Da![]()

Da![]()
Za frizider sam se salio no o zamrzivacu sam vec razmisljao, po onim hladnim danima od -20 stepeni.
Ovako:
Najvise vam trose u stendbaj modu televizor i laserski stampaci, posto oni i tada imaju ukljucen grejac sa pola snage. Moja procena je da je to oko 30 W snage po uredjaju a mozda i manje, ipak smatram znacajnom.
Drugi stampaci trose samo malo za elektroniku, kao i mikro pecnice za sat koji svetli.
Monitori se znaju sasvim ugasiti osim lampice, pa takodje malo trose.
Kod racunara je pitanje, da li ostaje ventilator i hard disk ukljuceni, kao i maticna ploca. Postoje razni nivoi moda stednje.
No bilo koliko mala da je ta potrosnja, ako su uredjaji ukljuceni dan i noc cele godine u tom stedljivom modu, pomnozite broj uredjaja sa brojem milijona domacinstava, dobijate snagu od nekoliko nuklearnih elektrana u svetu koji treba samo da podmire tu potrosnju. Itekako opterecuje okolinu. A nuklearke najmanje zagadjuju atmosferu. Zamislite da se deo te energije proizvede u termoelektranama...
Desavalo mi se par puta da ostane ukljucen dva dana, ali to je maksimalno...
Kad god sam kuci, ukljucen je, ali cim negde izlazim, ili kad idem na spavanjac iskljucujem ga momentalno![]()

Uvek isključujem comp kada završim sa aktivnostima na njemu. Nikad ga nisam ostavio da "vrti" a da se ne radi nešto. Kod mene, u kući, samo ga ja koristim jer moje to ne zanima.
![]()
Prvi utisak uvek vara

Da iskljucim navikao sam tako

Redovno ga iskljucujem...... i ovako hoce da se "zablesavi" ako malo duze radi, a kamoli da ga ostavim da radi i preko noci![]()

Svaki drugi ili treci put kad ustajem od njega, slucajno kolenom..
Bivalo je i da odvalim fiJoku od CD/DVD/RW/ romBova.. Treba bolje da uzgodim kuciste..![]()
Život nije, i nikada nije bio, pobeda sa 2:0 kod kuce protiv lidera lige, posle rucka u restoranu brze hrane.