Neću o 'Varadinskom ratu', nego o nečem što uz njega ide.
Da li ste znali da postoji ?
Gde je?
Videli?
Spomenik Petrovaradinske bitke
Ja donedavno nisam znao, iako sam rodjeni novosadjanin a jedno vreme sam i stanovao kod autobuske okretnice u Petrovaradinu, znači dosta blizu mesta bitke i crkve na Tekijama podignute u spomen na bitku. A nije ni da sam sasvim neinformisan o gradu i njegovoj istoriji.
Kad sam podatak o spomeniku naišao, počeo da ga tražim.
Posto znam (otprilike) gde se bitka odigrala počeo sam u prolascima prema Karlovcima da se raspitujem.
Naravno bezušpesno. (A nisam nikoga našao ni u crkvi na Tekijama, ni u crkvi sv. Roka na kraju Petrovaradina, gde sam očekivao da se bar oni znati.)
U subotu smo krenuli s namerom da otkrijemo izvor Nila!
Na srecu, krenuvši prema Bukovcu naišli smo, posle nekoliko obraćanja pogrešnima, na jednog autohtonog mestanina koji je znao gde je 'krst'.
'Planinskim' putem i prasnjavim serpentinama uzverasmo se kolima na Vezirac.
Posle još malo vožnje po visoravni - ugledasmo beli krst!
Spomenik je od belog krečnjaka, podignut 1902. godine na mestu gde se nalazio čador zapovednika Turske vojske Damada Ali-paše. Po tome je i brdo izmedju Petrovaradina, sremskih Karlovaca i Bukovca i dobilo ime jer je Ali-paša bio veliki vezir (u sadašnjem značenju bio je predsednik vlade).
Natpisi su na latinskom jeziku.
Ispod zvezde je polumesec sa 'rogovima' okrenutim nagore, ali polomljnim još odavno.
Na jug se vidi TV toranj na Iriškom vencu.
Kada sam od prvog 'komšije' velikog vezira doznao da je tabla postavljena pre dve godine, pala mi je na pamet misao zašto desetak ljudi koje sam pitao nije znalo ništa o spomeniku Petrovaradinske bitke: tekst na spomeniku je na latinskom, pa i većina onih koji su i bili tu verovatno nije znao o čemu se radi.
Da se ne govori o tome da bi takav spomenik zasluživao putokaz bar na jednom od tri pravca kojima se do njega može stići.
U muzeju Grada na Tvrdjavi je slika Petrovaradinske bitke radjena po graviri.
Ne sećam se ni da sam u muzeju video da postoji spomenik.
Inače, Damad Ali-paša je u bitki tečko ranjen i ubrzo je umro. Sahranjen je na Kalemegdanu.
Kovčeg Ali-paše slikan kroz prozor tulbeta.
I pobednik, Eugen Savojski
A do spomenika sam stigao sa puta za Bukovac. Petstotinak metara pre početka sela je ukrštanje sa poljskim putevima. Krene se na istočnu stranu (na brdo), posle pedesetak metara se nastavi desnim krakom polljskog puta, pa pored mnogih vikendica se popne na zaravan. Tu se odabere krak puta koji vodi na sever (prema Petrovaradinu) i ubrzo se ugleda spomenik.
Moguće je i ući u prvu ulicu koja ide levo, naviše, par metara posle table sa nazivom mesta, pa se onda posle jednog račvanja ulice ide krakom naviše i ubrzo treba skrenuti na letnji put, ka njivama na bregu.
Mnogo je kraći put sa Puckaroša (skreće posle crkve na Tekijama) ali nam je čovek koji pored spomenika ima vikendicu savetovao da se vratimo putem kojim smo i došli jer je put prema Puckarošu jako razrovan teškim vozilima.

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom

Mape i planovi Petrovaradinske tvrđave i podgrađa, koji pokazaju kompleks Tvrđave tokom 18. i 19. veka, predstavljeni su juče u Skupštini grada.

Preporuči temu