biterlemon kaže:
Gospodo, samo da napomenem cisto logickim zakljuccima:
1. Ukoliko moja teza pretpostavlja da je religija tj crkva i nacija tj. nacionalizam zlo, a jeste zlo i reakcionisticki element, cim sam internacionalista i verujem u zajednicki svet bez dogme, tada bez obzira na moju nacionalnost (jer sam pravedan i nemam prava nikoga ostetiti) podelit cu zemlju tako da:
1. Nijedna celina ne moze imati prevlast nad drugima
2. Nijedna nacionalna skupina ne moze imati prevlast nad drugima
Potpuno je logicno da moram izjednaciti Sloveniju sa svojih 300.000 stanovnika i Srbiju sa nekih 7 milijona stanovnika.
Pokrajine su sarene, itd, itd...
Da sam danas komunista i da verujem u lepsi svet, potpuno nepristrasno bi podelio Jugoslaviju bas na nacin na koji je to Tito uradio.
Ne zaboravite da je za Titovo vreme postojao fond za nerazvijene i Kosovo i Metohija su dobile ogromne pare za razvoj (mada su trosile neoptimalno ali su se ipak razvijale). Gde su tu Hrvati dobijali vise?
Niko nije kriv sto je Slovence i Hrvate vise interesovao rad i biznis od Srba.
Ne krivim Srbe, to je pitanje tradicije i mentaliteta a to je istorijsko nasledstvo.
Da je kojim slucajem 68-e puklo zapadni kapitalisticki sistem a ne 90-e istocni komunisticki, danas bi uzivali u Avnojevskim granicama, i Srbija bi bila svojim ekonomskim razvojem mnogo blize Sloveniji, nego sto je sada.
Tito nije bio nacionalista i nonsens ga je optuzivati time da je Hrvat. Mogao je biti i Srbin.
Pored toga najveci pobornici komunizma i Tita su bili bas Srbi. (Sto je opet posledica/pitanje razvijenosti predratnih ekonomskih preduslova raznih republika.)
Problem sa Srbijom (Srbima) je to da se fanaticki bore za neku ideju a zatim se za tren okrenu od nje potpuno drugim ciljevima. To je izuzetno neoptimalno a time ekonomski jako stetno.
Bas zato ne vidim smisao istrajanje na kraljevini, treba ziveti kako zivi sav normalan svet. Kraljevine su proslost.
Preporuči temu