Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 26
Like Tree2lajkova

Tema: Psi lutalice

Koja Sedi
    Pol
    Žensko
    Član od
    22.01.2007.
    Aktivnost
    26.03.2013
    Zemlja
    Fiji
    Blogovi
    3

Psi lutalice

Danas me je u krugu Pokrajinske bolnice presreo čopor pasa lutalica. Isti onaj čopor koji nam je pre izvesnog vremena rastrgnuo mačora.
    Malo je reći da sam se utronjala od straha.
    Strah je najveći neprijatelj...? Kako ostati hrabar kad na tebe reže i keze zube nakostrešeni, pa u tom momentu su mi izgledali kao ogromni mutant vukovi.
    Prvo sam se ukopala, rekla:"Zjuu, nećete valjda mene, pa ja volim životinje" međutim kad je jedan od njih počeo opasno da mi se približava i ugrožava moj prostor, izvadila sam suzavac iz džepa, sunula prema njima više od pola i pobegla brzinom svetlosti (koliko je to moguće u mom slučaju).
    Ne ponosim se što sam to uradila i posle mi je bilo žao, ali šta da radim, bilo je spašavaj se ko može. Da mi je u tom momentu u džepu bila ruda salame umesto suzavca, verovatno bi problem bio rešen mnogo bezbolnije. Ali ovako...

Da li ste vi imali susrete bliske vrste sa lutalicama?
    Baš u takvoj situaciji ste otkrili kojom brzinom ustvari možete da trčite ili ste našli neko drugo rešenje?
    Kako rešiti ovaj problem?
    Azili, sterilizacija i vraćanje na ulicu? Na sličnoj temi o kućnim ljubimcima se pominje hranjenje, ljubav, maženje... Meni danas baš i nije bilo do maženja.
    Poruku je izmenio _baba_, 17.02.2008 u 14:29
    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

Koja Sedi
    Pol
    Žensko
    Član od
    22.01.2007.
    Aktivnost
    26.03.2013
    Zemlja
    Fiji
    Blogovi
    3

Odgovor: Psi lutalice

Net...

