Strana 11 od 12 PrvaPrva ... 789101112 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 101 do 110 od ukupno 112
    šumica Avatar od  biterlemon
    Član od
    01.04.2007.
    Aktivnost
    24.06.2011
    Zemlja
    Solomon Islands

Odgovor: GSP u Novom Sadu

Citat Turkmenbashi kaže: Pogledaj poruku
    Gledaj, tamo lepo piše u citatu, nema pravo da te zadržava u autobusu pa ni na način na koji predlažeš. Nema šta kontrolor da stoji na vratima niti bilo ko. Kontrolori prvo moraju da shvate da su kontrolori, a ne uterivači dugova. Obzirom da je ovde reč o maloletniku, mogli su da ga usmeno opomenu i pošalju kod vozača da kupi kartu. Kotrolori i to rade.
    OK, onda ce kontrolor doci u bus, reci glasno, ovo je kontrola, stat ce sa strane i svi bez karte ce napustiti autobus.
    Onda bolje raspustiti kontrolore, jer takva funkcija je besmislena i ponizavajuca za jedno preduzece.

Medjutim ne sme da postoji situacija gde bilo koje preduzece ne moze zastiti svoje interese. To je nonsens.
    Onda je Suboticki recept bolji, ovde stane autobus i ne ide dalje dok putnik bez karte ne plati kartu. Pa ili ce ga drugi putnici tabati ili ce mu kupiti kartu. Bio dete ili ne... (naravno niko ne taba dete ali od pogrdnih prigovora odraslih svako dete ce dobiti toliku traumu da ce ubuduce svakako kupiti kartu!)

Upravo to. Ponašaju se kao gangsteri i uterivači dugova, a kada neko uzvrati šamar onda su napadnuti kontrolori. Baš kao što je sada priča tj saopštenje iz GSP. Maloletnik napao kontrolora pa se ovaj branio.
    Kontrolori u Novom Sadu su me zadrzavali do zadnje stanice jos davne 1984. godine jer nisam pravilno ponistio kartu. Interesantno je da za ovih 20 godina niko nije imao prigovor za to a sada odjednom su svi neki borci za ljudske slobode.
    Nije placena karta, pocinjena je kradja. obzirom da je kradja pocinjena u javnom preduzecu, pokradeni su svi gradjani Novog Sada. Zasto vas ne smeju zadrzavati ako ne platite kartu? Pa koji ste vi uopste faktor da ne platite kartu?

Sto se neljubaznosti kontrolora tice, to zavisi od izbora i sposobnosti zaposlenih. Svako radno mesto sa klijentima zauzima neku vrstu odbrambenog stava u zavisnosti od ponasanja klijenata. Nezainteresovanost, arogantnost, ostrina sluzbi jeste i rezultat odbrane od napada stranaka. Tako je to i sa kontrolorima. Ukoliko dobiju odgovarajucu obuku, gde ce ih pripremiti na ponasanje sa neljubaznim i nekooperativnim putnicima, oni ce biti ostri i profesionalni. No ukoliko su nepripremljeni ili psihicki nespremni na datu funkciju, doci ce do pogresnih nastupa. Znaci tu GSP mora da uradi program obuke svojih kontrolora.
    Poruku je izmenio biterlemon, 10.10.2009 u 19:05

has grown up now.. Avatar od  little fairy
    Član od
    13.08.2007.
    Aktivnost
    30.01.2012
    Zemlja
    Croatia
    Godine
    33
    Blogovi
    16

Citat biterlemon kaže: Pogledaj poruku
    ...ovde stane autobus i ne ide dalje dok putnik bez karte ne plati kartu. Pa ili ce ga drugi putnici tabati ili ce mu kupiti kartu. Bio dete ili ne... (naravno niko ne taba dete ali od pogrdnih prigovora odraslih svako dete ce dobiti toliku traumu da ce ubuduce svakako kupiti kartu!)

Ovako su znali raditi kod nas. Autobus otvori samo prva vrata i pregledava karte. Tek kada svi uđu, otvara sva vrata da putnici koji trebaju izaći izađu.

