Strana 2 od 6 PrvaPrva 123456 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 60
    Bećar Avatar od  Muckota
    Član od
    20.03.2006.
    Aktivnost
    03.10.2007
    Zemlja
    Serbia

Odgovor: Kćeri moja Aliji da l' da te dam?

Hm, nisam planirala da pisem na ovu temu, jer sam, iskreno, umorna od ovakvih prica, ali ko velim - hajde da napisem koju iz licnog iskustva, cisto da ne bismo pricali samo teorijski. Dakle, kako to funkcionise u mesovitom braku? Ovako nesto:
    Kako bi se to dete osecalo da malo ide u dzamiju, a malo u crkvu? Ili da gleda roditelje kako se klanjaju ili krste.
    ne funkcionise na taj nacin u realnom zivotu, najcesce. Mesovit brak moguc je medju ljudima kojima nacionalna i verska odredjenost nije primarna stvar u zivotu. Deca iz mesovitog braka najcesce ne odlaze ni u crkvu ni u dzamiju, vec im se ostavlja izbor da svoj zivot usmere u kom god pravcu zele i ukoliko uopste zele da se verski odrede. Njihovi roditelji ne odlaze u odvojene prostorije da bi jedno klanjalo a drugo se krstilo, vec to jednostavno ne rade! Ukoliko pak obelezavaju verske praznike, najcesce se obelezavaju i jedan i drugi i verujte, znam nebrojeno mnogo primera gde to funkcionise savrseno, jer su to deca prihvatila kao normalno. Kao sto neko slavi majcinu i ocevu slavu, tako neko slavi oba uskrsa. Pomalo cudno, ali funkcionise.
    Problemi sa sirom porodicom i daljim rodjacima su uvek bili i bice, ali reci cu vam nesto: obzirom da se ujak moje majke odrekao nje jer se udala za moga oca, taj joj covek nije ni potreban kao rodjak, jer je ne posmatra kao kvalitetnog coveka. Ja na to kazem - dovidjenja prijatno, putuj sreco

Ljudi, cenite prave ljudske vrednosti kod coveka, jer nikada se ne zna na ovom nasem Balkanu cija je baba sa kim ocijukala. U mojoj porodici je zastupljeno jako mnogo nacionalnosti, vise se i ne zna ko je sta , i sve 3 ove nase vere i i nadam se da sam dobar covek i i dalje gledam racionalno i i dalje znam da cenim prave vrednosti. Ne delim ljude po veri i nacionalnosti, a ni po rasi i ostavljen mi je izbor da se jednoga dana sama odredim u kom pravcu budem zelela i ako budem zelela.
    Moji dragi roditelji, hvala vam sto ste me vaspitali na ovakav nacin!

Bećar Avatar od  Sremac
    Član od
    04.04.2006.
    Aktivnost
    11.03.2010
    Zemlja
    United Kingdom

Muckota sve si rekla, svaka cast !

haile selassie Avatar od  nattydread
    Član od
    04.05.2006.
    Aktivnost
    26.06.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    37

opet ta famozna tema. buduci da sam iz mjesovitoga braka, istina moji nisu bili pretjerano religiozni, ali nije bas ni da su izbjegavali crkvu, pa ako uzmem cinjenicu da sam dugo zivjela u hr, gdje su svi odnekuda dosli, pa onda i ne bas zanemarljiv broj stranih studenata koji su ostali i osnovali porodice tamo, obzirom da su mi tamo najblizi komsije bili izmedju ostalog talijani, madjari, arapi, nekako sam se navikla na tu mjesavinu. bez kompleksa idem i u pravoslavnu i u katolicku crkvu, slavim slavu, iako ja nemam slave, najbolji drug u hr. mi je bio poluarapin i gay, djed iako pravoslavac je presao u adventiste, dalja rodbina mi se takodjer izmjesala. dakle, kada sam prije desetak godina dosla u vojvodinu, stekla sam mucho prijatelja sirom ove vojvodine ravne, naucila da pravim paprikas, malo natucam madjarski i ponosna sam i na ono ranije iz hr i na ovo sad u vojvodini, nisam jugonostalgicar i nemam predrasuda prema nikome, osim prema zatucanim ljudima ma koje oni nacije ili vjere bili. long live diversity.

butYouCanCallMeYaye Avatar od  Meggy
    Član od
    12.03.2006.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    British Virgin Islands
    Godine
    34

Citat Muckota kaže:
    znam nebrojeno mnogo primera gde to funkcionise savrseno, jer su to deca prihvatila kao normalno. Kao sto neko slavi majcinu i ocevu slavu, tako neko slavi oba uskrsa.
    Znam i ja, moj stric je ozenio Madjaricu i zive vec-ko-zna-kol'ko godina zajedno. Znam jos mnogo ljudi koji poticu iz mesovitih brakova. Samo, nesto je sve manje takvih Ja nisam neki verski fanatik, ali cisto sumnjam da bih mogla da se udam za nekog ko nije iste vere kao ja. Da krenemo od najbanalnijih stvari: gledamo vesti, kad ono izvestaj o tome kako se pripadnici moje i njegove vere opet negde sukobljavaju... pa da moram da pazim sta komentarisem, jer ce to njega mozda uvrediti ili on da pazi sta ce da kaze Thanx, but - no thanx. Previse se sranja vec desilo na ovom brdovitom Balkanu i nikad se ne zna sta se sledece moze desiti, tako da uopste ne zelim ni da dovodim sebe u situaciju "nek' ide zivot, a sutra sta bude". Prijateljstvo da, uvek i sa svakim ko je covek, ali brak nikako.
    Gather ye rosebuds while ye may...

