I still find each day too short for all the thoughts I want to think, all the walks I want to take, all the books I want to read and all the friends I want to see.
John Burroughs

"JAKO STARI GRAD JAKO DOBRA STVAR"
Kada sam došla u Novi Sad da studiram nisam bila najsrećnija, ovaj grafit mi je pomogao da zavolim ovaj grad :-)
Na više mesta sam naišao na grafit "IDE MILE..."
I onda naiđem na jedan ispod kojeg piše: "Zajebava se sa životom!"![]()

Na jednom zidu: VOLEM TE
![]()

ma sve je to ok...
nego, koja je ona šmokljanska banda "treća generacija"...
c'est en faisant n'importe quoi qu'on devient n'importe qui.
Na usponu na most, kad se prilazi iz gradica u Petrovaradinu
I still find each day too short for all the thoughts I want to think, all the walks I want to take, all the books I want to read and all the friends I want to see.
John Burroughs
Grafiteri traže od gradskih vlasti da legalizuju grafite
Grafiteri se nadaju da će Grad raspisati konkurs za umetnike koji bi oslikali oronule fasade...
Novosadski umetnici grafiteri, okupljeni u organizaciji „NPCrew", proteklog vikenda oslikali su veliki mural na stubu Mosta slobode, kod ulaza na Štrand. Ovo je prva u nizu akcija povodom inicijative koju su pokrenuli za legalizovanje crtanja grafita u Novom Sadu
STREETART - Prema rečima članova organizacije, osnovna ideja im je da pokažu Novosađanima da je crtanje grafita i murala zapravo umetnost, ali i da apeluju na gradske vlasti da im izađu u susret i da im „dodele” zidove koje će oni pretvoriti u umetnost.
Nenad Jelovac, iz organizacije „NPCrew” priča za „24 sata” da su reakcije prolaznika bile više nego pozitivne, jer su oslikavali prilično sumornu i sivu površinu velikog stuba. Kako kaže, čak nije bilo nijednog zlonamernog komentara, obično starijih ljudi, koji su iz ko zna kojih razloga, protiv ove ulične umetnosti.
- Mi želimo da na ovaj način grafite i murale približimo ljudima i da im pokažemo da to nije vandalizam, već zapravo umetnost koja nikome ne stvara probleme. Iako grafiti umetnici često smatraju da je „bombing”, brzo i nelegalno crtanje na nekoj „pogodnoj” površini, najbolji način da se jedan umetnik izrazi, to je zapravo i osnovni razlog zbog kog nas ljudi najčešće i osuđuju. Želimo da promenimo mišljenje većine Novosađana da je svako ko drži sprej u ruci zapravo huligan. Nažalost, ovi „umetnici” koji samo neki tekst ružno ispišu na površinama koje nisu prikladne su i doveli do toga da ljudi na sam pomen grafita imaju negativan stav - objašnjava Nenad.
On napominje da grafite crtaju srednjoškolci, studenti, svršeni diplomci, ali i akademski slikari.
- Prošle godine smo počeli sa oslikavanjem dvorišnih zidova u obrazovnim ustanovama na teme koje su birali u školama, a najčešće su to obrazovanje, ekologija ili sport. To je osnovni plan i za dalje. Nadamo se da će Grad dozvoliti oslikavanje nekih lokacija. Sada imamo i pregovore sa nevladinim organizacijama koje se bave problemima zavisnosti, a ta saradnja bi mogla da se realizuje na proleće - najavljuje Nenad.
Raspišite konkurs za oslikavanje fasada
Ono što umetnici podrazumevaju pod pravim strit-artom, koji ukrašava većinu zapadnih gradova i oplemenjuje oronule fasade, gradilišta i slične površine, kažu, u Novom Sadu jedva i da postoji. Murali u našem gradu su retki, a dobri grafiti mogu se videti u Laze Telečkog, Mite Ružića, u blizini Štranda i na petrovaradinskoj strani keja kod mosta Duga. Iz organizacije „NPCrew" kažu da zgrade iz sedamdesetih godina bukvalno vape za muralima i nadaju se da će Grad raspisati konkurs za umetnike koji bi oslikali oronule fasade.
Z. Čonkaš, 24 sata
Ranije već napisah da za mene ovo jeste neka vrsta umetnosti i da zaista volim da vidim dobre grafite. Ova ideja ne zvuči ni malo loše, naprotiv, mislim da bi kontrolisanim ukrašavanjem grad dobio na originalnosti.
Šta vi mislite o tome?
John Burroughs
Preporuči temu