Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 29
Like Tree1Likes

Tema: Davo duso mamina, tatina, whatever...

Snebivljiva Aždaja Avatar od  SQUAW
    Član od
    13.03.2006.
    Aktivnost
    01.09.2009
    Zemlja
    British Indian Ocean Territory
    Blogovi
    9
    Slike
    2

Davo duso mamina, tatina, whatever...

Nikada mi nije bilo jasno zašto ljudi, a specijalno žene i majke, imaju potrebu da u razgovoru sa decom "plicaju" a ne "pričaju".

U mojoj porodici nećete čuti da se neko obrati detetu sa "Sta si ladio?", tako da ni ja nisam imala tu naviku nikada. Drugarice koje su imale te tripove sam opominjala i zabranjivala im da tako razgovaraju sa mojim detetom.

A gledala sam kako se majke krste kad im na sistematskom pregledu saopšte da dete mora kod logopeda.

Ne kažem ja, i moje dete je, kao i svako, nepravilno izgovaralo neke reči... i ne kažem da samo zbog "plicanja" deca idu kod logopeda, ali neki procenat sigurno ide.

Nikada se nisam mešala, niti mi je palo na pamet, u to kako će neko da vaspita svoje dete, a kamo li kako će sa svojim detetom da razgovara. Moj je moto "Živi i pusti druge da žive", ali kad čujem "plicanje" meni se kosa digne na glavi.

Da li vi imate potlebu da plicate kad vidite neko malo bice? Da li ste lavnodusni kad cujete plicanje ili vam smeta? Da li vam je slatko da plicate?
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

typingerrormaker :) Avatar od  swba
    Član od
    12.03.2006.
    Aktivnost
    09.09.2009
    Zemlja
    Christmas Island
    Godine
    30
    Blogovi
    2

Odgovor: Davo duso mamina, tatina, whatever...

A to tebi cmeta da mi plicamo

Jao pa to mi je omiljeno kad vidim malo djete da plicam, a jos ako ono plica sav se istopim. A kako je bilo sa mnom, pa vele da sam jako rano poceo da plicam i da sam plicao ko navijen non stop. Ali kazu da sam isto tako rano poceo da pravilno izgovaram rijeci, tako da nije bilo potrebe za logopedom i sl. Valjda dugogodisnje iskustvo
    You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

Bećar Avatar od  Juice
    Član od
    22.03.2006.
    Aktivnost
    17.07.2007
    Zemlja
    Serbia

Uf, ja imam te fazone, ali ne plicanje u bukvalnom smislu, vec se sve nesto deformisem, promenim boju glasa. To je valjda nekako normalno. Covek ima potrebu da drugacije prica sa malim detetom, nekako dolazi spontano.

Starosedelac Avatar od  goldie
    Član od
    20.03.2006.
    Aktivnost
    19.12.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    28

Pa ja mislim da sa detetom treba pricati kao sa odraslim covekom. Znaci bez kreveljenja i ostalih dodataka u govoru.
    Deca su mali ljudi i treba se ponasati tako prema njima, a ne kao prema nekom malenom bicu.

######## Avatar od  Goga
    Član od
    08.04.2006.
    Aktivnost
    10.03.2010
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    38
    Slike
    17

Užasavam se tepanja, tako da je i okolina moga deteta zamoljena da ne radi isto..

xxx Avatar od  Najgora
    Član od
    26.08.2006.
    Aktivnost
    10.02.2012
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    37
    Blogovi
    3
    Slike
    12

Citat Goga kaže:
    Užasavam se tepanja, tako da je i okolina moga deteta zamoljena da ne radi isto..

nikada to nisam radila ni sa svojom ni sa tudjom decom.Chak sta vishe, dopada mi se kad se dete trudi da bude kao odrasli.

Epona of The Nosfera Avatar od  Lady in red
    Član od
    24.05.2006.
    Aktivnost
    04.02.2012
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    26

Mislim da je velika greska tepati deci jer oni od nas sve uce - pa i da govore. Ako od starta deci govorimo normalno mnogo vece su sanse da ce dete pricati cisto i da nece biti "mutavo". Nikada ne tepam deci, oni su mali ljudi i tako im se treba i obracati.

Deran Avatar od  okianer
    Član od
    20.09.2006.
    Aktivnost
    26.09.2006
    Zemlja
    Montenegro
    Godine
    38

ja sam protivnik tepanja,svojoj djeci se obracam kao odraslima i prilicno se dobro razumijemo,mislim da ih tepanje samo zbunjuje,a vjerujem da bi zbunilo i mene kad bih tepanjem pokusavala da objasnim djetetu od godinu dana da ne grize kabel od struje moja deviza je jasno i glasno i do sada ima uspjeha

Starosedelac Avatar od  Ivana-psy
    Član od
    06.08.2006.
    Aktivnost
    19.01.2012
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    28

Nisam strogo protiv toga da se malom detetu tepa, ali bas malom. tipa bebama do godinu, dve! Ali, vec posle toga ne! Ucila sam o razvoju decijeg govora i deci treba pristupati kao i odraslima, sto se tice govora ali i same price! Isto tako nije jedini razlog odlaska kod logopeda plicanje sa decom, postoji puno drugih razloga sto klinci ne progovaraju ispravno i sto mucaju!

No, sto se mene tice, uvek sa njima pricam bez tepanja, bez obzira na godine! Tako mislim da je ispravno ali ne zameram kad neko plica i tepa u razgovoru sa decicom!
    "toliko puteva.. koji izabrati, gde poci, koga povesti..???"

... baba Ruija ~ Avatar od  yige_gui
    Član od
    13.03.2006.
    Aktivnost
    10.02.2012
    Zemlja
    Antarctica
    Slike
    4

par ljudi je ovde spomenula da su deca mali ljudi i da sa njima treba pricati kao sa odraslima.. ne slazem se nikako da su deca mali ljudi, niti da treba pricati sa njima kao sa odraslima.. deca su deca, a to ih ne cini malim ljudima.. mislim cini ih fizicki, ali ne i psihicki.. ni ja ne volim tepanje, mada ponekad, ako vidim bas neko jako malo bebche pocnem da blebecem, ali ne u stilu teepanja i plicanja vec se 'nako, pravo dechiji ponasam
    sa decom treba pricati jednostavno, kratko i jasno u skladu sa njegovim godinama.. ne objasnjavati mu svet koji ga okruzuje na komplikovan nacin ili tepanjem.. ni jedno ni drugo verovatno nece postici zeljeni efekt..

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •