Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 10
    komšinica
    Pol
    Žensko
    Član od
    02.10.2008.
    Aktivnost
    10.11.2012
    Zemlja
    Japan

Bolesti zbog profesije

Radim u stomatologiji, koja je većinom stojeći posao..najčešće stradaju vene, kičma, vrat..a sve češće ljudi koji rade u ovoj grani dobijaju takozvani "teniski lakat"..
    Kod mene je još uvek sve ok, verovatno zahvaljujući dugogodišnjem bavljenju sportom, ali većina mojih kolega je odavno u autu..

Kakva je situacija sa vašom profesijom?

Evo i jedan zanimljiv članak o tome..

Pogledajte koje se bolesti danas najčešće upisuju u zdravstvene kartone zaposlenih, a koje su na prvom mestu posledica zanimanja koje obavlja.

Pre dvadesetak godina hipertenzija i lumbago su bile bolesti koje su se javljale posle 49. godine života, a danas od njih pate mnogi koji su tek navršili 35. To su samo neke od bolesti savremenog čoveka koje sve češće nastaju usled zanimanja koje obavlja.Bolesti u vezi sa radom koje nas danas muče i zbog čega sve češće idemo na bolovanje najčešće su oboljenja nervnog sistema i čula, kako kaže dr Gordana Dragašević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu zaposlenih DZ Stari grad.
    − Najviše je onih koji nam se javljaju zbog problema sa vidom. Zaposleni danas veoma često mnogo vremena provode za računarima, što je jedan od uzroka nastanka dalekovidosti, kratkovidosti ili astigmatizma. Ovih bolesti je bilo i ranije, ali danas su mnogo učestalije − kaže dr Dragašević.
    Anomalije oka mogu se javiti i kao posledica obavljanja veoma preciznih poslova. Vid možete da sačuvate jedino redovnim pregledima, kao i korišćenjem adekvatne opreme ili uređaja na kojima radite. Osobe koje već pate od bilo koje anomalije oka, ne bi trebalo da obavljaju poslove koji zahtevaju svakodnevno dodatno naprezanje vida.

Nemojte se iznenaditi ukoliko vaš pritisak sve češće skače jer stres koji je posledica društvene tranzicije, u kojoj sve više ljudi strepi za svoje radno mesto, pogubno utiče na kardiovaskularni sistem. Pre petnaestak godina od bolesti srca i krvnog pritiska patili su stari ili gojazni, a danas je ovo veoma česta bolest mladog zaposlenog čoveka.
    − Za svako zanimanje postoje istraživanja koja pokazuju koja oboljenja mogu nastati ukoliko se ne poštuju određeni pravilnici o zaštiti na radu. Novinarska profesija je, na primer, veoma podložna stresu, pa su kod njih česta kardiovaskularna oboljenja, kao što su visok pritisak, infarkt ili šlog. Ranije su rađeni antistres programi koji su podrazumevali da se na pauzi u toku radnog vremena, kafa i cigarete zamene vežbama relaksacije. Preporučuju se i pravilna ishrana, pojačana fizička aktivnost, kao i češće kontrole kod lekara − savetuje Gordana Dragašević.

Bolesti lumbalnog predela su opasnost za sve one koji radno vreme provode sedeći. Od njih treba najviše da se čuvaju vozači, ali i svi koji mnogo vremena provode u jednom položaju. Ove bolesti nastaju kao posledica okoštavanja i jedini lek su fizička aktivnost, vežbe za jačanje muskulature i skidanje prekomernih kilograma.
    − Osobe koje imaju problema sa kičmom usled dugotrajnog sedenja trebalo bi da povremeno naprave pauzu, ustanu, prošetaju se, a bilo bi dobro da imaju adekvatnu stolicu koja se može podesiti da odgovara pravilnom položaju tela objašnjava dr Dragašević.

Ako na lekarskom pregledu otkrijete da patite od čira na želucu, a posao koji obavljate je vezan za noćnu smenu, treba da se potrudite da promenite način ishrane. Ulkusna bolest ili čir na želucu često se javlja kod ljudi koji nisu u mogućnosti da se zdravo i pravilno hrane. Oni koji rade noću obroke pretežno baziraju na suvoj hrani, što nikako nije preporučljivo. S obzirom na to da je organizam pod dodatnim stresom usled promene ritma spavanja, svi oni čije je radno vreme vezano za noć, morali bi da unose više voća, povrća, kao i da se potrude da tokom radnog vremena pojedu neki kuvani obrok.

izvor Blic
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..

Banovan
    Pol
    Muško
    Član od
    09.06.2007.
    Aktivnost
    31.05.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    27

Odgovor: Bolesti zbog profesije

E pa sad,svako radi ne ono sto hoce nego pre svega sto mora.U mom slucaju nije to radim sto volim i ne zalim se na zdravlje.Ko god se zali da na poslu ima problema te bolega ledja,kicma,vrat,glava taj ne voli da radi to sto mora da radi.Vise bi voleo da radi neko drugi umesto njega to sto on voli.
    Za ovo postoje reci i crtice iz Psihologije i saveti kako da prebrodite navodne bolesti iz profesije.
    Da dodam Aiko,to sto kazas da je bavljenje nekim sportom ili aktivnoscu najbitnije za ocuvanje forme i tela to je istina.Coveku da bi normalno funkcionisao mora da radi veci broj misica.To isto mozete naci u strucnim literaturama da ne pricam dalje ima ko je za to strucan.

