Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 17 od ukupno 17

Tema: Prizori koji iščezavaju

Početnik za navek Avatar od  nenad.bds
    Član od
    02.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    69
    Slike
    1789

Odgovor: Prizori koji iščezavaju

KUGLANA
    Gostionica na uglu ulica A. Cesareca i Laze Kostića

Novi Sad

Novi Sad

Novi Sad
    U ulici Augusta Cesareca (delu od Bul. Oslobođenja prema centru) ostalo je svega tri stare kuće. Doskora je to bila senovita ulica sa lepim kućama građanskog Novog Sada. Sada je to jedan od mnogih bezličnih kanjona iz kojih se nebo vidi samo iznad glave.

A 'Kuglana' sada liči na prizore sa slika svetskih velegrada na kojima je zaostala poneka stara kuća među novogradnjama.

Novi Sad

Novi Sad

'Kuglana' nije samo naziv gostionice - u dvorištu, iza terase postoji kuglana. Das li i sada radi, to ne znam.

Terasa u vorištu ispod velikog kestena je bilo prijatno mesto.

U vreme kada se benzin kupovao u plastičnim flašama tu smo odsvatovali ćerkinu udaju. Prijatan ambijent, a od matičara su svatovi došli peške. Posluženja su pripremljana kod kuća i doneta. Za naše mogućnosti u vreme kad se Avramovićev dinar borio da zameni dojče marke 'Kuglana' je bila pravi izbor.

Na terasi ispod kestena.

Novi Sad

Novi Sad

Novi Sad
    I sada se 'Kuglana' teže uočava. Uskoro će se nje sećati uglavnom oni kojima je nešto više značila nego običnim prolaznicima koji automobilom projezde Bulevarom Oslobođenja.
    Poruku je izmenio nenad.bds, 13.05.2010 u 17:41

Starosedelac Avatar od  sati
    Član od
    02.02.2008.
    Aktivnost
    02.06.2011
    Zemlja
    Serbia

Za mene će ta kafana ostati u sećanju kao mesto gde je 1990. osnovan (i gde se kasnije sastajao) prvi gradski odbor Demokratske stranke, posle jednog predavanja koje su na Filozofskom fakultetu održali Đinđić i Mićunović. Eh, stara dobra opoziciona vremena. Ja sam inače, da se pohvalim, bio blagajnik

Tada je (ne znam je li i sada) kafana bila u vlasništvu stanovitog Zorana Ašanina, kasnije se ispostavilo stipendiste jedve moćne vladine organizacije. Tako da je sve bilo pod kontrolom, bez brige

Član od
    02.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    69
    Slike
    1789

Ul. Branka Radičevića (ako se ne varam). U tom delu Salajke višespratnice još nisu značajnija pojava.

Salajka je u nekadašnjem Novom sadu bila izrazito paorski kraj. Njive su im bile u pravcu Čeneja i iza Klisanskog brega (zapadno od njega) a verujem da i danas mnoge porodice imaju i obradjuju zemlju

Temerinska ul. između podvožnjaka i Partizanske ulice.

Plavo-belu zgradu (na kojoj je sada firma Tranšped) znam ih ranih 50-tih. Prvih godina je to bio vojni objekat, pa potom Kooperativa - otkupni punkt za neke poljoprivredne proizvode, uglavnom voće. Tu su, pretežno ženeiz okoline pravile drvene gajbice 'na komad'. Probao sam i ja, ali nisam baš bio uspešan...

U drugom planu je Šulcova mlina (baš tako: mlina) pored koje je bila kuća u kojoj smo tada živeli. Ne znam od kada nije radila kao mlin, a sećam se da je tu još dugo bio otkup i skladištenje lekovitog bilja.
    Inače, naspram ove Tranšpedove zgrada je bila zadnja tramvajska stanica sa zidanom čekaonicom i prostorijama koju su koristile tramvajdžije.
    Preko od Tranšpeda je bilo nekoliko magacaina koji su širili nesnosan smrad. Tu su se otkupljivale sirove kože za štavljenje i kosti za pravljenje tutkala.

