Strana 3 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 21 do 30 od ukupno 45
    s vetrom u kosi
    Pol
    Žensko
    Član od
    02.11.2006.
    Aktivnost
    16.10.2007
    Zemlja
    Serbia

Odgovor: Šta je za Vas "Zapad"

Pa sad... Ser Vinston Čerčil je nekom prilikom rekao - a ja citiram, uz izvinjenje ako sam nešto izostavila: "Engleska u svetu nema ni stalne prijatelje, ni stalne neprijatelje. Engleska u svetu ima samo stalne interese."
    Šta je za mene "Zapad"?
    Radiš korektno i dobijaš novac za to. (Gle, čuda!)
    Plaćaš porez.
    Planiraš godišnji odmor u januaru (i imaš para za to!).
    Ako ne želiš - ili se ne baviš nekom vrstom posla koja bi to podrazumevala - ne moraš da znaš ko ti je predsednik države. Nije obavezno.
    Ne biti mrtav nije to i biti iv.

Starosedelac
    Pol
    Žensko
    Član od
    21.02.2007.
    Aktivnost
    28.12.2007
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    33

Koliko-toliko sredjeno drustvo (sto ne znaci da je svrseno, ali u poredjenju sa nasim haosom... tesko je i porediti).
    Velika mogucnost izbora i sansi, politika nije svakodnevna tema kojom se opterecuju i deca u osnovnoj skoli, a o sklostvu necu ni da pricam jer je daleko ispred naseg (mislim na organizaciju, ponudu, uslove skolovanja)...
    Radis i plate te, i onda te pare trosis vikendom ili na odmore... (tako je bar ovde).

ZOE
    ZOE je offline
    neunistivi zlojeb
    Pol
    Žensko
    Član od
    13.12.2006.
    Aktivnost
    08.03.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    51
    Blogovi
    10
    Slike
    2

Citat la femme kaže: Pogledaj poruku
    Koliko-toliko sredjeno drustvo (sto ne znaci da je svrseno, ali u poredjenju sa nasim haosom... tesko je i porediti).
    Velika mogucnost izbora i sansi, politika nije svakodnevna tema kojom se opterecuju i deca u osnovnoj skoli, a o sklostvu necu ni da pricam jer je daleko ispred naseg (mislim na organizaciju, ponudu, uslove skolovanja)...
    Radis i plate te, i onda te pare trosis vikendom ili na odmore... (tako je bar ovde).
    Sa ovim odgovorom se ne slazem u potpunosti, zato sto zivim na zapadu i bolje sagledavam pravo stanje "stvari". Da je sve tako krasno, ne znam zasto bi mnogi ljudi (znam licno i primere) objavljivali bankrot, ostajali bez svoje - teskom mukom i radom, stecene imovine (ovo podrazuma i pokretnine i nekretnine). Ovde na zapadu, moze SOLIDNO da se zaradi, ali isto tako moze i preko noci da se ostane bez posla. Pa ako nemas ustedjevine... Ovo govorim iz licnog iskustva, jer i sama sam radila kao i pristojno zaradjivala u Levi's-u; posla je bilo preko glave, radilo se prekovremeno, secam se dana kada sam radila po 13 sati dnevno, a sama sam prihvatila da radim tako da bih izdrzavala dete (napominjem da sam bila samohrana majka), placala stanarinu i komunalije, placala osiguranje za kola i otplacivala kredit za kola. Mogla sam da ustedim taman toliko da detetu kupim povratnu kartu za Srbiju (svakog leta). I sve je bilo dobro dok jednog dana Levi's nije zatvorio vrata svih pogona u Kanadi. U roku od par meseci i pogon u kome sam ja radila, se zatvorio, da bi se isti Levisovi pogoni otvorili na istoku, naravno zbog jeftine radne snage. Ovo nije slucaj samo sa Levi's-om vec i sa mnogim drugim Big Companies koje su preko "noci" zatvorile vrata, a mnogi radnici ostali bez posla.
    Nije me sramota da kazem da sam bila i na socijalnoj pomoci... mesecni iznos maksimalne socijalne pomoci je $546.00 dolara. Samo da napomenem da je samo stanarina $650.00 bez komunalija... Na srecu nisam dugo bila na socijalnoj pomoci, a i taj period... samo ja znam kako sam dozivljavala!
    Dalje, ako mislite da se ovde ne polemise o politici, grdno se varate, daleko vise nego sto se to saopstava javnosti, pogotovo evropskim zemljama.
    Porezi???? Od svake plate, koju zasluzeno dobijes, nezasluzeno ti se odbija dobar procenat, sto za provincijski porez, sto za drzavni. Pa ti vidi, ako vise zaradjujes, vise ce te i odrapiti za porez. O porezima na nekretnine, bolje i da ne nacinjem...

U svakom slucaju, Zapad nije, ono sto vidite u filmovima, u CNN vestima, u raznoraznim emisijama koje prikazuju SJAJ Zapada. Mi koji ovde zivimo, vidimo i onu drugu stranu, da ne kazem BEDU.

Zbog svega, gore navedenog, posle 13 godina provedenih u Kanadi, ja se VRACAM KUCI - tudja zemlja, tuga pregolema!!!
    p.s. Jednom prilikom moja poznanica me ubedjuje da se ne vratim, kaze: mi smo svi ovde u govnima.
    A ja je pitam: A u cijim sam ja ovde govnima!!!

Starosedelac
    Pol
    Žensko
    Član od
    21.02.2007.
    Aktivnost
    28.12.2007
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    33

Citat ZOE kaže: Pogledaj poruku
    Sa ovim odgovorom se ne slazem u potpunosti, zato sto zivim na zapadu i bolje sagledavam pravo stanje "stvari". Da je sve tako krasno, ne znam zasto bi mnogi ljudi (znam licno i primere) objavljivali bankrot, ostajali bez svoje - teskom mukom i radom, stecene imovine (ovo podrazuma i pokretnine i nekretnine). Ovde na zapadu, moze SOLIDNO da se zaradi, ali isto tako moze i preko noci da se ostane bez posla. Pa ako nemas ustedjevine...
    Ma slazem se ja, Zoe, da na zapadu nije med i mleko, nisam ja od zapada stvorila u svojoj glavi neku utopiju, eldorado...
    Ali koliko nasih ljudi ode i nikad se ne vrati? Vecina govori da je tesko, ali se ne vracaju! (imam puno primera iz moje porodice i okruzenja)
    Znaci, iako je tesko, iako nije savrseno, ljudi ipak ostaju jer je bolje nego kod nas...
    Ja sam trenutno u Francuskoj, na faxu, i razlike su neuporedive - mislim da ovde studenti nisu svesni koliko srece imaju!
    A isto tako socijalno osiguranje, socijalna pomoc... pa, ja ,koja sam ovde samo privremeno, imam pravo na pomoc za stanarinu!!! svaki mesec mi drazava placa trecinu stanarine (ne samo meni, svi to mogu da traze). Kad ce se to desiti kod nas?!?
    Da ne duzim,slazem se sa tobom da zapad nije savrsenstvo (takva drzava nikad nece ni postojati), ali sigurna sam da je zivot kvalitetniji nego kod nas.

Banovan
    Pol
    Muško
    Član od
    07.01.2007.
    Aktivnost
    06.11.2009
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    41

...od ove godine i mi smo zapad za neke delove EU.... ...ko je rekao da njima cvetaju ruže?...

lan
    Pol
    Muško
    Član od
    02.03.2007.
    Aktivnost
    07.01.2013
    Zemlja
    Serbia

za mene je zapad ... gomila slane vode i
    neko glupo Grko ostrvo ... Kios jbş zapad

haile selassie
    Pol
    Žensko
    Član od
    04.05.2006.
    Aktivnost
    26.06.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    38

Citat Kal_el kaže: Pogledaj poruku
    za mene je zapad ... gomila slane vode i
    neko glupo Grko ostrvo ... Kios jbş zapad
    nemoj tako...bar imaš mnoštvo bogazici-a
    a i raki se toči na hektolitre...
    nattydread is coming to dinner

lan
    Pol
    Muško
    Član od
    02.03.2007.
    Aktivnost
    07.01.2013
    Zemlja
    Serbia

Citat nattydread kaže: Pogledaj poruku
    nemoj tako...bar imaš mnoštvo bogazici-a
    a i raki se toči na hektolitre...
    jbg... nit pijem nit puşim
    ali ustajem svako jutro u 06.00 i idem na tranje
    şalim se nisam lud

Mangup
    Pol
    Muško
    Član od
    02.05.2007.
    Aktivnost
    08.04.2011
    Zemlja
    Serbia

Citat JasnaBGD kaže: Pogledaj poruku
    Pa sad... Ser Vinston Čerčil je nekom prilikom rekao - a ja citiram, uz izvinjenje ako sam nešto izostavila: "Engleska u svetu nema ni stalne prijatelje, ni stalne neprijatelje. Engleska u svetu ima samo stalne interese."
    Šta je za mene "Zapad"?
    Radiš korektno i dobijaš novac za to. (Gle, čuda!)
    Plaćaš porez.
    Planiraš godišnji odmor u januaru (i imaš para za to!).
    Ako ne želiš - ili se ne baviš nekom vrstom posla koja bi to podrazumevala - ne moraš da znaš ko ti je predsednik države. Nije obavezno.
    мислим да ту игру "радиш коректно и добијаш новац за то" и развијене земље европске уније, полако али сигурно напуштају, сем ако ниси 1 од 10000 по знању и "комуникационим" способностима. Обичан човек у обичној фирми ради на "западу" 8-18 сати дневно, или ти два посла, да би живео, и тамо је радити државни посао бања 7 сати, примања не велика али сигурна, радио не радио свира ти радио, отказ мало теже. Тако је и код нас сада.

Запад посматрам искључиво као тачку на хоризонту у којој нам свакога дана нестане сунчева светлост, јер тај "запад" о ком ви причате је одавно у нама и са нама. Једино што је домаћи државни апарат још увек мекан социјални, у односу на државне апарате развијених земаља, разне привредне, банкарске, тржишне инспекције, драконске казне за све и свашта на сваком кораку, то још наша држава треба да научи.

По мом уверењу "западни" свет улази у последњу фазу своје идеје друштва (која је на делу од робовласничке старе Грчке), нарцисоидност, себичност, грамзивост и похлепа су доживели процват и попели се на сам трон најпожељних особина, а то је крај, ако не цивилизације "запада" онда сигурно крај човека као бића свесног, свих других бића која деле животни простор са нама и наше природне околине онакве какву је тренутно познајемо.

бољег сутра нема ни тамо западније од нас, боље сутра је у нама само треба да га пробудимо ако спава, ако гледате да само вама сада буде боље (мани, мани, мани, мани) и ви сте западњаци у телу и духу, а да тога нисте били свесни, а да ли ће бити боље за ваше и наше праунуке...
    Poruku je izmenio StOlA, 02.05.2007 u 23:39

moonlight shadow
    Pol
    Žensko
    Član od
    13.10.2006.
    Aktivnost
    23.03.2012
    Zemlja
    Martinique
    Godine
    29
    Slike
    1

Citat StOlA kaže: Pogledaj poruku
    мислим да ту игру "радиш коректно и добијаш новац за то" и развијене земље европске уније, полако али сигурно напуштају, сем ако ниси 1 од 10000 по знању и "комуникационим" способностима. Обичан човек у обичној фирми ради на "западу" 8-18 сати дневно, или ти два посла, да би живео,
    S ovim se ne bih u potpunosti slozila...
    Naime ako ste zavrsili drustvene nauke kod nas pa otisli tamo i ako imate nize obrazovanje svakako je da cete morati raditi dva posla i ubijati se od rada ali tehnicke nauke na zapadu su itekako priznate i jako dobro placene...
    Osim toga na sjeveru Evrope u nordijskim zemljama je deficit strucnog tehnickog kadra visoke strucne spreme,npr.gradjeviskih inzinjera i inzinjera arhitekture i oni koji odavde odu tamo ako znaju svoj posao drze ih kao malo vode na dlanu a placeni su i vise nego dobro...
    Znaci na zapadu se znanje placa,koliko znas toliko i para dobijes...

Inace zapad je nekada predstavljao uzor,sve ono cemu smo tezili pa svim mogucim vrednostima,a danas je vec druga prica...
    No ipak i dalje su Zapad za mene samo zemlje Zapadne Evrope jer drustvo nije gnjilo kao npr u Americi...
    ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Slične teme

1. Sta znaci "Nezavisnost" i "Suverenitet"?
    Autor Skidatch_Mraka u forumu Politika
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 29.03.2012, 18:30
  2. "Nova" i "stara" dijaspora
    Autor irnik u forumu Dijaspora
    Odgovora: 14
    Poslednja poruka: 10.10.2008, 10:20
  3. Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 11.11.2007, 20:53
  4. "Astra" u kragujevačkoj "Zastavi"
    Autor silvia u forumu Spomenar
    Odgovora: 2