Strana 2 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 34
    Dugica Avatar od  duga12
    Član od
    17.10.2007.
    Aktivnost
    18.10.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    35

Odgovor: Romkinje i njihov polozaj u Srbiji

Citat Becar kaže: Pogledaj poruku
    Njihov nacin zivota i shvatanja je dobro poznat ne verujem im ni rec !
    Ima ko da se brine o njima,oni sto su ih pokrali a znaju oni kosu ti njihovi "bogovi"

...kaže neko ko tuđu fotku potura kao svoju
    Način na koji se ti prezentuješ,bar na ovom forumu jednak je i tvom načinu razmišljanja i nemalo puta izaziva podsmeh forumaša na tvoje komentare,uopšteno...

Tipičan primer predrasude koji doprinosi takvom položaju Romkinja,kakav i jeste ovde u Srbiji.

Super Moderator Hangman Champion, Hang Stan Champion Avatar od  makilli
    Član od
    21.11.2006.
    Aktivnost
    22.11.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    30
    Blogovi
    5

Citat duga12 kaže: Pogledaj poruku
    Citat Becar kaže: Pogledaj poruku
    Njihov nacin zivota i shvatanja je dobro poznat ne verujem im ni rec !
    Ima ko da se brine o njima,oni sto su ih pokrali a znaju oni kosu ti njihovi "bogovi"
    ...kaže neko ko tuđu fotku potura kao svoju
    Način na koji se ti prezentuješ,bar na ovom forumu jednak je i tvom načinu razmišljanja i nemalo puta izaziva podsmeh forumaša na tvoje komentare,uopšteno...

Tipičan primer predrasude koji doprinosi takvom položaju Romkinja,kakav i jeste ovde u Srbiji.

Razmirice bilo kog tipa rešite putem pp-a ili na nekom drugom mestu,tema ove diskusije je:

Romkinje i njihov položaj u Srbiji

Hvala
    I may not be perfect but I'm always me

Starosedelac Avatar od  bellissima
    Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Nurka (1933) Nis

Detinjstvo?

Ja sam rodjena dvadeset sedmog decembra tridesettrece godine.Odrasla sam u mahali.Kada sam bila mala, igrala sam se sa drugaricama, ali sam prvo morala da obavim poslove u kuci.Otac mi je bio sluzbenik u fabrici, majka domacica,sa sela je iz Luzana.Mi smo tri sestre i dva brata.

Da li su vam pravili svadbu?

Pravili su mi svadbu.Tri dana je trajala,vozili smo se fijakerom.I u gradsko kupatilo su me vozili fijakerom.Svi ljudi su pili rakiju.Moj ujak je doneo rakiju u kupatilo, da piju zene.Sve su zene izisle pijane.A moja sestra od tetke je u cergi sama pravila kafu svim ljudima i castila ih zato sto sam bila nevina.To je nas romski obicaj.

Kako je poceo bracni zivot?

Prvo sam sa muzem stanovala kod njegove macehe.A onda je moj otac pisao pismo svom drugu advokatu i dobili smo stan.Radila sam u fabrici.Slagala sam se sa muzem.Godinu dana nismo imali dece, a ja sam htela cerku.Nista bez cerke.A rodila sam prvo sina.

Da li se secate drugog svetskog rata?

Ne secam se kako su se Romi snalazili, bila sam mala.Znam da je jedne godine bio Uskrs i da je moj brat cepao drva u dvoristu, kad su nas bombardovali.Ja sam pobegla u park.Bombardovanje je trajalo oko sat - sva,posle sam otisla kuci.Majka je mislila da sam poginula.To je bilo cetrdesetprve,Majka je slavila uskrs, jer je pravoslavna, zato znam taj dan.

Koliko je vas sin imao godina, kada se ozenio?

Moj sin se ozenio na Paliluli, kad je imao dvadeset godina.Voleo se sa zenom.

Kako provodite vreme sa muzem?

Kada zavrsimo posao citamo knjige , koje dobijamo iz Baptisticke crkve.Ne vidim dobro pa stavim naocare da citam, a novine ne citamo.Nijedne.A u crkvu na propoved idem sredom i nedeljom.Lepo mi je u crkvi.Evo cetiri - pet godina idem u crkvu, krstena sam.

Sada zivite na Paliluli.Kako se slazete sa Srbima?