Temerinska ulica. Naš stari porodični prijatelj Milun Bojanić, limar. U tu radnju sam dolazio kao dete još 50-tih. U dvorišnoj zgradi je oveća limarska radionica.
    Poruku je izmenio nenad.bds, 01.04.2011 u 18:11

Član od
    02.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    69
    Slike
    1789

U ulici Kraljevića Marka

O pet trščara pod 'zaštitom' države već je bilo reči, ali sa slikama u drugačijim uslovima.
    Jutros sam ih ponovo slikao, a ko zna N. Sad biće mu jasno šta sam tu tražio u rano jutro.

''KUĆE TRŠČARE
    Novi Sad, Ulica Kraljevića Marka 24, 26, 26a, 28 i 30
    Prostorno kulturno-istorijska celina - 1998.
    Stare narodne vojvođanske kuće „trščare", sačuvane su u uličnom nizu i predstavljaju prostorno kulturno-istorijsku celinu koja ima ambijentalni značaj. Sagrađene su krajem XVIII i početkom XIX veka od nabijene zemlje (zidovi), trske (krovopokrivač), drveta (krovna konstrukcija, stolarija) i opeke (dimnjaci). I pored, tokom proteklog vremena, neizbežnih popravki i sanacija, sačuvale su bitna ruralna tipska obeležja. Reč je o prizemnicama izdužene pravougaone osnove, koje su na uličnu regulaciju postavljene kraćom stranom, a podužnom dubinom parcele. Odeljenja su raspoređena u nizu: soba, kuhinja, soba.
    Kuće imaju uobičajeno rešene ulične fasade sa dva prozora, trougaonim zabatom i izbačenim krovnim strehama. Ispred njihovih dvorišnih fasada, na kojima su sobni prozori i kućna - kuhinjska vrata, pruža se trem - „gonak", natkriven i poduhvaćen drvenim stubovima. Na donjem zabatnom zidu uobičajena su drvena vrata koja vode na tavan, nezamenljivu ostavu ratarskih domaćinstava.
    Ove trščare u nastavku dvorišta imaju bašte gde njihovi vlasnici i danas tradicionalno gaje povrtarske proizvode.'' (Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada)

Samonikle zevalice na oronulom stubu trščare - verovatno je nekada bačeno seme na stub pa se sada biljka sama obnavlja.

Preko puta trščara - stara žena iz te kuće, skoro u povrenju mi kaza da je i ta kuća pod zaštitom. To me je podstaklo da potražim i evo rezultata:

''KUĆA U ULICI KRALJEVIĆA MARKA 37 (kuća iznad ovog teksta)
    Spomenik kulture - 1968/1993.
    Kuća sa okućnicom u Ulici Kraljevića Marka 37, tipičan je primer bogatog novosadskog gazdinstva, koje se bavilo trgovinom i vinogradarstvom. Glavni stambeni objekat podignut je oko 1911. godine, pravougaone je osnove sa fasadom dekorisanom u stilu neobaroka. Na njenom središtu je prostran polukružni kolski prolaz sa teškim drvenim, rezbarenim krilima. Prozori su lučno završeni, dekorisani plastičnim motivima loze i grožđa, dok je potkrovni venac širok sa frizom girlandi. Kuća je masivno zidana sa dva prostrana stana, desno i levo od prolaza i podrumima koji su pod pruskim svodovima. U enterijeru su prisutni gipsani ukrasi, odgovarajući ornamenti na drvenariji vrata i na njihovim zastakljenim površinama.
    Glavna kuća, kao i pomoćni objekti smešteni u dvorištu, reprezentuju nekadašnji život na periferiji Novog Sada. Kuću je podigla stara novosadska porodica Jovanović, sa nadimkom „Vakini", koja od početka XIX veka živi u ovom kraju grada (Rotkvarija). Kako su se najviše bavili proizvodnjom vina, na desnoj strani dvorišta, u pomoćnim prostorijama, sačuvane su mnogobrojne alatke i sprave, koje su muzeološki primerci vezani za ovu vrstu poljoprivredne delatnosti. Porodica Jovanović je doživela veliku tragediju u danima novosadske racije, kada su mnogi njeni članovi izgubili život.'' (Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada)

I ova je preko puta trščara - iz 1913. godine je.

