Strana 2 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 39
    Poznata fAca Avatar od  Aca1983
    Član od
    14.04.2007.
    Aktivnost
    10.02.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    28
    Blogovi
    1

Odgovor: INSEKTARIJUM - entomologija

Sphinx ligustri

Pripada familiji Sphingidae-tzv. Sanjalice. To je familija krupnih insekata. Ima oko 1000vrsta. Debelog su tela, a uzanih prednjih krila. Pipci su im zadebljali i zavrsavaju se kukicom.

Sphinux lingustri je leptir sa rasponom krila oko 5cm. Leti od maja do jula.Danju miruje priljubljen uz koru drveta, na ogradama i zidovima. Ima ga po parkovima, u cvecu i grmlju. Jaja polaze pojedinacno, obicno na lisce. Gusenice se pile 10-tak dana kasnije i zadrzavaju se na listu. Gusenice su odrasle krajem leta. One se ubusuju u zemlju i preobrazuju u lutku koja prezimljava.

Deran Avatar od  Nik0la
    Član od
    11.07.2007.
    Aktivnost
    25.08.2007
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    23

poz ljudi. nashao sam 2 bube na kopaoniku i doneo ih kuci. Nikad u zivotu nisam video takve bube pa me zanima koja je to vrsta, shta jedu i koji su im uslovi potrebni za uzgajanje. hvala unapred

Poruku je izmenio silvia, 12.07.2007 u 01:05 Razlog: ubacena slika

Ser Žile Avatar od  HLEBmaster
    Član od
    14.03.2006.
    Aktivnost
    09.02.2012
    Zemlja
    Tonga
    Godine
    35

Citat Nik0la kaže: Pogledaj poruku
    poz ljudi. nashao sam 2 bube na kopaoniku i doneo ih kuci. Nikad u zivotu nisam video takve bube pa me zanima koja je to vrsta, shta jedu i koji su im uslovi potrebni za uzgajanje. hvala unapred
    Mozze Nikola! ... Ja sam spreman za telepatski prenos ! Sad ih dobro pogledaj i emituj nam sliku..

A mozzesh i da nam uploadujesh neke slike ako ti je tako lakshe, kako bi smo saznali o chem se radi
    http://www.teorijaevolucije.com/
    Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
    Za 'leba i uz 'leba..;

Član od
    14.04.2007.
    Aktivnost
    10.02.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    28
    Blogovi
    1

Citat Nik0la kaže: Pogledaj poruku
    http://s196.photobucket.com/albums/aa77/ass_ass_in/?action=view&current=DSCF3672.jpg[/IMG]
    Prvo dobro ti nama dosao, a nasta si ciljao provalicemo nekako. Vidis, kad uploadujes sliku i dobijes direkt link, onda ga selektuj i prebaci u opciju images-tj. za slike, ali prethodno u njoj obrisi ono http. Tako ce ti se otvoriti slika u postu. Razumes. Nikakav problem nije ni sto si malo pogresio, i to se desava, i to svakom od nas.

Ja sam se snasao i otisao sam na link koji si poslao. Ako se ne varam ciljao si na ovog insekta:

E pa ovako-to ti je insekt iz familije strizibuba-hrani se drvetom, a pripada vrsti Morimus funereus. Prilicno je velika stetocina.

PS: Nemoj sad kad smo se ovoliko trudili da ti odgovorimo da nam zbrises, nego tastaturu u ruke i da saznamo mi nesto vise o tebi-imas raznih tema pa odgovaraj po svom izboru.

Snebivljiva Aždaja Avatar od  SQUAW
    Član od
    13.03.2006.
    Aktivnost
    01.09.2009
    Zemlja
    British Indian Ocean Territory
    Blogovi
    9
    Slike
    2

Evo ga i ja sa novim slikanim insektom, evo ga i ja i ja i ja

Bio mi bata juče pošto se vratio sa poteza Kremna - Tara - Mokra Gora - Zlatibor, i tamo uslikao ovaj primerak (na Mokroj Gori, I think):

Ja nikad nisam videla ovakvog leptira, a ni on kaže, i nikad većeg u životu, bar ne kod nas. Kaže da je skoro kao šaka velik. Ne znam koja je vrsta al' možda znaju ovi bubolozi, pa će da napišu nešto
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Ser Žile Avatar od  HLEBmaster
    Član od
    14.03.2006.
    Aktivnost
    09.02.2012
    Zemlja
    Tonga
    Godine
    35

Eve, nakon detaljnog prouchavanja EUropskih vrsta leptiraka i moljaca (http://www.leps.it/) dodjosmo do podataka

Tvoje krupno leptirche je
    ANTHERAEA PERNYI

Iliti Kineski hrastov moljac

Raspon krila 110--152mm. Slichno obojeni i obelezzeni polovi, shto je razlika u odnosu na ostale Saturnide u Evropi izuzev A. yamamai, koja ima izduzzenu crnu tachku na spoljnoj ivici "oka" . . Kod muzzjaka, prednja krila su izvijena - kukasta.

Ova vrsta se ne odlikuje raznolikoschu boja za razliku od A. yamamai, sa malim razlikama u zzuto smedjoj boji kao kod muzzjjaka na slici , kako bilo, poznata je i chokoladno braon melano forma poznata kao -- f. hartii Moore

Ovo je nochna vrsta koja se javlja u shumama u kojima dominira Hrast.

NAjvechi broj odraslih uzleche rano ujutru, ali medju njima nema mnogo zzenki. Do parenja obichno dolazi pre ponochi, druge nochi, i traje 24 sata. Zzenke se zatim penju i polazzu klastere jaja u najblizze lishce. Razlog za ovakvo ponashanje je u tome shto zzenke nose mnogo jaja i preteshke su. Ovakav proces traje dok se ne polozzi barem 30 jaja. Ostatak jaja se polazze usput, tokom letova i sletanja, na vechoj povrshini...

Oba pola jako privlachi svetlo, i chesto mogu biti vidjeni preko dana na zidovima i mestima ispod ulichnih svetiljki.

Javlja se Maja do Avgusta. Za to vreme razviju se dve generacije leptira.

Najcheche se nalazi na hrastovima, ali takodje mozze ziveti i na kestenu, brezi, vrbama itd

Rasprostranjenost:

Ovo je rashirena vrsta koja vodi poreklo sa istoka Paleartichkog regiona- Ruski daleki istok, istochna i centralna Kina i Koreja. Novopridoshla je i u Japanu (ostrva Honshu i Kjushu).

Sada se mozze nachi i u severoistochnoj Shpaniji oko Barselone, i na Balearskim ostrvim. Kao shto vidimo i na Mokroj Gori (Mozzda je Kusta doneo?)
    Poruku je izmenio SQUAW, 18.08.2007 u 18:52 Razlog: tragovi slika koje se ne vide
    http://www.teorijaevolucije.com/
    Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
    Za 'leba i uz 'leba..;

Snebivljiva Aždaja Avatar od  SQUAW
    Član od
    13.03.2006.
    Aktivnost
    01.09.2009
    Zemlja
    British Indian Ocean Territory
    Blogovi
    9
    Slike
    2

E što sam sad ponosna na leptirče svetsko, a naše!
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Deran Avatar od  jellyfishenator
    Član od
    28.08.2007.
    Aktivnost
    20.01.2009
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    33

prvo, dobar dan svima. nova sam na ovom forumu i treba mi pomoc. vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju, za razliku od mene. naime, dobila sam da radim neki prevod emisija za tv, dokumentaraca o zivotinjama i biljkama i, kako se ne razumem u vrste i podvrste, a srecem dosta imena, mislila sam da vas zamolim da mi, s vremena na vreme prevedete nazive koje budem postovala. ne znam da li je ovo bas pravi topic, ali... odlepila sam kopajuci po netu dva dana, a nasla sam samo 2 naziva.
    elem, problem imam sa sledecim, za sad:

