Vaska ( 1941 ) Aleksinac
Detinjstvo?
U detinjstvu sam bila puno mucena.Nije imao ko da mi da leba i vode. Bila jedna zena u komsiluku. Dodje i donese jedno parce hleba, a ja kad vidim hleb, voda mi ide na usta!Ja trazim da mi da malo hleba, a ona kaze:
- Ocu da ti dam, al' da te vezem za ovu vrbu i sibam.Onda cu da ti dam!
Pristajem ja i ona me veze za onu vrbui siba me kaisom, a kad mi da hleb, ne mogu ni da sedim, suze mi na oci idu! Nije imao ko vode da mi da da pijem,nego idem na reku, pa kako se savijem da pijem, tako padnem u reku.
Narod me spasavao iz vode, eh ...
Jednom jede strina pitu, a ja sedim i gledam u nju.Ona pita zuta od jaja, onaj sir se samo topi ... Ona gleda u mene i jede pitu, preokrece ono u ustima, pa guta, a ja gutam pljuvacku. Ona mi ne da da jedem!
I dan danas mi je ta pita pred ocima!
Da li ste isli u skolu?
U skolu sam isla do cetvrtog razreda.Bila sam primeran ucenik, mirna sam bila.Nisam se tukla ni sa kim, ali su mene uvek drugi tukli.Bio jedan decko, koji je gledao samo da me udari po nogama, sve su mi sine, oziljci ostali.Kad me udari cipelom u nogu, ja padnem dole.
Uvek dodjem izubijana kuci.
Kako je izgledala vasa udaja?
Moja udaja je bila kad me je majka izbacila iz kuce, pa sam bila kod mog strica dve godine u Nisu.Nisam imala momka, nisam nigde lutala, jedino sto sam prvog coveka nasla. Moj stric je drzao Udruzenje cigansko, a ja sam tamo pevala i u folkloru igrala.
Zasto vas je majka izbacila iz kuce?
Pa da bi ostala sama da spava sa covekom.Ozenio se jedan brat, ozenio drugi, jedna sestra se udala, druga sestra se udala, a ja ostala u kuci.Ne moze zena da spava sa covekom.Rekla mi je otvoreno u oci.
Koliko dece imate?
Cetvoro.Dva sina i dve cerke.Prvo dete sam dobila u dvadesetoj.
Imali ste i drugi brak?
Posle sam se udala sedamdesetprve u Obrenovac.Covek je bio gradjevinski masinista, dobar, politicki aktivan radnik.Zivela sam sa njim trideset godina, umro je.Posle njegove smrti sam ostala u njeovoj kuci.
Da li ste se kao Romkinja druzili sa drugim zenama?
E sad cu da ti kazem! To pitanje nemoj da me pitas. Ja nisam Romkinja, ja sam srpska ciganka.Nikad nisam bila Rom, niti cu da budem Rom. Ja ti otvoreno govorim sad! Nikada "Rom kao grom".Mi smo vise oni pirocanski cigani, nego ovi drugi.Ako sam Ciganka, ciganka sam, ali nisam Rom.U kuci smo vise srpski govorili, nego ciganski.Ja da znam ciganski, ja bi pricala ciganski.Ja ne znam ciganski da pricam i ono malo sto sam znala zaboravila sam.Kad sam se udala za ovog drugog coveka, mogla sam da idem gde god hocu. Isla sam i provodila se sa njim i zivela sam kao normalan svet.E onda je dosao jedan sin, pa dosla moja cerka, pa dosla druga cerka, pa onda mladji sin.Posle sam imala vremena da se obucem, da se karminisem, da idem u kolo da igram , da pevam.On se dicio samnom.Kad je oboleo on je ostajao kuci, a ja sam se prikljucila u Socijalisticku partijuSrbije i isla sam svugde bez njega.U Feketic, Novi Sad di god je trebalo da se ide ja sam isla. Nikad mi nije branio.Lepo smo ziveli, kako je on umro, on je moju dusu odneo ...
Sta ste zeleli u zivotu da postignete?
Ja sam htela da budem pevacica, ali mi braca nisu dali.Kazu pevacica - mrdacica.Dobila sam iz Beograda poziv i placene putne troskove da dodjem u Muzicko drustvo da pevam za Novu godinu. Medjutim, moj brat nije dao i tako sam ostala slepica.Da sam otila mozda bi danas bila neko i nesto.Ja sam imala lep glas. Pevala sam bolje od Usnije Redzepove.
*izvor Romkinje - Svenka Savic

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom

Preporuči temu