Marketing

Spomenar Stare teme koje ne zaslužuju da budu obrisane

Staro 21.01.2010, 13:07   #1 (link do poruke)
Banovan
Neocekivani je na dobrom putu

Član od: 21.01.2010.
Poslednji login: 31.05.2010
Pol: Muško
Od Crkve do Ali Babine pećine II

Ovo kao i svako prethodno izlaganje namenjeno je osobama koje vole čistu istinu, zabeleženu u Svetom pismu, koje bi moralo biti pravilo vere za sve one koji se smatraju hrišćanima. Pravoslavci i katolici sebe svrstavaju u hrišćane iako tu tvrdnju ne mogu da dokažu. Kada je jednom prilikom moj poznanik pokušao da nešto pročita iz Biblije izvesnoj osobi pravoslavne vere, ona ga je odmah prekinula i rekla mu da ne želi ništa da ćuje o tome. Razlog: nju interesuje šta tradicija kaže a ne ono što piše u Svetom pismu.
Tradiciju treba odbaciti, zato što je zauzela mesto koje pripada Svetom pismu. Neupućene osobe koje nisu čitale Sveto pismo već recimo Pravoslavni misionar, u stalnoj su opasnosti od neistina i izmišljotina koje se u njemu predstavljaju kao spasonosne istine. Za vreme viševekovne zabrane Biblije, paganski sveštenici su uspeli da u crkvi nametnu svoje paganske običaje koji su vernike u potpunosti udaljili od Bogougodne prakse propisane u Svetom pismu. Tipičan primer paganizma je davanje za mrtve. A sada čujte šta je starozavetni vernik bio dužan da kaže, pošto je izvršio svoje obaveze u vezi sa davanjem. O tome čitamo u 5 Mo j. 26,14: ”l\le uzeh od toga na potrebu nečistu, niti dadoh od toga za mrtvaca; slušah Gospoda Boga svojega, učinih sve kako si mi zapovedio”. Sve je dakle jasno kao sunce: onaj koji sluša Gospoda Boga svojega ne daje za mrtvaca, a onaj koji poštuje paganske običaje daje za mrtvaca.
Da bi privoleo pramajku Evu da postupi suprotno Božijoj naredbi, Sotona joj je podgrevao lažnu nadu. Prepredeni sveštenici pošto su zaključili da takva metoda daje vrlo dobre rezultate i sami su pribegli istoj metodi. Tako u Pravoslavnom misionaru 2/1989 na str. 67 čitamo: "Sudbina grešnika može se izmeniti na bolje, molitvama ljudi koji žive na zemlji i njihovim činjenjem dobrih dela u ime umrlih. Tako veruje i ispoveda Pravoslavna crkva, i zato molitva za umrle predstavlja neophodan i značajan deo njenog bogosluženja". Ponavljam vam da je molitva za mrtve uvedena 300-te godine i bila je rezultat sve većeg prodiranja paganskih običaja u Crkvu. Tvrdnja da posredovanje nekog drugog može pomoći mrtvoj ili živoj osobi jeftino je davanja lažne nade lakovernim ljudima. Obratite pažnju šta o ovome govori Bog u knjizi proroka Jezekilja 14:13-16 :"Ako mi koja zemlja zgreši učinivši neveru i ako bi u njoj bila tri pravednika: Noje,Danilo i Jov, neće izbaviti sinova ni kćeri, nego će se sami izbaviti, a zemlja će opusteti". Bog i njegove sluge govore sasvim suprotno i ne daju nikakvu lažnu nadu ni za žive ni za mrtve. Sluge nečastivoga to redovno čine. U pomenutom broju Pravoslavnog misionara na str. 66 čitamo :”Po učenju Crkve niko od nas ne iščezava posle smrti... Za nas tada počinje jedan novi život, radostan ili tužan, ali svakako svestan”.
Ako uzmete vašu Bibliju i čitate njene početne stranice videcete da je prva Sotonina laž bila ono što smo maločas čuli iz Pra¬voslavnog misionara i što je predstavljeno kao Božija istina. Sotona je rekao da Eva neće umreti ako prekrši Božiju naredbu; i evo ta se Iaž provlači sve do naših dana samo što je sad upakovana u oblandu. Sveštenici neznabožackog boga Vala uspeli su da se infiltriraju čak i među one koji su verovali da služe pravome Bogu, baš kao i u vreme proroka Ilije. “Odlikovanja” koja je prorok Ilija svojevremeno dodelio Valovim sveštenicima pominju se u 1. knjizi o Carevima 18:40 a slična “odlikovanja” će Hristos dodeliti i današnjim sveštenicima kada se bude pojavio u slavi (2 Solunjanima 2:.
Maločas čuste da Valovi sveštenici tvrde da čovek i posle smrti nastavlja sa životom i to svesno. Biblija, koju Valovi sveštenici mrze iz dna duše, govori sasvim suprotno. U knjizi Propovednikovoj 9:5,10 čitamo: "Živi znaju da će umreti a mrtvi ne znaju ništa... Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš".
Valovi sveštenici na ove stihove daju sledeću primedbu i kažu da, kad se čita Hristova priča o bogatašu i ubogom Lazaru, se dobija sasvim drugi utisak. Ali radi se samo o utisku ali ne i o činjenici. Svako ko je čitao jevanđelje po Mateju 13:13-15 mogao je primetiti da je Hristos najčešće govorio u pričama onima koji gledaju a ne vide i .slušaju ali ne čuju niti razumeju; oni namerno zatvaraju oči da ne bi videli i obratili se Hristu.
Priča o bogatašu i ubogom Lazaru namenjena je ljudima koji ne vole istinu pa im zato Bog šalje silu prevare da veruju laži kako to reče apostol Pavle u 2-oj poslanici Solunjanima 2:8-12.
U jevanđelju po Luci 12:5 Hristos kaže: "Bojte se onoga koji ima vlast, POŠTO UBIJE,baciti u pakao". Ovde je Hristos rekao istinu koja je namenjena tnetopsihitima, koji istinu vole, a u 16-oj glavi jevanđelja po Luci Hristos je ispričao priču namenjenu onima koji žmure da ne bi videli istinu. Razlog: oni vole svoje uobičajene laži koje im redovno serviraju Valovi sveštenici. Jasno je dakle da Bog u pakao baca ljude koje je najpre ubio; a osoba koja je lišena života, samim tim lišena je i svesti. Da za mrtve ne vredi ništa činiti dokazao je prorok i psalmista David. O tome čitamo u 2-oj knjizi Samuilovoj 12:21-23 gde nam se kaže:"A sluge Davidove rekoše mu: šta to radiš? dok bijaše dete živo, postio si i plakao; a kad je deta umrlo,ustao si i jedeš. A David odgovori:dok je dete bilo živo,postio sam i plakao jer govorah: ko zna,može se smilovati Go¬spod na me da dete ostane živo. A sada je umrlo; što bih postio?"

Kao što vidite, Božiji prorok ne govori kao što govore Valovi sveštenici koji su: "pastiri koji ne znaju za razum,svaki se okreće svojim putem, svaki za svojom korišću sa svoga kraja", kako je to zapisao prorok lsaija u 56-oj glavi a u 11-om stihu.
Valovi sveštenici uspeli su da zavedu gotovo ceo srpski narod uverivši ga da je pravoslavlje i hrišćanstvo isto iako je pravoslavlje samo jedan od sinkretističkih pravaca, čija je srž eklekticizam, a ne hrišćanstvo.
I velikodostojnici pravoslavne crkve umesto da uzmu i dobro prouče Sveto pismo kako bi uporedili praksu svoje crkve sa onim što je Bog propisao svom izabranom narodu,oni umesto toga sebe glorifikuju a drugima pripisuju ono što i sami čine. Oni kažu: sekte su nehrišćanske, jer laž predstavljaju kao istinu i duhovnu smrt, kao autentičan život. Ali veliko je zlo što i pravoslavni velikodostojnici to isto čine.
U prethodno pomenutom Pravoslavnom misionaru na str. 63 mitropolit Antonije savetuje uznemirenom starcu da se obrati devojci koju je ubio da bi mu ona to oprostila. U 5. Moj 18:10,11 obraćanje mrtvima je izričito zabranjeno. Mitropolit, dakle smatra da je korisno činiti zabranjene stvari te zato u knjizi proroka Isaije 9:16 čitamo:” koji vode taj narod, oni ga zavode, a koje vode oni su propali”. Zašto slušate zavodnike umesto da slušate Boga?

Da je poštovanje ikona i svetaca nezakonito, svakako da ste primetili iz prethodnog izlaganja; a da Božiji zakon krše i oni koji slave krsnu slavu razumećete kada saslušate deo izlaganja pravoslavnog protonamesnika Vladimira Dačića:” Srbima mnogobošcima naročito teško je padalo da ostave svoju staru veru još i zato što je svaka srpska kuća IMALA SVOJE BOGOVE ZAŠTITNIKE. O njima su verovali da im čuvaju kuću i ukućane i da bi im njihovo napuštanje donelo veliku nesreću.
Njih dakle Srbi nikako nisu mogli da zaborave kada su primali Hristovu veru. Tada su na savet sveštenika, koji su ih pokrštavali, za zaštitnike doma uzimali svetitelja onoga dana u koji su se pokrstili i slavili su ga sa velikim poštovanjem i ljubavlju.
Tako je postala slava ili krsno ime, narodni običaj, koji sem Srba ni jedan drugi narod nema". 0ve reči zabeležene su u knjizi sa naslovom: Istorija Hrišćanske crkve u slikama, str. 91.
Ako ste pažljivo čitali navedeni tekst, morali ste primetiti da su Srbi neznabošci pre pokrštavanja imali svoje bogove zaštitnike i da nisu bili spremni da ih se odreknu prelaskom u drugu veru; ovo je pohlepno sveštenstvo iskoristilo da nađe odgovarajuci kompromis koji će zadovoljiti obe strane.
Srbi neznabošci dobili su zvučno ime pravoslavci što je imalo za ulogu da im sugeriše da oni ispravno slave Boga iako su i dalje nastavili sa mnogobožačkom praksom. Prosto rečeno nastavili su sve po starom ali pod novim imenom.
Ako nekim slučajem ove redove čita neka osoba koja sebe smatra iskrenom i nezavisnom od postojećih verskih zajednica, evo joj prilika da tu svoju iskrenost i nezavisnost dokaže time što će poslušati Božiju naredbu koja glasi: “Ne pominjite imena bogova tuđih i da se ne čuje iz usta vaših (2. Moj 23:13)”. Ko dakle ne sluša ovu Božiju naredbu, niti je iskren niti je u istinskom smislu pravoslavac pošto krši pomenutu naredbu i još kršenje iste drži za svoju slavu.
Iskrenost se dakle dokazuje poslušnošću Bogu i njegovim naredbama a ne time što će slušati otpalo sveštenstvo koje narod vodi u duhovnu propast, a prevareni narod veruje da ih to sveštenstvo vodi na rajske dveri. Po svemu sudeći to isto sveštenstvo je uvereno da zaista služi Bogu iako narod zavodi na krivi put.
U jevanđelju po Jovanu 16:2 čitamo Hristove reči:"Doći će vreme kad će svaki koji vas ubije misliti da Bogu službu čini".
Ovo su svakako mislili veliki župan Nemanja i Rastko Nemanjić kada su nemilosrdno ubijali nevine bogumile.
I njihova crkva umesto da ih energično osudi i proglasi za zločince ona ih je proglasila za svece , baš kao što je to učinila Katolička crkva koja je proverenog ratnog zločinca Stepinca proglasila za sveca.
U knjizi proroka Isaije 1:15 krvnicima Bog poručuje: "Kad širite ruke svoje, zaklanjam oči svoje od vas i kad množite molitve, ne slušam; ruke su vaše pune krvi".
Ako pažljivo čitate pomenutu glavu proroka Isaije, primetićete da zbog neposlušnosti prema Božijem zakonu Bog jevrejske knezove naziva Sodomljanima, a jevrejski narod iz istog razloga naziva narodom gomorskim.
U to vreme narod i njegove vođe bili su uvereni da posećivanje hrama i vršenje mnogobrojnih liturgija i ceremonija sa uspehom mogu da zamenu striktnu poslušnost Božijem zakonu. I danas, takozvani nebeski narod veruje to isto što je verovao pomenuti gomorski narod. A pada u oči da Bog neposlušnost prema svom zakonu smatra perverzijom ili izopačenošću.
Ne bi li nekako probudio taj perverzni narod Bog mu baš kao i današnjem postavIja dva otrežnjujuća pitanja koja glase :Šta će mi mnoštvo žrtava vaših i kada dolazite da se pokažete preda mnom,ko ište to od vas da gazite po mom tremu?
Svima onima koji krše Božije zapovesti pa tu neposlušnost pokušavaju da nadoknade ispunjavanjem bezvrednih crkvenih zapovesti, Hristos u Jevandelju po Marku u 7-oj glavi kaže; "Uzalud me poštuju učeći naukama i zapovestima Ijudskim : jer ostaviste zapovesti Božije a držite se predanja ljudskog.
I znate da ukidate zapovest Božiju da bi sačuvali SVOJE predanje".

