Ovog puta samo
Čardaci, ambari, kotobanje, koševi i kotarke
Ovi nazivi za, manje-više, isti objekat poloprivrednog domaćinstva su dati uz mapu gde se na njih nailazi u jednom od prethodnih postova. No, u mojim bavljenjem njima, primetio sam da naziv čardak sve više prevladava, posebno kod sredovečnih i mladjih ljudi iako se koriste i ovi drugi nazivi.

Golubinci. Iako sam ovu kotobanju već prikazao, činim to i sa drugom slikom. Ona je jedna od nekoliko u istoj ulici koja je kategorisana kao spomenik kulture velikog značaja.

Grabovo je seoce sa oko 150 duša, u beočinskoj opštini.

Na tom čardaku u Grabovu stoji godina 1921.

Idvor. Ovaj čardak je noviji, a karakterističan je za taj deo Banata po veličini.

Uzdin. Dva krila za smeštaj kukuruza razdvojena su lučnim mostom gde se kola sa kukuruzom mogu i ostaviti po kiši dok se kukuruz ne utovari u čardak.

Aradac

Mošorin

Šajkaš. U Bačkoj su ispod čardaka po pravilu svinjci i živinarnici. U Sremu se taj deo (a gradi se da bude višlji) po pravilu koristi kao letnja kuhinja, ostava za sitniji alat i razne druge stvari.

Jazak. Čardak je glavnoj ulici, tj. putu koji od Rume vodi za Vrdnik. Godina gradnje 1937.

Jazak, u ulici paralelnoj glavnoj, iza crkve, prekoputa škole.

Čardak je stariji no što se na prvi pogled čini - iz 1888. je! A zanimlljiv je i natpis o vlasniku: sem imena i prezimena domaćina stoji i 4-5 inicijala ostalih članova porodice.

Voganj. U ovom selu pored Rume su čardaci najčešće do ulice, pa sam imao utisak da ih ima mnogo više nego u drugim mestima.

Voganj

Voganj

Sremski Karlovci. Čardak je iza Mitropolije, tj. Eparhijskog dvora, na obali Stražilovskog potoka.
Sremski Karlovci su karakteristični po tome da je oko centra preovladjujuća arhitektura svojstvena gradskim naseljima, a u pozadini tih gradskih kuća i perifernim delovima su tipična poljoprivredna domaćinstva.

Sremski Karlovci. Ovde sam naišao na više čardaka koji naginju kvadratnoj osnovi i koji u sredini imaju hodnik - prostor za ostavljenje nekih stvari, jer se kukuruz ne može dobro osušiti ako je sloj izmedju stranica predebeo.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci. Čardak je u istočnom delu mesta, u jednoj od ulica koje su na kosini.

Sremski Karlovci. Ovaj čardak je u ulici ispod dvorca Ilion porodice Rajačič.

Sremski Karlovci - isti čardak biće na nekoliko slika jer je slikovit ambijent na mene ostavio vrlo prijatan utisak.

U razgovoru sa vlasnicom kuće doznao sam da ne živi u Karlovcima nego u Beogradu, a da kuću održava koliko može, pre svega kao uspomenu.

Čokot vinove loze je je takodje preko 60 - 70 godina star. Grožđe - drenak - se, kao i nekada, ostavlja da se pojede u zimsko doba. U vreme kada ima drugih sorti grožđa i voća drenak nije naročito privlačan za jelo zbog jake ljuske, ali ta lljuska ga čini sposobnim da dugo ostane na lozi i da se u slast pozoba, onako izmrzao, pun koncentrisane slasti.
Preporuči temu