Jasio butterfly (da li je to Jasiov leptir, ako takav postoji? ovde pise da obicno zivi u tropskim predelima, ali da su ga, eto, nasli i una Mediteranu )
    Brithys butterfly (Britijev leptir?)
    pimelia beetles

Član od
    14.04.2007.
    Aktivnost
    10.02.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    28
    Blogovi
    1

Citat jellyfishenator kaže: Pogledaj poruku
    prvo, dobar dan svima. nova sam na ovom forumu i treba mi pomoc. vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju, za razliku od mene. naime, dobila sam da radim neki prevod emisija za tv, dokumentaraca o zivotinjama i biljkama i, kako se ne razumem u vrste i podvrste, a srecem dosta imena, mislila sam da vas zamolim da mi, s vremena na vreme prevedete nazive koje budem postovala. ne znam da li je ovo bas pravi topic, ali... odlepila sam kopajuci po netu dva dana, a nasla sam samo 2 naziva.
    elem, problem imam sa sledecim, za sad:

Jasio butterfly (da li je to Jasiov leptir, ako takav postoji? ovde pise da obicno zivi u tropskim predelima, ali da su ga, eto, nasli i una Mediteranu )
    Brithys butterfly (Britijev leptir?)
    pimelia beetles

Prvo da ti pozelim dobrodoslicu, i nadam se da ce tvoj boravak na ovom sajtu biti prijatan, dug i lep .

A sad sto se tice tvog Jasio butterfly-a. Mislim da se tu uopste ne radi o leptiru, vec o letecem insektu iz Reda: Homoptera (Jednokrilci), Podreda: Cikade, tacnije o jednom od pripadnika Jassidae koji izgleda jako slicno insektu na slici:

Najbolje bi bilo da ti znas latinski naziv (jer se po njemu vrsi nomenklatura insekata I biljaka-uopste zivih bica), a ako ne znas onda bar da nekako zamrznes jednu sliku tog filma-da nam posaljes kako izgleda taj insekt koji hoces da ti se desifruje (ako ga nekim slucajem mi znamo-al opet treba biti skroman, jer je vrsta insekata oho ho-na stotine hiljada-i niko ne moze da zna ni ceo jedan, a kamoli vise od jednog % od njihovog broja vrsta), I to je to. Inace, sa britansko-americkim narodnim nazivima tesko ces ih prevesti-oni obicno dosta odstupaju od pravih standardnih latinskih naziva po kojim se vrste vode.
    Poruku je izmenio Aca1983, 29.08.2007 u 00:57 Razlog: bold

Deran Avatar od  jellyfishenator
    Član od
    28.08.2007.
    Aktivnost
    20.01.2009
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    33

hvala na dobrodoslici i odgovoru. poslala bih ja i sliku, da je imam. necu dobiti film, ali bi slike trebalo da stignu naknadno. no, problem je sto ja ovo treba da predam ASAP, a to je pre nego dobijem slike. u svakom slucaju, cim stignu postovacu ih. a latinske nazive nemam, to se u tv emisijama ne koristi.
    nego, bice da je ovo leptir, vidi sta mi pise u textu:
    "There’s no doubt about it, it’s the most beautiful daytime butterfly in Italy. With its wingspan of eight centimeters, it’s also the largest.
    It’s name, Jasio, has its origins in distant Greek mythology."
    sad se mucim time da li se mediteranski cvrcak cegrtaljka udara po svom stomaku ili mu isti samo pulsira dok nagovara zenku na oplodjavanje.
    pa ti vidi.

i da... leptir se hrani vocem, zivi medju jagodama, posebno voli fermentisano voce, pa i crno vino. mislim da sam mu nasla ime: Charaxes jasius
    ima i slika, ako je to taj:

samo mi jos naziv na srpskom fali. je l' to lastin repak ili tako nesto?
    a ona pimelija ima srasla, tvrda krila, crne je boje i hrani se ostacima organskog otpada koje nadje po plazama.
    Poruku je izmenio silvia, 29.08.2007 u 23:34 Razlog: spojene poruke i ubacena slika

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •