Prikaz rezultata 1 do 5 od ukupno 5
    Beli Bora Perjar Avatar od  memento
    Član od
    20.08.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Tonga
    Blogovi
    1

Igranka bez prestanka

Prateći temu o traču, pala mi je na um jedna dosta ozbiljnija društvena pojava koja uvek ima gotovo po pravilu nečasne ciljeve. To su tzv. „igranke“...

„Igranka“ je isforsirana i unapred (dobro) smišljena i iskonstruisana situacija u kojoj se koriste istine, poluistine i laži u cilju diskreditacije neke osobe, ili društvene grupe, za rad postizanja ciljeva onog subjekta (pojedinac ili grupa) koji je igranku i postavio, jer postavljač igranke to nije u stanju da ostvari legitimnim i uobičajenim (dozvoljenim, moralnim) načinima i sredstvima...

Da li primećujete "igranke" koje se odvijaju na našoj društvenoj sceni?

Da li ste bili svedok „smeštanja“ nekom? Da li ste nekada bili i sami žrtva „igranke“ i, ako jeste, kako ste prošli u svemu tome?
    Poruku je izmenio memento, 21.02.2010 u 13:21 Razlog: Dopuna teme.
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

Domaći Avatar od  dankaBg
    Član od
    06.11.2009.
    Aktivnost
    19.11.2011
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    26

Odgovor: Igranka bez prestanka

Citat memento kaže: Pogledaj poruku
    „Igranka“ je isforsirana i unapred (dobro) smišljena i iskonstruisana situacija u kojoj se koriste istine, poluistine i laži u cilju diskreditacije neke osobe, ili društvene grupe, za rad postizanja ciljeva onog subjekta (pojedinac ili grupa) koji je igranku i postavio, jer postavljač igranke to nije u stanju da ostvari legitimnim i uobičajenim (dozvoljenim, moralnim) načinima i sredstvima...
    .

Uuuu,koliko ima ovde sustinskih zivotnih pitanja,o kojima se moze govoriti!

Pa zar celi zivot,nije neka neprestana igranka!?Pre svega rodjena,bacena u ovaj svet ,a da nisam to trazila-(dobro iskonstruisana i smisljena situacija..verovatno...),pa onda porodica, skole,pre svega roditelji ,pa sve sto ide uz ''starenje''...na putu individuacije...(porodica kao primarna grupa,pa onda svi drugi stubovi u jednom ''uredjenom drustvu''.koji uticu na nase formiranje i na sve situacije u vezi naseg ''napredovanja'' ili ''nazadovanja''..do drustva u celini...)-sve je to igranka...

E ,sada ovde se verovatno misli na neke konkretne dogadjaje tokom zivota ,koji su nam se izdesavali,i gde smo,sasvim je moguce , doziveli da nam bude i ''smesteno''...
    Istine,poluistine,lazi...koje ??Cije istine i cije lazi..Nesto sto je za nas istina ,za nekog mocnog , je laz i obrnuto...

Grejling veli da u povezanim vestinama politike i upravljanja mudro ekonomisanje istine jeste njihova specijalnost...nijedna od ovih vestina ne bi bila moguca bez toga.U zivotu uopste moramo prihvatiti da su u raznoraznim poslovima povremeno neophodni izvrdavanja,dvosmislenosti i potpune neistine,i smatraju se naivni svi oni koji tvrde suprotno.
    U isto vreme znamo ,da je opste prihvaceno ,da je laganje samo po sebi lose,a razotkrivanje lazi uvek osporava lazova -zaista....samo jedna laz moze da unisti neciju reputaciju i integritet...

Platon je rekao kako laz nije zlo samo po sebi,vec truje dusu onoga ko je izrice.On time iznosi nepopustljiv stav da u moralnom zivotu ima mesta samo za istinu...ali,koju istinu,ciju?To ne znamo!...

A,sta sa onima koji smatraju ,a,mozda su i upravu da laganje ima svoje pobornike i to u onima koji su shvatili da bez lazi ljudi ne bi imali svoju privatnost,da bi zivot bio dosadan i ispunjen ocajanjem,i da bi iz toga proizaslo mnogo zla.

Ali...

Direktor i vlasnik pozorista na baletskoj predstavi je da bi ubacio svoju rodjaku u jednu od glavnih uloga,nasilno i bez znanja ansambla izmenio datum odrzavanja predstave za jedan dan(izmestio mesto prodaje karata,manipulisao informacijama u medijima o datumu odrzavanja)...pa se napravila citava zbrka (predstava je odrzana,a,da je glavna igracica bila pogresno informisana,pa je njen nastup izostao...potom je, onako sokirana,i razocarana napustila tu drzavu...)...
    Jedan mozda iritirajuci primer(ima mnogo tragicnijih ...)

A,zar cela zivotna igranka ,nije zapravo rezultat covekove dualisticke prirode ,jer, on je pre svega dobar i zao...Jos je Zan Zak Ruso govorio da je covek dobar po prirodi,a,da ga civilizacija kvari.

