja.......

Contra

Nesto (vise se ne secam sta) nisam znao oko domaceg zadatka iz matematike. Posto na mnogo puta ponavljana pitanja od strane mame, nisam odgovarao (a nisam odgovarao jer nisam bio siguran da znam) dobio sam takvu samarcinu da sam skoro pao sa stolice...
    Samar sam jako dobro zapamtio. Nikada vise nisam ucio matematiku, (ne da je ne znam) ....

Na svu srecu sa cerkama nemam nikakvih problema, (nije sto su moje) ali zaista razumne, shvataju same kada pogrese, i shvataju zasto sam ponekad ljut na njih (s razlogom ili sam jednostavno nervozan zbog ko zna cega ili koga..).....batine-NIKAKO.
    Ako ne mogu da pomognem, necu da odmognem

Bećar Avatar od  Mina1809
    Član od
    12.05.2007.
    Aktivnost
    23.06.2010
    Zemlja
    Germany
    Godine
    30

Mene je moja keva uvek jurila sa varjacom
    ali nije me stigla
    Deci treba pokazati neki put koji je po roditeljima "pravi" put, ali nemora to sa batinama, moze i na drugi nacin

Domaći Avatar od  Buba Erdeljan
    Član od
    10.01.2008.
    Aktivnost
    19.04.2008
    Beograd, al' za konjski nokat i magareće uši
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    34
    Blogovi
    6

Lako je prutu da se sokoli

Dok bije decu, njega ne boli.

Da li je to baš tako?

Osamnaest nevladinih organizacija pokušava da zakonom zaštiti naše potomke od fizičkog zlostavljanja.
    Tužno zaista da pojedince treba zakon da koči, a ne sopstveno srce.

S' druge strane - kako je moguće da nekome padne na pamet da zahteva od roditelja da u kriznoj situaciji, u kojoj ništa drugo ne pomaže, reaguje samo rečima?

Primer:
    Klinac uzima šrafciger koji je senilni deda ostavio na podu u garaži.
    Ja mu lepim rečima kažem: "Ostavi to, možeš da se povrediš".
    On se smeje.
    Ja mu kažem: "OSTAVI TO", dovoljno dobro naglasivši ozbiljnost situacije, a on čuje: super, vreme je za igru.
    I počinje da trči...

I šta kada ga stignem?

Da verujem da će bez tog dobro zasluženog udarca po dupetu zapamtiti te više nikada ne ponoviti istu scenu?
    Da verujem da nije shvatio ozbiljnost situacije, ali da će je shvatiti nakon mojih reči i više nikada neće pokušati nešto slično?

Neke greške mogu biti fatalne...pa opet...izgleda da će nam zakonom obezbediti pravo na njih.
    [SIGPIC][/SIGPIC]_________Una16

JagoDica Avatar od  Bombica
    Član od
    05.11.2008.
    Aktivnost
    09.02.2012
    Zemlja
    Macedonia
    Godine
    39
    Blogovi
    30
    Slike
    121

Odgovor: Lako je prutu da se sokoli

Kad smo bili mali ja i sestra znali smo da se potucemo dobro i time bi roditelje vadili iz takta maksimalno. Tata je bio tolerantniji i nikad, ali nikad nas nije tukao, ali mama je znala da nas dobro potprasi varjacom.
    Jednom se secam da me je tata dobro osamario, ali zasluzila sam jer sam majci rekla nesto sto nisam smela. I taj jedini put pamtim i to dobro.

Svoje dete, ne kazem da nisam udarila, kad jesam, ali samo po guzi i najsmesnije je bilo sto sam dobila odgovor :
    - E bas me ne boli!!!
    Jednom je bilo kad mi je istrcao na ulici iako sam ga dozivala da stane. A drugi put kad je pravio salto preko fotelje...

Tako da najcesce primenjujemo kaznu. Nema nsita gore za njega nego kad mu kazem da zbog toga i toga nema veceras da gleda crtic, ili treba da stoji nekoliko minuta u cosku, i sl.
    Najveca kazna mu je bila kad sam mu zabranila da gura mini kolica u marketu (nesto sto obozava), posto nije hteo da prestane da se plazi i da pljuje u autu. Kakvo je to plakanje bilo!!!!!!
    A nakon toga, nikad nije ponovio ono zbog cega je kazna izrecena.
    Poruku je izmenio Bombica, 19.04.2009 u 21:53 Razlog: edit
    I am good, but i'm not an angel. I do sins, but i am not a devil.

Darst Avatar od  izabelitta
    Član od
    31.08.2006.
    Aktivnost
    17.03.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    40
    Blogovi
    113

Citat _baba_ kaže: Pogledaj poruku

Ne volim nasilje, ne volim batine i ne razumem ljude koji batine primenjuju kao vaspitni metod.
    Ne postoji taj razlog zbog kojeg bih istukla dete.
    Slažem se. Ne postoji.
    Um caruje, snaga klade valja...
    Nije me mrzelo da objašnjavam do iznemoglosti zašto je nešto "ne", dok je bio mlađi. Nije me mrzelo da objašnjavam svima u našoj okolini zašto ne smeju da dignu ruku na moje dete nikad. Nije me mrzelo da tražim način da problem verbalizujem u logiku koja može u njegovoj glavi profunkcionisati na pravi način.
    Ne želim da me sluša zato što me se boji, nego isključivo zato što će me razumeti. Vodila me je misao da će jedino tako umeti da se sačuva i onda, kad moja varjača ili stisnuta pest nije u blizini.

Svake batine su nasilje u porodici. Svi se užasnemo kad odrasla osoba popije šamar, pa gde je razlika kad je dete u pitanju? Prema mom mišljenju, nema je.

šumica Avatar od  biterlemon
    Član od
    01.04.2007.
    Aktivnost
    24.06.2011
    Zemlja
    Solomon Islands

Nikada nisam razumeo roditelje koji dete ne bi da udare, pa cak ni onda kada ih dete ne slusa nimalo, te tezi da se otme roditeljskom zagrljaju da bi tretrcao ulicu, dodirnuo elekticni vod, da bi lopaticom lupao nepoznatoj ciki glavu na susednoj klupi.
    Batina jeste vaspitna mera i koriste je cak i zivotinje u svojoj zajednici.
    Bolje je da roditelj digne ruke na svoje dete, nego da zbog detetovog neprimerenog ponasanja ono bude istuceno na ulici od strane drugara ili kada odraste da ga udaraju drzavni organi.
    Naravno ne treba dete fizicki biti, kolicina i jacina batina je jako kriticna, ona mora da tezi simbolizmu.
    Da, ponekad udarim svoje dete, kada je krajnje bezobrazan ili maltretira brata, i verujem da pomaze.
    U datom dobu dete mora da nauci da postoji hijerarhija, obaveze, obzir prema drugom. Lepe reci mnogim decama ne pomazu.
    Ono sto je jako bitno da uvek stojim iza svog deteta, te ukoliko dobije malo po guzi, i onda zna, da uvek, u svakom trenutku ga volim i uvek mi moze skociti u zagrljaj. Ta kombinacija fukcionise.

Zasto sam pobornik blagih batina?
    Jer vecina roditelja umesto batina primenjuje emocionalnu ucenu, sto je fatalno po deciju psihu. Nema losijeg uticaja od igre: ``sad te ne volim jer...``
    Batina je ispovest, trenutni oprostaj svih grehova, ljubav neposredno posle toga postoji a dete ciste duse moze da se igra dalje...
    Poruku je izmenio biterlemon, 19.04.2009 u 22:47

Slične teme

1. Ja neću biti takav
    Autor Mish u forumu Porodica
    Odgovora: 26
    Poslednja poruka: 09.02.2012, 23:47
  2. Biti bez posla..
    Autor little fairy u forumu Posao
    Odgovora: 14
    Poslednja poruka: 16.08.2011, 21:06
  3. Šta ćeš biti kad porasteš?
    Autor swba u forumu Kad sam bio mali...