Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 34
    ....dream chaser.... Avatar od  Kalina
    Član od
    23.10.2007.
    Aktivnost
    17.05.2011
    Zemlja
    Egypt
    Godine
    32

Medjunarodni beogradski sajam knjiga

Verujem da je sajamska groznica za sve knjigofile vec uveliko pocela....u medijima jos uvek nema nesto puno informcija, izdvojicu jednu za sada....

Japanski pisac otvara Sajam knjiga

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće japanski pisac Nacuki Ikezava, najavio je danas ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai.

Nacuki Ikezava (1945) piše romane, poeziju i eseje i dobitnik je ugledne japanske književne nagrade "Akutagawa" i drugih priznanja, rekao je Nagai na konferenciji za novinare u sedištu kompanije Japan Tobako Internešnel za Zapadni Balkan (Japan Tobacco International - JTI) u Beogradu.

Nagai i generalni direktor JTI za Zapadni Balkan Kristijan Kring potpisali su danas u sedištu te kompanije ugovor o donaciji vrednoj 20.000 evra za pripremu učešća Japana na 53. Beogradskom sajmu knjiga - Japan je, inače, ovogodišnji počasni gost te književno-izdavačke smotre.

Novac će biti uložen u uređenje štanda Japana na sajmu knjiga, koji je zamišljen kao mali japanski vrt, kao i u pripremu pratećih izložbi, predavanja i filmskog programa koji će se odvijati uoči i tokom trajanja sajma, od 20. do 26. oktobra, rekao je Nagai.

U Hali XIV Beogradskog sajma biće priređena izložba plakata o japanskoj arhitekturi, a najavljeno je i predavanje o popularnom japanskom piscu Harukiju Murakamiju, čija dela na srpskom jeziku objavljuje beogradska "Geopoetika".

Nagai je najavio i izložbu japanske keramike i tekstila, radionicu manga stripova, kao i ciklus japanskih filmova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Kristijan Kring je rekao da će 24. oktobra na japanskom štandu na sajmu knjiga u Beogradu biti predstavljena monografija "Kaizen menadžmenta" koji, kako je naveo, predstavlja ključ uspeha japanskih kompanija, a njegov naziv u prevodu znači "neprekidno napredovanje".

Izvor:B92

Spiskovi su verovatno vec napravljeni, ili su barem zelje usaglasene, dakle sta planirate da kupujete ove godine?

Ja jos uvek nisam sigurna ni da cu ici....
    Covek je sinteza beskonacnosti i konacnosti,prolaznog i vecnog, slobode i nuznosti, kratko: sinteza.

Član od
    22.02.2008.
    Aktivnost
    19.05.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    38

Odgovor: 53. medjunarodni beogradski sajam knjiga

Ici cu,jer poslednjih nekoliko godina ga ne propustam.Za sada sigurna sam da cu kupiti "Istoriju lepote"-Umberto Eko...
    "....svet kakav zelimo,treba izgraditi u sebi...."

seljački sin Avatar od  Bazarov
    Član od
    14.03.2008.
    Aktivnost
    17.05.2011
    Zemlja
    Iran
    Godine
    26

Spisak nemam, retko ga i sastavljam. Ali ići ću neizostavno. Jedne godine nisam išao, nisam hteo da nađem vremena, i kajao sam se mesec dana.

Prošla godina je bila jedina kada sam imao para, ispucao sam se za narednih pet godina, a ove godine, po već ustaljenom običaju, idem više turistički, možda uzmem do tri knjige ako ne budu preskupe.
    "All I got is a red guitar, three chords, and the truth."

..seal in disguise.. Avatar od  NSdjanka
    Član od
    10.04.2007.
    Aktivnost
    03.11.2011
    Zemlja
    Serbia

Moj spisak je toliko nerealan da bi mi trebala dva života da sve to samo pročitam, a o kupovini da ne pričam... I da me iznenadi neki preminuli daleki rođa, gde bih ja to sve skladištila?... Moja firma svake godine organizuje odlazak na sajam... Iskreno se nadam da ću ove godine ja biti ta koja će sa odabranima odjeziti put Beograda...A možda ubedim Sokicu da idemo zajedno za svoju dušu...
    nije dotakla nita to bi moglo da boli
    njene ruke su bele kao led
    njene misli su čiste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

Suffragette Avatar od  Isahara
    Član od
    13.11.2007.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Western Sahara

Ako nam organizuju preko škole, ići ću.
    U sopstvenoj režiji je jako komplikovano. Mada i nisam u fazonu da dam gomilu para na knjige, ali slutim da može nešto da se izbunari a da me ne ošamari po džepu. Volela bih da kupim Pamuka..Otkriće godine za mene
    A ako mu se činilo da igdje ljudska patnja nailazi milosti, bilo je u oku djeteta i na mjestu jagode..
    Tin Ujević

Snebivljiva Aždaja Avatar od  SQUAW
    Član od
    13.03.2006.
    Aktivnost
    01.09.2009
    Zemlja
    British Indian Ocean Territory
    Blogovi
    9
    Slike
    2

Imam neko blokče u kojem sporadično zapišem preko godine, pa spiskove ne pravim. Kad odem, odem više tradicije radi, jer su knjižare u mom gradu već toliko dobro snabdevene, a uglavnom su i cene tu negde, da nije strašno ni propustiti. Ako ne odem ove godine, nisam još sigurna, svakako će ići neko kome neće smetati da mi donese neku knjigicu 'Leb ide na pljeske ionako
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Ser Žile Avatar od  HLEBmaster
    Član od
    14.03.2006.
    Aktivnost
    09.02.2012
    Zemlja
    Tonga
    Godine
    35

'Leb ide na pljeske ionako
    Na rolovane chevape, molim te... izdanje Perper - press ) A mozze i slaninica i samo ljuto odozgo... chujem da je silno uznemirilo Muslimanske verike pa moram obavezno da proverim o chemu se radi

Taman zavrshavam poslednju knjigu od proshle godine hehe lenjsampashtaakoosamlenj....
    Poruku je izmenio HLEBmaster, 01.10.2008 u 00:21
    http://www.teorijaevolucije.com/
    Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
    Za 'leba i uz 'leba..;

Banovan Avatar od  lav71
    Član od
    07.01.2007.
    Aktivnost
    06.11.2009
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    40

...redovno propuštam ovu manifestaciju.... ...i ove godine ću takođe......sa velikim zadovoljstvom...

I'm a dreamer Avatar od  Neuhvatljiva_
    Član od
    09.01.2007.
    Aktivnost
    11.10.2011
    Zemlja
    Scotland
    Godine
    29

Idem idem Pun mi novcanik papirica sa spiskovima knjiga...Generalno sto se tice cene knjiga i nisu nesto puno jeftinije nego u knjizari, jedino enciklopedije budu dosta snizene...

....dream chaser.... Avatar od  Kalina
    Član od
    23.10.2007.
    Aktivnost
    17.05.2011
    Zemlja
    Egypt
    Godine
    32

Izbor japanske literature za Sajam

Izdavačka kuća "Rad" pripremila je za ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga u Beogradu reprezentativan izbor dela japanske literature, u čast zemlje počasnog gosta sajma.

Od dvadesetak novih naslova koji su objavljeni između dva sajma, polovina su dela japanskih pisaca. U ediciji rezervisanoj za svetsku književnost objavljeno je pet knjiga koje su pisali Japanci ili se odnose na japansku književnost, kao što je studija "Sunce i mač", u kojoj Danijela Vasić analizira japanske mitove u delu "Kođiki".

Zahvaljujući trudu grupe prevodilaca sa japanskog jezika: Hirošiju Jamasakiju, Danijeli Vasić, Daliboru Kličkoviću i Divni Glumac, srpska kultura je bogatija za najstarije delo japanske književnosti "Kođiki" (Zapisi o drevnim događajima). Bez tih zapisa se ne može govoriti o japanskoj kulturi i civilizaciji jer su oni izvorište japanske duhovnosti, politeističke autohtone religije - šinto, koja nudi pogled na svet, sasvim drugačiji od onoga kakav poznaje zapadna civilizacija.

"Kodjiki" je nastao 712. godine, kao istorijski zapis carske porodice, i čine ga tri knjige. Prva se odnosi na vreme bogova, druga na vreme antičkih junaka, a treća na vreme njihovih potomaka.

U prvoj knjizi su mitovi i predanja o rađanju zemlje i bogova, druga obuhvata period od vladavine cara Đinmua (660-585. pre n. e) do cara Ođina (270-310), a treća, od cara Nintokua (313-399) do carice Suiko (592-62.

Poznatog dela prvog japanskog nobelovca Jasunarija Kavabate "Hiljadu ždralova" dugo nije bilo u knjižarama i sada je ponovo štampano za generacije čitalaca koje nisu imale priliku da se upoznaju sa ovim romanom koji je doživeo veoma uspelu ekranizaciju.

"Rad" je štampao i roman " Zlatni paviljon" Jukio Mišime, koji je pre nekoliko decenija uživao status kultnog pisca u svetu.

Japanska poezija je predstavljena sa tri zbirke "Pesme starog Japana" po izboru Miloša Crnjanskog, "Olujni breg" Kajoko Jamasaki i "Svenulo polje" Macuoa Bašoa, koje su preveli i napisali pogovor Hiroši Jamasaki i Srba Mitrović.

Jedan od najcenjenijih japanskih pisaca svih vremena, Rjunosuke Akutagava, zastupljen je zbirkom priča koja nosi ime po najpoznatijoj, po kojoj je snimljen film "Rašomon".

Najmlađu generaciju japanskih savremenih pisaca zastupa Banana Jošimoto, autorka romana "Kuhinja" i "N.P", koje je sa japanskog prevela Ksenija Todorović.

Nacuki Ikezava, koji će otvoriti 53. Beogradski sajam knjiga, autor je romana "Tio sa Pacifika", koji će se naći na štandu " Rada", gde će biti izložene i dve knjige Joko Ogave - "Čednost i blud" i "Bazen".

Od knjiga koje je "Rad" objavio između dva sajma pažnju zavređuje Servantesov roman "Stradanja i podvizi Persila i Sigismunde", koji je prevela danas najbolji poznavalac Servantesovog dela kod nas Aleksandra Mančić.

Studiju "Adam, Eva i zmija" je napisala Elejn Pejgels, jedan od vodećih stručnjaka za "Sveto pismo" u svetu, a Mihail Ardov je autor biografije kompozitora Šostakoviča "Čovek velike duše".

Među domaćim piscima čija će se nova dela naći na sajmu u izdanju "Rada" su Ksenija Maricki Gađanski, Saša Hadži Tančić, Vojislav Brković, Tatjana Simonović Ovaskainen, Svetozar Vlajković, Slobodan Vuković i Đorđe Stanković.

izvor:b92
    Poruku je izmenio Kalina, 15.10.2008 u 11:37
    Covek je sinteza beskonacnosti i konacnosti,prolaznog i vecnog, slobode i nuznosti, kratko: sinteza.

Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Beogradski sajam automobila 2011
    Autor Charlie Harper u forumu Auto-moto
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 08.04.2011, 22:41
  2. Dvodnevni sajam rumunskih knjiga
    Autor Turkmenbashi u forumu Spomenar
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 08.10.2010, 15:37
  3. 53. međunarodni beogradski sajam knjiga
    Autor DrinChe u forumu Spomenar