Psihoanaliticari,najvise Frojd smatraju da je covek po prirodi zao...ali se sigurno zna da se on ipak radja i sa dobrim i sa zlim klicama u sebi...A,sta ce prevladati ,zavisi od mnogo cega...i jos nesto...vazno je pitanje slobode..jako vazno!!!Koliko smo mi slobodni da se opredelimo za dobro ili za zlo...nekada smo prinudjeni, da igramo u kolu,za koje znamo da je lazno ...nekada smo ''naterati da zarad sopstvene sigurnosti,ili sigurnosti nasih najmilijih ucestvujemo u ''prljavom plesu''...
    nista nema tako ostar vid kao ljubav

Moderator Avatar od  Lilith_021
    Član od
    16.04.2008.
    Aktivnost
    07.02.2012
    Zemlja
    Serbia
    Slike
    7

Citat memento kaže: Pogledaj poruku
    Da li primećujete "igranke" koje se odvijaju na našoj društvenoj sceni?
    Ne znam vise da primetim sta nije "igranka."

Cosic, Subotic, Knezevic, Tijanic..

Pa cela prica oko zelene kafe.. Markentinshka agencija, koja bi inace trebalo da se bavi promocijom bilo cega, na televiziji sa najskljupljom sekundom satima naglaba o otrovnim dejstvima zelenog napitka..

Skroz su me poludeli.

Licno, ne secam se da sam bila zrtva a da ja znam. Morbit da je bilo nekad nesto, a da nisam ukapirala do kraja.

Sto se foruma tice.. Najbolja mi je varijanta kad obznanis nekom da nekog ne mirises pa onda taj neko filuje reputacijama tebi omrazenu lichnos' ne bi li 'laureatu' reputacije dao vJetra u ledja, a tebi, eventualno, doakao..
    Pa i to je neki vid tancovanja..
    Život nije, i nikada nije bio, pobeda sa 2:0 kod kuce protiv lidera lige, posle rucka u restoranu brze hrane.

LajaviKrelac Avatar od  Mish
    Član od
    23.06.2006.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Yugoslavia
    Blogovi
    2

Takvim igrankama se naučimo još negde u predškolskom dobu. Dovoljno je da do juče najbolji drugar nađe novog dobrog drugara, pa se neko oseti zapostavljenim i čini sve da novog aktera diskredituje i ukloni iz ekipe "dobrih drugara". Kasnije se sve više učimo tim igrankama (ili jednoj od uloga u tim igrankama) i učimo da plivamo u tome.
    Čini mi se, što stariji, što obrazovaniji, što na većoj hijerarhijskoj lestvici, igranke su opasnije i perfidnije. Da ne pričam još kada se u to uključi novac ili moć.
    Primećujem takve igranke oko sebe. Neverovatno, ali nekako su uvek isti igrači u njima. Uvek mi je zanimljivo da otkrijem ko je naručilac igranke (on poslovično nikad nije u ekipi koja igra), ko je play maker (onaj naglasniji u napadima) i ko je onaj klimoglavac čija je uloga da zabijen nož u nečija leđa još par puta okrene i zavrti, da žrtva pamti, ali i da on pokupi ovacije na kraju (i adekvatnu nagradu). Kako reagujem kao posmatrač? Uglavnom, iznosim svoje mišljenje i ne dozvoljavam da mi retorika igre mišljenje izmeni (pogotovo zbog onog: nije šta ti se kaže, nego ko ti kaže). Verovatno zato i ne igram u tim utakmicama i sebi dodeljujem status neposlušne i nelojalne.
    Ne znam koliko sam puta bila u ulozi žrtve. Možda sam par puta osetila to na svojoj koži, doduše poprilično bezazleno i glupo, i po meni sa potpunom pogrešnim porivima i adutima. Mislim da mi je pomogla analiza ko kakvu ulogu ima. A tada - dupe uza zid i ne daj na sebe.
    ... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

Μορφεύς Avatar od  Morpheus
    Član od
    01.10.2007.
    Aktivnost
    09.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    30
    Blogovi
    26
    Slike
    1

Primećujem igranke, naravno. Ranije ih nisam primećivao sve dok se ne završe, dok ne budu poznati i "žrtva" i "naručilac" i razlog. U skorije vreme primećujem ih još u začetku, iskustvo, šta li je. Kao što neko reče, u javnom životu teže je uvideti šta nije nameštaljka, nego šta jeste. Primera je jako mnogo.

U igrankama ne učestvujem, jer mi nikad nije bilo u interesu da nekoga skenjam da bih sebi obezbedio neku satisfakciju. Oni koji nameštaju igranku nikad mene nemaju u vidu pri odabiru uloga jer znaju kakav sam. Od mene bi malu korist imali. Žrtva igranki sam bio, ali napadači nikad nisu uspeli u svojim namerama, jer mentalni sklop koji mi roditelji usadiše ostavlja jako malo prostora za to.

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •