Prikaz rezultata glasanja: Treba li država Srbija da učestvuje u kupovini crnogorske Luke Bar?

Učesnika ankete do sada
14. Ne možete da glasate na ovoj anketi
  • Da, izlaz na more je politički interes države.

3 21.43%
  • Da, ali samo ukoliko je finansijski isplativo.

4 28.57%
  • Ne, ima važnijih pitanja koje treba rešiti.

4 28.57%
  • Ne, druge luke su isplativije.

2 14.29%
  • Ne, zašto da ulažemo u tuđe?

1 7.14%
  • Ne znam.

0 0%
Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 41
    Μορφεύς Avatar od  Morpheus
    Član od
    01.10.2007.
    Aktivnost
    09.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    30
    Blogovi
    26
    Slike
    1

Luka Bar - interes ili nova ludost?

Kupovina Luke Bar je interes Srbije
    25. oktobar 2009. | 22:23 | Izvor: Tanjug
    Beograd -- Srpska preduzeća trebalo da učestvuju na tenderu za privatizaciju dela barske luke, zbog izlaska naše privrede na Jadransko more, kaže Milutin Mrkonjić.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je to u interesu Srbije i dodaje da su ruski privrednici već pokazali interes za ulaganje u nekoliko srpskih luka, kao i da su, u tom smislu, putni i pružni koridor od Beograda do Bara i barska luka, "neodvojiv paket".

"Rusi u ovom mementu neće da se pojavljuju na tenderu za kupovinu dela barske luke, ali se slažu sa nama i zainteresovani su za prugu Beograd-Bar i izgradnju auto puta", rekao je on i dodao da je potrebno da se dosta novca uloži u barsku luku kako bi bila sposobna da prima i veće brodove.

Ministar je kazao da Srbija ima saglasnost Rumunije, Italije, Crne Gore, Mađarske, Republike Srpske i cele BiH, o zajedničkom tenderskom nastupu, jer su Luka Bar i pruga Beograd-Bar projektovani zajedno za potrebe cele jugoistočne Evrope.

On podseća da je pre nekoliko dana raspisan tender za prodaju 54,05 odsto akcija barske kompanije "Kontejnerski terminal i generalni tereti" i dodelu koncesije na 30 godina, sa obavezom ulaganja.

Raspisani su i tenderi za prodaju celokupnog vlasništva kompanija "Pomorski poslovi" i "Obezbeđenje i protivpožarna zaštita", koji pripadaju Luci Bar, uz dodelu koncesija na 30 godina.
    Da li je zaista kupovina luke Bar interes Srbije ili je u pitanju samo još jedna situacija u kojoj Srbija rasplinjuje svoje potencijale na nepotrebne stvari kako bi nešto dokazala? I šta konkretno dokazuje?

Meni deluje kao ovo drugo, s obzirom na to da je luka Bar jedna od najplićih luka u Sredozemnom moru, te je kao takva dobila epitet "gliser luke". Pored toga, samo 7-8% spoljno-trgovinskog prometa Srbije se obavlja preko te luke, koja se čak ni ne nalazi na glavnom koridoru. A o potrebnim ulaganjima u tu luku ne treba ni trošiti reči, jer je u užasnom stanju.

....but which ? Avatar od  bigrancer
    Član od
    23.05.2009.
    Aktivnost
    16.01.2012
    Zemlja
    Serbia

Odgovor: Luka Bar - interes ili nova ludost?

Slazem se.
    Jos jedan megalomanski projekat ili san , bolje receno
    A ukoliko imamo i podrsku Rusa to mi je jos vise sumnjivo.
    Ako ce luka Bar biti nas izlazak na more, dugo ce nam trebati da do mora dodjemo
    Trebalo bi prvo prugu Beograd _Bar dovesti u iole pristojno stanje.
    Putuje se vozom oko 11 casova u najboljem slucaju.
    I ne znam koja bi se roba njome prevozila?

Trebalo bi vise ulagati u recni prevoz koji je najeftiniji a iskoriscen je minimalno.
    Hej Joe...Supercalifragilisticexpialidocious !

Starosedelac Avatar od  AdrijanKronauer
    Član od
    16.02.2008.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    46
    Blogovi
    6

Momcovi, poštujem vaše mišljenje i sklon sam da ga podržim, ali... Da, da, veliko ALI.

Vaše glasanje, pretpostavljam da ste ono vas dvoica , nije u skladu sa zdravom logikom.
    Gore lepo piše kao druga opcija: Da, ali samo ukoliko je finansijski isplativo.

Pa ako da mi objasnite zašto "Ne", ako bi nam ta investicija donela koju paricu?!

Pretpostavljam da vi ne verujete da je to finansijski isplativo, ali anketno pitanje, odnosno ponuđeni odgovori nisu tako postavljeni.
    На грешницама се учи.

Banovan Avatar od  Becar
    Član od
    09.06.2007.
    Aktivnost
    31.05.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    26

Ni jedno ni drugo nego Politika je sve to.
    Posto sam jako blizak jeli ljudima koji se interesuju oko ovog necu nista otkrivati ali samo kazem Politika

Koja Sedi Avatar od  _baba_
    Član od
    22.01.2007.
    Aktivnost
    10.02.2012
    Zemlja
    Fiji
    Blogovi
    3

Citat Becar kaže: Pogledaj poruku
    Posto sam jako blizak jeli ljudima koji se interesuju oko ovog necu nista otkrivati ali samo kazem Politika
    Ljudozhderi?
    Jbg...nekom meso, ostalima koske i kachamak.
    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

....but which ? Avatar od  bigrancer
    Član od
    23.05.2009.
    Aktivnost
    16.01.2012
    Zemlja
    Serbia

Pa NE, zato sto mislim da nije finansijski isplativo i zato sto mislim da nismo
    u mogucnosti da proverimo da li je finansijski isplativo.
    Treba kupiti Luku. pa srediti pruge, pa ne bi bilo lose i autoput, pa imati robu koja bi se prevozila do krajnjeg a dalekog odredista.....a to sve kosta...vrlo mnogo.
    Tako da......daleko je sunce.

A ima toliko drugih prioriteta .
    Hej Joe...Supercalifragilisticexpialidocious !

Starosedelac Avatar od  valter
    Član od
    08.05.2006.
    Aktivnost
    26.09.2011
    Zemlja
    Cuba
    Godine
    31
    Blogovi
    34

Ja sam onaj drugi pod 2
    Mada je ponudjeni odgovor malo nespretno sastavljen / Prvo, država Neće kupovati luku - nego želi da pomogne *jakim domaćim igračima. Drugo, ovi pa sigurno neće ulagati svoju lovu u nešto što nije ekonomski isplativo...e sad, to jeste povezano sa prugom --pa je logično pitanje: Treba li država da remontuje tu prugu //ustvari, treba da kompletno železnicu izremontuje. Ruski *paket aranžman? Što da ne! Joj gomile povezanih sudova...Prokop - i neke milijarde evra zemljišta koje treba da otvori ...
    Luka Beograd (tamo je naše žito ) Madjarska i taj neki *srednji Dunav, Rumunija i gomila italijanskih firmi po Istočnom Banatu.
    Italija - najbitniji igrač u priči / već su daleko odmakli (i već 100-tine miliona potrošili) u razna projektovanja, pre svega u obezbedjivanju električnog snabdevanja: Od kabla na dnu Jadrana, formiranja neke zajedničke firme sa Crnom Gorom - valjda su već i gotovi projekti 3-4 hidroelektrane srednjih veličina (žešće im treba struje) na Drini i (ubi me zaboravio sam koja druga reka)
    A i politički - pa šta
    Mislim evo me ko Dinkić sad će procvetamo - tek što nismo

Starosedelac Avatar od  AdrijanKronauer
    Član od
    16.02.2008.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    46
    Blogovi
    6

Citat bigrancer kaže: Pogledaj poruku
    Pa NE, zato sto mislim da nije finansijski isplativo i zato sto mislim da nismo
    u mogucnosti da proverimo da li je finansijski isplativo.
    Treba kupiti Luku. pa srediti pruge, pa ne bi bilo lose i autoput, pa imati robu koja bi se prevozila do krajnjeg a dalekog odredista.....a to sve kosta...vrlo mnogo.
    Tako da......daleko je sunce.

A ima toliko drugih prioriteta .
    Citat valter kaže: Pogledaj poruku
    Ja sam onaj drugi pod 2
    Mada je ponudjeni odgovor malo nespretno sastavljen / Prvo, država Neće kupovati luku - nego želi da pomogne *jakim domaćim igračima. Drugo, ovi pa sigurno neće ulagati svoju lovu u nešto što nije ekonomski isplativo...e sad, to jeste povezano sa prugom --pa je logično pitanje: Treba li država da remontuje tu prugu //ustvari, treba da kompletno železnicu izremontuje. Ruski *paket aranžman? Što da ne! Joj gomile povezanih sudova...Prokop - i neke milijarde evra zemljišta koje treba da otvori ...
    Luka Beograd (tamo je naše žito ) Madjarska i taj neki *srednji Dunav, Rumunija i gomila italijanskih firmi po Istočnom Banatu.
    Italija - najbitniji igrač u priči / već su daleko odmakli (i već 100-tine miliona potrošili) u razna projektovanja, pre svega u obezbedjivanju električnog snabdevanja: Od kabla na dnu Jadrana, formiranja neke zajedničke firme sa Crnom Gorom - valjda su već i gotovi projekti 3-4 hidroelektrane srednjih veličina (žešće im treba struje) na Drini i (ubi me zaboravio sam koja druga reka)
    A i politički - pa šta
    Mislim evo me ko Dinkić sad će procvetamo - tek što nismo
    Momcovi...

Ali, pitanje, odnosno odgovor, je jasno napisan, tako da se pod drugom opcijom podrazumeva da je isplativo.
    U detalje, kako i zašto, postavljač pitanja (odgovora) nije ulazio.

На грешницама се учи.

Starosedelac Avatar od  valter
    Član od
    08.05.2006.
    Aktivnost
    26.09.2011
    Zemlja
    Cuba
    Godine
    31
    Blogovi
    34

Tema je: Luka Bar - iteres ili nova ludost?
    Znači: Interes je dobro - nova ludost nije dobro
    Može da bude dobro pod uslovom Ako - a to je ta gomila stvari ...

A ako se u koridor 10 gleda kao šansa za razvoj Južne i Istočne - ovaj koror 11 bi taman *čučnuo Zapadnoj Srbiji ...
    i slika kaže da je logičan - a pare mogu da se nadju / roba takodje može da se prebaci sa Soluna i Konstance / Italijani sa Rumunijom, Madjarskom, Bosnom i Hrvatskom kandiduju isti za evropski...
    Isto takodje politički interes postoji / Tadić i Berluskoni su se već složili na sastanku prošle godine - Italijani i Rusi su se *uvezali oko Južnog Toka tako da i tu vide interes za saradnju ...
    a i nije puno cirka 200 milki za prugu / luka obaška

Μορφεύς Avatar od  Morpheus
    Član od
    01.10.2007.
    Aktivnost
    09.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    30
    Blogovi
    26
    Slike
    1

Odgovori ne isključuju jedni druge po definiciji, pitanje je šta vama predstavlja pitanje od najvećeg značaja.

Pitanje je koji i kakvi brodovi uopšte mogu da pristanu u luci Bar. Jer, koj' će nam klinac luka koja ne može da primi dovoljno veliki brod da bi se on uopšte računao u spoljno-trgovinskoj razmeni? I da li se uopšte isplati, kratkoročno il' dugoročno, pomagati đetićima da izgrade prugu/autoput do granice zbog interesa u luci preko koje ide jedva 8% prometa? I koliki su uopšte troškovi?

Za mene jednostavno previše "ako" i previše "da li" da bih ozbiljno razmatrao tu investiciju. Zato mi trojka deluje najlogičnije.

Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Luka „Dunav“ u Pančevu postaje najveća na Balkanu
    Autor Turkmenbashi u forumu Spomenar
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 23.04.2010, 13:56
  2. Nova Pazova
    Autor Alideda u forumu Srem
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 22.09.2009, 00:10
  3. Nova skola...
    Autor kissigirl u forumu Tinejdžerski kafić