Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 20

Tema: Pirinač

Starosedelac Avatar od  irnik
    Član od
    01.04.2006.
    Aktivnost
    04.07.2011
    Zemlja
    United States

Odgovor: Riža – broj 1 u svijetu

Koliko cesto kuvate i jedete rizu?
    “Ability is what you’re capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.” Lou Holts

I'm a dreamer Avatar od  Neuhvatljiva_
    Član od
    09.01.2007.
    Aktivnost
    11.10.2011
    Zemlja
    Scotland
    Godine
    29

Riža – broj 1 u svijetu

Citat irnik kaže: Pogledaj poruku
    Koliko cesto kuvate i jedete rizu?
    Cesto ...Nemam naviku da kupujem hleb, posto ga ni zverko ni ja ne jedemo skoro u opste, tako da mi je super za gulas ili neko jelo sa piletinom da obarim rizu...jos u nju ubacim neko kuvano povrce

Hitchhiker's Guide Avatar od  Arthur Dent
    Član od
    17.05.2007.
    Aktivnost
    12.04.2010
    The Restaurant at the End of the Universe
    Zemlja
    England
    Slike
    24

Citat Neuhvatljiva_ kaže: Pogledaj poruku
    Cesto ...Nemam naviku da kupujem hleb, posto ga ni zverko ni ja ne jedemo skoro u opste,

Da li si ti sigurna da si Vojvodjanka
    ... šalim se naravno
    Mada jesam čuo da postoje sela po Vojvodini gde i kifle jedu sa hlebom

No da se vratim ja na temu
    Elem, i ja slabo jedem hleba, naročito ako ima riže ili krompira.

Šta reči o njoj
    Univerzalni prilog, često toplo predjelo, a može da prodje i kao poslastica,
    sjajno se slaže sa kiselim kupusom u rerni, odlično ide uz djuveč, a rižoto bez nje i nije rižoto.

Onome ko ne može da je jede svaki dan, preporučujem da to čini bar svaki treći, ali da ostalim danima na meniju obavezno budu ili pirinač ili oriz.

Na šta bi ličila sarma bez nje ?
    - Ne znam. Iskreno, ne bih ni da probam.

Kako je najradije jedem ?
    E to je već teško pitanje. Recimo kao rižoto
    skuvani pirinač, izdinstani repovi od pečuraka (šeširiće sačuvati za glavno jelo) malo narendanog kačkavalja preko toga, i trun ili dva šafrana... tek da zažuti, i doda malo arome

mornar iz gibraltara Avatar od  broj310
    Član od
    19.04.2007.
    Aktivnost
    22.04.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    38

волем ја ту рижу, у сваком облику...
    слано или слатко, свеједно је. у кинеској кухињи
    ево, сад ми се једе рижа...
    лицем ка ветру
    с ветром уз лице

Poznata fAca Avatar od  Aca1983
    Član od
    14.04.2007.
    Aktivnost
    10.02.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    28
    Blogovi
    1

Odgovor: Riža – broj 1 u svetu

Riza (pirinac) je jedna od najboljih namirnica za ljude koji zele skinuti neko kilce. Naime, mala kolicina prilikom kuvanja toliko nabubri, da vam se cini da ste pojeli oho ho koliko, a ono vi pojeli samo 100 grama, a sve ostalo je voda koja je izazvala bubrenje.

U mojoj kuci se retko jede riza. Najvise je jede keva, iako ni ona nije neki ljubitelj. Otac i ja samo kada je sastavni deo nekog jela, i to u manjem procentu da je ima, inace ovako ne.
    Ne znam zasto, probao sam je na hiljadu nacina spremnjenu, i nijedan mi se nije svideo, cak ni u slatkom obliku u vidu sutlijasa ili...
    Iako nisam probirac u hrani, ipak postoje namirnice kojih nisam ljubitelj. Ajd’ navescu par biljaka koje me ukusom ne privlace. Npr. ren, kiseli kupus, riza, boranija sa koncima, spanac, grejpfut.

A sto se rize tice, nesto malo sam pisao pre par meseci o njoj na biljnom carstvu, na temi o sortama, pa da se ne ponavljam, evo linka:

http://www.vojvodinacafe.com/forum/b...-dobrom-2.html

Deran Avatar od  blackjack60
    Član od
    18.01.2008.
    Aktivnost
    23.01.2008
    Zemlja
    United States

J...s rizu,da je ona dobra ne bi Kinezi ostali onako mali.Salim se i ja je volim.

Starosedelac Avatar od  maja bg
    Član od
    21.11.2008.
    Aktivnost
    08.01.2012
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    23

Bas volim pirinac,na sve nacine.Rizoto sa pecurkama,a tek sa lignjama...

šumica Avatar od  biterlemon
    Član od
    01.04.2007.
    Aktivnost
    24.06.2011
    Zemlja
    Solomon Islands

Ne, ne, ja to ne podnosim...
    Mislim, pojedem ali prilicno malu kolicinu...

Jedino ga volim u djuvecu sa puno paradajza i paprika i to dobro ukuvan da se sve stopi ...

komšinica Avatar od  Aiko
    Član od
    02.10.2008.
    Aktivnost
    20.12.2011
    Zemlja
    Japan

Odgovor: Pirinač

Idealna hrana - pirinač

Zahvaljujući brojnim korisnim materijama koje sadrži, pirinač ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i trebalo bi da bude veoma često na trpezi, naglašavaju stručnjaci. Prednost, naravno, ima integralni pirinač.
    Redovno konzumiranje pirinča ima višestruko pozitivan uticaj na zdravlje. Ova namirnica organizam snabdeva energijom veoma brzo, normalizuje nivo šećera u krvi i odličan je izvor vitamina B1.

Iako u svetu postoji više od 40 vrsta pirinča, najčešće se deli na žuti - integralni i beli, to jest rafinisani.
    Celo zrno pirinča ne prerađuje se previše, te ima veoma visoku nutritivnu vrednost u odnosu na beli pirinač kome se skidaju opne prilikom procesa rafinizacije.
    Osobe koje na meniju češće imaju ovu žitaricu manje su sklone i problemima sa kožom, visokom krvnom pritisku i bolestima srca.

Osnovna podela pirinča: integralni i rafinisani

Prema rečima stručnjaka, budući da je bogat ugljenim hidratima, pirinač u ljudskom organizmu ima ulogu goriva i pomaže normalnu funkciju mozga.
    Ne sadrži štetne masnoće, holesterol niti natrijum i zbog toga je često deo balansiranih dijeta. Odličan je izvor vitamina i minerala, najviše vitamina D, nijacina, kalcijuma, gvožđa, riboflavina, a bogat je i vlaknima.
    Zahvaljujući niskom sadržaju natrijuma, pirinač je idealna namirnica za one koji pate od visokog krvnog pritiska.
    Novija istraživanja pokazuju da učestalo konzumiranje belog pirinča podstiče pojavu dijabetesa tipa 2 (starački dijabetes), dok je opasnost od razvoja tog oboljenja manja ako se konzumira žuti (integralni) pirinač.
    Naučnici sa Harvarda su došli do tog rezultata obavivši analizu konzumiranja belog i žutog pirinča kod 157.463 žene i 39.756 muškaraca u periodu od 14 do 20 godina.

Ustanovljeno je da su osobe koje konzumiraju beli pirinač pet puta sedmično izložene 17 odsto većoj opasnosti od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji ga jedu samo jednom mesečno.
    Među osobama koje su jele žuti pirinač dva ili više puta sedmično opasnost od pojave dijabetesa bila je manja za 11 odsto u odnosu na one koje su jele beli pirinač samo jednom mesečno.
    Rezultati istraživanja su, kako su naveli američki naučnici, pokazali da zamena belog pirinča žutim ili nekim drugim žitaricama, kao što su cela zrna žita i ječma, smanjuje za 36 odsto opasnost od razvoja dijabetesa.
    Žuti pirinač sadrži više vlakana, minerala i vitamina i ne diže toliko brzo nivo šećera u krvi kao rafinisani pirinač.

Omiljeno jelo mnogih Španaca - paelja - mešavina povrća, plodova mora i pirinča

rts
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..

Deran Avatar od  Mihalj
    Član od
    05.10.2008.
    Aktivnost
    18.09.2011
    Zemlja
    Serbia

Odgovor: Pirinač

Moze li mi neko reci da li ekspandirani pirinac moze da se sprema kao sutlijas, odnosno sa mlekom, kao obican pirinac?

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •