Hmm, iskren da budem, ja se ne bavim insektima. Moja oblast istrazivanja su biljke
, a insekte poznajem onako cisto zato sto da bi covek shvatio biljke mora da poznaje svaku oblast barem solidno (insekti napadaju biljke-tj.ono sto volim, i to je dovoljni razlog zasto poznajem na stotine insekata-jer zelim da ih
). Zato bih ipak voleo da ti neko drugi da te odgovore
, jer ja nisam toliko strucan za entomologiju
kao sto je to neko ko se time bavi (taj neko verovatno poznaje na hiljade vrsta, a ne par stotina).
Ono sto znam jeste da se ti leptiri iz familije Nymphalidae nazivaju na nasem jeziku Šarenjaci. Ima ih oko 2000 vrsta. To je familija koja obuhvata leptire izrazito sarenih krila. Cesto ih nazivaju cetkastonogim leptirima, jer su im noge pokrivene dugim dlakama. A za tu vrstu koju ti pominjes sad cujem. Meni je najpoznatija iz te familije vrsta Vanessa. Evo iz naseg insektarijuma sta ima, ali nismo najbolje uslikali:
![]()

LinkBack URL
About LinkBacks

. Moja oblast istrazivanja su biljke
, a insekte poznajem onako cisto zato sto da bi covek shvatio biljke mora da poznaje svaku oblast barem solidno (insekti napadaju biljke-tj.ono sto volim, i to je dovoljni razlog zasto poznajem na stotine insekata-jer zelim da ih
). Zato bih ipak voleo da ti neko drugi da te odgovore

...................
Odgovor sa citatom

, nisam ni ja strucnjak za ovu oblast, ali sam pronasla neke podatke na netu, koji ce ti, nadam se nesto pomoci. Sto se tice Charaxes jasiusa prevod mu nije lastin repak, vec je to prevod za Iphiclides Podalirius, a Charaxesov prevod ne mogu da nadjem. Pronasla sam ti jos kojeg leptira :

Preporuči temu