uz'o si mi ideju

taman sam o tome razmishljala nakon shto sam odgovorila na onu drugu temu o kartama..
ja cu objasnim (ili bar probam) remi (koji ce se mozhda razlikovati zavisno od lokaliteta).. obichni i ruski
OBICHNI REMI
broj igracha: od 2 navishe
broj karata: 2 shpila, dakle 104 karte + 6 dzoker karte = 110 karata (dzokera kol'ko dodje sa dva shpila, neki shpilovi imaju 4, a neki 6 dzokejaca)
mjesto radnje: pod starom lipom uz 'ladnu limunadu, a mozhe di god smislite
dodatni rekviziti: parche papira und olovka (za bodove)
poenta igre: doci do -900
osoba s ljeve strane onog ko dijeli sijeche shpil.. u koliko presjeche na dzokera, dzoker je njegov, u koliko nije dzoker u pitanju tu kartu okrece na talon.. dijeli se po 14 karata svakoj osobi, a osobi sa desne strane se daje 15 karata i ona igra prvi potez (baca kartu za koju smatra da joj ne treba bez uzimanja nove).. sljedeca osoba vuche kartu i baca jednu koja joj ne treba.. osoba se "otvara" kad skupi 51 poen u kartama.. minimum u jednoj grupi su 3 karte.. (za primjer vidi sliku)..

ova grupa karata ima iznos od 59 poena (ako je moja matematika dobro zbrojila

)
slike (dechko, baba, kralj i desetke) nose po 10 poena, sve ostale iznose onoliko koliko pishe (dvojka nosi 2 poena, trojka 3 itd).. asevi u grupi od 3 iste nose po 10 poena, a u skali nose 1 poen..
skuplja se:
A) iste karte u 3 razlichita znaka (npr. dechko u srcu/trefu/piku/kari) -- nije potrebno skupiti sva 4 znaka
b) skala u istom znaku (npr. 3, 4, 5 u piku)
dzoker zamjenjuje bilo koju kartu..
kad dzoker zamjenjuje kartu u grupi od 3 iste (3 razlichita znaka) mozhe obichno da zamjenjuje bilo koja dva druga znaka -- onda se ili odmah kazhe koji znak zamjenjuje ili se stavi suprotno od vanjske tako se automatski zna koju kartu dzokac zamjenjuje..

ovdje je dzokac nasuprot trojke tref i automatski znachi da je dzokac trojka pik (znachi nema toga da dzokera zamjenite trojkom karo, shatro "nismo znali

")
otvarate se nakon shto izvuchete kartu kad na vas dodje vreme.. karte stavljate na talon i na kraju bacate jednu koja vam ne treba..
sljedeca osoba se otvara kad uzme kartu kad na nju dodje vreme.. otvara svoje karte i ako ima neshto shto bi moglo popuniti druge grupe karata -- popuni i baca jednu vishak.. mozhe uzeti i dzokera ako ima kartu koju dzokac zamjenjuje..
pobjednik je onaj koji naravno baci zadnju kartu na talon, jednostavno
pisanje poena:
u koliko osoba otvori remi (kad odmah spusti sve karte + baca 15. kartu na talon) pishe se -100
u koliko osoba otvara remi sa onom kartom koja je zadana presjecanjem shpila na pochetku igre pishe se -200
u koliko se osoba otvorila, pa onda baci zadnju kartu pishe se -50
osobi koja je imala sve karte u rukama kad je pala zadnja karta se pishe 200
ostalima koji su se otvorili pishe se onoliko koliko imaju u rukama (s tim da slike nose po 10 poena; 3, 4, 6 i 7 se zaokruzhuju na 5 radi laksheg zbrajanja; 8 i 9 se zaokruzhuju na 10; dvojka se rachuna kao nula; dzoker u ruci nosi 25 poena)
i takoooo do dugo u noc, pa ko prvi ne dodje do -900
ae