Gastarbajter
    Pol
    Žensko
    Član od
    27.01.2008.
    Aktivnost
    09.06.2013
    Zemlja
    Austria
    Blogovi
    1

Citat Becar kaže: Pogledaj poruku
    E pa sad,svako radi ne ono sto hoce nego pre svega sto mora.U mom slucaju nije to radim sto volim i ne zalim se na zdravlje.Ko god se zali da na poslu ima problema te bolega ledja,kicma,vrat,glava taj ne voli da radi to sto mora da radi.Vise bi voleo da radi neko drugi umesto njega to sto on voli.
    Za ovo postoje reci i crtice iz Psihologije i saveti kako da prebrodite navodne bolesti iz profesije.
    Da dodam Aiko,to sto kazas da je bavljenje nekim sportom ili aktivnoscu najbitnije za ocuvanje forme i tela to je istina.Coveku da bi normalno funkcionisao mora da radi veci broj misica.To isto mozete naci u strucnim literaturama da ne pricam dalje ima ko je za to strucan.
    Ti imaš 24 godine. Javi se kad budeš imao dugogodišnje iskustvo na nekom poslu na kojem kičmu "ostaviš".

Moje skromno mišljenje. Ne žali se niko valjda do 30-e godine života...
    Pa čemu onda osmeh što sam ja ničija
    kad je to, zapravo, najgore što može da ti se desi?

komšinica
    Pol
    Žensko
    Član od
    02.10.2008.
    Aktivnost
    10.11.2012
    Zemlja
    Japan

Citat Sunflower kaže: Pogledaj poruku

Moje skromno mišljenje. Ne žali se niko valjda do 30-e godine života...
    Pa kako su krenuli da produžavaju radni vek, mladi se neće ni zapošjavati pre tridesete..
    A u tom čekanju posla u struci, promeniće milion drugih poslova i poslića te neće ni uspeti da ih dokači profesionalna bolest....što možda i nije tako loše..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..

direktorka
    Pol
    Žensko
    Član od
    26.08.2006.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    38
    Blogovi
    3
    Slike
    12

Ja već osećam posledice dugog sedenja u kičmi i nogama, samo čekam kad ću da natakarim i naočare (što i nije tako loše ) a od direktora raznih ću verovatno dobiti i čir na želucu

Starosedelac
    Pol
    Muško
    Član od
    16.01.2008.
    Aktivnost
    12.06.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    38

Nije bas bolest ali skodi mom telu.

Skratio sam 2 prsta na masini...

Bećar
    Pol
    Muško
    Član od
    22.07.2009.
    Aktivnost
    12.03.2010
    Zemlja
    Yugoslavia
    Godine
    27
    Slike
    2

Citat Aiko kaže: Pogledaj poruku
    Radim u stomatologiji, koja je većinom stojeći posao..najčešće stradaju vene, kičma, vrat..a sve češće ljudi koji rade u ovoj grani dobijaju takozvani "teniski lakat"..

Ne znam na sta mislis, moj zubar vecinu vremena provodi na onoj klizecoj stolici, pogotovo dok radi.

JagoDica
    Pol
    Žensko
    Član od
    05.11.2008.
    Aktivnost
    15.06.2013
    Zemlja
    Macedonia
    Godine
    40
    Blogovi
    30
    Slike
    121

Sem probleme s ocima i naravno nosenje naocara, osecam posledice dugog sedenja u ledijma, vratu i ramenima. A zbog kuckanja cesto desi mi se da me bole prsti.

Starosedelac
    Pol
    Žensko
    Član od
    20.05.2006.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Serbia

S obzirom na moju profesiju, na početku mog radnog veka sam imala velikih problema sa totalnim padom imuniteta. Sve moguće virusne infekcije i steptokoke i sve druge koke sam sakupljala od dece i bolovala nedeljama
    Pošto nisam mogla da izađem na kraj sa raznim virozama, izvadila sam krajnike u 30-toj godini (nimalo prijatno iskustvo ) i svakodnevno dezinfikujem ruke po desetinu puta jer ne želim da donosim kući razne bolesti...
    Međutim, po nekim zakonima, nama se to ne ubraja u profesionalne bolesti

S obzirom da radim nekih 15 godina, verovatno će se posledice mog rada osetiti na mom zdravlju tek u nekim 50-tim godinama, kada se koleginice obično žale na bolove u leđima i proširenim venama.

has grown up now..
    Pol
    Žensko
    Član od
    13.08.2007.
    Aktivnost
    23.03.2013
    Zemlja
    Croatia
    Godine
    34
    Blogovi
    16

Kod mene je propisano da svake dvije godine moram obaviti pregled očiju kod oftamologa jer provodim više od 4h dnevno za kompom (domaća akcija tipkanja se ne računa ).

Iako, kao da to meni mnogo znači jer ja sam kratkovidna još od drugog razreda osnovne škole i sada moja dioptrija iznosi -7,5 na oba oka.

Moram da priznam da me je strah da će mi se vid pogoršati zbog brojki, slova i mail-ova ali jbg. Postoji li ikakav posao a da ne uključuje rad na računalu?

Uglavnom, koje tegobe osjećam? Oči mi znaju biti umorne, mislim da sam se zbog zadnjih 6 godina rada na računalu malo pogrbila, pa me guza boli jer nemrem biti mirna na stolici i mirno sjediti...

Sve je to sitno i da se prebroditi ali kako li će biti kasnije?
    Prestani razmišljati o svojim granicama..
    Počni otkrivati svoje mogućnosti.

Slične teme

1. Azbuka bolesti
    Autor vlado u forumu Igre bez granica
    Odgovora: 76
    Poslednja poruka: 21.01.2013, 22:13
  2. Bolesti mačaka
    Autor SQUAW u forumu Kućni ljubimci
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 25.11.2012, 10:43
  3. Retke bolesti
    Autor DrinChe u forumu Zdravlje