U zaleđini nekad i sad prometnih saobraćajnica - ulica Jovana Subotića, Kisačke i Vojvode Bojovića je nekoliko mirnih i senovitih ulica. Ovde su slike iz ulica
Arhimandrita Rajića, Lukijana Mušickog i Vojvode Šupljikca

Ulica Arhimandrita Jovana Rajića dobija ovo ime posle I svetskog rata. Pre toga, kao i za vreme okupacije 1941-44, zvala se Krstova ulica na srpskom i u odgovarjućem prevodu na mađarskom i nemačkom jeziku.
Iako gipsani ukrasi na fasadama po našem gradu nisu unikatna dela sa nekom umetničkom vrednosti, ipak daju kućama toplinu i neki 'diskretni šarm buržoazije'.
Ukras na slici iznad je, međutim, možda unikat. Slične nisam viđao.

Ugao ulica Arhimandrita Rajića i Lukijana Mušickog.
Ovog dela grada iz mladosti se sećam kao tihog, pomalo tajnovitog. Ostao mi je u sećanju osećaj da prigušujem noću zvuk koraka i da govorim u pola glasa da ne bih remetio taj mir.
Koliko znam, istina ne baš pozdano, u tom delu grada je u prošlosti većinom živeo viši sloj novosađana - državni činovnici i sl. Uostalom, i kuće govore o tome.
Ulica Lukijana Mušickog se zvala Lisičija a i Princa Eugena.

L. Mušickog ulica. Iznad kapije je verovatno bio neki simbol koji je morao biti uklonjen.

Lukijana Mišickog. Ne znam zašto se vlasnici tako ponašaju, ali je po pravilu na spoljašnosti kuće vidljivo da kuća ima dva vlasnika.

L. Mušickog. Realna ili slučajna simbolika - automobil koji ne odudara od kuće.

Lukijana Mušickog. Ovo je na delu ulice izmedju ulica Vojvode Bojića i Masarikove.

Ul. Vojvode Šupljikca. Stare kuće su nekada bile pokrivene trskom.

Vojvode Šupljikca. Krenulo je rušenje, još samo da se iseli zadnji stanar.

Ugao Vojvode Šupljikca i Arhimandrita Rajića.
Ulica Vojvode Šupljikca se do 1918. zvala ulica Tri čekića.
O nasilnoj podeljenosti Novog Sada koji nestaje i ovog koji nastaje bukvalno govori ova slika: Očigledno da je kuća bila sa dva vlasnika, a da je linija podele išla sredinom ajnfort kapije. Na mestu desnog dela kuće sada je višespratnica. A na levom, starom krilu kuće je ostala samo polovina kapije, jedan gipsani anđeo i polovina napisa o godini gradnje iznad kapije.

Nisu samo zgrade prizori koji nestaju - da li ćemo još vidjati ovakav prizor domaće atmosfere?!

Novi izgled. Provlačeći se izmedju automobila, sa nebom iznad glave, setio sam se kanjona Nevideo koji je Milan Kovačević snimao na počecima naše TV.
Preporuči temu