Ako ste završili komentarisanje Blica i ostalih dnevnih novina, da se vratimo temi..a dalje međusobne razgovore obavite na pp..
Hvala..![]()
Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..

Ахаха, само да напишем пост па да дам АКу позитиван репут за строгост са ЛХ, много га ово женскиње размазило
Само вас читам шта пишете, уз дужно поштовање, преписујете оно што Блиц и слични медији који воле Мирка Ђорђевића социолога религија припремају већ годинама.
Те тврда те мека струја. Те србијанска те босанска струја. Те куку нама ако дође Амфилохије, благо нама ако дође Григорије, Василије је лопов, Иринеј је онако, подношљив... воли народ да се бави свиме, па и избором патријарха, што да не.
Ко год да буде патријарх (није сигурно какав ће бити процес избора, не мора да значи да ће бити исти као при избору Павла, рецимо појединци се противе оном "извлачењу из шешира"), заслужује поштовање због места на ком ће бити. Заслужује и критике јер је ипак само човек, али критике с поштовањем.
Сви они који већ годинама пљују Амфилохија на мене не утичу, имам замерке том човеку, али одвратна кампања против њега може само да ме натера да помислим да ови што га нападају знају нешто што ја не знам, а што је Амфилохију у корист. Кога такви мрзе...
Ко поштује Цркву, неће насести на приче против њеног патријарха, и разликоваће оправдану од злонамерне критике.
И препознаће оне који прате избор патријарха као Боже ме опрости избор за мис Слане Баре, који хвале патријарха Павла само да би пљували онога ко ће доћи после њега.
Оно што учиниш најмањем од браће моје, мени си учинио
U Trebinju – proleće srednjeg veka
Mirko Đorđević
11.04.2009.
Nije se to dogodilo u gradiću Bezieru 1372. godine uoči prolećnog svetkovanja Blagovesti – ne, to se događa u Trebinju uoči Blagovesti 06. aprila 2009. godine. Tako stoji na papiru presude koju je Eparhija zahumsko-hercegovačka izrekla dvojici građana BiH u RS koji su se ogrešili o kanone i delovali protiv učenja Crkve. Presudu je potpisao preosvećeni Grigorije koji je na crkvenom sudu bio i tužilac i sudija. Tok suđenja nije poznat do detalja, ali presuda je tu i nad njom nije lako reći neku razumnu reč: odustali su komentatori – a u inostranstvu niko i ne veruje da je to moguće – i uistinu nikom lako nije. Sve što imamo je zvanični tekst presude, a ostalo je za one koji se još mnogo čemu čude – pisac ovih zapisa se odavno ničemu ne čudi, ali to ne znači da mu je sve ovo sasvim jasno.
Građani BiH Nikola Sekulović i Blažo Stevović su izopšteni iz Crkve i drastično kažnjeni.
Vladika Grigorije-Trebinje danasOni su – čitamo presudu – povredili „čast i dostojanstvo služitelja oltara Gospodnjeg“. Oni su u svojim izjavama „negirali Bogomdano episkopsko dostojanstvo Episkopu Eparhije zahumsko – hercegovačke“. Reč je o episkopu Grigoriju koji je jesenas osvojio simpatije i crkvene i laičke javnosti svojom savesno pisanom promemorijom o otvorenim i bolnim pitanjima u SPC. Sada tek ništa jasno nije – neko je ućutkao mladog episkopa ili – dalje ne znamo o čemu se radi. Građani o kojima je reč su kažnjeni isključenjem i to rečima – „Odlučuju se od svih Svetih Tajni, i isti ne mogu koristiti druge darove koji pripadaju članu pravoslavne Crkve, niti uopšte ulaziti u svete hramove, prisustvovati Svetoj Liturgiji niti bilo kojoj sveštenoradnji: bogosluženju, hrišćanskom krštenju, vjenčanju, sahrani i tako dalje, a članovima Crkve je zabranjeno moliti se sa izopštenima“.
To je sve – i oni koji očekuju komentar od pisca ovih redaka ovog puta će biti razočarani.
Nekoliko, naravno uzaludnih i nikom potrebnih, pitanja ćemo postaviti: ako su ovi ljudi to učinili, oni mogu promeniti veru i pristupiti drugoj crkvi, jer to se događa svakodnevno u svetu. Tako se crkve i dele i to vekovima – mogli su ovi nesrećnici to reći i onda se čovek pita čemu ovaj sud i ova sudanija. Oni su laici i građani i imaju pravo da priznaju vladiku ili da ga ne priznaju, pa i da ga kritikuju. To se svakodnevno događa i kod nas i u svetu. U tom slučaju suda ovog besmislenog i ne bi moralo biti, ali papir je tu i ljudi su obeleženi i prokaženi i to groznim žigom. Crkva ima svoje autonomno i od države odvojeno zakonodavstvo – avaj! Ako su pak nesrećni građani države BiH nešto govorili o tome kako se vode „poslovi“ u Eparhiji, za to su morali ponuditi dokaze, ali pred sudom na građansko-pravnom području. Onda, oni jesu građani BiH, a presuda crkvenog suda važi na celom kanonskom području SPC. I tako dalje, do besmisla i beskraja.
I u srednjem veku se poštovalo neko načelo – crkva osuđuje, ali izopštenika predaje državnim vlastima. Presuda je oročena do pokajanja, a ako se ne pokaju – kuda smo to pošli i gde smo već stigli. Ko odlučuje šta je jeres i ko su jeretici, kada i vladike SPC jedan drugom govore to isto. Ako se neko usudi da progovori o liku i delu nekog episkopa – sa dokazima – rizikuje da bude proklet i izopšten. Nosiće žig srama na čelu. U srednjem veku je to bilo regulisano nekako naopako i grozno. Onaj ko je imao u rukama latinski tekst presude izrečene Đordanu Brunu, koji je bio monah, morao bi zapamtiti makar onaj pasus u korektnom srpskom prevodu, a on glasi:„Kazniti dakle, brata Đordana blago i bez prolivanja krvi“.
Ne, sigurno ne – u Trebinju niko nikoga neće spaljivati, ali sve ovo miriše na srednji vek. I ne na njegovu jesen, već na neko novo srpsko srednjevekovlje. I na njegovo nenadano proleće. Uskršnja poruka ova presude je grozna: svaki čovek mora paziti ne samo šta će reći o vlastima, već i o episkopima. Nedavno je potvrđena presuda „stoglavog sinoda“ Ruske crkve L.N.Tolstoju. Jeza poduzima čoveka kada čita kakvim rečima Crkva kune „navek prokletog i prezrenog ruskog Judu“. Groznije od onoga što su rabini izrekli B.de Spinozi. Nije lako biti žigosan i ovako obeležen, a osim toga ekskomunikacije nisu u tradiciji SPC. Ili su ljudska prava šala koja se početkom aprila čuje i ljude zabavlja. Ovo neće biti to – ovde je Nečastivi odavno i to lično odneo svaku šalu.
Druge komentare ovoga puta prepuštamo vičnijima i dostojnijima.
A možda komentari i nisu nužni.
Zapisi iz palanke
Peščanik.net, 12.04.2009.
Šta ako ovaj sveštenik dobije još veće "Bogom dano dostojanstvo", odnosno najviši položaj u Crkvi?![]()

Sapienti sat.
Мирко Ђорђевић роцкс... врховни тумач религије у другој Србији...
Свашта се прича за Григорија, у Требињу и по Херцеговини... али ово драмљење је непотребно, то је чисто црквено питање. Није Григорије никога бацио у тамницу. Мада се дефинитивно може испитивати, само без овог патетисања са "паланком" и "средњим веком" како то воле Пешчаничани и неизбежни Мирко Ђорђевић.... тај М.Ђ. је у другосрбијанској штампи по верским питањима цитиранији од свих великодостојника СПЦ, РКС ИЗ и Јеврејских свештеника заједно. Чудо од човека, Хулио Поповић.Šta ako ovaj sveštenik dobije još veće "Bogom dano dostojanstvo", odnosno najviši položaj u Crkvi?![]()
Оно што учиниш најмањем од браће моје, мени си учинио
Sto'no kaze Prever:
Adrijene, nemoj da se duris
vrati se..
Gresila sam, priznajem..
Dobro, nisam tukla pse, uzmi mi to kao olaksavajucu okolnost.