Kuća između trščara ima i čardak i kućerak. Verovatno je i ona prvobitno bila pokrivena trskom.

Da potsetim - taj kraj Novog Sada se zove Rotkvarija i tu su živeli ljudi koji su se bavili baštovanstvom.
    Poruku je izmenio nenad.bds, 19.05.2011 u 20:54 Razlog: Dodat opis Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Lider tόm Tόrkmenler Avatar od  Turkmenbashi
    Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Skoro sam prošao baš tuda i iznenadio se u kakvom su stanju trščare, zapravo krov. A kada krov nije dobar, nego prokišnjava svi znaju šta to znači...

Član od
    02.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    69
    Slike
    1789

KUĆA U DOSITEJEVOJ ULICI 10

Ova kuća izgleda ima bolju sudbinu (ili samo bolju sadašnjost?) od trščara u ul. Kraljevića Marka.

''Velika građanska kuća nalazi se u delu grada poznatom pod nazivom Salajka. Prema sačuvanoj dokumentaciji iz 1909. godine, projekat je za vlasnika Frajd Isidora uradio novosadski graditelj Berceler Lipot. To je visoko parterna kuća na kojoj su fasada i enterijer dosledno izvedeni u duhu mađarske varijante stila secesije. Veoma vredne secesijske kaljeve peći, nažalost, su srušene, a njihovi delovi pronađeni na tavanu.
    Fasada zauzima širok ulični front, asimetrična je i na njoj su tri rizalita. Dva su izvedena pri uglovima, a treći je u središtu fasade i nadvišen je bogato dekorisanom atikom. Iz-nad i oko prozora, koji su u profilisanom malterskom ramu, uočljiva je secesijska oblikovana ornamentika u vidu traka, venaca, maski, girlandi. Sačuvana je i originalna stolarija sa plitkom rezbarijom.'' (Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada)

Član od
    02.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    69
    Slike
    1789

Odgovor: Prizori koji iőčezavaju

Nadajmo se da neće nestati

β€œΠ§Π•Π¨ΠšΠ˜ ΠœΠΠ“ΠΠ¦Π˜Π"

''Π‘Π°Ρ€Π°Π΄ΡšΠ° ΠΈ ΠΏΡ€ΠΎΠΌΠ΅Ρ‚ Ρ€ΠΎΠ±Π° ΠΈΠ·ΠΌΠ΅Ρ’Ρƒ Π΄Ρ€ΠΆΠ°Π²Π° ΠΎΠΆΠΈΠ²Π΅Π»ΠΈ су послС ΠŸΡ€Π²ΠΎΠ³ свСтског Ρ€Π°Ρ‚Π°, ΠΏΠ° јС Ρ‚Π°ΠΊΠΎ ЧСхословачка Π·Π° својС ΠΏΠΎΡ‚Ρ€Π΅Π±Π΅ 1921. Π³ΠΎΠ΄ΠΈΠ½Π΅ ΠΈΠ·Π³Ρ€Π°Π΄ΠΈΠ»Π° Π½Π° простору Π›ΠΈΠΌΠ°Π½Π°, Ρƒ нСкадашњој ΠΈΠ½Π΄ΡƒΡΡ‚Ρ€ΠΈΡ˜ΡΠΊΠΎΡ˜ Π·ΠΎΠ½ΠΈ Π³Ρ€Π°Π΄Π°, ΠΏΡ€ΠΈΠ²Ρ€Π΅Π΄Π½ΠΈ ΠΎΠ±Ρ˜Π΅ΠΊΠ°Ρ‚ ΠΈΠΌΠΏΠΎΠ·Π°Π½Ρ‚Π½ΠΈΡ… димСнзија. Он јС Π΄ΠΎ данас остао ΠΏΡ€Π΅ΠΏΠΎΠ·Π½Π°Ρ‚Ρ™ΠΈΠ² ΠΏΠΎΠ΄ Π½Π°Π·ΠΈΠ²ΠΎΠΌ "ЧСшки ΠΌΠ°Π³Π°Ρ†ΠΈΠ½". ΠŸΠΎΡˆΡ‚ΠΎ Π΄ΠΎΠΊΡƒΠΌΠ΅Π½Ρ‚Π°Ρ†ΠΈΡ˜Π° нијС ΠΏΡ€ΠΎΠ½Π°Ρ’Π΅Π½Π°, ΠΌΠΎΠΆΠ΅ΠΌΠΎ прСтпоставити Π΄Π° јС слуТио Π·Π° ΠΏΡ€ΠΈΠ²Ρ€Π΅ΠΌΠ΅Π½ΠΎ ΡΠΊΠ»Π°Π΄ΠΈΡˆΡ‚Π΅ΡšΠ΅ ΠΏΡ€ΠΎΠΈΠ·Π²ΠΎΠ΄Π°, који су ΠΏΠΎΡ‚ΠΎΠΌ Π”ΡƒΠ½Π°Π²ΠΎΠΌ транспотовани Π½Π° сСвСр.

