Ul. Branka Radičevića (ako se ne varam). U tom delu Salajke višespratnice još nisu značajnija pojava.
Salajka je u nekadašnjem Novom sadu bila izrazito paorski kraj. Njive su im bile u pravcu Čeneja i iza Klisanskog brega (zapadno od njega) a verujem da i danas mnoge porodice imaju i obradjuju zemlju

Temerinska ul. između podvožnjaka i Partizanske ulice.
Plavo-belu zgradu (na kojoj je sada firma Tranšped) znam ih ranih 50-tih. Prvih godina je to bio vojni objekat, pa potom Kooperativa - otkupni punkt za neke poljoprivredne proizvode, uglavnom voće. Tu su, pretežno ženeiz okoline pravile drvene gajbice 'na komad'. Probao sam i ja, ali nisam baš bio uspešan...
U drugom planu je Šulcova mlina (baš tako: mlina) pored koje je bila kuća u kojoj smo tada živeli. Ne znam od kada nije radila kao mlin, a sećam se da je tu još dugo bio otkup i skladištenje lekovitog bilja.
Inače, naspram ove Tranšpedove zgrada je bila zadnja tramvajska stanica sa zidanom čekaonicom i prostorijama koju su koristile tramvajdžije.
Preko od Tranšpeda je bilo nekoliko magacaina koji su širili nesnosan smrad. Tu su se otkupljivale sirove kože za štavljenje i kosti za pravljenje tutkala.

Temerinska ulica. Naš stari porodični prijatelj Milun Bojanić, limar. U tu radnju sam dolazio kao dete još 50-tih. U dvorišnoj zgradi je oveća limarska radionica.
Preporuči temu