Postoji ovaploćenje unutrašnje borbe u čoveku-borbe između smisla i besmislice.To je san,jedan od najradosniih čovekovih snova,jedan od najčešćih-san koji se vrlo često ponavlja,san koji su imali svi ili skoro svi,i to više puta.U snu vam se čini da letite.Onaj ko sanja takav san,oslobodio se težine i svaka visina postala mu je dostupna;čitavo njegovo biće ispunjeno je radosnim osećanjem neke neobične lakoće uzleta.Najupadljivija osobina tih snova je osećanje nepobitne realnosti.Vi sanjate i istovremeno se pitate da li je to san.Ta vizija ne prolazi nego se i dalje nastavlja.Kušate svoju snagu u najverovatnijim usponima i uzletima;osećate je u nepokretnom lebdenju na vrtoglavoj visini i u tim pokušajima nalazite neoborive dokaze za realnost vašeg uspeha.
Buđenje iznenada uništava vašu radost,ono vas suočava sa drugačijom isto tako nepobitnom realnošću,sa realnošću vaše težine i vezanosti za zemlju za koju ste kao prikovani.Vi ne samo da ne možete da letite,ne možete čak ni iz postelje da ustanete,štaviše- vi to i ne želite.Kada ustanete,čeka vas mučni košmar svakodnevnicue iz koga čeznete da se izbavite.
Taj san skriva u sebi najdublji životni problem.Pred nama su dve stvarnosti-stvarnost sna i stvarnost buđenja.Obe od nas zahtevaju priznavanje svoje realnosti i obe nam se nameću silom neposredne očiglednosti.Težina moga tela nakon buđenja govori mi da je prava realnost baš ova košmarna stvarnost,sa svojom ispraznošću i besmislenim kruženjem.San mi govori nešto drugo,što je ovom direktno suprotno.Realan je samo onaj krilati genije koga osećaš u sebi,realan je taj snažan uzlet i polet,stvarno je jedino to lebdenje nad besmislom.
Svedočanstvo našeg sna nalazi sebi mnogobrojne potvrde na javi.Takav san daje formu osećaja naše duhovne slobode,koje nas raduje i u trenutku našeg punog duhovnog buđenja.Sama čovekova patnja zbog besmislice,dokazuje njegovu nemogućnost da potpuno potone u nju.Postoji u njemu neka sila koja joj se ne pokorava,koja je odbacuje,i odleće od nje.Kada dođe do tog uzleta,mi u sebi osećamo krila,,prepoznajemo ih u snažnom uzletu naše čiste svesti,u vrtoglavoj visini na kojoj lebdi naša misao.Negde ispod nas protiče besmisleni život,negde dole okreću se bezbrojni točkovi životnog kruga,dok se u isto vreme misao uznosi u nadvremensko carstvo istine i smisla kako bi odatle,s visine u formi večnosti sagledavala vremenito.Dostigavši krajnju visinu uzleta nad ispraznošću,naša misao ne samo da se oseća slobodnom od nje,nego se čini da oseća i neku dominaciju nad tom nepostojanom, promenljivom stvarnošću.
U svakom trenutku mogli bi mišlju zaustaviti taj vremenski proces,vaskrsnuti daleku prošlost sa svim njenim živim izrazitim pojedinostima.Cezar,Napoleon,Platon ili Kant,za ispraznost oni su nestali u nebiću,preneti su u nesagledivu daljinu.Ako se uzdignemo na nadvremensku visinu misli,mi ih vidimo,za misao oni postoje.
Misao nam kaže -postoji bezgranična prošlost,a tako je i sa budućnošću:u onom životu ispod nas nje nema,ona još nije nastupila.Za misao ,međutim, ona postoji uvek,nepromenljivo;svakog trenutka mogu je obuhvatiti i zamisliti.Sada je noć,ali svojim umom već vidim sutrašnji dan koji će je zameniti.Sada je tiho,ali zatvorimo oči i oslušnimo naš unutrašnji svet zvukova!Zar ne osećamo da svakog trenutka možemo čuti neku simfoniju-i onu koja je zvučala juče i onu koja će zazvučati sutra.Šta sve ne može učiniti misao,koja u svakoj tački zaustavlja let strele i uprkos svakodnevnom iskustvu ima pravo da kaže:"strela miruje".Zamisliti pokret upravo i znači -naći mirovanje u kretanju.Svet misli uvek je mirovanje.
Misao nije jedina,koja,uznoseći se ka smislu,oseća tu radost mirovanja:zajedno snjom uznosi se i volja.Tamo dole u svetu koji je ogrezao u nepravdu vlada zlo i liju se potoci krvi.Moja volja,međutim,svom svojom snagom ptvrđuje nadvremensku istinu otkrivenu mišlju,jedinstvo sveopšteg cilja i smisla,nad sveopštom borbom.Uzlet misli ispoljava se kao savest o bezuslovnom.Sagledavajući sva otkrovenja naše duhovne slobode,iskušavajući svoju duhovnu snagu u najrazličitijim uzletima i usponima,mi se zapravo uveravamo u verodostojnost proročanskog sna.
U čoveku postoji onaj krilati genije o kome svedoči san.Postoji nad čovekom i neka izvansvetska visina na koju ga uznose ta krila.![]()

LinkBack URL
About LinkBacks

Citat