''ЧСшки ΠΌΠ°Π³Π°Ρ†ΠΈΠ½'' јС Π½Π° Π›ΠΈΠΌΠ°Π½Ρƒ III, сада ΠΎΠΊΡ€ΡƒΠΆΠ΅Π½ студСнтским Π΄ΠΎΠΌΠΎΠ²ΠΈΠΌΠ°.

По усмСном ΡΠ²Π΅Π΄ΠΎΡ‡Π΅ΡšΡƒ Π½Π΅ΠΊΠΈΡ… саврСмСника, Π°ΡƒΡ‚ΠΎΡ€ ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚Π° Π±ΠΈΠΎ јС Π½Π΅ΠΊΠΈ, Π½Π°ΠΌΠ° данас Π½Π΅ΠΏΠΎΠ·Π½Π°Ρ‚ΠΈ, Ρ‡Π΅ΡˆΠΊΠΈ Π°Ρ€Ρ…ΠΈΡ‚Π΅ΠΊΡ‚Π°. Но, Π±Π΅Π· ΠΎΠ±Π·ΠΈΡ€Π° Π½Π° ΠΎΠ²Ρƒ Π½Π΅ΠΏΠΎΠ·Π½Π°Π½ΠΈΡ†Ρƒ, овај ΡΠ»ΠΎΠ±ΠΎΠ΄Π½ΠΎΡΡ‚ΠΎΡ˜Π΅Ρ›ΠΈ ΠΎΠ±Ρ˜Π΅ΠΊΠ°Ρ‚ ΠΏΡ€Π°Π²ΠΎΡƒΠ³Π°ΠΎΠ½Π΅ основС, сада Ρƒ ΠΎΠΊΡ€ΡƒΠΆΠ΅ΡšΡƒ саврСмСнС Π°Ρ€Ρ…ΠΈΡ‚Π΅ΠΊΡ‚ΡƒΡ€Π΅, Ρ„ΠΈΠ½ΠΈΠΌ Ρ€ΠΈΡ‚ΠΌΠΎΠΌ високих, Π΄ΠΎΠΌΠΈΠ½Π°Π½Ρ‚Π½ΠΈΡ… ΠΏΠ»ΠΈΡ‚ΠΊΠΈΡ… Π°Ρ€ΠΊΠ°Π΄Π° Π½Π° ΠΏΠΎΠ΄ΡƒΠΆΠ½ΠΈΠΌ фасадама, Π΄Ρ€Π²Π΅Π½ΠΈΠΌ Ρ‚Ρ€Π΅ΠΌΠΎΠΌ Π½Π° фасади ΠΎΠΊΡ€Π΅Π½ΡƒΡ‚ΠΎΡ˜ ΠΊΠ° Π”ΡƒΠ½Π°Π²Ρƒ ΠΈ ΠΌΠΎΠ½ΡƒΠΌΠ΅Π½Ρ‚Π°Π»Π½ΠΈΠΌ ΠΏΠ»ΠΈΡ‚ΠΊΠΎ сСгмСнтно конструисаним ΡƒΠ»Π°Π·ΠΈΠΌΠ° Π½Π° којима су Ρ‚Π΅ΡˆΠΊΠ° Π΄Ρ€Π²Π΅Π½Π° ΠΊΠ»ΠΈΠ·Π½Π° Π²Ρ€Π°Ρ‚Π°, Π΄Π΅Ρ†Π΅Π½ΠΈΡ˜Π°ΠΌΠ° ΠΏΡ€ΠΈΠ²Π»Π°Ρ‡ΠΈ ΠΏΠ°ΠΆΡšΡƒ ΠΏΡ€ΠΎΠ»Π°Π·Π½ΠΈΠΊΠ° ΠΈ Π²Π΅ΠΎΠΌΠ° заинтСрСсованих ΠΏΠΎΡ‚Π΅Π½Ρ†ΠΈΡ˜Π°Π»Π½ΠΈΡ… Π½ΠΎΠ²ΠΈΡ… корисника.

ΠŸΡ€ΠΎΡΡ‚Ρ€Π°Π½ΠΈ Π΅Π½Ρ‚Π΅Ρ€ΠΈΡ˜Π΅Ρ€, сав Ρƒ Ρ‡Π΅Π»ΠΈΡ‡Π½ΠΈΠΌ Π²ΠΈΡ‚ΠΊΠΈΠΌ стубовима, постављСним Ρƒ Π΄Π²Π° Ρ€Π΅Π΄Π° ΠΏΠΎ Ρ˜Π΅Π΄Π°Π½Π°Π΅ΡΡ‚, ΠΈ нСзаклоњСним сплСтом Π΄Ρ€Π²Π΅Π½ΠΈΡ… Π³Ρ€Π΅Π΄Π° Ρƒ ΠΊΡ€ΠΎΠ²Ρƒ, са Ρ‚Π΅Ρ€Π΅Ρ‚Π½ΠΈΠΌ Π»ΠΈΡ„Ρ‚ΠΎΠΌ Ρƒ ΡΡ€Π΅Π΄ΠΈΡˆΡ‚Ρƒ простора, данас сС користи Π·Π° ΡΠΌΠ΅ΡˆΡ‚Π°Ρ˜ Π΄Π΅Π»Π° Π±ΠΎΠ³Π°Ρ‚ΠΎΠ³ књиТног Ρ„ΠΎΠ½Π΄Π° Π‘ΠΈΠ±Π»ΠΈΠΎΡ‚Π΅ΠΊΠ΅ ΠœΠ°Ρ‚ΠΈΡ†Π΅ српскС.

Π‘ΠΏΠΎΠΌΠ΅Π½ΠΈΠΊ јС ΠΊΡƒΠ»Ρ‚ΡƒΡ€Π΅ ΠΎΠ΄ 2001.''
    (Π—Π°Π²ΠΎΠ΄ Π·Π° Π·Π°ΡˆΡ‚ΠΈΡ‚Ρƒ спомСника ΠΊΡƒΠ»Ρ‚ΡƒΡ€Π΅ Π“Ρ€Π°Π΄Π° Новог Π‘Π°Π΄Π°)

Sticajem okolnosti imao sam prilke da ovaj objekat malo upoznam pre tridesetak godina kada je postojala ideja da se magacin pruredi za neku novu namenu uz očuvanje autentičnosti.

UnutraΕ‘njost imnpresionira graditeljskom solidnoΕ‘Δ‡u. Koliko sam tada čuo iz objaΕ‘njenja o gradjevini, temelji su izolovani od vlage olovom, pa otuda i moΕΎe da sluΕΎi za smeΕ‘taj knjiga iako je vrlo blizu vode i izloΕΎen dunavskim podzemnim vodama.

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Slične teme

1. Oni koji nesto rade i oni koji samo pricaju...
    Autor Skidatch_Mraka u forumu Društvo oko nas
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 23.05.2011, 01:32
  2. Odgovora: 27
    Poslednja poruka: 25.02.2011, 18:23
  3. CPU i jos koji problemcic
    Autor heartstopper u forumu Hardverski problemi
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 27.12.2009, 21:54
  4. Koji je vaš tip devojke?
    Autor playgirl_ns_89 u forumu Muška kafana
    Odgovora: 43