Ser Žile Avatar od  HLEBmaster
    Član od
    14.03.2006.
    Aktivnost
    09.02.2012
    Zemlja
    Tonga
    Godine
    35

Citat Meggy kaže:

Ja nisam neki verski fanatik, ali cisto sumnjam da bih mogla da se udam za nekog ko nije iste vere kao ja. Da krenemo od najbanalnijih stvari: gledamo vesti, kad ono izvestaj o tome kako se pripadnici moje i njegove vere opet negde sukobljavaju... pa da moram da pazim sta komentarisem, jer ce to njega mozda uvrediti ili on da pazi sta ce da kaze Thanx, but - no thanx. .
    Megz, bez uvrede ali, u tom sluchaju, ako ste iole normalni, oboje vec odavno ili ne gledate usrani televizor ili sve shto stize sa njega uzimate sa rezervom.. A to se moze odnositi i na sve ostale prilike, s obzirom da je televizor uzet samo kao primer..

Ovde se ne postavlja pitanje da li bi ste mogli u brak sa nacionalistom ili fundamentalistom druge vere i nacije, vec sa normalnim, tolerantnim i inteligentnim chovekom (shto vec sama veza treba da predpostavlja zar ne), kojem sasvim sluchano neshto drugo pishe u krshtenici.

Citat Kunic kaže:

Jeste, a sta ako neko nece da predje u drugu veru? Dobro, onda to i nije bezgranicna ljubav. Ali zamisli ovu situaciju: ode dete za vikend kod babe i dede, a baba i deda pocnu da mu drobe kako je njegova majka/otac nevernik itd. Sledeci vikend, ista prica ali sa druge strane. E ja bih se zbog svog deteta i njegove srece odrekao mesovitog braka.
    Taj problem bi morao da se reshi daleko pre braka i te dece, tj koliko ce se okolina tj babe i dede meshati u vaspitanje tvoje dece. Baba i deda mogu uvek da nadju temu za drobljenje, uvek moze da im se ne svidja snaja ili zet ili njihov nachin vaspitanja dece (a to se i ovako deshava redovno) ..
    Ako neko nije spreman da se odvoji emotivno od svojih roditelja pitanje je koliko je u opshte spreman za bilo kakav brak. To se posebno odnosi na mushkarce.

Niko, ama bash niko, a narochito ne moji roditelji nece se meshati u vaspitavanje moje dece, makar to ukljuchivalo i izolaciju jednih od drugih.

Medjutim ako vas dvoje ne mozete da se slozite oko tih problema, onda to treba uvideti na vreme i opet odmeriti shta je pametno.

I da li bi odricanje od meshovitog stvarno braka bilo za srecu dece, ili u sushtini zadovoljavanje ochekivanja tvojih roditelja (chitaj ochekivanja okoline) i njihovo usrecivanje.

Situacije u porodicama su razlichite, kao shto si rekao 100 ljudi 100 cudi ..i sto zzivotnih i porodichnih pricha. Ovo shto ja pricham odnosi se generalno na sve gde bi nacionalni problemi mogli biti prisutni, ali ne i na tebe, ili nekog ovde lichno tako da poshtujem svachiji stav.

Ja sam dete iz jednog meshovitog braka, i nikada, i bash nikada u porodici TO nije bio povod za probleme.
    Poruku je izmenio HLEBmaster, 12.05.2006 u 20:16
    http://www.teorijaevolucije.com/
    Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
    Za 'leba i uz 'leba..;

typingerrormaker :) Avatar od  swba
    Član od
    12.03.2006.
    Aktivnost
    09.09.2009
    Zemlja
    Christmas Island
    Godine
    30
    Blogovi
    2

Vjerovatno je vama koji poticete iz mjesovitih brakova glupo i raspravljati na ovu temu. Znam ja i masu uspjesnih i masu neuspjesnih brakova sa istom pozadinom.
    Ali nakon svega ovoga sto smo prosli mislim da dobar dio moje generacije a i generacija koje dolaze imaju rezerve prema mjesovitim brakovima. Jednostavno to je moje vidjenje. Daleko od toga da su mene moji roditelji filovali onom "Bolje i nasa najgora, nego tudja najbolja".
    Ljubav jeste ono sto bi trebalo da je jedino vazno, ali u ovakvim ljubavima mislim da je potrebno i mnogo odricanja. Koliko sam spreman na odricanja to nisam siguran i zbog toga mi je ta pomisao, da budem u vezi sa nekim kom u krstenici ne pise isto sto i meni, za sad nemoguca. Mozda sam zaguljen, zatucan i ogranicen kako neko rece iznad al bar sam iskren i prema sebi i prema drugima.
    You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

Ser Žile Avatar od  HLEBmaster
    Član od
    14.03.2006.
    Aktivnost
    09.02.2012
    Zemlja
    Tonga
    Godine
    35

Citat swba kaže:
    .. bar sam iskren i prema sebi i prema drugima.
    Da i to je bitno, ali da se razumemo, i mi smo iskreni.

Josh jednom, prihvatam, a ono shto sam rekao govorim u svoje ime.
    Poruku je izmenio HLEBmaster, 12.05.2006 u 20:27
    http://www.teorijaevolucije.com/
    Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
    Za 'leba i uz 'leba..;

Starosedelac Avatar od  goldie
    Član od
    20.03.2006.
    Aktivnost
    19.12.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    28

Ajde i ja da kazem nesto. Necu nikog citirati.

Ja nisam iz mesovitog braka ali znam dosta takvih. Odrasla sam u Vojvodini. Samo vam mogu reci da zivim u kuci i prvi komsija do moje kuce (sa desne strane) je Shiptar, a prvi komsija (sa leve strane) je Cigan, komsinica preko puta je Madjarica. Pored pobrojanih u mojoj ulici zive i Hrvati, Nemci, Goranci i raznorazni mesanci (ni oni ne znaju sta su, a kamoli ja ). U mom razredu u osnovnoj skoli je bilo 30% Cigana, a ostali su raznorazni. Od malena sam zmurke igrala sa istim tim klincima i naucila sam mnogo o njima i njihovim zivotima, o njihovim verama i jezicima... Znam da svi vi koji ovo sad citate, kad procitate rec Cigan, pomislite na neke prljave dzeparose, kada procitate rec Shiptar pomislite na Kosovo i na bombe. Sta bi ste pomislili tek kad bih vam rekla da mi je drug Shiptaski Cigan ili da mi je drugarica Madjarska Ciganka?

Ne radi se ovde o tome ko je koje vere, boje... Verujte mi, neki Shiptar mi je bolji prijatelj nego neki Srbin. A puno Cigana je cistije nego neki beo covek. To su ljudi koji vec generacijama zive na ovim prostorima. Isto kako moze da ti se zameri Shiptar tako isto moze i Srbin da ti se zameri. Ljude koje odabirate za zivotnog saputnika ili prijatelja ne biras po naciji nego po karakteru. Ako se sa nekim u startu ne slazes, sa tom osobom nemas sta dalje da razgovaras. Ljudi nisu isti. Ima i opakih i dobrih i cistih i prljavih i prokletih i ljubomornih i druzeljubivih i dragih i lepih i ruznih svuda na celom ovom svetu i u svakoj naciji i rasi. I ljubavi moze biti svuda.

Bećar Avatar od  vancouver
    Član od
    11.04.2006.
    Aktivnost
    10.11.2009
    Zemlja
    Canada

@Kunic
    Ma bre i u Americi i Kanadi je ista stvar mali je procenat pomesanih brakova , pa vidis da se jos u Americkim filmovima vodi racuna o ulogama belih icrnih glumaca pa i glumica vrlo je retko da se ovaj mix pojavi u ljubavnim scenama.
    Sto se tice pravoslavne, katolicke , evangelisticke , protestantne i drugih hriscanskih obelezja svi smo isti verujemo u jedno ali muslimanska , budisticka, i druge (Ne) nema sanse za uspeh braka, kad tad pucaju ti brakovi
    This is just my opinion!

haile selassie Avatar od  nattydread
    Član od
    04.05.2006.
    Aktivnost
    26.06.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    37

Citat vancouver kaže:
    @Kunic
    Sto se tice pravoslavne, katolicke , evangelisticke , protestantne i drugih hriscanskih obelezja svi smo isti verujemo u jedno ali muslimanska , budisticka, i druge (Ne) nema sanse za uspeh braka, kad tad pucaju ti brakovi
    This is just my opinion!
    zanimljivo, ja bas znam jednu muslimansko(arapsko)-hrvatsku kombinaciju i muslimansko(bosansko)-pravoslavnu kombinaciju i funkcionisu kao i sve ostale porodice, a da ne kazem da im se u kuci non-stop nesto slavi.
    religija i vjera ti iskoce u prvi plan samo kod onih "velikih", jer oni su ti koji broje krvna zrnca i boje se vlastite sjenke i svega sto je drugacije, ali to je vec njihov problem.
    nattydread is coming to dinner

Slične teme

1. Moja poezija
    Autor ljuba-trebotin u forumu Poezija
    Odgovora: 536
    Poslednja poruka: 10.02.2012, 23:11
  2. Moja pesma je...
    Autor memento u forumu Muška kafana
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 13.12.2011, 13:34
  3. Moja druga ljubav
    Autor memento u forumu Ljubav