Novi Sad - Novosadsko Javno komunalno preduzeće Čistoća zaduženo je hvatanje pasa i mačaka lutalica s javnih površina na teritoriji grada Novog Sada. U okviru preduzeća posao obavlja Služba za hvatanje pasa i mačaka lutalica. Posao se realizuje prema pozivu građana, kao i prema dopisu nadležne inspekcije, a sama Služba ima svoj redovni plan rada prema kojem su prioritetne lokacije oko obdaništa, zabavišta, osnovnih i srednjih škola. Čistoća je zadužena isključivo za posao hvatanja, dok eutanaziju vrši medicinsko osoblje Veterinarske stanice Novi Sad.
    Ove godine uhvaćeno 1.709 pasa lutalica i sedam mačaka.
    Besplatno čipovanje
    Veterinarska stanica u Novom Sadu stalno sprovodi akciju obeležavanja pasa mikročipovima. Obeležavanje košta 2.000 dinara, od čega je 500 dinara vakcina. Čip veličine zrna pirinča životinji se ugrađuje bezbolno i efikasno, u levu stranu iznad lopatice i posle 24 sata uređaj koji omogućava identifikaciju urasta u tkivo životinje gde ostaje do kraja života. Reč je o Back home sistemu koji omogućava da se izgubljena životinja vrati vlasniku. Ukoliko vlasnik psa donese ličnu kartu i vakcinacioni karton ljubimca čipovanje je besplatno. U Srbiji trenutno postoje samo tri ustanove koje obeležavaju životinje mikročipovima. Pored Veterinarske stanice u Novom Sadu, ovaj posao radi Veterinarski fakultet u Beogradu i Veterinarska stanica u Nišu. Prema rečima direktora Veterinarske stanice Novi Sad dr Branislava Popova, prema nekim podacima u gradu i okolini ima oko 25.000 pasa, a akcijom su obuhvaćeni svi, tako da će Novi Sad biti prvi grad u Srbiji koji će imati obeležene sve pse.
    Životinje se čuvaju tri dana i u tom vremenskom periodu vlasnik može da preuzme svog ljubimca. Ukoliko se posle tri dana vlasnik ne pojavi osoblje Veterinarske stanice obavlja eutanaziju. Ovaj rok za držanje životinja produžava se ukoliko su u pitanju rasni pasi i mačke koji nose oznake. Služba za hvatanje pasa pri novosadskoj Čistoći ove godine uhvatila je 1.709 pasa lutalica i sedam mačaka. Od toga je otkupljeno samo 20 pasa.
    Novosadska Čistoća snosi odgovornost ukoliko se desi da psi i mačke lutalice napadnu i nanesu telesne povrede građanima. Prošle godine rešeno je 37 sporova u korist oštećenih građana i nadoknađeno 5.174.230,00 dinara na ime odštete. Za prvih šest meseci 2007. godine primljeno je 27 zahteva.
    Na Gradskoj deponiji u Novom Sadu krajem 2005. godine izgrađen je novi objekat za privremeno smeštanje pasa i mačaka lutalica.
    Služba za hvatanje pasa i mačaka lutalica raspolaže savremenom opremom, vozilom za prevoz, ambulantom, kao i računarom s univerzalnim čitačem čipova. Broj pasa lutalica bi se verovatno smanjio čipovanjem svih pasa i mačaka na teritoriji grada Novog Sada, tako što bi se evidentiralo ime vlasnika, adresa i lični podaci, kao i registarski broj životinje.
    Građani koji su zainteresovani za preuzimanje i udomljavanje pasa i mačaka lutalica mogu se javiti Službi za hvatanje pasa i mačaka lutalica na broj telefona 021/419-021
    Beograd - Prema podacima gradskih vlasti na ulicama Beograda nalazi se oko 4.500 pasa lutalica. Da bi rešio ovaj problem grad Beograd je pre godinu dana usvojio Strategiju rešavanja ovog problema. Zbog velikog broja pasa Grad je bio prinuđen da se odluči za program Svetske zdravstvene organizacije CNR Catch, Neuter, Release" (Uhvati, steriliši, pusti). Ovog puta udruženja za zaštitu životinja i vlasti našli su se prvi put na istoj strani.
    - Beograd se s problemom pasa lutalica suočava već više decenija. Sigurno je da će svaki Beograđanin reći da postoji ovaj problem, ali zahvaljujući Strategiji možemo reći da je danas Beograd na dobrom putu da broj pasa lutalica na ulicama drastično opadne - kaže Elvir Burazerović, predsednik udruženja za zaštitu životinja Orka.

Samo u prošloj godini, u Veterinarskoj stanici „Beograd“ registrovano je oko 400 Beograđana, koji su bili žrtve pasa lutalica.

U poslednjih mesec dana povećao se broj napada agresivnih pasa na prolaznike. Tako je u dvorištu osnovne škole sedmogodišnjeg dečaka ugrizao pas lutalica. Niko, međutim, nije znao da odgovori na pitanje kako se kuče našlo u blizini osnovaca.
    - Psi ne bi smeli da se nalaze u blizini škola i predškolskih ustanova. Očito je da neko ne radi svoj posao, a to je verovatno veterinarska inspekcija - kaže Sonja Stamenović, direktorka OŠ „Despot Stefan Lazarević“ i dodaje da će u narednom periodu biti preduzete sve mere kako bi se deca zaštitila od opasnih pasa. Na Savetu roditelja, koje je u školi održano ovim povodom, zatraženo je od Grada da se deci nabave visoko frekventne pištaljke, kako bi se tako rasterali agresivni kučići.
    Na beogradskim ulicama trenutno ima oko pet hiljada pasa lutalica, a najviše ih ima u Zemunu i na Novom Beogradu. U kafileriji „Ovča“ je tokom prošle i početkom ove godine usmrćeno oko 1.700 agresivnih i bolesnih kučića, dok je oko 4.000 sterilisano, obeleženo i pušteno na ulicu. Međutim, istraživanje pokazuje da više od 70 odsto agresivnih pasa ima svoje vlasnike.
    - Mi stalno insistiramo na odgovornom vlasništvu. Pas nije samo kućni ljubimac. On sa sobom nosi obaveze i odgovornosti. Kad bude donešen Zakon o dobrobiti životinja, svaki kućni ljubimac moraće da bude mikročipovan i obeležen. To znači da će u sistemu svaki pas imati svoj matični broj, ali i sve podatke o vlasniku. Ukoliko oni budu neodgovorni, snosiće drakonske kazne, a biće podnošene i krivične prijave, naravno, u zavisnosti od „prestupa“ njihovih ljubimaca - objašnjava Vlada Marković, član gradskog veća.
    Strategijom o rešavanju problema pasa lutalica, koju je Grad usvojio, napravljen je, ipak, određeni pomak. Iz gradskog budžeta izdvojene su ogromne sume novca za sterilisanje i obeležavanje životinja, a u odnosu na ranije godine broj napada pasa na prolaznike značajno je smanjen. Ove godine su psi lutalice napali oko 400 Beograđana, dok je dve godine ranije zabeleženo čak 1.500 nasrtaja na prolaznike.
    Poruku je izmenio _baba_, 17.02.2008 u 14:29
    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

Starosedelac
    Pol
    Muško
    Član od
    15.01.2008.
    Aktivnost
    02.04.2013
    Zemlja
    Hungary
    Godine
    41
    Slike
    5

I kod nas je problem sa psima lutalicama,juce sam slusao u dnevniku da u nekom gradu u Madarskoj su psi lutalice raztrgali jednog coveka.Svakog coveka koji pusti psa na ulicu da bude lutalica treba strpati u zatvor, jer sa tim ugrozava zivot drugima a da negovorimo o zivotima nase dece

Snebivljiva Aždaja
    Pol
    Žensko
    Član od
    13.03.2006.
    Aktivnost
    01.09.2009
    Zemlja
    British Indian Ocean Territory
    Blogovi
    9
    Slike
    2

Problem će se rešiti čipovanjem. Obaveznim. Za vlasnika koji pusti čipovanog psa - kazna. Al' debela. Kuje lutalice sterilisati i prirodno bi na ulicama bilo manje lutalica iz godine u godinu. Tako su problem rešile mnoge zemlje. A kod nas da su kamere ikada zalazile po kafilerijama ne verujem da bi to bio lep prizor i za one koji nisu ljubitelji životinja. Ubijali ih, spaljivali i morili glađu. To je valjda kod nas prirodnije. Jedan je šinter čak imao mačku koju je tamo čuvao. Odeš po neku lutalicu (koja i ne važi više za lutalicu, već je psić kojeg 3 zgrade hrane, pokupljen slučajno) i vidiš ga kako se smeje i šeta im ispred nosa sa svojim mačorom (pse mrzi) dok oni jadničci kidišu i lude iz svojih kaveza zbog te iste mačke. Da ga uFatiš i nalupaš lepo kao čovek.

Ove džumare kod mene znaju da uvek furam paštetu u tašni ili džepu pa me gotive. A nije da ne prave probleme. Znaju i da poplaše, a i da pocepaju. Al' našli su neko parče između zgrada koje je kao njihova teritorija i svi napadi koji su se desili desili su se tu. To valjda čuvaju, pa su ljudi poučeni bolnim iskustvom počeli da obilaze to parče. Decu koja se tu igraju ne napadaju. Samo starije.

