Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 24
    Banovan Avatar od  love hunter
    Član od
    26.08.2007.
    Aktivnost
    21.04.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    39
    Blogovi
    28

Kako formirate mišljenje o drugima?

Da li:

gledate isključivo kako se taj neko ponaša prema vama (mogućnost da se opečete je u domenu visokog rizika)

oslanjate se na mišljenja drugih i opasujete se zidovima dozvoljavajući jaaako malom procentu da prođe preko njih i uopšte dobije priliku da se predstavi (mogućnost da se opečete gotovo da ne postoji)

kombinujete prvi sa drugim načinom (mogućnost da se opečete je negde na sredini skale, zavisno od vaše procene)?

Kao mlađi, preferirao sam prvu varijantu, gotovo uopšte ne obraćajući šta drugi govore o nekome, što se baš i nije pokazalo preterano pametnim. Danas sam otprilike za treću, s tim što mi je jako bitno ko iznosi svoje mišljenje o drugome, i gledam da ga čujem sa više strana. Ne prihvatam svakoga. Obraćam pažnju na to kako se ponaša prema drugim ljudima, znajući da će se, pre ili kasnije, tako poneti i prema meni.

Postoji li, možda, četvrta ili peta varijanta?

LajaviKrelac Avatar od  Mish
    Član od
    23.06.2006.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Yugoslavia
    Blogovi
    2

Odgovor: Kako formirate mišljenje o drugima?

Pre nego što uopšte dođem u situaciju da se neko "ponaša prema meni" i da me to dotiče, sa pristojne razdaljine i sa rezervom, otvorim dobro oči i uši. Ne slušam i ne posmatram druge, nego baš tu osobu. Pratim one male reči, izgovorene ili ne, i sitne gestove. I gradim stav prema toj osobi.
    Čujem ja i mišljenja drugih o nekom. U zavisnosti ko ga iznosi, uzimam ih ili ne uzimam u obzir prilikom preispitivanja onog stava kojeg sam sama izgradila.
    Nekad, ali samo nekad, kada se oko nečeg dvoumim, pitaću osobe čije mišljenje uvažavam o njegovom stavu prema toj osobi.
    Ma kakvo mišljenje izgradila o nekom, najčešće nikog ne odbacujem u startu i retko se brzo i bezrezervno otvaram. Dajem šanse i sebi i drugima da mi je procena pogrešna (isključujem samo one koji su mi svakim gestom i svakom rečju svrstani u tzv. polusvet).
    Jesam li se opekla?
    Jesam.
    To mi se dešava doduše sve ređe što se valjda objašnjava iskustvom.
    ... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

too old Avatar od  maski
    Član od
    12.12.2007.
    Aktivnost
    07.06.2010
    Zemlja
    Serbia
    Slike
    154

... prvo ih idealizujem, posle ih dijagnostifikujem, nakon toga ih sistematizujem i katalogizujem a onda produzzim dalje .....

Starosedelac Avatar od  Sirijus
    Član od
    07.02.2007.
    Aktivnost
    25.06.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    43

Na osnovu utisaka koji na mene ostavi reč, napisana ili izrečena, misao nedorečena, neki postupak koji se načini u određenoj situaciji. Kako odrediti, tj. kako biti objektivan prema nekome? Treba isključiti sve predrasude, sve ono što bi moglo da utiče na pogrešnu sliku o određenoj osobi.
    Na žalost, dogodi se da na osnovu pogrešne procene, steknemo loš utisak o nekome. Često se kaže da je prvi utisak presudan. Ipak, sve se može ispraviti, pa i taj prvi utisak. Jedno je kada se takav utisak stekne samo na osnovu ovih virtuelnih slova a sasvim je drugačije kada pričaš sa nekim, kada je sve u RL.

Mali Badža Great Mahjong: Classic Champion Avatar od  CHichaGlisha
    Član od
    01.08.2008.
    Aktivnost
    08.09.2011
    Zemlja
    Serbia

Životinjski.
    InsTHINGktivno
    "po njuhu".... iz daleka.
    Osetim "miris" ... a bogme i "smrad".
    Do zbližavanja može.. i ne mora doći (misli se iskljuchivo na prvi sluchaj.. jerbo od drugog mi njuh instinktivno bezhi ).
    One koji nisu ni zamirisali ni zasmrdeli - njet računam vrednima bilo kak'ih "osechanja", te ih (bez razmišljanja) šaljem
    - na deponiju.

Instinkt i njuh su retko dobili po piCH..po njuSHci.

But... razmišljanja su umela da dobiju po "mislima"
    fRst bliskost.. ovo-ono.. tamte-vamte.. idimi-dođimi.. tralala.. umeju neretko da rezultiraju fatal eRRorom .. &.. udaljavanjem.

Zato ja mnogo volem (hranim, mazim, negujem i čuvam) tog svog primalaAnimala.

THE PAST IS HISTORY, THE FUTURE IS MISTERY,TODAY IS A GIFT... THATs WHY ITs CALLED " PRESENT "

stupid woman Bejeweled Champion Avatar od  believer
    Član od
    17.11.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Cocos Islands

vidim te i znam dA li mi se svidjas ili ne
    kad god sam se oglusila o svoj instinkt,kad god je rezon pokusavao da dokaze da je intuicija u krivu,zajebala sam se
    reci "na papiru" donekle stvore sliku,ali dok ti ne vidim oci ne znam koliko mi se svidjas
    a ako mi se svidi pogled,mozes da budes i drzavni neprijatelj broj !
    moj si ,pa sad ,kakav god da si
    Tek kada si beskućnik
    primećuješ da je sve nečije vlasništvo
    i da postoje brave na svemu.

ELA
    ELA je offline
    Mel in ore, fel in corde Avatar od  ELA
    Član od
    21.11.2009.
    Aktivnost
    27.04.2011
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    3

Ne zurim da o nekom formiram misljenje...
    Neko mi se dopadne na "prvu loptu" (ono sto nema mnogo veze sa zdravorazumskim razmisljanjem - "instinktivno")... a vreme pokaze da li sam se prevarila...

Dobra je ona fora sa "zasticivanjem"...... nema te metode koja ce te zastititi, kad nekog zgotivis bez obzira sto vidis "sto mana"...... cak i ako slutis, da ces jednom TI biti taj koji ce biti opecen...

Drugi ljudi retko imaju uticaja na moje misljenje, jer bi u tom slucaju vazilo pravilo:"Prijatelj moga prijatelja je i MOJ prijatelj... i njegov neprijatelj je i moj neprijatelj" - a u RL to nije tako crno-belo...

Only me Avatar od  Sunflower
    Član od
    27.01.2008.
    Aktivnost
    09.02.2012
    Zemlja
    Zimbabwe
    Blogovi
    1

Jedno je sigurno, tuđe sugestije mi ne znače ništa...ja svoje mišljenje formiram sama.

A iz godine u godinu, to radim sve vještije. Prvi dojam mi je uvijek najvažniji...od čega zavisi? Od mnogo toga, od blagog nasmijanog pogleda ili lažnih, žmirkajućih očiju...od mlohavog, nezainteresovanog stiska ruke, do junačkog "ništa ne shvatam olako, pa ni rukovanje" stiska.

Od načina na koji se osoba ophodi prema drugim ljudima...vaspitanje, oholost, simpatičnost...mom budnom oku malo šta promakne, i sve se to smjesti u jedan folder...i ubrzo donosim zaključak da li je ta osoba vrijedna moga vremena, mojih misli...

Rijetko griješim, a nije da se nisam opekla. Stvar je u tome da sam se opekla u slučaju onih koji su pored mene preko 20 godina, valjda sam vremenom spustila sve štitove, i nekima nije bilo teško da me tako ranjivu bocnu.

Što se tiče pisanja...kao na ovom forumu...mogu da steknem dojam da li je osoba elokventna, emotivna, zanimljiva...ali ne mogu da vidim kako se ponaša u svakodnevnoj varijanti. U slučaju foruma mogu samo nekoga da gotivim ili ne, rijetko da će neko zadobiti moje potpuno povjerenje...
    Pa čemu onda osmeh što sam ja ničija
    kad je to, zapravo, najgore što može da ti se desi?

Mali Badža Great Mahjong: Classic Champion Avatar od  CHichaGlisha
    Član od
    01.08.2008.
    Aktivnost
    08.09.2011
    Zemlja
    Serbia

Citat ELA kaže: Pogledaj poruku
    pravilo:"Prijatelj moga prijatelja je i MOJ prijatelj... i njegov neprijatelj je i moj neprijatelj"
    e da..
    ovo može bit, al' ne mora da znači. (uglavnom NE znači)

i ovo "njuh" odradi

odvoji ružicu ... od (bezmirisnog) trnja i eventualnih (smrdi)buba koje uz nju (često) idu.

THE PAST IS HISTORY, THE FUTURE IS MISTERY,TODAY IS A GIFT... THATs WHY ITs CALLED " PRESENT "

has grown up now.. Avatar od  little fairy
    Član od
    13.08.2007.
    Aktivnost
    30.01.2012
    Zemlja
    Croatia
    Godine
    33
    Blogovi
    16

Gledam sve, cjelokupni dojam. Onaj vizualni ali i onaj moj instiktivni.

Naravno, u samom startu se stekne neki dojam o osobi koji nužno ne mora biti točan i dobar. Stoga ne treba previše bazirati po njemu. On je vodilja ali ne i stvarno mišljenje.

Dakle.. Uzimam si vremena koliko god smatram da mi treba da čovjeka ocjenim koliko god pravilno mogu. Gledam ponašanje, sposobnost slušanja, način humora, reakcije na provokacije.. A da bih to sve spoznala, treba vremena.

Čovjek je kompleksna osoba da bi se moglo formirati mišljenje u roku 5 minuta.
    Prestani razmišljati o svojim granicama..
    Počni otkrivati svoje mogućnosti.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Kako lazu muskarci, a kako zene
    Autor LaraKroft u forumu Ženski kafić
    Odgovora: 81
    Poslednja poruka: 31.01.2012, 01:01
  2. Vaterpolo - kakvo je vaše mišljenje o ovom sportu?
    Autor greco u forumu Sportska centrala
    Odgovora: 18
    Poslednja poruka: 21.04.2011, 01:37
  3. Volim da razmenim mišljenje sa...
    Autor SQUAW u forumu Druženje forumaša
    Odgovora: 55
    Poslednja poruka: 23.07.2010, 21:50
  4. Nasa ljubav pomoci ce drugima da vole sebe
    Autor diktatorka u forumu Filozofija
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 25.05.2010, 11:35
  5. Odgovora: 64