Strana 4 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 31 do 40 od ukupno 45
Like Tree1Likes

Tema: Pančevo

Lider tüm Türkmenler Avatar od  Turkmenbashi
    Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Odgovor: Pančevo

Citat ELA kaže: Pogledaj poruku
    Turkmen, fotografije su super .... i moram priznati, da mi je Pancevo mnogo lepse nocu

Ne sekiricaj se za kvalitet slika - neke su mi upravo zbog toga, veoma lepe npr. "Зграда на углу Браће Јовановића и Димитрија Туцовића" deluje kao da je neko umetnicko delo, a ne fotografija

ps. zapalo mi za oko, da na fotkama "nema zive duse"..... u koliko sati si ti to fotkao?
    Hvala, hvala Ta zgrada možda i bolje igleda noću, ne vidi se kakva je fasada tj u kakvom je stanju. A i na zgradi na ulazu u Narodnog fronta sam kamuflirao grafite (malo sam falsifikovao tu sliku i sliku Sv Florijana).

U koje doba sam slikao, ne pitaj Radni dan posle 2:00 tada nema žive duše i fotkaš kako hoćeš i odakle hoćeš. Samo oni iz higijene su me gledali kao da sam sa Marsa pao... a za dnevne fotke najbolje nedeljom rano ujutru dok još svi spavaju. Niko ti ne smeta. Mada je to za noćno slikanje mnogo bitnije. Biće još slika kada budem našao slobodnog vremena.

Banovan Avatar od  Becar
    Član od
    09.06.2007.
    Aktivnost
    31.05.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    26

Juzni Banat,Pancevo grad koji je ekonomski iza Vrsca.Nikad nisam gotivio Pancevo pre svega zbog njihove bliskosti Beogradu koja ih je unistila.Dokazi na sve strane.
    Vrsac ne zato sto je moj grad,je daleko bolji za zivljenje nego Pancevo.

Bećar Avatar od  1988
    Član od
    14.09.2009.
    Aktivnost
    03.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    24
    Slike
    1

Potseca me na jednu pesmu koju mnogo volim...
    ...Kad sam krenuo u Pancevo, zivot me prvi put naceo...
    Ne poznajem ovaj grad,ali eto zbog muzike,vec ga volim !

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Najnovija dešavanja u Pančevu, uništen je spomenik Sejaču! Iskreno ni sam ne znam kako je neko uspeo da kompletnu skulpturu izvali iz postolja i sruši da se slomio u komade. Svaka čast majstori... juče sam prošao tuda, stoji samo postolje a da remek delo ne bi bilo zaboravljeno:

A moram da odam i priznanje pančevačkoj saobraćajnoj policiji. Verujem da su svi već čuli za pucanje nadvožnjaka u Pančevu na putu ka Vršcu, put M 1.9 nadvožnjak se odvojio od nasipa. Sanacija je urađena, međutim republička inspekcija je dala još maksimum mesec dana eksploatacije. Teretni saobraćaj se preusmerava na alternativni pravac, preko Kovačice, sva vozila preko 7t. Postavljen je saobraćajni znak a i zbog dodatne sigurnosti patrola saobraćajne policije da vozače kamiona usmerava na drugi pravac. Mađutim, jedan dan su se dosetili da stanu iza nadvožnjaka, patrola, i da pišu kazne svakom vozaču kamiona koji nije postupio po postavljenom znaku. Nema veze što će možda da padne nadvožnjak! Moram da priznam da takvu imbecilnost u životu nisam video. Inače danas su opet bili ispred prilaza nadvožnjaku da teretnjake usmeravaju na alternativni pravac.

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Da ubacimo još malo fotografija, neka stara zdanja i podaci o njima. O nekima je već bilo reči na temi a neke ću ja sada ubaciti. Fotke su iz VojvodinaCafe galerije i tamo se mogu pogledati i one koje ovde nisu ostavljene.

Sveta Ana

Nalazi se u Ulici Oslobođenja, čim pređete nadvožnjak i krenete prema centru sa novoseljanskog puta, sa leve strane. Kapela je podignuta 1923. kao zadužbina Đorđa Vajferta. Kapela je sazidana u duhu secesije naročito pročelje, zvonik i razuđene krovne površine, dok su na bifornim prozorima prisutni elementi vizantijske arhitekture. Građevina je nepravilne osnove s obzirom na zvonik i sakristiju. Jednobrodna je građevina sa naglašenim oltarskim prostorom, orjentisanim sever-jug. Na istočnoj strani, uz trem, nalazi se zvonik kvadratne osnove, dok je sakristija smeštena uz zapadni zid oltarskog prostora. Fasada nije baš u sjajnom stanju, a za unutrašnjost nemam predstave kako izgleda.

Preobraženska crkva

Nalazi se u gornjem gradu, gotovo na samoj obali Tamiša. Kada dolazite iz pravca Beograda, čim siđete sa mosta na Tamišu, prva raskrsnica levo. Odluka o zidanju nove crkve doneta je 1848 godine, a tek 1873 položen je kamen temeljac (te se taj godina uzima kao godina nastanka sadašnje Preobraženjske crkve). Projekat je dao arhitekt Ivačković, a radove su izveli Franjo Erlmajer iz Beograda i Mihajlo Tomić iz Pančeva. Crkva je osvećena 18 decembra 1878 godine. Toranj je visok 41 m, crkva je visoka 36 m, a dugačka 25.2 m i široka 18.3 m. Neovizantijski stil crkve bio je samo početak određenih umetničko-političkih strujanja koja su pripremala sporo, ali sigurno, ujedinjenje Srba s jedne i druge strane Save i Dunava. Ivačkoviću pripada zasluga što je prvi uneo elemente novih nastojanja, koja su u suštini bila romantičarska. Unutra se nalaze brojne vredne ikone a i sam ikonostas, rad Uroša Predića je od ogromne vrednosti.

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Uspenska crkva

Kada je dobijena dozvola za izgradnju Uspenjske crkve, onda je prvo 1796 godine, podignuta jedna provizorna kapela od dasaka sa zvonikom i zvonom, a pored nje i škola od solidnog matrijala, ukrašena ikonom sv. Georgija. Ova kapela je funkcionisala od 1810 godine. Karađorđe je dao drvenu građu, za pečenje cigle za crkvu, i kada mu je prota Arsenije zahvalio sa ambona i spomenuo Karađorđa kao dobrotvora, ostao je bez zvanja kojeg ga je lišio episkop, a sud ga je osudio na zatvor u trđavi, čega je oslobođen tek posle godinu dana, na molbu građana. Zidarske poslove su obavili zidari Gasala i Fridrih Kverfeld, a drvodeljski posao je obavio Anton Bohman. Prva liturgija je odslužena u crkvi 15 avgusta 1810 godine. Troškovi zidanja su iznosili 200.000 forinata, a oba tornja po na osob po 34.171,57 forinata. Pri čemu, ovo nisu jedini troškovi. Godine 1824 postavljen je sat i jedno zvono od 8 mtc u toranj. Gipsani rad na oltaru izveo je Andreja Šnajdinger iz Titela, dok je fresko slikanje zidova izveo Franjo Kne iz Bokšana. Ikonostas i druge ikone izradio je Konstantin Daniel od 1829 do 1832 godine. Crkva je osvećena 15 VIII 1832, a 1836 je bila završena i unutrašnjost hrama. Pančevački građani su poklonili 3990 forinata za 4 zvona 1845 godine. Crkva je dobila bogate poklone od niza dobrotvora. Godine 1853 projektovao je arhitekt Konstantin Radotić tornjeve , a pozlatio ih je Konstantin Mladenović 1855 godine. Nešto kasnije izgrađena su bočna vrata, dvoja na zapadnom zidu crkve i to 1861 godine. Tek u našem stoleću, 1928 godine, islikao je ciklus svojih fresaka Živorad Nastasijević, akademski slikar iz Beograda.

Stara železnička stanica

Nalazi se na keju na Tamišu, preko puta stare Vajfertove pivare. Vozovi više tuda ne ideu, ostao je samo jedan odmah do ove stanice u kome je danas kafić a u stanici se valjda nalazi administracija železnice. Nekada, dok su još parobrodi svraćali u Pančevo i dok je Tamiš bio plovan je ova stanica imala značaja. Nedaleko se nalazi i crveni magacin, međutim ni Tamiš više nije plovan za brodove u Pančevu a ni magacin nema značaj koji je nekada imao. Tu malo dalje se nalazila i stara svilara, štamparija, kafane i još mnogo toga. Malo čega je sačuvano u starom gradskom jezgru.

Vajfertova pivara

...tj ono što je od nje ostalo. Osnovana 1722. kao najstarija na Balkanu, osim što je izložena zubu vremena bila je i žrtva požara. Pivarski posao je započeo izvesni Abraham Kepiš iz Požuna, da bi kasnije kupili Vajferti, prvi Ignjac Vajfert, a kasnije je nastavio njegov mnogo poznatiji sin Đorđe Vajfert. U vreme Vajferta pivara nije imala samo privredni značaj - u sali su veoma često pančevačka humanitarna, ženska i umetnička društva, kao i druge organizacije, održavala dobrotvorne priredbe, sela, koncerte, pozorišne predstave i druge skupove, pa je Pivara imala i značajnu ulogu u međuratnom kulturnom životu naše varoši, kao jedno od najpopularnijih okupljališta Pančevaca.
    Poruku je izmenio Turkmenbashi, 12.03.2010 u 20:04

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Crveni magacin

Na keju, po jednom izvoru, sagrađen je 1785 godine, a po drugom (Svirčević) 1787 godine. Turci su 1788 godine zauzeli Pančevo ali su magacin poštedeli od uništavanja, mada ima podataka da je renovira u toku 1796 godine. U svakom slučaju to je redak spomenik barokne arhitekture u Pančevu.
    Magacin se nalazi u blizini Tamiša, iz razumljivih razloga: prevoz žita brodovima. Ima prizemlje i tri sprata.

Pogled na izliveni Tamiš i most

Inače u Pančevu su ranije poplave bile velika opasnost i postoji dosta starih fotografija gde se vidi čitavo staro gradsko jezgro pod vodom. Na delu Vajfertove pivare je stajala statua Jana Nepomuka, zaštitnika od poplava, ali već godinama je iz meni nepoznatih razloga tamo nema.

Na uglu se vidi mesto gde je stajala figura

Još jedna fotke stanice na keju

I voza pored nje

Katolička crkva Sv Karla Boromejskog

Narandžasta zgrada u pozadini je gimnazija. Crkva i konvikt sazidani 1758/59 godine, prikazani su na karti grada Pančeva iz 1761 godine i tada su predstavljali nukleus od koga je bio, istočno, organizovan centar grada sa javnim zgradama, kasarnama konjice i uprave. Godine 1853 sagrađena je pri katoličkoj crkvi kapela sa južne strane, a 1858 godine crkveni toranj pokriven je bakrom i crkva je ponovo osvećena.

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Sunčani sat

Nalazi se na zgradi u ulici kojom se spuštate od Trga Slobode, pored Vajfertove pivare prema Tamišu.

Evangelistička crkva

Danas u jako lošem stanju. Evangelistička crkva i parohijski dom čine jednu arhitektonsku celinu. Fond za zidane crkve osnovan je 1891 godine, planove za izgradnju crkve dali su arhitekti Franjo Sabolč i Julije Papa. Zidanje crkve počelo je 1905 godine, a crkva je osvećena naredne godine. Evangelistička verska opština osnovana je 1840 godine i njen osnivač bio je Franjo Kverfeld, građevinar i preduzimač.

Stara zgrada bolnice i spomenik Stevanu Šupljikcu

Zgrada muzičke škole

Štabska zgrada

Služila je u vojne svrhe sve do 1892. godine kada je otkupljuje Rimokatolička crkvena opština. Prema planovima građevinara Karla Hefnera adaptirana je 1894. godine u Grand Hotel "Hungaria", kome je posle I svetskog rata promenjen naziv u "Beograd". Nakon Drugog svetskog rata objekat je nacionalizovan.

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Magistrat

Danas, gradski muzej. Na osnovu ukaza cara Franca I od 1. januara 1794. godine Pančevo je dobilo status slobodnog vojnog komuniteta što znači, praktično, lokalnu samoupravu. Prvi Magistrat, postavljen od vojske, sa kapetanom Johanom Bongradom kao načelnikom, položio je zakletvu 28. februara iste godine.

Štabska zgrada

I sejač koji je nadavno uništen

Za pisanje korišćeni tekstovi sa ovog sajta.

Starosedelac Air Attack 2 Champion, Ski Jump 2001 Champion Avatar od  Banchi
    Član od
    07.01.2008.
    Aktivnost
    05.02.2012
    Zemlja
    Serbia

E da evo ga sejac, pocetak meseca a u Pancevu vandali. Ko ga je srusio, neki klinci sigurno kojima nista ne znaci ni ova nasa plodna zemlja,a kamoli neki sejac, zalosno!!!!!

Hvala turku za sliku!!!!

Pozz

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •