Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 18
    Lider tüm Türkmenler Avatar od  Turkmenbashi
    Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Prava radnika u Srbiji

Da su prava radnika u Srbiji ugrožena nije nikakva tajna. Loše privatizacije, plate koje kasne mesecima, bez zdravstvenog osiguranja, uplata penzija, radnog vremena itd. Moj utisak je da radnici u Srbiji odavno nisu bili ovako ugroženi i obespravljeni. Još prošle godine je zaštitnik građana rekao: "država prekobrojnim radnicima uslovljava učešće u socijalnim programima tako što od njih zahteva da odustanu od sudskih sporova za isplatu zaostalih primanja i da se odreknu prava koja su im utvrđena pravosnažnim sudskim presudama". Koliko je ljudi ostalo bez posla za prethodnih godinu dana, procene su različite i idu i do milion građana. Ljudi su u strahu, trpe svakakve vrste terora poslodavaca, mobing, diskriminacija,...

Pitanje je, šta je rešenje? Prava radnika niko ne štiti, prva država koja bi trebala, to ne čini. Imali smo slučajeve samospaljivanja, sečenja prstiju, štrajkovi glađu su postali uobičajena pojava. Izlasci na ulicu su sporadični, radnički sindikati kao da i ne postoje, a blokade saobraćajnica više nisu moguće osim ako niste spremni na sukob sa pšolicijom i žandarmerijom. Ministar Ljajić je intervenisao kada se dizala medijska buka oko nekih slučajeva, ali njih je sve više u Srbiji.

Gde je rešenje? Kako zaštititi prava radnika?!

Starosedelac Avatar od  bellissima
    Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Odgovor: Prava radnika u Srbiji

Citat Turkmenbashi kaže: Pogledaj poruku
    Ljudi su u strahu, trpe svakakve vrste terora poslodavaca, mobing, diskriminacija,...
    Trpe.
    U glavama uvek ista misao, bolje i ovo, a sta ako ostanem bez posla?
    I trpe, cute i rade.
    A te velike gazde, profitiraju preko tudjih ledja,ispostuju radnika onoliko koliko smatraju da je dovoljno.Jer za njih, mi smo niza klasa.Znaju, da radne snage ima koliko hoces, da vlada besparica i oni to koriste.
    Maksimalno koriste.

radnički sindikati kao da i ne postoje
    Gde je rešenje? Kako zaštititi prava radnika?!
    Postoje
    Ali na papiru.
    Usput ti je suptilno zapreceno, ako se uclanis u taj isti sindikat,ocekuj posledice.
    Dok ti sindikat sa druge strane, garantuje anonimnost, ali opet "nekako" informacije procure i za cas se sazna, ko je pristupio sindikatu.

Onda sledi.
    Degradiranje.
    Psiholoski teror, pa dokle izdrzis.
    I uglavnom ne izdrzis, pa sam zatvoris vrata iza sebe.

Kako?
    Nikako.
    Radnici nemaju nikakva prava.
    Ako se i obratis nekom nadleznom za pomoc, uz kafu i viski velike gazde to zataskaju, a onda ti tek sledi Ausvic.

Dok god nam je drzava ovakva kakva je sada.
    Dokle god su joj radnici, poslednja tacka na koju ce se osvrtati, nikakva prava mi u zemlji Srbiji necemo imati.
    Osim na papiru, da nam mlate pred ocima, tim istim pravima i govore o njima, kad je u njihovu korist.

Banovan Avatar od  Becar
    Član od
    09.06.2007.
    Aktivnost
    31.05.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    26

Mora da se nauci raditi u kapitalizmu.Da se zaboravi doba Tita,da se gleda od danas za sutra...ima tu mnogo toga koje sam ja u svojoj firmi stavio kao preduslov i tesko je to islo ali sad je sve na svome mestu vec 2,3 godine.I svi zadovoljni.

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

I da nauče da rade po godinu dana bez primanja, zdravstvaenog osiguranja, definisanog radnog vremena i taaakoooo. Jedno ja kapitalizam a drugo je robovlasništvo i krminal

Banovan Avatar od  Becar
    Član od
    09.06.2007.
    Aktivnost
    31.05.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    26

Neznam za druge kod nas je sve po zakonu i svi su kazem zadovoljni.Bolje ne moze svima se izaslo u susret.Mozda zato sto se moze i ostvari se to sto se zacrtalo.Ali kazem za druge kako rade i kako drze radnike necu da komentarisem jer ima ko o tome da brine

Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Citat Becar kaže: Pogledaj poruku
    Neznam za druge kod nas je sve po zakonu i svi su kazem zadovoljni.
    Govoris iz ugla radnika ili poslodavca?

Banovan Avatar od  Becar
    Član od
    09.06.2007.
    Aktivnost
    31.05.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    26

Citat bellissima kaže: Pogledaj poruku
    Govoris iz ugla radnika ili poslodavca?
    Naravno poslodavca.
    Ali znam sta hoces da me pitas.Mislis da ja neznam sta radnici misle?E naravno da znam jer je sistem napravljen rada kao u Svajcarskoj.Da ne duzim pricu ko je bio tamo i radio po srednjim firmama shvatice o kom nacinu rada se radi.
    Ukratko,radno vreme je klasicno kao i svuda dakle 8 h.Ostalo sto se tice tezine posla toga nema jer je sistem da svi urade svoje i da to bude dobitni rezultat.Naravno neke tajne uspeha se neotkrivaju,ali bitno je za mene i mog oca da cujemo glas radnika.I cujemo ga i presrecni smo pre svega zbog njih,a mi to smatramo kao uspeh celog kolektiva i odlicne organizacije.
    Znaci prava radnika u ovoj zemlji ce tek biti tema narednih 20 godina nece biti nista bolje upamtite to.Kapitalizam se ne stvara za par godina nego decenijama.Mi smo jos na rubu ulaska i turbulentno se vrtimo u tom vrtlogu buduceg pravca razvoja zemlje

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Bećar, ako nisi primetio tema i jeste fokusirana na problematične poslodavce. Obzirom da je kod tebe sve po zakonu i da su svi zadovoljni, ostaje mi samo da to pozdravim.

Problemi leže u onome što je bellissima navela. Sindikati praktično i ne postoje. Nije ni tajna da neki poslodavci brane svojim radnicima formiranje radničkih sindikata, novine pisale od kada o tome. Da su radnici neka bolje stojeća klasa pa da imaju novca pre svega i nerava i vremena da kroz institucije isteraju svoja prava koja im zakonski pripadaju. Uglavnom je druga varijanta - javni protest ili čak neki radikalniji potezi (štrajkovi glađu, smopovređivanje itd). Tek u takvim situacijama je reagovala država i to ne cela država, nego šalji Ljajića da vadi vruć kesten i dogovara sa radnicima socijalne programe i ostalo. Sam on je priznao da država ništa nije radila da zaštiti građane tj radnike: "Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić ocenio je juče da država nije ništa učinila da nesavesne poslodavce onemogući da radnicima ne isplaćuju zarade i ne uplaćuju im doprinose."

Blic Online | Ljajić: I država ima krivicu za neisplaćene zarade

Država ne samo da ne kontroliše poslodace, već bih rekao da u ne malom broju slučajeva istima izlazi u susret na štetu radnika.

Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Citat Turkmenbashi kaže: Pogledaj poruku

Sindikati praktično i ne postoje. Nije ni tajna da neki poslodavci brane svojim radnicima formiranje radničkih sindikata, novine pisale od kada o tome.

Vecina brani.
    Mada radnici jos uvek kad se spomene sindikat, odmah misle na krompir, luk ,zimnicu.
    Kao onomad u doba starih sindikata.
    Radniku uglavnom nije ni prezentovano, sta sindikat znaci.
    Dobili su stura objasnjenja, uz opasku "Gledajte da se ne uclanite."
    U vecini slucajeva je tako.
    Poneki sindikati su se izborili i dobili su odobrenje delovanja u jacim privatnim firmama.
    Ali i to je opet na papiru samo.
    Jer, mali broj ih se uclanio, strepeci za posao.

Starosedelac Avatar od  slavkos
    Član od
    14.02.2008.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Yugoslavia
    Godine
    42
    Slike
    6

Svega toga ne bi bilo da je prvi uslov privatizacije bio da nema otpuštanja radnika!
    Oćeš da kupiš firmu, kupi ali otpuštanja nema!
    Ovako im dali firme za male pare ili bez para, pustili ih da otpuštaju radnike, zabranjuju sindikate... kakav kapitalizam ovo ide ka feudalizmu, daleko smo mi od kapitalizma...

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Prava potrosaca?!
    Autor cicka u forumu Ankete
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 15.03.2010, 22:13
  2. Prava vernost
    Autor valter u forumu Muška kafana
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 18.02.2010, 22:25
  3. Zlostavljanje prosvetnih radnika od strane učenika
    Autor Isahara u forumu Crna hronika