I ja sam mislila o tome da naslov zvuci pomalo pregladijatorski za ovu temu ali reko' ako valja najcitanijem dnevnom listu u drzavi, valjace i nama. Uostalom, ovo je ona 'politickija' strana religije tako da su ovi termini prihvatljivi. Nisam neki vernik ali ni ne hulim..
Naslov nije upisan munjom u kamenu, promenjljiv je i moderator ce odluciti sta ce sa njim.
Sto se izbora tice.. Ne znam. Vremena su takva da je malo karijera u bilo kojoj oblasti na koje nije bilo pokusaja urusavanja i koliko god covek da se udubi, pogled cesto ne dosegne istinu..
Naginjem ka Irineju..
Šta se to "Društvo oko nas" preselilo na "Religiju" ?
I zašto je važno ko će biti patrijarh? Pogotovo ovim neverujućim?
Zar će novi patrijarh da promeni ili sakrije Reči Hristove? Neće!
Da li će da ih propoveda više ili manje nego što je to do sad činio? Neće!
Da li će da utiče na neverujuće da postanu verujući? Neće!
Hoće li verujuće inspirisati da još više u veri ojačaju? Neće!
Hoće li učiniti da zlo i greh nestanu? Neće!
Svaki čovek mora sam svojom slobodnom voljom i slobodnim izborom da uloži trud, kako bi se povezao sa Hristom i približio Bogu! Nijedan patrijarh to ne može učiniti za njega!
A narod će svakako prepoznati ko je čovek a ko nečovek, kao što je i u patrijarhu Pavlu prepoznao velikog čoveka po moralnosti, ljudskosti, poštenju i karakteru, bio on patrijarh ili ne...
S druge strane, ako je Srpska Pravoslavna Crkva zaslužila da na mesto patrijarha dodje čovek, tako će i biti...a ako je zaslužila da na mesto patrijarha sedne nečovek, i to će biti...Sve i svakome po zasluzi, kaže Bog! Niko nije imun, od pojedinca, porodice, društvenih zajednica, države... do crkve...
Jer, crkvu kao gradjevinu čuvaju ljudi, ovakvi ili onakvi...a Pravoslavnu veru čuva Bog!
I što se mene lično tiče, nijedna od opcija neće uticati na moju pravoslavnu veru u Boga, niti na znanje koje sam stekao tragajući za Njim...
Što se moderatora tiče, tema uopšte nije za religiju, previše je politike tu..a u pravoj religiji nema mesta politici, kalkulaciji, koristoljublju, moći..
Ako vest o tome da se upokojio Patrijarh Pavle nije završila ovde, ne znam zašto bi i ova?!
A naslov je sasvim odgovarajući za ono što se dešava..![]()
Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..
ALO - Vasilije BOSS - Vladika iskoristio sahranu patrijarha za kupovinu u Beogradu
Ne pise samo Blic o crkvenim licima, a ovaj tekst me je ostavio bez teksta.
Kao da se pise o ljudima sa estrade...
gledam komentare na sajtovima u vezi s ovom temom,ili u vezi intervjua s episkopom ovim,onim....
kako su ljudi ,skriveni iza nadimaka,lako skloni ostroj kritici,ili iznosenju neproverenih informacija,ili donosenju povrsnih zakljucaka
i uopste,kako smo kao narod skloni olakoj kritici drugih,a pri tom smatramo da je u redu ako se mi ne ponasamo po bozjim zapovestima,kako smo skloni da dovodimo u pitanje cinjenje neceg dobrog i kako s lakocomm prihvatamo tvrdnju o necem losem,bilo o kome,a posebno o poglavarima crkve
navijam za Grigorija
mozda "navijanje" niej adekvatna rec,ali eto....bilo bi mi milo da on bude novi Patrijarh
ni u jednom intervjuu koji sam gledala ili citala nisam prepoznala notu egzibicionizma ili sujetnosti
ostavlja na mene veoma dobar utisak
ambicioznost ne bih tumacila kao losu osobinu ukoliko nije u sprezi sa gordoscu ili beskrupuloznoscu
Tek kada si beskućnik
primećuješ da je sve nečije vlasništvo
i da postoje brave na svemu.
Preporuči temu