Žešća selendra ...![]()
Žešća selendra ...![]()
Nije da ne volim Chelarevo,mamin rodni grad,al o5...Nekako smor tamo....Uveche kad izadjesh sam' pazish na kakvu budalu cjesh da naletish,al ok,ako cjemo po prirodi,msm da je jako leppo,pogotovo u Kashtelu![]()
LoL nemo'sh gore od All-a
Do tvojega ni ti nemožeš bez propusnice doći
Ovu temu nisam zamislio da se neko prepucava, dal je nešto crno ili belo
koliko vidim nijedan ozbiljan post o istoriji Čelareva nema a komentara u pm.
Ponosnismo i na to što smo selendra i neznamti ja već kakva naseobina.Ima života i provoda, ima budala koje izazivaju, ma ko i svugde, al tema.
wappen.jpg
Savet MZ Čelarevo raspisao konkurs za novi grb i logotip Čelareva
ovo je grb pre ww2
8778869sq.jpg
Pogled na Čelarevo sa Dunavskog nasipa ( špora )
1 (11).jpg
Pogled na čardu na Dunavu, odlična hrana
cSmanjenaSlikaDana.jpeg
Istoriska slika, dali neko zna koje gospodin
ilijaopt.jpg
Seoska slava u Čelarevu
( 2. Avgust Sv. Ilija )
image002.jpg
Paraklis Sv. Ilije, ne nalazi se u centru mesta ali ako Bog da
u planu je crkveni hram u parku, pored Katoličke crkve
Čelarevo je naselje u opštini Bačka Palanka u Južno-bačkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 5423 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 5011 stanovnika).
U Čelarevu se nalazi fabrika piva Karlsberg. Iz Čelareva je i fudbalski klub ČSK Pivara.Pre Drugog svetskog rata mesto se zvalo Čib. Dolaskom kolonista iz Bosne, 1946. godine, mestu je promenjeno ime u Čelarevo u znak sećanja na narodnog heroja Zdravka Čelara (1917-1942).U naselju Čelarevo živi 4397 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,9 godina (38,6 kod muškaraca i 41,1 kod žena). U naselju ima 1865 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,91.
Ovo naselje je u uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.
Demografija
Godina Stanovnika
1948. 3454
1953. 3483
1961. 3717
1971. 4073
1981. 4817
1991. 5011 4940
2002. 5505 5423

Znam da i Bačka Palanka ima čardu "Dunav", a mislim, ali neću tvrditi (neka me Jovan ispravi ako grešim) da se i čarda u Čelarevu zove "Dunav". U svakom slučaju, bez obzira što je Čelarevo selo, a Bačka Palanka grad, Čelarevo ima mnoooogo bolju čardu
Svi mi znamo gde je Čelarevo, nema potrebe reklamirati Bačku PalankuA da li je selo ili grad...najmanje je bitno, bitno je da u njemu živi pristojan i kulturan narod
![]()

Ista slika u 'Politici' za 8. avgust. 2008.
Na slici je Đorđe - Đoka Dunđerski.
Evo i dela teksta iz 'Politike':
''Током протекле две и по године године, Окружном суду у Новом Саду поднето је 122 захтева за ревизију пресуда у складу са Законом о рехабилитацији, а судска одлука донета је у 55 случајева. Рехабилитована су 34 лица.
Од до сада позитивно решених одлука, највећу пажњу јавности изазвала је рехабилитација некадашњег војвођанског индустријалца и велепоседника Ђоке Дунђерског.
У његовом случају утврђено је да су пресуда Окружног суда у Новом Саду од 1946. године и пресуда Врховног војног суда Војводине у Новом Саду од 1947. године ништаве, као и све њихове правне последице. Он је, како је утврђено, из политичких и идеолошких разлога правоснажно осуђен због „привредне сарадње са непријатељем” и кажњен лишењем слободе са принудним радом у трајању од седам месеци, али и конфискацијом целокупне имовине. Казну затвора, међутим, није никада одслужио (постоје индиције да је преиначена у условну), а умро је у Новом Саду у јесен 1950. године.
Када је реч о конфискацији, садашње поступајуће судско веће је оценило да је управо баснословна вредност његове имовине, иако се у пресуди наводи тек као последица осуде, била и основни мотив за судски процес против њега. Реч је о четири фабрике, око три хиљаде јутара првокласне земље, дворцу у Кулпину, пословним и стамбеним објектима, покретној имовини непроцењиве вредности...
Узалуд је Дунђерски објашњавао да није крив, јер су му окупатори без икаквог питања одузели имовину и располагали њоме. Касније је утврђено да, не само што је избегавао да сарађује са окупаторском силом, већ је током Другог светског рата у великој мери помагао рад Матице српске и Српске православне цркве, па чак и народноослободилачки покрет. Али, све је то било узалуд, јер је било очито, што је потврђено и после више од шест деценија, да Дунђерски није имао „поштено суђење”.''
Poruku je izmenio nenad.bds, 08.08.2008 u 01:29
Preporuči temu