E bio je jedan čopor kod mesare, ali to je bio neki putujući, nisu se zadržali dugo. Jednom sam ih presekla tako što su uhvatili da napadaju neko sitno siroče, čak mi se čini da je bila ženkica pa mi bilo i čudno, a ja uskočila da ga zaštitim. Nisam bila sigurna da me neće izujedati, al' sam lajala i režala koliko sam mogla da ih zbunim, a bogami ih i oterah. Može i bez suzavca ak' se ne utronjaš osete oni to.
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Zaba is back
    Pol
    Žensko
    Član od
    23.03.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Fiji
    Godine
    25
    Blogovi
    1
    Slike
    4

problem sa lutalicama je strasan, po meni vise po selima nego po gradovima.. ali je l' te zivim u gradu, pa ne mogu da tvrdim..
    pre neko vece, prolazila sam sama kroz park (ko me nagovori, mamu li mu..) i izleti onako na prepad 3 povelika psa.. ali ne znam ko se vise uplasio, ja ili oni
    i jedan se onako lepo zaleti na mene i srecom, ugrize me za nogavicu od farki, ne za nogu.. i kako sam uspela da ga odgurnem na malo brutalniji nacin nego sto sam htela, sva tri krenuse na mene.. ali neko mi rece jednom da kad psi krenu na tebe, treba samo da cucnes i rasiris ruke.. i stvarno, uradim ja to, i oni pobegli, cvileci
    tako da sam ostala sa svim svojim ekstremitetima..
    inace, ovde kod mene ih bas ima dosta, ali nisu svi napadacki nastrojeni.. ima ih par kod mene u komsiluku, jedan veliki i 3-4 kerica, ali su mirni..
    i ne postoji nikakav azil niti kafilerija.. ovde se psi dva puta godisnje ubijaju.. u prolece i jesen.. prolaze likovi kroz selo sa puskama i ubijaju svakog koji je slobodan i pusten napolju.. tako su ubili psa od moje komsinice, koji je slucajno izleteo napolje.. cak se ni ne gleda da li imaju ogrlicu ili ne..
    isla sam ja sa jednom mojojm prijateljicom u masnu zajednicu, cak sam i peticiju sklapala protiv te akcije.. uspeh samo po tacki da me izbace napolje zato sto sam bila bezobrazna, jer sam popizdela kad su mi rekli da to lutalice i zasluzuju jer osakacuju decu ne kazem da to u nekim slucajevima nije tacno, ali missim molim te..
    kad bismo imali neke prikladne prostorije za napustene pse, mozda bi bilo drugacije.. ako bi ti psi stizali do azila..
    ali ne vredi, niko se cak ni ne trudi povodom tog pitanja, 80% ljudi se slaze sa tim da ih treba odstreliti.. umesto pomoci im smestajem ili pronalazenjem vlasnika..

Dugica
    Pol
    Žensko
    Član od
    17.10.2007.
    Aktivnost
    29.04.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    36

Da li ste vi imali susrete bliske vrste sa lutalicama?
    Baš u takvoj situaciji ste otkrili kojom brzinom ustvari možete da trčite ili ste našli neko drugo rešenje?
    Kako rešiti ovaj problem?
    Azili, sterilizacija i vraćanje na ulicu? Na sličnoj temi o kućnim ljubimcima se pominje hranjenje, ljubav, maženje... Meni danas baš i nije bilo do maženja.
    Imam ih svakodnevno,te bliske susrete ,a rešenje tog problema,se pomeri tek za mali korak,kad psi lutalice nekog napadnu,nažalost...

Pre nekoliko godina pokupim sa ulice slatko kuče,koje baš i nije bilo štene,tačnije "pokupi" ono mene .Svi smo ga voleli,deca su ga obožavala,hranila,starala se o njemu,postao je ravnopravni član naše porodice.Nekad se desilo da je pobegao iz dvorišta,al za ćerkicom kad ona ode u školu,dođe do njene škole,i tamo je čeka,dok se ona ne pojavi,nije nikada nikog napao,bio je dobroćudan pas.Ti njegovi izleti van dvorišta dešavali su se dok sam ja na poslu.Dolazim kući jedan dan,a "ljubazna" komšinica me obaveštava,da je šinter,na oči moje ćerke pokupio psa...

