Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 12
    Vojvodjanka Dangerous Fishing Champion, Monster Memory Champion Avatar od  silvia
    Član od
    01.11.2006.
    Aktivnost
    03.02.2012
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    33
    Slike
    331

Međunarodni filmski festival "Kustendorf

Na Međunarodnom filmskom festivalu "Kustendorf", koji će biti održan od 8. do 14. januara na Mećavniku na Mokroj Gori, biće prikazana i dva stara filma u posebnom programu "Evergrin", najavili su organizatori. Osnivač i selektor festivala Emir Kusturica odabrao je mađarsko ostvarenje iz 1982. godine Vreme je stalo autora Petera Gotara i rusko-kubansku koprodukciju iz 1964. Ja sam Kuba u režiji Mihaila Kalatozova. Reditelj Gotar biće gost festivala i posle projekcije svog filma, 10. januara, održaće radionicu za studente visokih filmskih škola iz celog sveta koji učestvuju u takmičarskom programu "Kustendorfa".

Vreme je stalo je priča o teškom životu mladih u Budimpešti početkom 60-ih godina 20. veka. U središtu radnje su dva brata čiji je otac pobegao tokom mađarske pobune 1956. da ne bi otišao u zatvor, dok je majka ostala sa sinovima. Očev prijatelj uspeva da pobegne iz zatvora i useljava se kod njih, zbog čega mladići nisu srećni. Film Ja sam Kuba predstavlja neobičan omaž revoluciji Fidela Kastra. Radnja se odvija poslednjih dana Batistinog režima, a sastavljena je od četiri poetične kratke priče o patnji Kubanaca i njihovim reakcijama, sve do gerilskog marša... Film je bio potpuno zaboravljen dok ga 30 godina kasnije u Americi nisu otkrili Martin Skorseze i Frensis Ford Kopola. Pod njihovom supervizijom, film je restauriran. Projekcija na Mećavniku najavljena je za 12. januar, a radionicu će zatim voditi direktor festivala Emir Kusturica.

G.L.

Suffragette Avatar od  Isahara
    Član od
    13.11.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Western Sahara

Odgovor: Međunarodni filmski festival "Kustendorf

Sve je to super, al ja ti Kusturicu ochima ne mogu...
    Niti mi se posebno svidja onaj Drvengrad...kao u filmu Charlie i fabrika chokolade...
    verovatno je u pitanju samo predrasuda, ali svaki festival kod pozdravljam..
    A ako mu se činilo da igdje ljudska patnja nailazi milosti, bilo je u oku djeteta i na mjestu jagode..
    Tin Ujević

just en Avatar od  DrinChe
    Član od
    08.07.2007.
    Aktivnost
    11.03.2010
    Zemlja
    Serbia

Citat Isahara kaže: Pogledaj poruku
    Sve je to super, al ja ti Kusturicu ochima ne mogu...
    Niti mi se posebno svidja onaj Drvengrad...kao u filmu Charlie i fabrika chokolade...
    verovatno je u pitanju samo predrasuda, ali svaki festival kod pozdravljam..
    Potpisujem predrasudu gordo ( Remember "Дие хард"? Ali... Mihalkova, Fatih Akina, Stouna, Džarmuša, Delona... )

Џим Џармуш, РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ

EVERGREEN

Музички програм

Moderator Avatar od  Lilith_021
    Član od
    16.04.2008.
    Aktivnost
    18.01.2012
    Zemlja
    Serbia
    Slike
    7

Džim Džarmuš stigao na Mećavnik
    Autor: S. Milojković - M. Lojanica | 10.01.2009. - 05:00

Kroz oblak snega koji je poleteo sa tla, uz zaglušujući zvuk elisa, helikopterom kojim je pilotirao Emir Kusturica, na festival „Kustendorf” u Drvengradu juče po podne sleteo je Džim Džarmuš, čuveni američki reditelj. „Uh, prestrašen sam! Ovo je zastrašujuće iskustvo”, rekao je izlazeći iz letilice, a zatim, zagrlivši Kusturicu, ispričao: „Profesor je odličan pilot. Osećao sam se bezbedno. Malo sam samo umoran jer sam putovao ukupno 15 sati, ali sada se dobro osećam jer sam ovde. Radujem se ponovnom dolasku u Srbiju.”

Jednog od najvažnijih američkih reditelja, glavnu zvezdu festivala „Kustendorf”, dočekali su Emirova supruga i sin. Srdačno se pozdravio i, po srpskom običaju, tri puta poljubio sa Majom i Striborom. Domaćini su mu pružili poklon upakovan u kesu koja je, kada ju je otvorio, zasvirala „Kalašnjikov”. Iznenadio se, a zatim oduševljeno nasmejao.
    Na pitanje novinara „Blica” zna li koja je to pesma, ko iz topa je odgovorio: „Naravno da znam. Iz filma ‘Andergraund’. Volim ovu pesmu.”
    Na vratima Emirove kuće dočekao ga je pas, mahnuo repom pa zalajao. Kao da zna za onu čuvenu Džarmušovu izjavu: „Radije bih snimio film o čoveku koji šeta psa nego o kineskom caru.”
    Njegov film „Slomljeno cveće” koji je juče trebalo da bude prikazan u revijalnom delu festivala biće prikazan danas. Slavni režiser je zbog umora za danas odložio i rediteljsku radionicu u okviru koje će mladim režiserima iz celog sveta, čiji se filmovi takmiče na festivalu, održati predavanje.

Život nije, i nikada nije bio, pobeda sa 2:0 kod kuce protiv lidera lige, posle rucka u restoranu brze hrane.

Član od
    08.07.2007.
    Aktivnost
    11.03.2010
    Zemlja
    Serbia

De Niro dođe zbog Noleta, filmadžije koje nikad ne bi ni privirile - zbog Kusturice, a prvi jedva dobi dozvole za teniske škole u rodnom gradu, drugog pljune ko stigne. Voleti ili ne voleti ono što neko radi u ili van oblasti u kojoj zna znanje (zanat, kako god) je posebna priča, ali predrasude i "tuđe je bolje" nas kolju.
    Još jedan razlog zato nam je ovako kako je.

skinut sa eksera Avatar od  DzuPiter
    Član od
    15.09.2006.
    Aktivnost
    11.04.2009
    Zemlja
    Serbia

Citat DrinChe kaže: Pogledaj poruku
    De Niro dođe zbog Noleta, filmadžije koje nikad ne bi ni privirile - zbog Kusturice, a prvi jedva dobi dozvole za teniske škole u rodnom gradu, drugog pljune ko stigne. Voleti ili ne voleti ono što neko radi u ili van oblasti u kojoj zna znanje (zanat, kako god) je posebna priča, ali predrasude i "tuđe je bolje" nas kolju.
    Još jedan razlog zato nam je ovako kako je.
    Sve osobe koje si navela se profesionalno bave
    poslom u kojem ljudi ili vole ili ne vole one koji se tim poslom bave.
    Ja ne znam ko je De Niro, Nole, ili Kusta, ja znam ko je glumac De Niro, teniser Nole, i reziser Kusta.
    Jel imam ja pravo da kazem " meni se ne svidja teniser Nole ili reziser Kusta " ?

Da ne govorim o tome kako mi se svidja bilo sta drugo sto teniser Nole, ili
    reziser Kusta profesionalno hoce da budu.

Ne vidim trunku zdravog razuma u situaciji u kojoj 'reziser Kusta' " profesionalni grobar Holivudskih filmova ", profesionalno sahranjuje Holivudske filmove.

Da li bi bila ljubazna da objasnis kakve veze ima sport ili film i nas odnos prema
    sportu ili filmu sa "ovim kako nam je" ?

YUroPe
    YUrope ;
    Covecanstvo se deli na pravedne koji ne lazu, i lazove
    koji su nepravedni.

Član od
    08.07.2007.
    Aktivnost
    11.03.2010
    Zemlja
    Serbia

Danas sam raspoložena, drugi put ću. Izvini.

Vojvodjanka Dangerous Fishing Champion, Monster Memory Champion Avatar od  silvia
    Član od
    01.11.2006.
    Aktivnost
    03.02.2012
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    33
    Slike
    331

Međunarodni filmski festival „Kustendorf“ u Mokroj Gori

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće održan od 13. do 19. januara u Drvengradu u Mokroj Gori.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg "Kustendorfa" biće prikazano 28 filmova iz 18 zemalja sveta, a o nagrađenima će odlučivati međunarodni žiri koji čine: poznata strip autorka i rediteljka Marđan Satrapi, producentkinja i filmska autorka Sara Drajver i poznati holivudski producent Džonatan Vajsgal. Srecijalni gost i promoter "Kustendorfa" biće jedan od najznačajnijih i najpoznatijih glumaca današnjice Džoni Dep, kome će biti posvećena "Retrospektiva velikana". U okviru ovog programa biće prikazani filmovi "Edvard Makazoruki", "San o Arizoni" i "Doni Brasko". Među uglednim inostranim gostima biće i Džim Džarmuš, Kristijan Karion, iranski reditelj Asgar Farhadi, dobitnik "Srebrnog medveda" za najbolju režiju na Berlinskom filmskom festivalu ove godine, Fatih Akin, kome je pripala specijalna nagrada žirija na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, zatim palestinski reditelj Elija Sulejman, poznati ruski reditelj Pavel Lungin, mlada tunižanska rediteljka Radže Amari. Njihova ostvarenja, svrstana u najbolje filmove prošlogodišnje produkcije, biće prikazana u okviru programa "Savremene tendencije", a nakon projekcija svako od poznatih autora držaće radionice mladim filmskim autorima iz celog sveta.
    - Želimo da istaknemo zapostavljeni aspekt kinematografije - ljude od kojih ona potiče i koji je održavaju. Sudbina filma u današnje vreme je strašna, on se polako gasi kao forma komunikacije jer jedna video-igra zaradi za nedelju dana do 370 miliona dolara. Film će opstati jedino ako mecenarstvo pomogne u borbi protiv tih agresivnih formi - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, osnivač i selektor festivala "Kustendorf".
    U toku "Kustendorfa" svake večeri održavaće se koncerti. Na muzičkoj sceni smenjivaće se "Global Kryner" iz Austrije, francusko-španski sastav "Festicultores Troupe", "Rubl" iz Rusije, špansko-italijanska atrakcija "Tonino Carotone", poznata turska pevačica Ajnur, Vlada Maričić, grupe "Vrelo" i "Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra".

Blic

ELA
    ELA je offline
    Mel in ore, fel in corde Avatar od  ELA
    Član od
    21.11.2009.
    Aktivnost
    27.04.2011
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    3

Odgovor: Međunarodni filmski festival „Kustendorf“ u Mokroj Gori

...a nakon projekcija svako od poznatih autora držaće radionice mladim filmskim autorima iz celog sveta.
    Vrlo sam ponosna, jer je moj brat kao mladii perspektivni reziser, dobio poziv da ucestvuje na ovogodisnjem festivalu "Kustendorf", sa svojim studenskim filmom.

Bice u odlicnom drustvu ............. drzim fige, bato - tvoje vreme tek dolazi

ELA
    ELA je offline
    Mel in ore, fel in corde Avatar od  ELA
    Član od
    21.11.2009.
    Aktivnost
    27.04.2011
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    3

Odgovor: Međunarodni filmski festival „Kustendorf“ u Mokroj Gori

Izgubljeni raj“ najbolji na 3. Kustendorfu

Film „Izgubljeni raj“ rediteljskog dvojca Oded Binun i Mihal Brezis pobedio je sinoć na 3. Kustendorf filmskom i muzičkom Festivalu, osvojivši nagradu Zlatno jaje za najbolji film u celini. Žiri u sastavu Marđan Satrapi, predsednica, Sara Drajver i Džonatan Vajzgal kao članovi, složivši se da u konkurenciji kao što je bila ovogodišnja nije bilo nimalo jednostavno odabrati tri najbolja ostvarenja od 28 koliko ih se takmičilo za nagrade, odlučio je da Srebrno jaje za najbolji film dodeli češkom filmu „Baba“ Žužane Kirhnerove-Špidlove, dok je Bronzano jaje pripalo litvanskom reditelju Maratu Sargsijanu za film „Lernavan“ sa čime se složio i žiri novinara akreditovanih ove godine. Specijalno priznanje glavnog žirija pripalo je kratkom animiranom filmu iz Bugarske „Bez kraja“ Blagoja Kostova. Osnivač Festivala Emir Kusturica zahvalio se svima na učešću, uručivši im plakete Kustendorfa. U okviru sinoćne ceremonije zatvaranja, nastupio je i folklorni ansambl „Svetozar Marković“ iz Kragujevca, a nakon uručenja nagrada i The No Smoking Orchestra, čijim je koncertom ovogodišnji Kustendorf zvanično zatvoren.

Izvor:Danas

ps. priznajem da sam se malo nadala

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. 68. filmski festival u Veneciji
    Autor Charlie Harper u forumu Film i pozorište
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 11.09.2011, 11:26
  2. Međunarodni sajam "Investekspo" se otvara sutra
    Autor Turkmenbashi u forumu Spomenar
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 25.10.2010, 15:00