Da li neko zna koja je buba na ovim fotografijama?
Da li neko zna koja je buba na ovim fotografijama?
Da se nadovezem ovde...
Da li neko zna koje bube su u pitanju i kako ih se trajno resiti:
Kopaju zid, sto zvuci kao da je mis u zidu, i na kraju izadju napolje. Tamno smedje su, i velicine oko 2 do 3cm. Pojavljuju se leti.
Ljudi,da li ima nekog ko je raspolozen da mi pomogne oko determinacije nekih insekata,posto spremam ispit iz entomologije?
Ćao svima, imam jedno pitanje ako je ko raspoložen da odgovori. Sinu je nastavnica na kraju godine rekla da će dogodine skupljati insekte za insektarijum, pošto o tom ne znam nista , interesuje me kako da prepariram insekta, tako da iskoristimo ljeto za skupljanje insekata.
Pozdrav svima.
Da li neko zna kako je srpski naziv za ovog insekta.
Woodlouse - Wikipedia, the free encyclopedia
![]()

Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
Hej kafano, moja rano...Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
Bircuz koji radi 25 sati dnevno!
Hvala najlepse na brzom odgovoru.![]()
Cao ljudi!
Nov sam u ovoj teme, pa bih zamolio nekoga da me ukratko uputi u postupak pravljenja insektarijuma.
Tacnije, interesuje me kako se "priprema" insekt za insektarijum.
Nikako da nadjem na netu uputstvo, a pretpostavljam da nije narocito komplikovano.
Hvala unapred.
Davno sam išao u 5. ili 6. razred kada smo pravili bubotarijume i herbarijume, ali postupak je išao otprilike ovako:
- uhvatiš bubu
- ako nije leptir, udaviš je u alkoholu i pređeš na tačku 4.
- ako je leptir, ne sećam kako sam ga ubijao, ali moraš paziti sa krilima da mu ne skineš prah i da mu se krila vide, jer kada ugine, krila mu se skupe. To sam rešavao tako što ga probodem čiodom, ali kroz papir koji mu sprečava krila da se skupe i kasnije kada se ukoči, samo skloniš papir.
- kada je mrtva probodeš je čiodom i zadeneš u stiropor i namestiš joj noge pomoću drugih čioda (ako je buba dovoljno velika)
- ponoviš postupak minimalno toliko puta koliko je nastavnica tražila da bude buba
- predaš insektarijum i dobiješ 5
E sad, ako ga praviš za svoju dušu, onda verovatno ima nekih razlika (tipa kako tačno noge moraju da stoje, mada je logično da prednje idu prema napred, srednje sa strane, a zadnje prema nazad).
Ja sam ti prepričao ukratko kako sam ga ja pravio
Nadam se da sam ti bar malo pomogao.
Preporuči temu