Tema je krenula od grafita u izvornom smislu kao pre svega verbalne poruke, a prevladju sve više postovi vezani za vizuelno izražavanje. To bi prevashodno bili murali.
No, čini mi se da su grafiti kao duhovite, oštre, inteligentne, vrcave, poruke sa stavom o nečemu, postavljeni na nedozvoljenom mestu u nestajanju. Da li su se grafiti preselili na internet ili nestaju? (Tu nalazim sličnost sa satirom: kad je javna kritika bila sputana, satira je bio način društvene kritike. Sada, kada se može sve reći javno nije potrebno to uvijati u satiričnu formu.)
Odavno prevladjuju škrabotine, lične, navijačke ili političke; bez duha, ukusa... A mi, poreski obveznici plaćamo da se oni uklone.

Zgrada Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture na Tvrđavi.
A što se tiče murala - na njih gledam sa simpatijama. I ja sam poslikao ogradu FK 'Kabel' kod Štranda. Na muralima su godine 2006, 2007, 2008. (Čini mi se da je to bila legalna aktivnost - neverovatno bi bilo da je tolika ograda oslikana a bez saglasnosti vlasnika.)
Prepostavljam da su na zadnjoj slici navedeni autori. (Čini mi se da sam na jednom muralu naišao na nešto što ukazuje to da su to studeni likovne umetnosti!?)
U svakom slučaju zaslužuju priznanje, a možda je i ovo njihovo delo doprineli na pozitivan stav prema oslikavanju grada. Koliko sam video, nedavno je na uglu prema Ribljoj pijaci oslikan ruzan prazan zid.
Preporuči temu