Cetrdeset i sest godina sam u koloniji, gde zivim sve vreme sa Srbima.Sada ima vise Srba nego Cigana.I druzimo se sa Srbima.I unuci moji se druze sa njihovim, ozenice se njihovim devojkama.

Kako vidite sebe u proteklih 50 godina?

Pa radili smo muz i ja.Cuvala sam decu, skolovala ih i brinula o njima.Postovala sam oca, majku, komsiluk.Sada smo ostareli, oboje smo bolesni.Imam zakrcenje krvnih sudova,doktori su mi rekli da se operisem, a ja nisam htela.Imam lepe trenutke u zivotu. I sa muzem i sa decom i sa unucima.Vodila sam ih u skolu, amog unuka Dalibora vodila sam i u obdaniste.Majka ih je samo jednom vodila u skolu, da vidi u koju ucionicu idu.A ostalo sve ja radim.Sad me unuci postuju.Nijednu losu rec mi nisu rekli.Kad mi muz bolestan, unuk pali kola i vodi ga kod lekara.

Da li ima nesto sto vas nisam pitala, a zelite da kazete?

Pravio je stricev sin,veselje, zbog krstenja cerke,tamo kod fabrike duvana.Tamo sam sedela.Pomogla sam pa su me i zvali tamo sam bila dva dana, spavala sam tamo.
    To nikad necu zaboraviti,bilo je to veliko veselje, bez greske.

* izvor Romkinje - Svenka Savic

Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Vera (1935) Dren

Detinjstvo?

Moj otac i moja mati imali su osmoro dece.Ja sam peta. moja braca su nas odranila, siromasni smo bili jako.Roditelji nisu imali mogucnosti da nas sve daju u skolu.Troje brace su isle, a mi sestre nismo, nego nas je otac dao da sluzimo kod gospode.Ja sam sluzila kod neroma cetiri godine, cuvala sam ovce,svinje, krave po ceo dan.Nismo imali dobrih uslova za zivot u detinjstvu.Ja sam spavala kod neroma na jednom krevetu, jer nasa kuca je bila mala za sve nas.Pored toga moj otac je podigao sestrine dve cerke i posle ih udao.

A da li se secate rata?

Secam se kad je bilo oslobodjenje.Bila sam vec devojcica tada,secam se jednog tuznog dogadjaja.U jednoj basti je ostala bomba, mi deca nismo znali sta je to, otisli kod nase babe u sobu i nesto cackali i otimali se o nju.Sa nam su bili jos susedi, sestra i brat blizanci.Oni su otvorili bombu i ona je pukla u sobi.Svi smo bili ranjeni.Oni blizanci su na mestu poginuli.

Kako ste se udali?

E onda je mene prosio jedan decko, bio je lep, ali siromasan.Otac je bio protiv toga da se za njega udam.Ali taj decko me je hteo, ja sam htela njega, decko se zaljubio u mene i voleo me i kupio mi jednu snalu ...Ali jednom dosao drugi decko, momcic,on pridje da se pozdravi sa mnom,a ja nisam znala da ce on mene uzeti.On me uzme, ja laka, stavio me na rame i ubaci u sobu.To je bilo tako oko tri sata posle podne. Moj otac bio na sviranju,cuo je da je taj decko mene ukrao, ostavio svirku i dosao da me izvadi odande.Ja sam se mucila od tri sata do dvanajst sati da izadjem, nisam mogla izaci.Ostala sam tamo, ali sam se pokajala,e sta sad da radim, gde sam, tu sam.

Kako ste ziveli sa muzem?

Pa sam muzem sam zivela dobro, ali je njegova porodica bila velika,tesko je bilo.Rodila sam cerku, zivela sam sa muzem sest meseci, posle je on otisao u vojsku dve godine, a ja sam ostala sa svojom cerkom sama sa tolikom porodicom.Poslova preko glave!Nedelju dana ja pravim hleb za sve, nedelju dana moja zaova.

Kako ste ziveli sa svojom porodicom, nakon udaje?

Moj muz je bio mangup.Voleo druge zene, a voleo i da pije.Nije cuvao decu, a ja moju decu ostavim po drugim kucama i idem da radim.Mucila sam se i nisam mogla nikom da se zalim.Ako pita moj otac kako zivim, ja uvek kazem, dobro. Nikad nisam rekla ni bratu, ni ocu, ni rodbini kako zivim i kako mi je tesko.Kako mi je tako mi je.Ja moju decu nisam ostavila.Posle toga sam se zaposlila kod neroma u Beogradu, imala sam lepu platicu, ali ne vredi nisam bila pismena da radim drzavni posao.Ja nisam pismena, ne znam svoje ime da napisem.

*izvor Romkinje - Svenka Savic
    Poruku je izmenio bellissima, 02.11.2009 u 18:30

Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Ruza (1936) Gornja Koritnica

Detinjstvo?

Moja porodica je bila siromasna.Bilo nas je petoro dece, nas dve sestre i tri brata.Kad smo porasli majka je od prevelike muke dobila zivcani napad i obesila se.Pamtim je kao brizljivu majku.Mnogo nas je lepo cuvala, osetila sam veliku ljubav sa njene strane.

Da li pamtite rat?

Bili smo vrlo mali kad je poceo rat i kad su Nemci naisli cetrdesetprve.Odveli su naseg oca, ne znam kuda, a nas petoro dece je ostalo samo sa majkom, na ulici.
    Kasnije sam cula da je otac pobegao od Nemaca i pobegao u Partizane.Cula sam kasnije i da su ga Nemci nasli u nekom selu i odveli u logor na Bubnju, da je bio dugo u logoru i kada je bilo grupno streljanje, ubili su i njega.U stvari, ne znam tacno sta se sa njim dogodilo.
    Majka nas je cuvala koliko je mogla da nas cuva, a posle mozda je to sreca, ne znam, pokupili su nas bugarski vojnici i sve nas odveli u Nisku banju.Okupali su nas, obukli i sve nas odveli u Bugarsko mesto Trojan.Odveli su svu decu koja su ostala bez roditelja.Mi ratna sirocad bili smo tamo sve do oslobodjenja.Tamo su dobro postupali sa nama.To je bio dom za ratnu sirocad.Kad smo se vratili u Jugoslaviju, poslali su svakog tamo gde je rodjen.Sve su nas razdvojili, uopste nismo bili u kontaktu, nismo se culi.Tek kad smo odrasli,onda smo se nasli.

Kako ste pronasli bracu i sestre?

Sta da vam kazem, to je vrlo tuzna prica.Znam da imam sestru, znam da imam bracu.Bila sam zabrinuta za njih.Isla sam svuda gde sam cula da su oni i sve sam ih pronasla.To je bilo strasno.Nismo mogli da se prepoznamo.

Udaja?

U medjuvremenu sam se udala.Bila sam mlada i lepa.Nasao me jedan Srbin.On je prema meni bio mnogo dobar, ali njegovi roditelji nisu pristajali na to da imaju crnu snaju i mi smo se razisli.Cetiri godine smo bili u braku, imam cerku sa njim.

Ipak ste se ponovo udali?

Na silu su me udali, tukli su me.Rekli su mi:
    - Moras da uzmes muza, ti si mlada, ne mozes da zivis sama.
    I tako su oni meni bili sudije.Rodila sam mu sinove, a on je nastavio da me tuce.Mnogo sam mucno zivela sa njim dvadeset godina.To sto je on radio sa mnom te muke ... Govorio mi je da sam necasna zato sto sam prvo uzela Srbina.Tukao mi je cerku zato sto je bila njegova, maltretirao ju je.

Da li ste nekom prijavil to nasilje?

Ne, nisam smela da ga tuzim.Oni bi me ubili.Nisam smela da komplikujem zivot, jer sam ih se jako plasila.Oni su bili opasni ljudi.Posle bi me jos vise tukli.

Da li obracate paznju na svoj izgled?

O mom izgledu uvek sam brinula, jer sam u domu vaspitana da mi je kosa uvek skracena,frizirana, da lice namazem pomadom, da perem zube.To sto sam naucila u domu, to mi je navika i sad u starim godinama.

Imate li nesto da kazete, a ja vas nisam pitala?

Mogu da dam jednu preporuku.Moze li nasa drzava, kao Amerika, da vodi brigu o ljudima koji su na ulici, koji zive kao zivotinje, a ne kako treba.Treba drzava vise da se brine za nas Rome.Ja sebe vidim kao pustinu.Na primer treba mi nesto, odem i trazim, oni kazu ... Dobro, dobro.Al' od toga nema nista.Samo nesto pisu. Ne zele da ti pridju kao ljudi.Mnogo puta su me uvredili.Kad je bio Jovanovic kaze mi:
    - Bezi od mene, bezi.
    A ja sam cista i namirisana , a on me ponizava.Znas kako se osecam,kao ...

Sta bi bila vasa poruka deci?

Da im ne da bog, da zive kako sam ja zivela.Neka im da bog da zive kao pravi ljudi.Da ne budu ponizeni od naroda.Ako ne rade ovde, neka rade u inostranstvu.Samo da budu dobri ljudi, da mogu da zarade i zive posteno.Kao sto sam ja zivela kad sam bila mlada.

Poruku je izmenio bellissima, 03.11.2009 u 13:32 Razlog: izvor

Starosedelac Avatar od  zrNce
    Član od
    24.10.2007.
    Aktivnost
    01.08.2011
    Zemlja
    Madagascar

skoro pa sam ubedjena da velika vecina roma voli svoJ nachin zzivota ....
    pa da bi i samoJ sebi skochila u usta evo jedne priche iz zzivota ....

odrasle smo zaJedno....u istom soliteru....
    udala se sa 30 .... razvela godinu dana kasniJe kada je prvi put popila shamar .....
    zavrshila vishu pedagoshku .... na biroU joj otvoreno govorili da su njene shanse ravne nuli ....
    u startu odbachena od sistema i drushtva ..... vremenom odbachena od ''svoJih'' zbog lichnih izbora i nachina zzivljenja .....

danas ima oko 45 .... radi u podrumu nekog hotela .... lepa i ponosna .... sama i ostavljena ....

-Uchitelju,mozzesh li mi reci
    kad ko rani crnog malishana,
    hoce li iz rana
    crna krv poteci?

-Svako je ljudsko srce isto,
    svako voli i svako pati;
    kada ko rani i crno dete,
    crvena krv ce
    zemlju i travu pokapati.

Desanka Maksimovic

Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Ljuba (1936) Mandjelos

Detinjstvo?

Ja sam trijes sesto godiste.Rodjena sam u Mandjelosu u Sremu, to je kod Sremske Mitrovice.Onda je poceo rat i secam se da su nam tri ili cetiri kuce izgorele,za vreme rata i da su partizani pravili bunker od nase kuce i bili smo terani za Mitrovicu.Ko nas je terao ne znam, Svabe, ustase ili ko.Vidis onamo onog tuku,onamo onaj lezi ubijen.
    Prvo u Mitrovicu su nas sve terali i Srbe i Cigane, onda videli da smo mi Cigani i nas oteraju u logor u Sisku.Sve su Cigane iz Mandjelosa oterali u logor.Mnogo je u Mandjelosu poginulo, mnogo.Sve su udarali kundacima, pa su ubijali tu.

Kako je bilo u logoru?

Pa da moj otac nije slao pakete ne bi mogli preziveti.Ima koga su tamo tukli sve kundakom ... Cudo bozije!Ima koji doso, a ima koji nije doso kuci.Umro je tamo.Ubili su ih tamo.Uglavnom smo po barakama bili, nista se nije radilo.Tu su samo Romi bili svi zajedno i zene i muskarci ideca.Svako je skupio svoju decu oko sebe.Pa to je bila jedna prostorija, legnes tako dole na patos, a oni dodju, pa te udaraju nogama ...

Udaja?

Pedes pete, osamnaest sam imala kad sam se udala, pa rodila Trivu pedes seste i posle set godina Milana.Mica i Triva sest godina je razlike.Triva me isto uvek pitao kako je bilo pre.A ja kazem:
    - Mani me sine, nemoj me to pitati.Ma ne mogu sine tesko mi je da pricam.
    Kad se setim toga, svi su mi pomrli, samo ja ostala.Potresem se sva kad se setim toga.I bolesna sam ...
    Samo da je moj sin ovde, jako mi je tesko za Trifuna,bio je samnom kad smo imali sud u Sremsku Mitrovicu, rasprava ... Brate, tebi kuca i zemlja, tvoje je da ih 'ranis i saranis, a ja sta budem hteo dacu mami i tati, moj Triva je bio taki.
    Advokat kaze ciji je mali?Moj ...
    On uzo Trifuna za glavu i kaze:
    - Bice pametan.
    To nikada necu zaboraviti, to sam mu uvek govorila.Jaoj, sine moj! Nema da on nesto ne zna.

Imali ste infarkt?

Slog, desna strana i njemu je desna strana.

To se dogodilo posle Trifunove smrti?

Posle Trive, pa sad ce biti valjda avgusta godina kako sam ja slogirana.A Milan je pre Trive slogiran.On je govorio:
    - Izgubicu mamo brata ...
    A on je pre oso nego brat. Eh!

Da li imate osecaj da ste vi Romi, kao narod sada u gorem polozaju?

Pa mi smo Romi.Ja nigde ne krijem da sam Ciganka, jesam i jesam.Ja ne mogu da krijem od svoje nacije, ja volim svoju naciju.Neko krije: nisam Ciganka!Ja posebno kad sam se udala za svog muza.Kazu jao pa ta nije Ciganka.
    Ja nisam Ciganka?!
    Ja sam prava Ciganka.
    Ja volim sto sam Ciganka, nemam sta da krijem, nikom ja ne krijem, vidis moja unuka, ista na mene.
    Ja ne krijem ja sam Ciganka i Ciganka cu i umreti.

Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

N. (1937) Slankamen

Detinjstvo?

Kad sam bila mala, bili smo jako siromasni, moj otac je bio mrcinar u selu.Donosio nam je pilice, jeli smo i crknute kokoske.Od tog posla je otac zaradjivao.Tako je mogao da nas izvede na put.Kazem, tesko smo ziveli, nije bilo tada struje imali smo samo lampe u kucama.

Da li ste isli u skolu?

Isla sam u skolu. U ono vreme bilo je dosta da ides dva - tri razreda.Isli smo u skolu do podne i poslepodne.Ostavljali smo tasne kada smo dosli ujutru u skolu, onda odlazimo kuci bez torbe i vracamo se u skoludo pet popodne.To je bilo vreme rata.Lepo su me prihvatili u skoli, druzili su semnom, bez obzira sto sam Romkinja.Ima dosta razlike izmedju mog i ovog vremena,u moje vreme nisu smele da se nose kratke suknje, to je bilo sramota.Snaja koja ima svekra, mora da pokrije glavu maramom, da je ne vidi bez marame.Takvi su bili obicaju u to vreme, kod Roma.Nasa majka je morala da ide da radi kod Sokaca, da bi nas othranila.Nismo imali nikakvih zdrastvenih problema.Kad je prosao rat, vratio se nas otac iz logora, a mi vec odrasla deca.Onda je i on vodio racuna o nama.Bila je velika nemastina.Nismo imali nista da jedemo, a kamoli da se obucemo.

Kakva je bila vasa mladost?

Secam se, imala sam samo dve haljine, jednu operem i ostavim je do subote da se ne isprlja,kada svane nedelja, obucemo se ... Druzila sam se najvise sa Sokcima.Moj otac je rekao: Svinje iz polja, devojke iz kola!Kad je cetiri sata , moramo da dodjemo svi kuci, lampa se ugasi. Ako nismo kuci, budemo bijeni.

Udaja?

Ja sam bila siromasna kad sam bila devojka i moj muz je imao malu kucu.Dok se nije zaposlio radio je kod seljaka, bio je sluga do groba.Ja sam odbegla za njega sa slave u Feneku.Kad sam stigla kod svog muza on je narucio muziku, igrali su i pevali, veseleli smo se sve do zore.
    - Djelem, djelem lungone dromenca,
    maladilembarvale romenca.
    A, Romalen, a chavalen ...

Da li vam je poznato da su se mlade kupovale?

Ja sam odbegla, ali je poznato da je kod nas u ono vreme bilo kupovine mlade.Npr. ako momak voli devojku i ona njega, onda roditelji prodaju svoju cerku.Dodju svekar i svekrva i plate. Ne znam koliko je bilo para, ali znam da su roditelji davali pare, a mladozenja pravio svadbu.

Imate li decu?

Ja sam bila mnogo siromasna kad sam se udala pa sam do zadnjeg dana radila na njivi.I takoreci sa njive su me doveli kuci.Tu je dosla babica i tu sam se porodila, rodila sam mog Zikicu.

Da li su vasi roditelji slavili, vas rodjendan?

Kad sam bila dete bili smo jako siromasni.Kada sam se udala, kod mene su dolazili moji roditelji i tada smo slavili rodjendan.Donosili su mi poklone.Kada mi je bio rodjendan ja sam spremala neko lepo jelo svojoj deci i govorila: - Danas je mami rodjendan.

Kako ste zenili sinove?

U moje vreme, mlada je morala da bude postena, jer ako nije bila nevina, ona bi se vracala kuci kod svojih roditelja.Kada je mlada nevina, iznosi se carsaf napolje, ali sada to nije tako.Kada sam pravila sinovima svadbu nisam to radila, nego sam im rekla: Pamet u glavu i nebojte se nista.

Dobro se slazete sa snajama?

Pa one mene cene!Tako su vaspitane.Rekla sam im da me postuju, da rade svoj posao, a ja mogu da pomognem.

Kakav je obicaj kad neko umre?

Tako je Bog dao da niko nezivi vecno, svako mora umreti kad dodje onaj po tebe.Tada ljudi dolaze jedan kod drugog i izjavljuju saucesec, zale.Familija daje crne marame onima koji su u zalosti, to nose za nedelju dana, pola dodine ...

Da li se druzite sa neromkinjama?

Druzim se .Idem u penzionerski dom sa neromkinjama.Tamo se okupljamo, kartamo se, ko hoce peva, svira ... mnogo se lepo druzimo.Onaj prica ono, onaj prica ovo.Bila sam i na ekskurziji u Subotici ...

* izor Romkinje - Svenka Savic

Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Zivka ( 1938 ) Ljubovija

Detinjstvo?

Ja sam iz romske porodice.Bili smo u porodici zajedno cica i moj otac, cica je imao petoro dece, a moj otac sedmoro.Mi smo sedeli u tu jednu kucu, sve zajednicki i bednicki, kako da ti kazem.Uvek smo se mucili ... T o je bilo siromastvo, bilo je puno naroda u kuci, nije moglo dobro da se zivi.

Posle su se moj otac i cica podelili,moja majka je isla po selima radila, borila se.U skolu nisam imala mogucnost da idem, jer moji nisu mogli da mi kupe odecu, ni obucu, ni knjige.Bila sam na tecaju za nepismene posle,znam da se potpisem na neki poziv, mogu da citam stampana slova cirilicu, a latinicu ne znam.

Kako ste se kao deca slagali?

Mi smo se slagali, ono sto smo imali, to smo i delili.Ako nam donese majka nesto iz sela da pojedemo to smo delili, kao braca i sestre.Za igranje nismo imali toliko vremena, nismo ni imali cega da se igramo,igrali smo se onako.
    Npr. oraje stavimo i onda tucemo i ko pogodi u te oraje, on nosi sve oraje, a ko ne pogodi, on gubi.Majka je prosial pom selu, davali su joj brasna,, masti i slanine, ili bilo sta.Nekad je isla sa torbom i davali su joj dzaba i u prodavnici, zato sto nije imala sa cime da plati.Ja sam isla sa njom dok sam bila mladja, kad sam malo odrasla nisam htela,jer ce mi se deca rugati.

Da li je majka, pravila razliku izmedju sinova i kceri?

Pravila se.Bojala se sto nema mogucnosti da svi jedemo jednaku hranu.Morala je da sakrije muskarcima da im da vise da jedu, da bi sluzili Armiju,ko nije sluzio Armiju, taj nije sposoban ni za sta.A nama sto ostane, jeli smo i cutali.Sta da radimo/ Moramo da cutimo.

Da li devojka koja se udaje, mora biti nevina?

Devojka koja se udaje i pre i sad, mora biti nevina.To se obavezno vidi da li je nevina ili nije.Taj carsav, na kojem je spavala mlda prvo vece sa muzem, izvadi se napolje, ako je cura bila nevina onda svadba pocinje.Ako nije on je stavlja na konja obratno i vrati je svojim roditeljima.Tako je to u Valjevu, a tek kod nas u Ljuboviji!Mi samo protresemo carsav kad dovedemo novu snaju.

Da li verujete u madjije?

Pa verujem, jer me to snaslo u mojo avliji.Bili su mi deca posli na pijac,ja sam izasla da otvorim kapiju.Medjutim ja sam osetila da imam nesto pod nogu, kad ono neka kost.Ne mogu da spavam, ocu da poludim , sa da radim?
    Kad sam dosla kod Djoke vracara, on mi kaze:
    - Dobro Zivka sto si dosla odma, jel su ti neke dve zene nabacile, da te nema nikako zive.Dao mi je nekakvu vodu ja sam se umivala tri veceri, posle sam tu vodu skupila u neku posudu i to sam bacila u reku i meni je posle bilo bolje.

Da li ste ponosni sto ste Ciganka?

Ja sam ponosna, ja sam krstena Ciganka.Slavim slavu kao i Srbi, slazemo se lepo sa komsijama, oni su Srbi, a mi smo Romi.Dolazimo jedni drugima na slavu i ivece sedimo.

Član od
    29.07.2008.
    Aktivnost
    21.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    32
    Blogovi
    14

Smilja ( 1940 ) Batajnica

Detinjstvo?

Rodjena sam petog februara u romskoj siromasnoj porodici.
    Moje detinjstvo je bilo siromasni i veoma tesko.Sa tri godine sam ostala bez majke.Stariji brat je cuvao stoku, cistio stale, radio kod drugih pa je mene i mladjeg brata odhranio.Kad smo malo odrasli, otac mi se ozenio, drugu zenu uzeo, nas nije ni gledao.Nas je selo othranilo.Kad smo se malo podigli, stric nas je prihvatio, otac nije mario.Vise moja baba, moga oca mati. A kad je ona umrla, otac nas je nacisto odveo kod njega.Imali smo macehu, strasnu, opasnu.Nije nam dala ni da jedemo.Nije nas volela.Odvajala nas je od svog deteta.Svojoj deci je davala da jedu, a nama nije.Ima stalno da sedimo i mi ne smemo da trazimo da idemo napolje.Deca idu da se igraju, a mi ne smemo.Kada smo gladni mi nesmemo ni da trazimo da jedemo.

I ko vas je prihvatio?

Stric nas je prihvatio.I mi smo tako imali kucicu posle nase majke i tamo smo bili ostali na stanu. I tamo smo se igrali sa decom, brat stariji nam je donosio da jedemo i tako ...

Da li ste sviju decu radjali kuci ili u porodilistu?

Ja sam moju decu radjala u kuci.Meni je jedna zena pomogla da svo moje troje dece, kad sam ih radjala.Ne znam za porodiliste.Radila sam svih devet meseci do zadnjeg dana.

Kako se slazete sa vasim muzem?

Pravo da vam kazem, moj muz ne govori sa mojim sinom, niti se slaze sa mojim sinom, sto je on takav.A mene srce boli zbog dece.Mi se svadjamo svaki dan, nikad nismo onako kao muz i zena da razgovaramo, uvek se svadjamo.Jos mi je teze sad u zivotu, nego kad sam bila mlada.Mogu da vam kazem da sam ja par puta ostavljala muza.Kad smo bili mladi mi smo se stalno rastajali.Kad sam se razvela ja sam htela da idem sa mojom sestrom u inostranstvo da radim.I moj brat uzme veliki noz i mene tera natrag kod moje dece da odem.A ja nisam volela muza i nisam htela da zivim sa njim.I moj brat je terao mene svaki put kad ja njega ostavim.Ja sam gorko plakala i dan danas placem, ne mogu da podnesem ovaj tezak i teretan zivot.To niko ne zna kako ja provodim dane.

Kako se proslavlja svadba kod Roma?

Otac i majka rese i onda dodje devojka kod momka i prave svadbu.Devojka mora da bude cestita, valjana, da je prava devojka, da nije isla sa drugim.Drugi dan kad dodju babe, zene da vide taj carsav kako treba.Ako nije carsav kako treba, oni oteraju mladu, onda je sramota od oca i majke.
    Ako je prava devojkaonda prave svadbu, kolju, rade, pevaju, igraju, veseli se narod.Svadba je po dva - tri dana ... i tako.

Slične teme

1. Volim u Srbiji...
    Autor yossarian u forumu Društvo oko nas
    Odgovora: 49
    Poslednja poruka: 18.02.2011, 20:58
  2. Ribolov u Srbiji
    Autor Lady S u forumu Lov i ribolov
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 12.06.2010, 12:14
  3. Dokumentarac o srbiji
    Autor potsisvajz u forumu Spomenar