Naravno, to je bus radio u ona doba kada nije bila neka prevelika gužva jer u protivnom je to bila 'jebada'.

Kako sada funkcioniraju stvari kod nas, to ne znam, jer se više ne vozim autobusom.
    Prestani razmišljati o svojim granicama..
    Počni otkrivati svoje mogućnosti.

Domaći Avatar od  IvChA
    Član od
    05.09.2009.
    Aktivnost
    24.09.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    22
    Blogovi
    11

A jaooo pa ovog kontrolora treba uhvatiti i istuci ko zivotinju da mu vise ne padne na pamet da radi taj posao a kamoli da udari bilo koga...Ja sam se ceo zivot svercovao i da se meni to desilo,pa kontam da bi napravio toliki skandal da se vidi ko su ti kontrolori ustvari

Starosedelac Avatar od  bellissima
    Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Sve mi to lepo pricamo ali u realu su stvari mnogo drugacije.

Kontrolori nemaju pravo da zadrzavaju putnike do okretnice autobusa, a vecina to radi.Vecina njih su arogantni prema onima koji nemaju kartu, drski i bezobrazni.
    Ne mali broj puta cula sam kako vredjaju te klince, koji se svercuju.
    Meni je veoma interesantan kontrolor koji radi na relaciji kojom ja povremeno putujem.
    I skoro svakodnevno ga vidjam.
    Drzak, bezobrazan pun sebe.
    Sedne kao predsednik na prvo sediste, stavi nogu da niko ne moze da prodje i onda pregleda kartu po kartu.
    Vecnost prodje dok autobus ne krene.

Sa druge strane, moj brat radi u kontroli.
    Godinama.
    Pre dve nedelje mu se desilo da je uljudno od nekog grmalja od dva metra i preko sto kila, zatrazio kartu, a ovaj ga iz nevezuse uhvati za okovratnik, digne iznad glave, pronese do kraja autobusa i rece mu
    - Sledeci put dobro razmisli da li ces traziti kartu od mene?
    Umirala sam od smeha dok mi je brat ozlojadjeno ovo pricao.
    Vec sam u glavi imala sliku kako ga prenosi sa jednog kraja autobusa na drugi
    Medjutim, salu na stranu i oni srecu razne budale po tim autobusima.
    Jos ih cepe ako ne naplate dovoljan broj kazni.
    Ako nekom oproste, a vozac autobusa ih ocinkari, mogu ostati bez posla.

Ne opravdam ovaj slucaj sa ovim detetom, ma sva deca se svercuju ili vecina.
    Svaki kontrolor morao bi ibti psihicki stabilan i obucen za taj posao.
    A sta je mogao onda moj brat uraditi dok ga je ovaj nosio i spustao kroz autobus kao stafetu mladosti?

Jao ja i sada umirem od smeha dok ovo pisem jer vec vidim sliku u glavi

ааааааааааргхххххххх Avatar od  DBlica
    Član od
    27.10.2006.
    Aktivnost
    22.11.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    31

Citat IvChA kaže: Pogledaj poruku
    Ja sam se ceo zivot svercovao...
    I ja. Prosao sam i naucio sve metode kojima se sluze kontrolori u gradskom busu...

prica obicno ide ovako:

Kontorlor: - Karta?
    DBlica: - Nemam.
    Kontorlor: - Licna karta?
    DBlica: - Nemam
    Kontorlor: - Doplatna karta je 10000000 dinara
    DBlica: - Nemam
    Kontorlor: - Prodji na sredinu
    Kontorlor: - Iskljucicemo vozilo iz saobracaja i zvacemo policiju, platices doplatnu kartu, iskljucenje vozla iz saobracaja, izlazak policije na lice mesta i to ce sve da te kosta 99999999 dinara
    DBlica: - Dobro.

Onda te obicno odvezu do okretnice i puste, a to mi nije tesko padalo jer sam stanovao blizu okretnice u Petrovaradinu. Tako je bilo tokom pola osnovne skole, cele srednje i prvih par godina studiranja. Uvek je bilo sladje potrositi pare koje dobijes za mesecnu markicu na nesto drugo. Bio sam svedok mnogih maltretiranja i izivljavanja od strane kontrolora prema sredovecnim zenama i svedok mnogobrojnih suza i stresiranja.

Biterlemon kaze da je to lopovluk. Dobro, moze i tako da se posmatra. Uzmimo na primer jednog lopova koji je samohrana majka i radi u trafici na Novom naselju a zivi u Petrovaradinu. Radi neprijavljena za platu od 11000 dinara i ne dobija nadoknadu za putne troskove, za dvadeset radnih dana treba joj minimalno 1600 dinara samo za prevoz. Onda joj se nakaci neki "mladjani picipevac" i pocne da sere i udara po njenoj savesti "kako je nije sramota" i slicno.....bedno.

Prema zakonu i ovlascenjima su u sustini nemocni po pitanju prinudne naplate na licu mesta, toga su svesni i zato pribegavaju pretnjama, ucenama, lazima i zastrasivanjem, cesto verbalnim napadima i vredjanjem, kako prema kome i kako koji kontrolor.
    Oduvek su one "sede glave" kontrolori bili ljudine, ne raspravljaju se mnogo i uvek su umeli da procene osobu i prilagode pristup, kod njih se incidenti ne desavaju i uglavnom svakog puste, ko da licnu kartu upisu ga, ko izvadi pare naplate mu i "zdravo djaci". Nema maltretiranja. Cesto su i nasmejani. To je naravno lose po preduzece, ali je u skladu s onim sto jesu, sto smeju i sto im je posao.
    Druga sorta su mladi, jaki i glupi. Nesazrele licnosti, promasenih zivotnih ciljeva zbog nedostatka ambicija i lenjosti, pronalaze sebe u ulozi "vlasti" izmedju cetiri zida gradskog autobusa. Postavljajuci se automatski u ulogu "policajca" i dozivljavajuci putnika bez karte kao "lopova" izgradjuju i pokazuju stav koji od samog starta vodi ka tome da se zavrsi incidentom, jer kontrolor nije "policajac" a ni putnik bez karte nije "lopov" (vec posteni radnik iz fabrike sa 30 godina radnog staza, spremacica u vrticu, prodavacica u mini marketu, nezaposlena bankarska sluzbenica od 55 godina prijavljena u zavodu za zaposljavanje, ucenik 2. razreda gimnazije, slikar koji nema leba da jede a mozda bas ovih dana zavrsava svoje najvece delo, itd). Kada postenog coveka optuzite da je lopov, na pravdi boga, morate se pribojavati reakcije koju mozete da izazovete. Oni su nesposobni da dozive coveka kao personu.

U pravu je biterlemon da treba preduzece da ima mogucnosti da naplati svoje usluge, da ima mehanizam da suzbije "lopovluk", da se u autobusu vozi samo onaj ko plati, a ko se svercuje da se surovo kazni i slicno. Dodao bih i da ko nema para da kupi leba, treba da crkne. Jeeebeigaaa, kapitalizam, u svom najsustinskijem korporativnom obliku.

I ranije je bila kriza, pa su se ljudi mahom besplatno vozili gradskim autobusom, a cena karte je bila simbolicna, s obzirom da je u pitanju javno gradsko preduzece drzava, grad, dolivali su sredstva i troskovi su se pokrivali, a preduzece redovno isplacivalo plate, ali "socijala" je mogla bar "besplatno" da se doveze do svojih radnih mesta i zaradi bednu platu s kojom ionako nije znala kako da sastavi do kraja meseca..... I danas je neka druga kriza, ali danas u autobus ne moze da se udje ako se ne plati karta, jer eto zbog krize bi javno gradsko preduzece moglo da propadne, pa je primorano da ostvari sto vecu naplatu od onih koji se voze busom, kojima kao da nije kriza. A ko to se najvise i jedino vozi busom?

Dok sam pisao puko me je flashback i setio sam se necega sto sam napisao jako davno, u doba svojih "svercerskih" dana, nazivao sam to onda "pesmom" a kasnije se samo nasmesio kada sam pronasao i procitao, bilo mi simpaticno i mislio sam da nikada nigde necu objaviti, jer ne mislim da ima ikakvu umetnicku vrednost. Ali eto u smislu ove teme ovo je jedno vidjenje kontrolora iz ugla jednog sedamnaestogodisnjaka od pre vise od 11 godina:

Citat mali DBlica kaže:
    GSPOLICAJCI

u autobusu

- dobro veče, pripremite
    karte na pregled!

- hvala,
    vaša karta gospodine, u redu,
    dobro veče vaša karta, hvala,
    prijatno.

- tvoja karta?

- nemam!

- prođi na sredinu.

na sredini

- zašto nemaš kartu?

- Jer je nisam kupio.

- Lična karta?

- Nemam.

- Zašto?

- Nisam punoletan.

- Da li imaš para kod sebe?

- Nemam.

- ajde pogledaj malo bolje, tu u džepu.

- Znam da nemam para.

dolazi drugi što je krenuo od prednjih vrata

- Šta je s ovim?

- Nema kartu.

- Gde ti je karta?

- Koja karta?

- Ne izmotavaj se SA MNOM!

- Ne izmotavam.

- Ideš u školu?

- Da.

- Koju?

- U Jovinu gimnaziju.

- I nemaš kartu?

- Nemam.

- Šta imaš od dokumenata?

- Ništa.

- Dobro, sad ćemo zvati miliciju,
    pa će oni da utvrde ko si.

- Dobro.

onaj prvi se ubacuje:
    - boje ti je da platiš doplatnu kartu od 70 dinara,
    jer ako isključimo vozilo moraćeš da platiš 600, a
    platićeš i izlazak patrole ako pozovemo miliciju

- Dobro.

Onaj drugi se iznervirao, odlazi do vozača.

- Majstore, zovi miliciju.

Ostali smo onaj prvi i ja.

- Vidiš, bolje bi ti bilo da odmah daš 70 dinara

- NEMAM PARA!

- Dobro.

zove drugog

- Hej, ipak nema para
    pusti ga.

- Kažeš da ideš u školu.

- Da.

- Pa što nemaš pokaznu.

- Pa, imam.

- Pa gde ti je.

- Kući.

- Majstore, otvori vrata.

- Ajd, briši.

- A milicija.

- Marš napolje, barabo.

06.05.98.
    "Ко год хоће овде може
    да хара и пустоши,
    све Килави Радовани
    и Нејаки Уроши." -
    "Осми нервни слом", 1986.

Lider tm Trkmenler Avatar od  Turkmenbashi
    Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Citat biterlemon kaže: Pogledaj poruku
    OK, onda ce kontrolor doci u bus, reci glasno, ovo je kontrola, stat ce sa strane i svi bez karte ce napustiti autobus.
    Onda bolje raspustiti kontrolore, jer takva funkcija je besmislena i ponizavajuca za jedno preduzece.
    Ako nisu sposobni da kontolu vrše u skladu sa ovlašćenjima koja su im data onda je i to bolje. Kontrolu ne mora obavljati sam GSP, može se organizovati posebna služba koja će štititi njihove interese i uplaćivati im odgovarajući procenat od naplaćenih karata. Oni imaju pravilnik i znaju koja su im ovlašćenja, ali očigledno ih nemali broj puta krše.

Medjutim ne sme da postoji situacija gde bilo koje preduzece ne moze zastiti svoje interese. To je nonsens.
    Onda je Suboticki recept bolji, ovde stane autobus i ne ide dalje dok putnik bez karte ne plati kartu. Pa ili ce ga drugi putnici tabati ili ce mu kupiti kartu. Bio dete ili ne... (naravno niko ne taba dete ali od pogrdnih prigovora odraslih svako dete ce dobiti toliku traumu da ce ubuduce svakako kupiti kartu!)
    Naravno da je nonsens. Ali postoje mehanizmi i pravila za zaštitu tih interesa koja se moraju poštovati. Zamisli sada situaciju da parking servis buši gume ljudima koji se parkiraju, ne plate parking i pri tome skinu registarske oznake. Ne, nego će pozvati policiju, neće sami isterivati pravdu.

A Subotički recept je... Kod nas u Pančevu su jednom tako isključili ceo bus iz gradskog saobraćaja zbog jedne budale koja nije imala kartu, pa im je direktor saobraćaja je*ao sve po spisku. Napravili haos dispečeru bez potrebe (a rezervu jue već bio negde poslao). Umesto da su poslali čoveka kod vozača da kupi kartu, malo ga edukovali i opomenuli, oni napravili zakašnjenje od ko zna koliko minuta a autobus pun putnika! Ko gubi, pa opet GSP! I ovi su se igrali uterivača dugova, pa su napravili glupost.

I ponavljam, naravno da građani moraju da kupuju karte i da treba ih edukovati u tom smislu. I da kontrolori moraju da imaju valjanu edukaciju kako da postupaju sa putnicima, ali moraju brate i da znaju koje su granice koje ne smeju da pređu. I pored toga što nemaju ovlašćenje da zadrže putnika, da su ga na neki način zadržali u smislu da su ga držali za rukav ili pojas dok nije došla policija niko im ne bi previše zamerio jer ne bi povredili dečaka. Ali šamaranje je bez daljeg komentara...

I ovo što napisa bellisima, postavljanje noge, arogancija. Moraju da shvate da se na taj način ne mogu ophoditi prema ljudima koji koriste usluge GSP. I što ne šamaraju mrcine kao ona iz njenog posta, junačine I ima tu svega, što napisa DBlica koliko puta u Beogradu prosjak se preveze nekoliko stanica ili oni Cigančići što prose po gradskom. Šta ćemo i njih da bijemo što ulaze bez karte? Pa ne ide... Edukacija, ne represija. To na prvom mestu. A za naplatu doplatnih karata neka angažuju policajca da ide sa njima ili neka grad osnuje posebnu službu. Evo sada će početi sa radom i komunalna policija (imaju gotovo ista ovlašćenja kao i policija), mogu i oni da im asistiraju.

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Najsvežija vest

Autobusom bez kočnica u automobil i banderu

Novi Sad - Gradskom autobusu na liniji šest juče oko 14 sati otkazale su kočnice dok je prolazio Jevrejskom ulicom, pa je vozilo bez kontrole prešlo u suprotnu traku, udarilo u parkirani automobil i oborilo banderu koja je prilikom pada razbila izlog prodavnice računarske opreme. Srećom u udesu niko nije povređen.

- Sedeo sam u kafiću i pio kafu kada sam začuo škripu guma. Okrenuo sam se i video da autobus gubi kontrolu, naglo se okreće i prelazi u drugu traku. Pošto nije uspeo da zakoči udario je u mercedes parkiran pored drveta. Od siline udarca, automobil se desnom stranom pribio uz drvo, a prednjom stranom zakucao se u banderu koja je pala na izlog prodavnice. Samo pukom srećom niko nije nastradao - priča očevidac udesa Marko Popović.
    Vozač autobusa Vladimir Bedov kaže da je vozio iz centra kada je naglo izgubio kontrolu nad vozilom.
    - Pokušao sam da kočim, ali nisam uspeo i odjednom sam se našao u suprotnoj traci gde sam udario parkirani automobil. Ne znam ni sam zašto se ovo desilo, ali pretpostavljam da su otkazale kočnice na autobusu - kaže Bedov.
    On tvrdi da je vozio poštujući ograničenje brzine, ali putnici tvrde suprotno.
    - Kako smo se približavali raskrsnici kod Futoške pijace vozač je umesto da uspori ubrzao, mislim da je išao oko 60 kilometara na sat. Sve se jako brzo odigralo - vozač je izgubio kontrolu, pokušao je da manevriše, ali nije uspeo, zarotirali smo se i udarili u automobil. Čvrsto sam se držao da ne bih pao i nimalo mi nije bilo svejedno - priča putnik Evarist Rustik.
    Autobus se zaustavio udarivši u parkiran mercedes koji je od siline udara naleteo na metalni stub električne rasvete.
    Autobus je poslat na vanredni tehnički pregled kako bi se utvrdio uzrok nesreće.
    Šef saobraćajnog sektora GSP-a Željko Mitrović juče nije želeo da da komentar, uz obrazloženje da je na putu i da nije ni znao za nesreću. On je međutim istakao da gradski autobusi svakog dana prolaze redovne tehničke preglede pre no što izađu na ulice.

Povređena starica
    Novosađanku K. N. udario je prekjuče autobus gradskog prevoznika, potvrđeno je u Kliničkom centru. Staricu je autobus udario dok je prelazila ulicu i išla prema groblju, povodom obeležavanja pravoslavnog praznika Miholjske zadušnice. Ona je zadobila teške telesne povrede šake, podlaktice, nadkolenice.

Moderator Avatar od  Lilith_021
    Član od
    16.04.2008.
    Aktivnost
    07.02.2012
    Zemlja
    Serbia
    Slike
    7

Vec sam pricala negde vic o Milanu Tarotu koji preporucha da ponesete uvek dzokera u zadnji dzep i na kondorov zahtev vi ga isuchete i kazete "dzoker menja svaku kartu."

I jos ovo da kazem:

Malo mi je bilo cudno kad su uveli one velike displejove chelobusa a i sastrane na kojima je pisalo oklen - doklen saobraca.. Ala je to sijalo, braco draga, mogli su komotno da ugase ulicnu rasvetu, ma to je bilo dovoljno vati za sve sale na mikro hirurgiji, to se preterivalo.. Mislim i sad sija ali sada sam se navikla, a mozda je i zbog slabovidih pemzionera..

ivot nije, i nikada nije bio, pobeda sa 2:0 kod kuce protiv lidera lige, posle rucka u restoranu brze hrane.

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Mogli bi malo više da vode računa o putnicima i bezbednosti putnika

Autobus vukao ženu po ulici 500 metara

Putnica gradskog autobusa na liniji 23 Rozalija Doboši (64) teško je povređena nakon što joj je prilikom izlaska iz vozila u Budisavi vozač zatvorio ruku vratima i nastavio vožnju, vukući nesrećnu ženu za sobom. Rozaliji su nakon nesreće obe noge u gipsu, a veća tragedija izbegnuta je samo zahvaljujući tome što su putnici i prolaznici upozorili vozača za stane.

Nastavak vesti na: Blic Online | Autobus vukao ženu po ulici 500 metara

Deran Avatar od  Chuckya
    Član od
    11.06.2010.
    Aktivnost
    07.10.2010
    Zemlja
    France

Busevi u Novom Sadu

Jedina dobra stvar koju imam da kazem o njima je sto ih ima dosta.

Posle, uslovi su mi strahovito losi , zbog vise razloga. Objasnjavanje :

1- Busevi skoro samo idu po glavnim ulicama. Ljudi koji zive u sredini cetvrta nemaju aksesibilnu busku stanicu... osim ako hodaju od 5 do 15 (ponekad cak i 20) minuta. Buska stanica treba da bude blizu... treba se uvesti nove linije koje idu po malim ulicama.

2- Sto ne postoji linija 13

3- Najvažnije! Zasto ne pise ime svakih stanica velikim slovima na svakom stopu da ljudi mogu da se organizuju normalno. Na primer, ako Miroslav zeli da se nadje sa Atilom, ako treba busem do njega, voleo bi da zna gde treba da stane zar ne?

4- Plan GSP saobracaja u svakom busu... uvek potrebno

5- Plan same linije na svakom stopu i u svakom busu. Da se zna kolko jos stanica treba da se predje i da li se ide u dobar pravac.

6- Robotni glas koji govori ime stanice na svakom stopu, za slepe.

7- Samo Ikarbusesve , posaljite Neobuseve u Africkim siromasnim zemaljama.
    Poruku je izmenio Cecara, 16.09.2010 u 23:21 Razlog: Caps Lock

Slične teme

1. O Novom Sadu
    Autor Najgora u forumu Novi Sad
    Odgovora: 41
    Poslednja poruka: 21.11.2011, 21:14
  2. Tramvaj u Novom Sadu
    Autor Kunic u forumu Novi Sad
    Odgovora: 25
    Poslednja poruka: 07.09.2011, 22:49
  3. Muzeji u Novom Sadu
    Autor silvia u forumu Novi Sad