Tako je! Hejt po Beogradu bez ikakvog osnova. Moram da priznam da me fascinira zaslepljenost pojedinaca takvih kao ti, da ne uspevaju da naprave razliku između političara i tajkuna i običnog sveta koji živi u prestonici. To se već bolje vidi u sledećem citiranom postu, inače i ove priče kako Beograd parazitira na račun Vojvodine (pa isključivo Vojvodine kao da samo mi privređujemo u čitavoj Srbiji) nisu na mestu. Morpheus ti je lepo napisao, ja se slažem da Beograd ne treba da bude povlašćen u meri u kojoj je sada ali neki očigledno preskaču činjenicu da se radi o glavnom gradu i da svaki glavni grad bez izuzetka i vuče najviše novca u celoj državi.
Jok, centrala je dala pokrajini veći procenat iz budžeta od onoga koji je propisan ustavom (bez da ulazim u to da li je to malo ili nije) ali je republika par puta prekršila svoje zakonske akte u korist pokrajine. Jednostavno, pokrajinska administracija je ogromna i skupa, uzmi samo u obzir koliko stanovnika ima Vojvodina pa prebroj koliko ima pokrajinskih poslanika, ministara a o ostatku administracije da ne govorim. To sve košta, a tako glomazan aparat koristi samo onima kojima je jedini cilj u životu da se navale na državne jasle, a imamo ih blago nama i u pokrajini koliko hoćeš.
U je. Ja se baš osećam oštećenim što neka budala priča o svetskim zaverama i sluša turbo folk. Država jeste centralizovana, visoko centralizovana i to niko ne spori, samo što proces decentralizacije uopšte nije jednostavan i brz. Da bi se izvršila neka suštinska decentralizacija lokalna samouprava mora da dobije više na značaju, a to se neće desiti tako što će političari iz pokrajine da naprave svoj mali politički feud nezavisan od centrale. I kakvi crni stereotipi, kakve gluposti?Beograd vrsi nevidjenu CENTRALIZACIJU, plaseci gradjane nekakvim pricama o pripajanju Madjarskoj, o svetskim zaverama, vrsi centralizaciju i kulture, i mentaliteta, stvara stereotipe, i to uglavnom na stetu Vojvodjana.
Da jbt, evo ja neki dan bio u Beogradu umalo mi glavu nisu razbili što odstupam od većine (šta god to značilo)Stvaraju se neki stereotipi o kulturnim obrascima ponasanja, namecu se pravila, a ko god odstupa od vecine bude izvredjan,da mu ostanu traume.Beograd sve vise lici na veliko selo-cast izuzecima- od prestonce velike Jugoslavije,povremeno sa idejom otvorenosti i domacinskog odnosa,da bi se danas zatvorio u sebe kao Srbiju, srBstvo stavio u prvi plan, i time onemogucio svoj normalan razvoj, vec se predusredio na stagnaciju i opadanje, sto se vestacki usporava upravo novcem poreskih obveznika najpre Vojvodine, a onda i Srbije,..Ti imaš malo bujniju maštu, je l' da? A na osnovu čega ti tvrdiš da u ukupnom porezu koji država ubira prednjači pokrajina? Gde ima taj podatak i ko ga je izračunao (da mu damo Nobela iz odmah)?
Kada se već hvataš za Beč, pročitaj bar nešto o njemu. Beč je imao isti problem kao Beograd danas, prenaseljenost samo što je on počeo mnogo ranije da ga rešava. Austrija je morala na nivou države da donese strategiju kako bi se broj stanovnika Beča i smanjio i kako bi se smanjio procenat od ukupnog stanovništva države koji živi u prestonici. Moraš priznati da su oni to uradili u malo povoljnijim okolnostima nego što su danas u Srbiji.Nakon raspada Austrougarske Bec se smanjio i tek za sto godina je dostigao predratni broj stanovnika..a Beograd,koji se odrekao Jugoslovenstva i multikulturalizma, pokusava da odrzi nesto sto je gradila cela Jugoslavija,a i Vojvodina i Kosovo;A sa druge strane, sve to proglasava iskljucivo srpskim, i to u uzem smislu bolje receno srBskim,dakle samo jednom varijantom,sa tursko-paganskim mentalitetom, cast izuzecima.
Kada govoriš o Srbiji, imaj na umu činjenicu da su i Vojvodina i Kosovo i Metohija deo Srbije i da nikada nisu bili države već deo Srbije ili neke druge države. SAP Kosovo je bila najsiromašnija u čitavoj SFRJ i za njih su sve bivše republike odvajale novac za razvoj tako da mi nikako nije jasno šta se to izgradilo novcem građana KiM u Beogradu.
Beograd jeste srpska prestonica. Ne može da bude mongolska prestonica jer nije grad u Mongoliji nego u Srbiji. A ova zadnja rečenica govori samo o tebi, neko ko ima takve predrasude i ko je toliko maliciozan ne može da govori o tuđoj kulturi kada nema vlastitu.

1lajkova
LinkBack URL
About LinkBacks

Ti imaš malo bujniju maštu, je l' da? A na osnovu čega ti tvrdiš da u ukupnom porezu koji država ubira prednjači pokrajina? Gde ima taj podatak i ko ga je izračunao (da mu damo Nobela iz odmah)? 

Citat