НИКОЛАЈЕВСКА ЦРКВА
у Новом Саду
Novi Sad crkva Nikolajevska

''Најстарија сакрална грађевина у Новом Саду, Николајевска црква посвећена Преносу моштију св. Николе, први пут се спомиње 1730, када је освећена. Подигнута је као породична гробница Недељка Богдановића и његове браће, угледних трговаца са Петроварадинског Шанца. Страдала је приликом бомбардовања 1849, у време Буне. Из фонда Јована и Марије Трандафил обновљена је 1861–62. Том приликом осликани су зидови и изведен иконостас.

Николајевски храм има све карактеристике барокног стила. Мањих је димензија, једнобродне правоугаоне основе са полукружном олтарском апсидом, нешто ужом од брода. Масиван звоник доминира западним прочељем. Уз њега су сазидане две ниже кулице, од којих десна служи као улаз у звоник и хор. Изнад централног дела наоса уздиже се мала купола, више декоративне намене. Фасаде су оживљене плитким пиластрима и профилисаним кровним венцем.
Црква Нови Сад Николајевска црква
Приликом конзерваторских радова 1959. откривено је двадесет четири уљаних зидних слика, обимног иконографског програма, за које се претпоставља да су радови Николе Димшића. Сликана декорација иконостасне преграде припада Павлу Симићу. Радови на санацији гробнице у порти извршени су 1998. а делимично уређење порте 1999.'' (Споменичко наслеђе Србије, Завод за заштиту споменика културе РС)
Николајевске црква је споменик културе великог значаја.
''Најстарија православна богомоља у Новом Саду спомиње се већ 1730, као задужбина породице Богданов, која је била грчког порекла. За ову цркву дуго ће се отимати досељени Грци и староседелачки Срби. Недељно се наизменично држала литургија на оба језика. Последњи грчки поп, који је овде крајем претпрошлог века служио на грчком језику, био је Павле Балта. За време бомбардовања Новог Сада 12. јуна 1849. године црква је настрадала и изгубила првобитну унутрашњу декорацију. Обновила ју је и у њој сахрањена чувена српска добротворка Марија Трандафил са мужем Јованом. На иконостасу, који је радио Павле Симић, опажа се утицај немачког назаренског сликарства, а зидне слике се приписује Димитрију Петровићу Керефеки, Николи Димшићу и Живку Петровићу. Спољашње мало кубе рађено је по руском узору, а на једној надгробној плочи на зиду, први пут се у локалној епиграфици спомиње име Нови Сад. На цркви има три крста.'' (Званични сајт града Новог Сада)

Тронови
Храм Преноса моштију Светог оца Николаја - Николајевска црква, саграђена је у периоду од 1726. до 1730. године. Осветио ју је арадски епископ Викентије Јовановић 1730. године.
Ово је најстарија православна црква у граду, која је остала сачувана у свом изворном облику – барокном облику у каквом су првобитно грађене цркве по доласку у великим сеобама.

Николајевска црква се ташко уочава јер је порта оивичена зградама са Трга Марије Трандафил, Светозара Марковића и Николајевске улице.
Црква је посвећена Св. оцу Николају, тј. преносу моштију Св. Николе, а слава је 22. маја.
На северној страни од ове цркве налазила се првобитна дрвена Црква, изграђена вероватно одмах после Велике Сеобе 1692. од дрвене грађе.

И још понеки податак према Енциклопедији Новог Сада:
Данашњу цркву подигли су трговци, браћа Недељко и Стојић Богдановић 1726-30. Браћа су се доселила у Петроварадински Шанац (потоњи Нови Сад) 1716. из Славоније, а били су грчког порекла. По доласку у Нови Сад, Недељко је отишао на хаџлук у Свету земљу; задржао се у Хиландару и замонашио.
Остао је у успомени, а црква је дуго називана НЕДЕЉКОВА црква. Породица Богдановић старала се о цркви све до 1808. а наредне године Новосадски магистрат ју је предао у надлежност Српској православној општини новосадској.

Крајем 18. века црква је уступљена православним грчким и руским грађанима Новог Сада, а недљељом су се наизменично одржавале грчка и црквенословенска литургија. Отуда је и уобичајени назив - Николајевска - по руском називу.
У Буни 1849. са Тврђаве је бомбардован град, а црква је тешко оштећена.
Црква је до 1854. била запуштена и зарасла у коров, а тада је провизорно покривена и служила као војни магацин. Цркву су 1862. обновили Јован и Марија Трандафил.

На бочним зидовима унутрашњости су надргобне плоче Јована и Марије Трандафил.
Нови (садашњи) иконостас је после обнове 1862. осликао новосадски академски сликар, ђак Бечке сликарске академије, Павле Симић. Натписи на иконама су на грчком, јер се богослужење обављало и на том језику.

Новац за обнову цркве у којој је она највећим делом и добила садашњи изглед дали су Јован и Марија Трандафил. Тада је Павле Симић осликао иконостас а, како се претпоставља, зидне слике Димитрије Димшић.

Јован и Марија Трандафил су сахрањени у цркви, а плоче (на сликама су) су на унутрашњем зиду. Поред обнове цркве, даривања куће за свештенички стан и 80 јутара земље за издржавање цркве и свештеника, даривали су и друго граду. Најпознатија је садашња зграда Матице Српске коју је Марија Трандафил изградила за сиротиште а која је преко пута улаза у црквену порту - садашњи пролаз ка Трифковићевом тргу.
Crkva Nikolajevska Novi Sad

Десно се види здање Матице српске, задужбина Марије Трандафил, које је првобитно било сиротиште за женску децу.
Барокни торањ је дозидан после изградње црке, а кубе, карактеристичног изгледа за руске цркве, везује се за помоћ која је из Русије добијена 1852. за новосадске цркве страдале у бомбардовању 1849. и као симбол руског присуства на овом простору.
Црква Нови Сад Николајевска црква На севрном спољњем зиду је надгробна плоча новосађанина Симеона Радонића, умрлог 1749. (годину дана после проглашења Петроварадинског шанца за слободан краљевски град, и то је најраније помињање имена Нови Сад као ново име града. На већ нечиткој плочи, која је првобитно била на тлу поред цркве а сада је прочвршћена уз зид испод прозора, пише да је ту 1754. сахрањен један од ктитора - Стојић Богдановић.

На левој слици се види плоча која је причвршћена на зид а раније је била на тлу.
Crkva Nikolajevska Novi Sad
----
Nikolajevsku crkvu predstavio sam na temi 'Crkva u mom mestu' u vreme kada ova tema nije bila pokrenuta. Pripajam ovom obnovljenom prikazu Nikolajevske crkve ono što sam tada napisao:
Nikolajevsku crkvu sam upamtio kao prvu. Izmedju ostalog, blizu nje je bilo zabavište u koje su me vodili kad sam imao tri - četiri godine.
Sećam se te crkve i iz vremena kad sam imao sedam - osam godina i kad sam sa deda Mitom išao u noć na službu za Vrbicu pa smo vrbu doneli kući. Od tog doživljaja najupečatljivija slika u sećanju mi je okupljanje, uglavnom starijih muškaraca sa šubarama i ponekim šeširom u sumrak i uz slabo svetlo. Prepoznavali su se, pozdravljali, pušili i tiho razgovarali. Nas nekoliko dečaka smo se muvali izmedju njih a ja sam svaki čas, po brkovima, tražio i prepoznavao mog dedu.
Na Vrbicu nas je majka vodila u Sabornu crkvu. To nismo baš jako voleli zbog svečanog oblačenja i onog što uz to ide. Valjda mi je zato i ostala u posebnoj uspomeni Nikolajevska crkva kao nešto prisnije, opuštenije.
I sama veličina crkve i unutrašnjost, prilično skromna u odnosu na druge novosadske crkve, verovatno doprinosi tom osećaju prisnosti.
Inače, ova crkva nije u mom mestu - ona je tamo gde je i bila, ali ja nisam.
Preporuči temu