Prikaz rezultata glasanja: Izbrisati granice Vojvodine?

Učesnika ankete do sada
14. Ne možete da glasate na ovoj anketi
  • Da

2 14.29%
  • Ne

12 85.71%
  • Sve jedno

0 0%
Strana 3 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 21 do 30 od ukupno 38
    Μορφεύς
    Pol
    Muško
    Član od
    01.10.2007.
    Aktivnost
    21.03.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    31
    Blogovi
    26
    Slike
    1

Odgovor: Укинути статус аутономије .

Mislim da ne treba ukinuti autonomiju Vojvodine, već je treba formirati kao region, na način na koji je to uređeno u modernim Evropskim državama, ravnopravnu ostalim regionima, koje treba formirati. Vojvodina je teritorijalna autonomija, ništa više i ništa manje od toga.

Smešni su mi pokušaji pojedinaca da "Vojvođane" predstave kao neku zasebnu etničku skupinu, koja eto, treba da bude povlešćena u odnosu na ostale građane Republike Srbije, ili čak treba formirati sopstvenu državu.

Ekstremista je među svim narodima uvek bilo, i biće, ali ne treba izolovane incidente pretvarati u sukobe, od muve praviti slona. Migracija je sastavni deo života, a imam osećaj da bi pojedinci želeli da je potpuno ukinu, zabrane. Da se ponovo ljudi zatvore u nacionalne i kvazinacionalne torove, da očuvaju "čistoću" genoma.

"Oni" su isto ljudi, sa svojim običajima, koji se razlikuju od "vaših". Interesantno je da autonomaši kao jednu od glavnih odlika "Vojvođana" navode multietičnost, multikulturalnost, suživot među ljudima. Ali, izgleda, samo među njima podobnim žiteljima pokrajine. Multikulturalnost na delu.

Lider tm Trkmenler
    Pol
    Muško
    Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    26.07.2012
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Citat DobrySchweik kaže: Pogledaj poruku
    preteča Današnje APV je ''stara Vojvodina''da ju tako nazovem koja je osnovana u Austro-Ugarskoj, nemožeš reći da nema veze sa njom, da ona nije osnovana nebi danas ni znali šta je Vojvodina...
    Nisu ni iste granice ni oblik ni suština autonomije ondašnje Srpske Vojvodine i današnje AP Vojvodine. Postojanje Srpske Vojvodine u Austrougarskoj ne može biti argument za postojanje današnje autonomije.

Deran
    Pol
    Muško
    Član od
    21.09.2007.
    Aktivnost
    04.09.2009
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    45
    Citat DobrySchweik kaže: Pogledaj poruku
    Nebi Josipa Broza tako olako nazivao zlikovcem a nebi mu ni isticao nacionalnost jer za vreme njega nije bila bitna nacionalnost već ,,bratsvo i jedinstvo''
    Vi ga nebi nazivali zlikovcem jer vam ocigledno nije poznato koliko je ovaj pomenuti strani zlikovac, kao i oni koji su bili u njegovoj antihriscanskoj i anti pravoslavnoj sluzbi monstruozno pogubili srpskih Monarhista i pravoslavaca na podruciju bivse SFRJ i koliko su istih necivilizaciski proterala iz bivse SFRJ .

Ti su komunisticki zlikovci imali nameru da i samog Kralja srpskog pravoslavnog naroda pogube, a gotov sav komandni kadar , Kraljevine Jugoslavije, neposredno nakon njihove okupacije iste zverski pobili na celu sa Generalom Dragoljubom Drazom Mihailovicem.Danas ne vise nezna ni gde tim velikanima srpskog pravoslavnog naroda pocivaju posmerni ostatci .

Istina o njegovim zlocinima kakvi nisu videni medu srpskim pravolsvni narodom jos od osmaliske okupacije, ce biti poznata javnosti kada se otvori arhiva u koj se cuvaju dokumenti koji potvrduju njihove zlocine.

Slazem se sa vama da pomenti zlikovac,nije isticao svoju hrvatsko-slovenacku nacionalnost, ali je cinjenica da je nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije, ucvrstio drzavnost Slovenije, da bi zatim Hrvatskoj odrdio teritorijalne granice kakve bi pozelo i sam ustasa Pavelic .

Da bi sa druge strane Srbiju potpuno teritorijalno rasuo .

Dakle pomenuti hrvatski zlikovac nije isticao svoju nacionalnost ali je itekako dobro radio za interese naroda iz kojeg je poticao .

Citat biterlemon kaže: Pogledaj poruku
    Ja jos nisam sreo starosedeoca ma koje nacionalnosti da je imao lose misljenjeiji o autonomiji.
    Zato sto vise od 85% stanovnika ne samo vojvodine nego i Srbije nezna istinski smisao i znacenje pojama autonomija .

Regija jedne drzave nije isto sto i status autonomije odredenim delovima teritorije te drzave .

Sto se tice same autonomije vojvodine, ona spada u katagoriju koju sam naveo u mom uvodnom tekstu , radi se dakle o autonomiji koja nije jasno definisana i zakonski odrdena i kao takva stvara veliku konfuziju medu stanovnicima Srbije i ugrozava drzavnu i nacionalnu bezbednost Srbije .

U sustini u pitanju autonomije vojvodine, nikome nije jasno kome je zapravo dodeljana autonomija.Svim stanovnicima vojvodine , jednoj odredenoj etnickoj grupaciji vojvodine ,madzarskoj etnickoj zajednici u Srbiji, ovom regionalnom delu Srbije.

Ta pravna i politicka neodredenost autonomije, ili bolje reci politcke malverzacije po pitanju autonomije vojvodine , moze biti kobna za teritorijalnu celovitost Srbije, kao i sto moze biti povod i incvijator oruzanih sukoba u ovim delovima Srbije , prema kosovskim scenariju .

Kao sto sam rekao i jos jedno naglasavam da mi nije poznato da u drzavam zapadne evrope i clanicam EU postoji primer jedne drzave koja se sastoji od jedne ili vise autonomnih teritorijalnih oblasti .

Znam da je Tirol, regija Austrije ili Baern Nemacke ali takode dobro znam da ove regije nemaju status autonomija .

Citat Turkmenbashi kaže: Pogledaj poruku
    Dobro složili smo se da je autonomija Vojvodine zagarantovana ustavom. .
    Gresite, mi u pokretu HSS smo ustanovili da je Ustav Srbije u kontradiktornosti sa samim sobom i da su na njegovm sastavljanju radili politcki licemeri i prevaranti ,ko zna po cijim uputstvima i direktivama .

Taj je Ustav dakle nasilno i na prevaru nametnut srpskom pravoslavnom narodu koji priznacete ipak cini vecinu stanovnika Srbije .

Sa jedne strane Ustav sasvim jasno navodi da je :

Територија Републике Србије јединствена и недељива и да је граница Републике Србије неповредива.

A zatim da se odobrava stvaranje autonomnih teritorijalnih oblasti u njoj.

Sa obzirom da mi vrlo doboro znamo sta zanci pojam autonomije uocavamo da se ovde radi o velikoj podvali stanovnika Srbije .Drugim recima o stvaranju drzave u drzavi.

Rodoljubive politicke snage srpkog pravolsavnog naroda koje deluju u Srbiji, njegove narodne organizacije na celu sa SPC, moraju po svaki cenu da sprece stvaranje novih drzava na teritoriji Srbije, jer njihovo stvaranje nije u ekonomskom i nacionalnom interesu srpskog pravoslavnog naroda.

Nama je dosta podela i granica, imamo pravo da zivimo u jednoj drzavi .

Zbog politickih lazova i licemera, koji haraju politickom scenom Srbije, pitanje je dana kada ce nama srpskim pravoslavcima trebati pasos, da posetimo najvecu svetinju srpskog pravoslavnog naroda, Manastir Sv.Vasilija Ostroskog, koji je zahvaljujuci upravo njima danas u stranoj drzavi ..
    Poruku je izmenio Turkmenbashi, 30.08.2009 u 14:34 Razlog: Nemojte pisati post za postom koristite opciju izmeni post

...
    Pol
    Muško
    Član od
    21.07.2008.
    Aktivnost
    07.05.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    35

kad vec koristis velika slova pisi i Vojvodinu velikim slovom...

da ne bude of topic...ne ukinuti nego prosiriti...

blagodarim

Ovaj post je uradjen sa 100% recikliranim pikselima.

Deran
    Pol
    Muško
    Član od
    21.09.2007.
    Aktivnost
    04.09.2009
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    45
    Citat neobarocco kaže: Pogledaj poruku
    ne ukinuti nego prosiriti...

Ja sam naveo argumenete zasto pokret Hriscanski Sabor Srbije, nastupa u javnosti Srbije sa opcijom ukidanja statusa autonomija u Srbiji. U tvom tekstu ne vidim apsolutno nikave argumente za postojanje autonomije a kamoli njezino prosirenje kada je u pitanju vojvodina.

Citat Turkmenbashi kaže: Pogledaj poruku
    Mi se moramo voditi interesima građana,
    Za razliku od vas mi u pokretu HSS, se rukovodimo interesima vecinskog i jedinog konstitutativnog naroda Srbije to jest srpskog hriscanskog pravolsavnog naroda .

Gradani Srbije su i oni koji se zalazu za njezino teritorjalno unistenje i nevidimo razloga, zbog kojih bi bilo koja rodoljubiva politicka snaga srpskog naroda,koja deluje u Otadzbini Srbiji , morala da se zalaze za njihove interese.

Srpski su se komunisti zalgali za interese gradana KiM, zato taj teritoijalni deo Srbije danas vise nije pod kontrolom srpskog naroda , sto je veliki ekonomski,teritorijalni i kultuloroski gubitak za srpski pravoslavni narod globalno .

Citat biterlemon kaže: Pogledaj poruku
    Pitanje upotrebe pa i sluzbene upotrebe maternjeg jezika, zivot u duhu tradicije, upravljanje sopstvenim kulturnim zivotom i svime sto utice na ostajanje i savucanja tradicije na datim prostorima.
    Sa ovim se pitanjima srpski pravoslavni narod susrece u svim granicnim drzavama sa Srbijom ali resenje tih pitanja i problema ne trazi u dodeli autonomnog statusa.

Vise je nego apsurdno autonomni status regije jedne drzave, dovoditi sa ovim problemima, jer se ovi problemi ne resavaju na taj nacin nigde u svetu .
    Poruku je izmenio Morpheus, 29.08.2009 u 21:08

Lider tm Trkmenler
    Pol
    Muško
    Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    26.07.2012
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Citat Petar67 kaže: Pogledaj poruku
    Ta pravna i politicka neodredenost autonomije, ili bolje reci politcke malverzacije po pitanju autonomije vojvodine , moze biti kobna za teritorijalnu celovitost Srbije, kao i sto moze biti povod i incvijator oruzanih sukoba u ovim delovima Srbije , prema kosovskim scenariju .
    Aman autonomija je određena ustavom i zakonom o nadležnostima pokrajine. Nema nikakve neodređenosti. Tamo lepo piše šta je AP Vojvodina i sa kojim nadležnostima.

Kao sto sam rekao i jos jedno naglasavam da mi nije poznato da u drzavam zapadne evrope i clanicam EU postoji primer jedne drzave koja se sastoji od jedne ili vise autonomnih teritorijalnih oblasti .
    Ja svoje neznanje ne bih naglašavao evo npr Španija

Znam da je Tirol, regija Austrije ili Baern Nemacke ali takode dobro znam da ove regije nemaju status autonomija .
    Tirol kao regija se prostire i izvan Austrije, a u Austriji Tirol je savezna pokrajina. Bajern je savezna država u Nemačkoj, sve ste pobrkali.

Gresite, mi u pokretu HSS smo ustanovili da je Ustav Srbije u kontradiktornosti sa samim sobom i da su na njegovm sastavljanju radili politcki licemeri i prevaranti ,ko zna po cijim uputstvima i direktivama .
    Ja sam mislio da govorite u vlastito ime umesto što nam prenosite stav organizacije.

Taj je Ustav dakle nasilno i na prevaru nametnut srpskom pravoslavnom narodu koji priznacete ipak cini vecinu stanovnika Srbije .
    Zaboga, ustav je narod potvrdio na referendumu, šta je tu nasilno?!

Sa jedne strane Ustav sasvim jasno navodi da je :

Територија Републике Србије јединствена и недељива и да је граница Републике Србије неповредива.

A zatim da se odobrava stvaranje autonomnih teritorijalnih oblasti u njoj.
    I ja i dalje ne vidim deljenje teritorije. Uspostavljanje autonomija ne znači federalizovanje Srbije. Mi ne govorimo o ustavu iz 1974. kada je pokrajina izjednačavana sa republikama u SFRJ već o sasvim drugoj teritorijalnoj autonomiji. Priče o parčanju Srbije su neosnovane. Petre, objasnite mi na koji način uspostavljanje autonomije povređuje ovaj paragraf ustava koji citirate.

Za razliku od vas mi u pokretu HSS, se rukovodimo interesima vecinskog i jedinog konstitutativnog naroda Srbije to jest srpskog hriscanskog pravolsavnog naroda .

Gradani Srbije su i oni koji se zalazu za njezino teritorjalno unistenje i nevidimo razloga, zbog kojih bi bilo koja rodoljubiva politicka snaga srpskog naroda,koja deluje u Otadzbini Srbiji , morala da se zalaze za njihove interese.

Srpski su se komunisti zalgali za interese gradana KiM, zato taj teritoijalni deo Srbije danas vise nije pod kontrolom srpskog naroda , sto je veliki ekonomski,teritorijalni i kultuloroski gubitak za srpski pravoslavni narod globalno .
    Dobro, ako Vam se tako više dopada, moramo se voditi interesima srpskoh hrišćanskog pravoslavnog naroda, a ja ne vidim da je centralizacija države u našem interesu. Ne možemo se svi preseliti u Beograd, mora se nešto sredstava i administracije alocirati i van Beograda ako hoćemo da nam Srbija opstane. Petre, pogledajte samo jug i istok Srbije. Nezaposlenost, iseljavanje stanovništva, nema posla, plate nikakve. Ti delovi Srbije odumiru jer se stanovništvo iseljava konstantno u razvijenije delove države i dalje van Srbije. A ako bi nešto administracije izmestili iz Beograda u Niš imali bi drugu priču. Zašto Niš kao centar neke pokrajine ne bi imao svoj sekretarijat za kulturu npr? Umesto preglomazne državne administracije i onih na lokalu. Šta je loše u tome da se opštine na istoku Srbije udružuju oko pojedinih projekata za njih bitnih? I jednoga dana kada proradi ski centar na Staroj planini da novac od njega ostane u toj istočnoj Srbiji. Nije li to naš interes?

šumica
    Pol
    Muško
    Član od
    01.04.2007.
    Aktivnost
    25.12.2012
    Zemlja
    Solomon Islands
    Citat yossarian kaže: Pogledaj poruku
    Према уставу и законима Републике Србије, право на сопствено мишљење имају сви држављани. Сигуран сам да би се у Војводини какву ти сањаш то променило, па би "они који нису дошли" имали по 4 гласа на сваким изборима.
    Pretpostavljam da iz toga izvodis svoje pravo da neke clanove ovog foruma nazivas fasistom, no uveravam te, ne interesuje me u sta si siguran, jer te uopste ne drzim covekom zdravog rasudjivanja, pre konfuznog i u svetu izgubljenog lika.

Fasisi nisu bili Hortijevi, oni su bili Salasijevi, a Madjarska je 1941 pokusala da povrati juzne teritorije, kao sto sanja i Srbija povrat KiM, kad tad...
    No i ti i ja znamo da je to puklo 1999, te sada imamo samo jednu AP.

Citat Petar67 kaže: Pogledaj poruku
    Sa ovim se pitanjima srpski pravoslavni narod susrece u svim granicnim drzavama sa Srbijom ali resenje tih pitanja i problema ne trazi u dodeli autonomnog statusa.

Vise je nego apsurdno autonomni status regije jedne drzave, dovoditi sa ovim problemima, jer se ovi problemi ne resavaju na taj nacin nigde u svetu .
    1. Srpski narod se nije zadovoljio ponudjenom autonomijom u Hrvatskoj, pre je usao u oruzani konflikt, znaci apsurdno je uporedjivati jedno i drugo,

2. Evropska unija nudi modele ocuvanja i upotrebe jezika, no stanovnicima drzave Srbije bas se to i ne dopada... Smatraju uvredom cak i aluziju da nauce jezik okolnih manjina... Cast izuzecima!
    Ali zasto onda kukati za uslove u okolnim drzavama?

3. Autonomija Vojvodine je odraz kontinuiteta i ne moze se ukinuti bez jos 50 godina politicke krize. Vojvodjani to naprosto nece dozvoliti cak ni po cenu potpunog gubitka celokupnosti i suvereniteta drzave Srbije! Verujem da to nikome nije u interesu!
    Ne zaboravimo da je pripajanje dela jednog carstva (Austrougarske) jednoj drzavi koja je bila pod okupacijom 500 godina stvorilo odjednom ogromne razlike unutar jedne drzave. I dan danas postoje teznje tlacenja tog dela umesto pristajanja na kompromis, cak 90 godina posle pripajanja! iako svi znamo da je taj pripojeni deo (danas osiromasen, razgradjen, eksploatisan i iskoristen a najvise potpuno pogresnim centralnim politickim resenjima upropasten) bio tada najrazvijeniji deo nove drzave!
    I ovu temu klasifikujem kao takvu nameru...

I sto se onda cuditi da takvi pokusaji radjaju reakciju, prkos, kontra mere?
    Vojvodjani su posteni, dobronamerni i sposobni ljudi! Njih mozete privoleti i pridobiti, uvazavanjem, koretnom saradnjom ili trgovinom.
    Prostom okupacijom, kolonizacijom, preglasavanjem, nadmetanjem misljenja i resenja nikako. Uostalom i vi sami ste isto takvi, ponosni ljudi, zar ne?
    Poruku je izmenio Turkmenbashi, 30.08.2009 u 16:37 Razlog: spajanje postova

Μορφεύς
    Pol
    Muško
    Član od
    01.10.2007.
    Aktivnost
    21.03.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    31
    Blogovi
    26
    Slike
    1

@biter, ti uzimaš Vojvodinu kao konstitutivni element sam po sebi, kao nešto što postoji hiljadama godina, pa je neko došao, oteo tu teritoriju takvu kakva je i sad radi ko zna šta s njom što ne bi smeo. A to je regija formirana 1848. godine! A pripojena je Srbiji 1918. godine odlukom Narodnog veća u Novom Sadu. O kakvom kontinuitetu ti govoriš? 4 oblasti su formirale "Srpsku Vojvodinu" 1848., a zatim je priznata kao "Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat".

Vojvodina nije nikakva teritorija koja mora biti očuvana kao takva, čak bi sa stanovišta teritorijalne organizacije bilo daleko svrsishodnije imati tri regiona na toj teritoriji (Srem, Banat i Bačku).

Druga je priča o autonomiji, Vojvodina ima određenu posebnost koja treba biti očuvana i negovana i ja to ne sporim. Ali, ovde se provlači teza kako neko hoće "pocepati" Vojvodinu, kao da je to ne znam kakva tvorevina koja mora ostati suverena i celovita. Vojvodina je region, oblast!

šumica
    Pol
    Muško
    Član od
    01.04.2007.
    Aktivnost
    25.12.2012
    Zemlja
    Solomon Islands

Citat Morpheo kaže: Pogledaj poruku
    @biter, ti uzimaš Vojvodinu kao konstitutivni element sam po sebi, kao nešto što postoji hiljadama godina,
    Ali ja Vojvodinu dozivljavam kao takvu!
    Da, stvorena je oko 1848, za kompenzaciju Srba koji su ucestvovali u ugusivanje borbe za nezavisnost Madjarske protiv Austrije...
    No nije to razlog sto se borim za ocuvanje autonomije po svakoj ceni, vec upravo zato sto drzava Srbija namerno a cesto i nenamerno i nesvesno radi na ugusivanju razlicitosti, raznim politickim merama. Te mere proizvode kao posledicu ekonomsko unazadovanje delova stanovnistva, kao i odredjenih elemenata drzavnog sistema (institucija, nacina uprave, nacina delovanja, kulturnih i drugih vrednosti).

Moramo izreci da su elementi koje teze promeni mnogo agresivniji od onih koji nisu za promene, jednostavno im je takav mentalitet.
    Ta vrsta agresije se odlicno vidi i na ovom forumu. Tolerancija, mirna teznja za kolaboracijom tu ne moze puno da pomogne...
    I bas je to razlog za ocuvanje autonomije:
    1. bolje poznajemo svoje specificnosti
    2. mnogo smo saradljiviji i konsrtuktivniji medjusobno, pa i sa onima koji su dosli (jer jesu prihvaceni, svi redom, i oni su punopravni Vojvodjani!)

Trenutno se ipak ceka usvajanje Statuta Vojvodine a ne price o ukidanju autonomije. Zasto ne bi imali Vojvodjani mogucnost da urede svoje odnose?

O regijama mozemo da pricamo ali Vojvodina je vec otisla dalje, razmislja o nekim Evropskim regijama...

Lider tm Trkmenler
    Pol
    Muško
    Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    26.07.2012
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Autonomija Vojvodine ovakva kakva je ima kontinuitet tek nešto više od pedeset godina. Kada su crtane avnojevske granice nije bilo drugoga načina da se Srbija uproseči i izjednači sa drugim republikama kako bi se izbegao i svaki privid dominacije u odnosu na Hrvatsku, Sloveniju, itd. Mađarima, Albancima i ostalim narodnostima nije data konstitutivnost, ali je njihov položaj uređen stvaranjem autonomnih pokrajina. I AP Kosovo i AP Vojvodina su stvorene kao identične, sa gotovo istim Statutima i sa istim položajem u okviru Srbije i SFRJ. Konačnu formu autonomije u SFRJ su dobili ustavom iz 1974. kada su gotovo iščupane iz ustavnog poretka Srbije. Formalno jesu bile deo Srbije i to niko ne može da ospora i kakav su položaj imale u SFRJ verujem da svi dobro znamo.

Danas su potrebe za autonomijom u Srbiji drugačije. Srbiji je potrebno osnivanje autonomija po ugledu na evropske autonomne pokrajine i u skladu sa potrebama građana. Istorijski razlozi nastanka Srpske Vojvodine, kao i Socijalističke AP Vojvodine su nebitni. Današnje ustrojstvo, granice AP Vojvodine su u dobroj meri socijalistička zaostavština što ne može i ne sme biti iznad interesa svih građana koji žive na ovom prostoru. Morpheo je dobro napisao, Vojvodina uopšte ne mora biti očuvana kao ovakva. Vojvodina se može konstituisati sasvim drugačije, npr kao jedinstvena regija ali sa tri autonomne pokrajine međusobno nezavisne. ukoliko se to pokaže kao interes građana ja ne vidim da ište treba da bude prepreka tome.

Vojvodina ima svoju posebnost. I Šumadija je ima, kao i južna Srbija, kao i Raška itd. Niko ne negira te odlike niti brani njihovo negovanje. Ako jednoga dana građani Srbije odluče da žive u jednoj državi drugačije uređenoj koja neće podrazumevati postojanje AP Vojvodine u obliku kakav je danas, legalno demokratskim putem, ja tu ne vidim nikakav problem. Isto tako ako ustavnim promenama građani Srbije pristanu na viši stepen autonomije Vojvodine u ovakvom obliku nema razloga za negodovanje.

Slične teme

1. Odgovora: 42
    Poslednja poruka: 04.11.2012, 11:18
  2. Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 02.06.2011, 21:54
  3. Убио дете у Старим Лединцима
    Autor yossarian u forumu Crna hronika
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 07.07.2010, 21:12
  4. Историја вртне уметности
    Autor Radivoje u forumu Istorija
    Odgovora: 0