Strana 2 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 32

Tema: Dobrica Ćosić, književnik ili političar?

Zli klerofašista Avatar od  yossarian
    Član od
    18.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    2

Odgovor: Dobrica Ćosić, književnik ili političar?

Citat pera lozac kaže: Pogledaj poruku
    jedan od tvoraca "memoranduma" ne može, po meni, biti nebitan.

Imao je veliki uticaj i na političare u republici srpskoj.
    Прича о значају "меморандума" је најчешћа код муслиманске и хрватске екстермистичке пропаганде. Ето, није пао Берлински зид, није се повампирило усташтво, нису на власт у Хрватској и Босни дошле екстремно националне странке, већ се све десило због "меморандума". Меморандум писан кад, 85, 86, али је вероватно изазвао и немире Шиптара на Косову 81, 68...

Није имао неки посебан утицај на политичаре у РС, тај круг "сенатора РС" је углавном млатио празну сламу.
    Оно што учиниш најмањем од браће моје, мени си учинио

Starosedelac Avatar od  pera lozac
    Član od
    19.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    50

Memorandum SANU je dokument koji je raspalio vatre na sve strane u SFRJ.
    Dobrica Ćosić je jedan od kreatora tog dokumenta.Morao je znati šta takvi stavovi mogu izazvati.Da parafraziram Njegoša: ko na brdu (član Akademije, otac nacije..) stoji, mora videti dalje od običnog naroda(puka, rekao bi Njegoš)..

Što se tiče Albanaca na kosovu, znaš i sam da je taj problem stariji i od DĆ, i da je naročito eskalirao posle balkanskih ratova.

Da je bilo pametne politike, a ne ovakve kakvu je i Ćosić zagovarao, možda se i moglo naći rešenje osamdesetih godina.Sad smo u situaciji kao kad bi šahista u šah-mat poziciji u 65-om potezu tražio da se igra vrati na npr. četvrti potez.

Naš "junak" se sam hvlio da je sa Jovanom Raškovićem stvarao SDS, a kasnije je to radio i sa Karadžićem.

Dakle, naš problem je što je pisac takvog ugleda kod Srba, taj ugled zloupotrebio zarad svoje političke "karijere", jer je mislio da će biti važan igrač.

To je ono što me drži u ubeđenju da će biti više zapamćen kao loš političar, nego dobar književnik.

Član od
    18.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    2

Memorandum SANU je dokument koji je raspalio vatre na sve strane u SFRJ.
    Dobrica Ćosić je jedan od kreatora tog dokumenta.Morao je znati šta takvi stavovi mogu izazvati.Da parafraziram Njegoša: ko na brdu (član Akademije, otac nacije..) stoji, mora videti dalje od običnog naroda(puka, rekao bi Njegoš)..

Što se tiče Albanaca na kosovu, znaš i sam da je taj problem stariji i od DĆ, i da je naročito eskalirao posle balkanskih ratova.
    Постоји једна верзија догађаја у бившој СФРЈ која за све криви Србе. На тој линији су словеначка, хрватска, муслиманска, шиптарска пропаганда и другосрбијанска верзија. Кад човек види колико сличности ту има, не може да се запита није ли тако јер сви имају истог господара.

Чиста је будалаштина давати Меморандуму САНУ било какав значај. Национални проблем у Југославији постоји откако постоји Југославија. Он је постојао и у СФРЈ, словеначки и хрватски сепаратизам, давно пре Меморандума, само се о томе не прича.
    Хрватси су имали "Хрватско прољеће" 1971, кад Меморандума није било ни на видику.
    Муслимански екстремисти Изетбеговић, Бехмен, Бичакчић... су осуђени неколико година пре референдума, а Изетбеговић је "Исламску декларацију" написао 1970.
    Срушен је Берлински зид, у Хрватској је на власт дошла неоусташка странка, свака република је захваљујући Уставу из 1974. била малтене држава, сви су имали своје циљеве... а онда дође неко и све свали на Меморандум и Милошевића.

Потпуно се слажем да је проблем на Косову ескалирао после Балканских ратова. Наиме, у Балканским ратовима Косово је ослобођено и враћено у састав Србије. Тада је проблем ескалирао. Док су Шиптари уз помоћ турске власти два века убијали, протеривали, мучили... Србе, ескалације није било.

Da je bilo pametne politike, a ne ovakve kakvu je i Ćosić zagovarao, možda se i moglo naći rešenje osamdesetih godina.Sad smo u situaciji kao kad bi šahista u šah-mat poziciji u 65-om potezu tražio da se igra vrati na npr. četvrti potez.
    Наравно да је политика била глупа. Али још је наравније да је за то крив Добрића Ћосић колико је крив Стефан Миленковић за Први светски рат.

Naš "junak" se sam hvlio da je sa Jovanom Raškovićem stvarao SDS, a kasnije je to radio i sa Karadžićem.
    И који је даљи утицај имао на СДС тачно?

Dakle, naš problem je što je pisac takvog ugleda kod Srba, taj ugled zloupotrebio zarad svoje političke "karijere", jer je mislio da će biti važan igrač.
    Човек је са својим угледом радио оно што мисли да треба да ради. Још ће га оптужити АВО за злоупотребу себе...

To je ono što me drži u ubeđenju da će biti više zapamćen kao loš političar, nego dobar književnik.
    У круговима којима треба жртвени јарац и "врховни жрец" страшног назадног српског фашизма који је за све крив сигурно.

Starosedelac Avatar od  pera lozac
    Član od
    19.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    50

Yossi
    Nikako da se oslobodiš manira koji vidimo na TV kada Krasić iz SRS propituje Poslanike u Skupštini, ali ajde...

Rešenje za Kosmet se moglo pronaći do 90-ih, a DĆ je tada bio dovoljno uticajan.
    Milošević je među mnogim Srbima postao pravi vožd tek kad je i od oca nacije za vožda prihvaćen.
    Dakle, nije Ćosić izazvao krizu na Kosmetu, ali je bio uz Milošećievu politiku, iako je morao znati koliki je njegov(Ćosićev) uticaj na Srbe, koji je stekao kao pisac i poznavalac svog naroda.
    Eto da ostavimo Stefana Milenkovića na miru.

Ja ne znam koliko ti imaš godina, i da li se možeš sećati atmosfere koja je vladala na mitinzima koje je organizovala vlast u Srbiji, i koja je doprinela da na vlast u drugim republikama dođu na vlast oni koji su došli.
    U početku krize u SFRJ iz drugih republika su dolazili i drugi predlozi:konfederacija, asimetrična federacija itd.

U Beogradu su dočekivani sa odbijanjem, bez da se ozbiljno i razmislilo o njima.

Na Srbe izvan Srbije je imao stalan uticaj, svako ko je politički nešto značio bio je stalni gost kod Ćosića.Eto, svakog petka u uvodnoj špici "Peščanika" može se čuti deo tel. razgovora između Ćosića i Nikole Koljevića.Naravno to je samo delić.

Kažeš: čovek radio sa svojim ugledom šta je mislio da treba da radi.
    Pa to i jeste suština ove teme: da li je pisac koga mnogi doživljavaju kao najvećeg srpskog pisca smeo sa te pozicije podržati ludu politiku SM, ili je njegova žudnja za vlašću bila jača od njegovog morala.

Član od
    18.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    2

Yossi
    Nikako da se oslobodiš manira koji vidimo na TV kada Krasić iz SRS propituje Poslanike u Skupštini, ali ajde...
    Пеки, не знам какав је то манир, нисам гледао скупштину одавно, признајем

Rešenje za Kosmet se moglo pronaći do 90-ih, a DĆ je tada bio dovoljno uticajan.
    Milošević je među mnogim Srbima postao pravi vožd tek kad je i od oca nacije za vožda prihvaćen.
    Dakle, nije Ćosić izazvao krizu na Kosmetu, ali je bio uz Milošećievu politiku, iako je morao znati koliki je njegov(Ćosićev) uticaj na Srbe, koji je stekao kao pisac i poznavalac svog naroda.
    Eto da ostavimo Stefana Milenkovića na miru.
    Решење за Космет се може пронаћи увек, приче "ето јебга, ми бисмо, али сад је касно" су приче за малу децу.
    Милошевић је имао на располагању све могуће полуге и апарате СКС и СР Србије, имао је РТС... Ћосићево "прихватање" му је требало ко лањски снег.
    Сем тога, прича о Ћосићу као "Оцу нације" је глупост, он је полукомуњара, никад није био ни прихваћен као "Отац нације". И зашто би, које су његове заслуге који андрак?
    Чак нисам сигуран да већи утисак као писац крајем осамдесетих није имао Драшковић него Ћосић. Чуј писац утицајан код Срба...

Ja ne znam koliko ti imaš godina, i da li se možeš sećati atmosfere koja je vladala na mitinzima koje je organizovala vlast u Srbiji, i koja je doprinela da na vlast u drugim republikama dođu na vlast oni koji su došli.
    Хебига, ја ти спомињем ситнице какве су да је пао Берлински зид, да је то донело пораст национализма широм Европе, да су Хрвати, Словенци, муслимани... имали своје националне покрете још 70, 71, шездесетих... и да је то поред устава из 74. разлог зашто је дошло до тога до чега је дошло.
    А по теби разлог је Слоба, који је дошао 89. или меморандум, из које, 85, 86?
    Кад се нешто десило у Србији, крив је Слоба. Кад се нешто десило ван Србије, крив је Слоба јер их је изазивао. Хрвати, муслимани, Словенци... нису никад криви ни за шта.

U početku krize u SFRJ iz drugih republika su dolazili i drugi predlozi:konfederacija, asimetrična federacija itd.

U Beogradu su dočekivani sa odbijanjem, bez da se ozbiljno i razmislilo o njima.
    Србија је имала свој став као и остале републике. Не видим зашто Србија није имала право на свој став, да не би неког наљутила. То је та антисрпска комунистичка прича којом смо филовани 60 година, а коју следбеници Латинке Перовић и пок. Стамболића и данас баштине. Срби су криви, увек и свуда.

Kažeš: čovek radio sa svojim ugledom šta je mislio da treba da radi.
    Pa to i jeste suština ove teme: da li je pisac koga mnogi doživljavaju kao najvećeg srpskog pisca smeo sa te pozicije podržati ludu politiku SM, ili je njegova žudnja za vlašću bila jača od njegovog morala.
    Смео је, слободан је грађанин.
    Питање је зашто је то урадио, и колику одговорност сноси због својих потеза. И да ли су му мотиви били баш неморал...

Tragač istine Avatar od  Sivi
    Član od
    23.09.2008.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia

Ajde da ne tupimo...Ćosić kao političar je bio bleda senka u vremenima ludila junoša žednih kruna. Zar neko zaista veruje da je bilo kakav uticaj nekoga iz kruga "sedih staraca" mogao da smiri ratničku krv odmetnutih plemića ? Lokalizam je slepilo svih političara zadnjih decenija na ovim prostorima. Smejurija je što se mnogi deklarišu totalno suprotno kao barjaktari "europskih integracija" . Setite se...92 g je EU faktički nastala ( da ne računamo prelazne periode). U to vreme na našim prostorima besne ratovi o podeli do kućnoga praga.
    Pisac koji se bavi istorijskim spisima uvek će biti prozivan...jer svaki pobednik hoće "popeglanu istoriju", i biografiju ravnu svecima. Taj poriv je imao i Hitler i Tito i svaki "spasitelj naroda". Verujem da će uskoro biti i podosta knjiga o Tačiju i kompaniji (treba opravdati zločine "višim" ciljevima...koji su najčeće "viši" jer su njihovi).
    Stoga..sam nikada nisam doživljavao Ćosića kao političara...on je po meni bio pre kompromis, zavesa, iza koje su se krili oni koji su povlačili poteze. Zar su mnogi zaboravili Lilića...i njemu slične ?
    Sve "vođe" bivših republika su učile istu školu, i posle smrti Starog, samo su se trudili da dosegnu taj stepenik. Svi su isto radili, samo su neki nagrađeni a neki kažnjeni. Neki odlikovani, neki anatemisani. Iluzija je da je jedan čovek Ćosićevog kalibra mogao bilo šta promeniti u partiji sa već podeljenim kartama i ulozima.
    P.S. Koliko se ja sećam...šiptari su se sem 81g uveliko organizovali i 87g i sledeće. Znali su da će se junoše otimati za sebe, a da njih neće smatrati bitnima.
    Sivi laje...a karavani prolaze .

Mangup Avatar od  Skidatch_Mraka
    Član od
    11.05.2011.
    Aktivnost
    25.06.2011
    Zemlja
    Jamaica
    Godine
    34

Znash kako,mislim da nije ni jedno ni drugo.Niti je dobar politichar,niti dobar pisac.A to sve zbog toga,shto nije dobar chovek.Jer,svaki politichar,koji vredi,bude ubijen.Takvi politichari,ne dochekaju penziju,nikako,zato shto zhele da urade neshto za svoj narod.A to nikako ne odgovara ljudima koji vode ovaj svet.Narod je tu,da se koristi do iznemoglosti,da se na njemu gradi moc pomenutih,a ne da mu bude bolje,iliti dobro.Poshto isti,nije ubijen,znachi da nije bio dobar politichar,a samim tim ni dobar chovek.A loshi ljudi,ne mogu da pishu "dobro".Samo loshe.Tako da,ja ne bih gubio ni sekund zhivota,da chitam ono shto je taj mamlaz napisao.Jer on je pisao,ono shto ljudi zhele da prochitaju,a ne onako kako jeste.A to,po meni,nije pisac.
    Me Bring Da Enlightenment...

LajaviKrelac Avatar od  Mish
    Član od
    23.06.2006.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Yugoslavia
    Blogovi
    2

Citat Skidatch_Mraka kaže: Pogledaj poruku
    Niti je dobar politichar,niti dobar pisac.A to sve zbog toga,shto nije dobar chovek.
    Citat Skidatch_Mraka kaže: Pogledaj poruku
    Tako da,ja ne bih gubio ni sekund zhivota,da chitam ono shto je taj mamlaz napisao.
    Zanimljivo.
    Da li si ti uopšte pročitao išta od Ćosića?
    Ako nisi, na osnovu čega se izjašnjavaš o njemu kao piscu?

Svašta.
    ... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

Mangup Avatar od  Skidatch_Mraka
    Član od
    11.05.2011.
    Aktivnost
    25.06.2011
    Zemlja
    Jamaica
    Godine
    34

A da li je on prochitao neshto od mene?Ne chitam loshe ljude,niti slusham loshe ljude...
    Naravno,to je moje mishljenje.A ti nastavi da chitash tog Loshicu Cosavog.To je vec tvoja stvar...
    Me Bring Da Enlightenment...

LajaviKrelac Avatar od  Mish
    Član od
    23.06.2006.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Yugoslavia
    Blogovi
    2

Nije ništa od tebe pročitao?
    A da li te je okarakterisao kao pisca?

Nego, evo ti link ka temi koja je kao stvorena za tebe.jedna tema, pa da se raspišeš da to ima smisla
    http://www.vojvodinacafe.rs/forum/pr...-ne-znate-516/

Mogu da prihvatim da Ćosića ili bilo kog drugog pisca komentariše onaj ko se udostojio da nešto i pročita. Ovakvim komentarima ne srozavaš pisca nego sebe.
    Poruku je izmenio Mish, 16.05.2011 u 21:33
    ... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

Slične teme

1. Saša Milivojev: POLITIČKI ŠTRAJK ŽEĐU
    Autor sasamilivojev u forumu Politika
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 12.09.2011, 18:10
  2. Dobrica Ćosić
    Autor Sokica u forumu Književnost
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 14.06.2010, 22:13
  3. Najbolji jugoslovenski književnik?
    Autor SQUAW u forumu Književnost
    Odgovora: 40