Ispostavi se da je ista ta "ljubazna" komšinica,zvala šintera,jer joj je pas dok je trčao za mojom ćerkom,protrčao kroz bašticu sa cvećem...moje dete je plakalo mesec dana za tim psom...Uzalud sam zvala veterinarsku službu,pokušavajući sa pijanim čovekom(koji je pokupio psa),da razgovaram i molim,da ga vrate.To se desilo pre nekoliko godina,ćerka me i neko veče pitala,kada će se on vratiti

Eto...a svakodnevno imamo bliske susrete sa lutalicama,za koje se baš i ne mari preterano.
    A mi imamo labradora Bebu,koju smo vakcinisali i čipovali,koju volimo i čuvamo od "ljubazne" komšinice,koja može da podnese čopor pasa koje sreće svakodnevno,al ne može dečiju radost prema sopstvenom,psu.

ZOE
    ZOE je offline
    neunistivi zlojeb
    Pol
    Žensko
    Član od
    13.12.2006.
    Aktivnost
    08.03.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    51
    Blogovi
    10
    Slike
    2

Nedavno sam bila na Begeckoj Jami. Cujem "skicanje" stenaca, krenem za zvukom i ispod drveta nadjem veliku kartonsku kutiju, a unutra 5 stenaca. Predpostavljam da ih je "neko" hteo da se resi. Naravno, najlakse je resenje, pokupiti ih, ubaciti u kutiju i ostaviti negde daleko od kuce. Ako taj neko, ne zeli da ima vise pasa, zasto onda ne ustroji kuju.
    Pitanje je jednostavno: Ako ti stenci prezive, napusteni - odbaceni, da li ce postati psi lutalice? Odgovor je jos jednostavniji! I onda.... koga kriviti za to???

Beli Bora Perjar
    Pol
    Muško
    Član od
    20.08.2007.
    Aktivnost
    16.05.2013
    Zemlja
    Tonga
    Blogovi
    2

...Ispod starih stepenica
    pokis`o miran i tih
    strpljivo stoji pas lutalica
    prezreno bice od svih...

Specijalno za ovu temu, napisao memento!
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

Beli Bora Perjar
    Pol
    Muško
    Član od
    20.08.2007.
    Aktivnost
    16.05.2013
    Zemlja
    Tonga
    Blogovi
    2

Ako `usvojimo` nekog psa lutalicu, svakako cemo uciniti dobro delo. Evo jednog poticaja, odnosno pesme nepoznatog autora o ljubavi psa prema svom gazdi:

Epitaf

Dragi gazda,

objasnio sam Svetom Petru da zelim ostati ovdje,
    izvan zlatnih vrata.
    Necu vise nikome smetati.
    Necu ni lajati.

Bit cu vrlo strpljiv dok te cekam.
    Ostat cu ispruzen glodjuci jednu plavu kosku.

Cekat cu te ispred rajskih vrata dok i ti ne dodjes.

Mnogo mi nedostajes,
    i ako udjem unutra, bez tebe,
    to za mene nece biti raj!

Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

Bećar
    Pol
    Žensko
    Član od
    20.03.2008.
    Aktivnost
    10.06.2008
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    33

Ljudi su krivi za sve,a ne neduzni psi !!!
    Ljudi su gori od zivotinja !!!

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Psi lutalice odlaze u emigraciju
    Autor Lady S u forumu Životinjsko carstvo
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 15.02.2009, 18:32
  2. Psi lutalice - Kako im pomoci?
    Autor ZOE u forumu Kućni ljubimci
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 08.10.2008, 10:01

Tagovi za ovu temu