Bulgakov.
A Don Kihotov konj - Rosinanti.
Kako se zove jedna Andrićeva pripovetka u kojoj je glavni lik Marta L., operska pevačica?
1. Zlostavljanje
2. Kuća na osami
3. Ljubav u kasabi
4. Žena na kamenu
Žena na kamenu
Hvala ti što me podseti koliko je Andrić poznavao ženski psihološki sklop - svaka od nas će se naći i u svakom proredu, imala nemala nekog svog Mateju, osećala se s godinama spokojno ili ne
Malo pikanterija
Koja od junakinja je volela u stvarnom životu i onog koji je opisao njen lik i Franca Lista?
1. Ana Karenjina
2. Gospođa De Renal
3. Margaret Gotje
4. Sve tri (ne mogu da se setim četvrtog imena, nema trika)

Joj, kako ne volim kad ne znam odgovordzaba, citala sam i "Anu Karenjinu" i "Damu sa kamelijama", ali nisam cak ni cula za podatak kao sto je naveden u pitanju
je l' ima odgovora, ili je ovo trik pitanje?
![]()
![]()
Ooooooo.. on me juuuriii..
Prvo sam pitanje razumela da je dotična volela i pisca i Lista, a to tek ne znam...Onda sam sricala, pa skontala da je pisac pisao o njoj i Listu, a ona je volela pisca.
Ali i dalje nisam sigurna da li sam u pravu...
Jedino što znam da je jedna dama s kamelijama stvarno postojala, a da se radi o pariskoj kurtizani, Alfonsini Plesi. Ne znam da je Dima nešto pisao o Listu... Otuda je moj polovičan, ali konačan odgovor- Margaret Gotje...![]()
Tako je.
Margaret Gotje = Alfonsina Plesi = Marija Diplesi - > žena koja je postojala i koja je od 23 godine, koliko je živela, dve provela sa kompozitorom.
... ona koja je volela u stvarnom životu i onog koji je opisao njen lik i Franca Lista.
Žao mi je što nisam bila još preciznija![]()
Branku Miljkoviću, a Branko njemu "Svest o pesmi" koju ću ostaviti na poeziji. Nisam čitala tog francuskog pisca, mada je knjige, kažu, bilo u prodaji dok je bilo Gradine (netragom nestala izdavačka kuća iz Niša). Ima neko, čitao neko?
Kada se vrati Gospodin D, pitaću ga za
Imam molbu za nekog koga ne mrzi, a ima ideju šta da pita drugare, da pita.![]()
Mogu ja?
Ko je za Džojsov "Uliks" rekao da je potpuni promašaj?
1.Borhes
2.V.Vulf
3.Hemingvej
I may not be perfect but I'm always me
Nisam sigurna, pa mi treba znak da li je gospoja Virdžinija? Znam (pročitala sam) da je Džojsa sa sve Uliksom nazivala prostakom sa istim takvim romanom, sram je bilo. Mada, ja sam ga psovala
skoro koliko i sebe dok sam čitala Uliksa koga, verujem, sporo i sa punom pažnjom moraju da čitaju i mnogo potkovaniji od mene - Dablince i Portret nisam čitala, a sa Odisejom nisam ni na ti ni na vi, nego sam se podsećala. Muke porođajne
.
Verovatno misliš na Virdžiniju Vulf, koja je za "Uliksa" rekla da je "illiterate, underbred book...of a self taught working man", što bi se moglo prevesti kao "nepismena, prostačka knjiga... jednog samoukog radnika".
I kad smo već kod Uliksa, evo i ja da postavim jedno pitanje i povežem sa mojom drugom ljubavlju, a to je film:
Koliko je puta Uliks prenet na veliki ekran?
1. jednom
2. dva puta
3. tri puta
![]()
Poruku je izmenio sati, 24.05.2009 u 23:48
Preporuči temu