Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 24
    Starosedelac Avatar od  itebejac
    Član od
    06.01.2008.
    Aktivnost
    31.08.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    36
    Blogovi
    6
    Slike
    24

Odgovor: Cekanje i beli mantili

Moja supruga je beli mantil - med. sestra.
    Znam da su i one - nepravilno ih zovete osobljem - izložene hirovima doktora.

Shvatite, da ako ima gužvi, onda je to zbog Vlade Srbije. Vlada ne daje otkaze u svojoj administraciji, nego u prosveti i zdravstvu. 2009-e pola medicinskih sestara je ili dobilo otkaz ili im nije produžen radni status na određeno vreme.
    Nisu doktori ti koji sređuju administraciju, nego sestre. A sestre imaju više posla, a manje kolega. Kažu da jedino valjda u seoskim ambulantama nije taj slučaj, ali u bolnicama jeste.

I onda mobing zdravstvenih radnika, odskora im se ne plaća prekovremeni rad, ali ako ga ne odrade - uzmi knjižicu - jer uvek ima neko ko čeka tvoj posao. Zdravstveni radnici odskora ne dobijaju trudničko. Dobijaju samo ako imaju visokorizičnu trudnoću. A za to treba saglasnost posebne komisije... korupcija i veze.. opet.

Slažem se sa Chicha Glishom da nisu svi isti...
    Ko rano poludi, ceo vek mu u veselju prođe!

Starosedelac Avatar od  bellissima
    Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Citat itebejac kaže: Pogledaj poruku

Nisu doktori ti koji sređuju administraciju, nego sestre. A sestre imaju više posla, a manje kolega. Kažu da jedino valjda u seoskim ambulantama nije taj slučaj, ali u bolnicama jeste.
    Jeste medicinske sestre,sredjuju administraciju.
    I slazem, se ok imaju puno posla.
    I slazem se da nisi svi isti, jer da su svi isti, gde bi nas to odvelo?
    Ovde je rec o onim belim mantilima, koji ne postuju svoju profesiju.
    O njihovom nadmenom i bahatom stavu prema pacijentima.
    Ako je sestra vec zakazala, termin kod doktora,ako se vec mora zakazivati, ponekad i nedelju dana unapred, bas zbog tih guzvi koje spominjes.
    Zasto pojedinci ( ne mislim na hitne slucajeve,a i hitni slucajevi im nisu prioritet) mogu da se setkaju i dolaze kad hoce?
    Ako oni vec smisleno zakazuju termine, radi sto manjih guzvi i cekanja, zasto to i neispostuju?

I onda mobing zdravstvenih radnika, odskora im se ne plaća prekovremeni rad, ali ako ga ne odrade - uzmi knjižicu - jer uvek ima neko ko čeka tvoj posao. Zdravstveni radnici odskora ne dobijaju trudničko. Dobijaju samo ako imaju visokorizičnu trudnoću. A za to treba saglasnost posebne komisije... korupcija i veze.. opet.
    Srbija, druze.
    I ne vidim tu nista cudno.
    I ne vidim tu neki mobing veci, od bilo koje druge firme.
    U vecini firmi se ne placa prekovremeni rad, cast opet izuzecima, ako ih ima, malo ih je.
    U vecini firmi je slucaj isti, ako ti se ne svidja uzmi knjizicu i trazi dalje, radne snage, ne zaposlene, ima koliko hoces.

I nisu samo zdravstveni radnici ti koji ne dobijaju trudnicko.
    Nije samo njima to ukinuto,
    Ukinuto je svim radno sposobnim zenama, koje su u radnom odnosu,a nemaju visokorizicnu trudnocu.Po novom zakonu, trudnicko bolovanje se otvara 28 dana pre predvidjenog termina porodjaja.
    To nije atak na jadne zdravstvene radnike samo.
    To vazi za celu Srbiju.

Član od
    06.01.2008.
    Aktivnost
    31.08.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    36
    Blogovi
    6
    Slike
    24

Citat bellissima kaže: Pogledaj poruku
    Ako je sestra vec zakazala, termin kod doktora,ako se vec mora zakazivati, ponekad i nedelju dana unapred, bas zbog tih guzvi koje spominjes.
    Zasto pojedinci ( ne mislim na hitne slucajeve,a i hitni slucajevi im nisu prioritet) mogu da se setkaju i dolaze kad hoce?
    Ako oni vec smisleno zakazuju termine, radi sto manjih guzvi i cekanja, zasto to i neispostuju?

Po meni doktori i sestre su dva kasta. Prijatno je radno okruženje tamo gde poštuju jedni druge. Ali, kad pominješ ovo "prekoreda", mislim da tu sestre moraju da "udovoljavaju" doktorima.
    Bah, Srbija ko što kažeš.. svuda je isto.

Starosedelac Avatar od  AdrijanKronauer
    Član od
    16.02.2008.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    46
    Blogovi
    6

Citat bellissima kaže: Pogledaj poruku
    ...
    Evo veoma svež primer.

U novembru prošle godine nam je (ćerki) zakazan kontrolni pregled u Tirševoj za danas, utorak 9. mart za 10č40m. Normalno, bili smo tamo oko 10, da se pripreme papiri i tako to... I.. Da ne dužim, na red smo došli u 14č15m!

Da li je to normalno?
    Čemu (računarsko) zakazivanje kada se dr profesorica pojavi tek posle 11 časova?!?

Šta? Imala je nekih obaveza?
    A ja nisam imao obaveza?
    Moje vreme manje vredi?
    Zna se da je utorak dan za anbulantu.
    Pa čemu onda to zanemarivanje?!?

I nije to nešto što se eto desilo danas, nego redovno. Svaki utorak.
    Pre godinu i po, kada smo se prvi put našli na Univerzitetskoj dečijoj klinici, čekali smo od pre 8 do posle 15 časova!!! Stajanje u gužvi u hodniku, bez pripremljene vode i hrane, a ne smem da napustim red da donesem detetu, jer ne znam kada će je prozvati. I svaki put kada smo dolazili na kontrolu ne zna se ko pije, a ko plaća. Barem što se vremena i redosleda tiče.

I šta da kažem? Da tražim opravdanje?
    Jebi ga, ćuti i trpi.
    На грешницама се учи.

Starosedelac Avatar od  bellissima
    Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Citat AdrijanKronauer kaže: Pogledaj poruku
    Da li je to normalno?
    Čemu (računarsko) zakazivanje kada se dr profesorica pojavi tek posle 11 časova?!?

Šta? Imala je nekih obaveza?
    A ja nisam imao obaveza?
    Moje vreme manje vredi?
    Zna se da je utorak dan za anbulantu.
    Pa čemu onda to zanemarivanje?!?

I šta da kažem? Da tražim opravdanje?
    Jebi ga, ćuti i trpi.
    Nazalost, ali ovo je prava slika uglavnom.
    Bolestan covek ima samo jednu zelju, da ozdravi.
    I u toj svojoj nemoci, mi cutimo, plaseci se da ako im se bilo kako suprostavimo,bice gore po nas.

Medjutim, nije bas uvek tako.
    Ja sam zimus, napravila mali haos u ambulanti bas zbog ovog o cemu Adrijan prica.
    Hajde da se potrudim da razumem, one redove gde su penzioneri, koji uglavnom, dolaze zbog zaliha lekova, da ne daj boze ostanu bez istih.
    Ili im je dosadno kuci, a jedini vid razonode su im ambulante, em korisno, em utrosak vremena.
    Moja mama je bila na ivici,kad nismo znali da li ce preziveti.
    Kao bez glave, letela sam od jednih vrata do drugih.
    Cekaj jedan jedini uput sat, dva, pred jednom ordinacijom.
    Onda leti na drugi deo ambulante, po drugi uput, opet cekaj sat, dva, jer boze moj, kafa, rucak, obilazak pacijenta, sad cemo ...
    A sve doktor mora da potpise.
    I cutala sam,u pocetku.
    Iako je kroz mene prolazio garnizon nervnih vojnika.
    Mislila sam, samo da se zavrsi.
    A onda mi je pukao film.
    Od nespavanja,neizvesnosti, sopstvene muke.
    Trazila sam samo, ono sto bi trebali da ispostuju, minimum.
    I bila bezobrazna.
    I bahata.
    I upamtili me pa su te zime,u sledecim navratima ispostovali moje vreme, lakse im je bilo tako.

A deca ...
    Boze ... svacega sam se nagledala, najzalosnije mi je kad vidim dete, koje plamti od temperature, a majka ga steze i uvija, oko njega jos sijaset bolesne dece i cekaj ...
    Sat, dva, pet ... cekaj, vazno je da ces stici na red.
    A sto to dete, gori, bolesno je i usput sa ostalom isto tako bolesnom decom, ceka svoj red,nema to veze ... pravila su pravila.
    Doduse, ne pridrzavamo ih se u praksi, ali postoje bar na papiru.

too old Avatar od  maski
    Član od
    12.12.2007.
    Aktivnost
    07.06.2010
    Zemlja
    Serbia
    Slike
    154

kompletno se zajebavaju! i ljude zajebavaju! i uopshte ne treba prezati niti se suzdrzzavati da se digne buka!

borka sam vodila na neku ambulantnu intervenciju u institut majka i dete u proleche proshle godine. nigde guzzve. borko i josh jedan dechak razbijene glave (treba chelo da mu ushiju) i bebe koje dolaze na previjanje pupka.

prozvali su nas sat i po kasnije. dechaci (lekari! klinci neki... stazzisti, shta li...) su vitlali hodnicima, smejali se, dovikivali... iz jedne ordinacije u drugu. pa su na kraju zatvorili vrata da se ne vidi iz chekaonice shta rade u onom hodniku ispred ordinacija. kao na exkurziji.

onda su polegli borka na astal i njih trojica oko njega, tachno vidish da im je samo da ga skinu s kurca. niko nije s pazznjom pogledao o chemu je rech.. krenuli to iz butine da mu stiskaju. borko u vrisak... i tog momenta kad im nisam ochi povadila.

postrojili su se za dve sekunde. poblesavila sam od besa. ne mozze da se istisne - probala sam! nego uzmi skalpel i zaseci kozzu i pincetom to izvuci!!! i ako imash anestetik u spreju da ga ne boli!!!

bilo je gotovo za minut.

nikad
    nikad
    nikad
    nikad
    nikad
    nikad
    nikad
    nikad im ne prepusjhtajte dete na milost i nemilost! ako imalo mozga imate!

komšinica Avatar od  Aiko
    Član od
    02.10.2008.
    Aktivnost
    20.12.2011
    Zemlja
    Japan

Citam vas, pa se mislim da l´ uopste smem da se javim da sam beli mantil..

Salim se, naravno da smem..
    I s ponosom ga nosim..(iako je sve gore navedeno potpuno tacno)..a dokaz dobijam svakodnevno od pacijenata koji sa osmehom izadju iz ordinacije..
    I jadno je sto je vecina takva i sto su pravi beli mantili u izumiranju, tek poneko je vredan titule koju nosi..
    Administracija u zdravstvu je zaista preobimna, ali to nije razlog da neko ceka satima kao sto se cesto desava i garantujem da je razlog tih cekanja nesto drugo..lenjost, neodgovornost i nesavesnost zdravstvenih radnika..
    Pauzu nikada ne koristim ako me cekaju pacijenti, uvek moze da se ustrbne desetak minuta bilo kad za dorucak..

To je jedna strana, tu gde sam ja beli mantil..
    A ima i druga strana, gde idem kod belih mantila..vec tri godine lecim cerkicu na Institutu za majku i dete na Novom Beogradu..prosli smo tri operacije i vec tri meseca smo na hemioterapiji koja ce trajati do kraja godine..
    Bilo je tu svega, ali generalno, nemam zamerku na osoblje instituta..nisam se nikada predstavila, ali sam uvek imala cvrst stav i bivalo je onako kako ja mislim da treba..bez ruznih reci i galame jer nekako mislim da time ne bih nista dobila, samo bih se dodatno iznervirala..a zivci mi trebaju za druge, mnogo vaznije stvari..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..

Starosedelac Avatar od  AdrijanKronauer
    Član od
    16.02.2008.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    46
    Blogovi
    6

Da se razumemo, verovatno nisam bio dovoljno jasan u tom pogledu.

Nemam zamerku na pažnju, posvećenost i stručnost kada se uđe u ambulantu. Problem je u organizaciji i poštovanju vremena. Svog i posebno tuđeg. Nije administracija problem. Sve se zakazuje i evidentrira softverski, ne u sat, no u 20 minuta precizno. Ali problem je što se ne ispoštuje dogovoreno (zakazano).

Zašto zakazuju preglede od 8, kada znaju, jer još ni jednom pregledi nisu počeli u 8, da neće početi pre 10, 11 časova. Ako u opšte počnu. Što ne uštede ljudima koji sat i malo smanje gužvu u onom hodničiću. Veliki hodnik, ali izgleda sićušno kada se natrpa decom i roditeljima.

Ambulanta o kojoj pričam nije neka gde se događaju hitni slučajevi, pa se time pomera raspored. Hitno, ali ipak predvidivo, može biti jedino kada dođu sa bebama. Nisam sreo roditelja koji ne bi imao razumevanja da ih propusti preko reda.

I još nešto je zanimljivo, a primetih. Od svih ambulanti u tom hodniku uvek, ali uvek, poslednji i sami na čekanju ostaju pacijenti ove u koju ja dovodim svoje dete.

U pitanju je čisti nemar.
    На грешницама се учи.

too old Avatar od  maski
    Član od
    12.12.2007.
    Aktivnost
    07.06.2010
    Zemlja
    Serbia
    Slike
    154

Citat AdrijanKronauer kaže: Pogledaj poruku
    Da se razumemo, verovatno nisam bio dovoljno jasan u tom pogledu.

Nemam zamerku na pažnju, posvećenost i stručnost kada se uđe u ambulantu. Problem je u organizaciji i poštovanju vremena. Svog i posebno tuđeg. Nije administracija problem. Sve se zakazuje i evidentrira softverski, ne u sat, no u 20 minuta precizno. Ali problem je što se ne ispoštuje dogovoreno (zakazano).

Zašto zakazuju preglede od 8, kada znaju, jer još ni jednom pregledi nisu počeli u 8, da neće početi pre 10, 11 časova. Ako u opšte počnu. Što ne uštede ljudima koji sat i malo smanje gužvu u onom hodničiću. Veliki hodnik, ali izgleda sićušno kada se natrpa decom i roditeljima.

Ambulanta o kojoj pričam nije neka gde se događaju hitni slučajevi, pa se time pomera raspored. Hitno, ali ipak predvidivo, može biti jedino kada dođu sa bebama. Nisam sreo roditelja koji ne bi imao razumevanja da ih propusti preko reda.

I još nešto je zanimljivo, a primetih. Od svih ambulanti u tom hodniku uvek, ali uvek, poslednji i sami na čekanju ostaju pacijenti ove u koju ja dovodim svoje dete.

U pitanju je čisti nemar.
    ako je tvoja doktorka crvenokosa s pegicama i naochavama, odma chu da ti reknem da je moja komshinica i da dete vodi u vrtich izmedju devet i pola deset, pa dok stigne tramvajem do slavije i malo peshke do tirshove treba joj min josh sat vremena...ako radi od osam nije ni chudo shto dolazi u jedanest. inache je fina i ljubazna i bila je odlichan uchenik i student.

sledechi put se javi ranije pa chu da je pitam kad misli sutra na posao.....

Član od
    06.01.2008.
    Aktivnost
    31.08.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    36
    Blogovi
    6
    Slike
    24

Adrijanu - Profesorica doktorka verovatno predaje na fakultetu, pa je bila da potpisuje indekse ili slično. To rade na uštrb bolničkog radnog vremena.

bellissima - opšte poznato je da doktori moraju da potpišu sve papire. Sestre ih ganjaju da potpišu, doktori zaboravljaju, desi se da se ne potpiše (tad sestre stradaju), i neminovno dolazi do sukoba sestara i doktora. Kad sestrama prekipi u pravcu doktorske nehajnosti za administraciju, onda ostave papire za potpis na njihovim stolovima... a kad će biti potpisano? - to pacijent sigurno ne zna.

Naravno, ima mnogo simpatičnih belih mantili, koji su uz to stručni i marljivi. Oni su za svo poštivanje. Ja samo znam da i trenutno pišem pristrasno, jer mi je supruga med. sestra. Ali znam i to da joj dnevno kidaju nokte na nogama ti beli mantili, koji jesu stručni, ali i isfrustrirani i iskaljaju se na kome? - pa na sestrama...
    Poruku je izmenio itebejac, 11.03.2010 u 10:08

Slične teme

1. Bela kuhinja - Ideje za beli kuhinjski dizajn
    Autor BojanicaBG u forumu Hobi - Uradi sam
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 08.05.2011, 22:59
  2. Kolor televizor za crno - beli život...
    Autor kohili u forumu Televizija i ostali mediji
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 18.02.2011, 20:15
  3. Beli Orlovi
    Autor Kunic u forumu Navijači
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 05.08.2010, 15:42
  4. Crno - beli filmovi
    Autor silvia u forumu Film i pozorište
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 09.09.2008, 17:44

Tagovi za ovu temu