Pažljivi čitaoci Svetog Pisma, čitajući Stari zavet mogli su da primete da je postojala neprestana borba između proroka i sveštenstva i uvek su sveštenici bili ti koji su progonili proroke. Njihove su poruke duboko uznemiravale i narod i sveštenike. Narod je uvek bio sklon da sluša sveštenike pošto oni od naroda nisu zahtevali poslušnost prema Bogu i njegovim zapovestima već su od naroda tražili da vrše mnogobrojne verske obrede. Oni su imali za ulogu da učine nemoguće,to jest da nadoknade poslušnost prema Bogu. Lukavi sveštenici vrlo dobro su znali da je mnogo lakše metanisati, paliti sveće, fizički učestvovati na kojekakvim liturgijama, prineti poneku žrtvu ili ispoljiti bilo koju drugu formu bezvredne spoljašnje službe,nego li biti poslušan Bogu u svakom trenutku svog života.
Starozavetni, baš kao i današnji sveštenici propisivali su narodu različite postove uveravajući narod da će na taj način ugoditi Bogu. Ti nerazumni zahtevi išli su do te mere da je Bog morao da interveniše preko proroka Isaije i narodu je uputio sledeću poruku:”Zašto smo postili, govori narod, a ti na to nisi ni pogledao, mučili smo svoje duše a ti za to nisi hteo da znaš, na šta Bog odgovara: Kad postite činite svoju volju i uterujete sve što vam je ko dužan. Postite ali vas post ne sprečava da se prete,svađate i bezbožno bijete pesnicom. Kada tako postite,vaše molitve ne dopiru do mene. .Zar je takav post koji sam izabrao da čovek muči svoju dušu jedan ili više dana i da savija svoju glavu kao sita što se savija i da stavi poda se kostret i pepeo? To li ćeš zvati post i dan ugodan Bogu?
A nije li ovo post što sam izabrao: da oslobodite ljude koji su nepravedno svezani, da skinete jaram koji opterećuje ljude, da vratite slobodu onima koji su potlačeni i da otklonite sve ono što ih čini robovima. Da daš hleb gladnome, da otvoriš svoju kuću da bi gladni i beskućnici mogli ući, dati odeću onima ko¬ji je nemaju i da se ne kriješ od brata koji je u nevolji.Tada će sinuti videlo tvoje kao zora, i zdravlje će tvoje brzo procvasti i pred tobom će ići pravda tvoja, slava Gospodnja biće ti zadnja straža.Tada ćeš prizivati i Gospod će te čuti; vikaćeš i reći će: evo me. Ako prestaneš da tlačiš i ismejavaš druge upirući prst na njih i o njima ne govoriš loše, ako deliš hleb svoj sa galadnima i daš da jede onome koji je u teškoćama, tada će zasjati u mraku videlo tvoje i tama će tvoja biti kao podne, jer će te Gospod voditi svagda i sitiće dušu tvoju na suši i kosti tvoje krepiće i bićeš kao zaliven vrt i kao izvor kojem voda ne presušuje. Tada ćeš obnoviti stare ruševine i graditi na davno napuštenim temeljima te ćeš se prozvati: narod koji popravlja pukotine na zidu i ponovo daje život čak i malim ulicama grada. Ako prestaneš da radiš subotom i ne raspravljaš o unosnim poslovima na moj sveti dan i budeš o suboti govorio kao o danu radosti, posvećenom službi za mene i koji treba poštovati; a ako ga zaista poštuješ ne radeći dok traje i ne baveći se unosnim poslovima, tada ću ja postati izvor tvoje radosti i izvešću te na visine zemaljske i daću ti da jedeš nasledstvo Jakova oca svojega; sve je ovo obećanje od Gospoda (Isaija 58:3-14)”.
Neko koga su popovi zaluđivali i obrađivali reći će da su ova obećanja data Jevrejima a ne hrišćanima. No, ja one koji tako misle, moram duboko da razočaram jer, kod istog proroka Isaije u 56-oj glavi od 2-og do 7-og stiha čitamo: "Blago čoveku koji tako čini i sinu čovečijem koji se drži toga čuvajuci subotu da je ne oskvrni i čuvajući ruku svoju da ne učini zla, i neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka evnuh ne govori: gle, ja sam suvo drvo. Jer ovako kaže Gospod za evnuhe: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno i drže zavet moj, njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime večno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da vole Gospodnje ime, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavet moj, njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom".
Ako ste dobro pratili reči iz 58-me glave proroka Isaije morali ste primetiti da deo najavljene reforme čini i slavljenje subote a ne petka ili nedelje. Pa zar Jevreji nisu već držali i poštovali subotu i čemu reforma zapitaće se neko kom je svaki pomen subote mrzak i neprihvatljiv? Kako su Jevreji držali subotu razumećemo kada pročitamo reči zapisane u knjizi proroka Amosa, u 8-oj glavi od 4-og do 6-og stiha gde piše: "Čujte ovo, koji proždirete uboge i satirete siromahe u zemlji,govoreći: kad će proći mladina da prodajemo žito i kad će proći subota da otvorimo žitnice; umanjujući meru i tegove da zakidamo na kantaru. Vi prodajete-kaže Gospod-očinke od pšenice i pretvarate u robove siromašne i slabe zbog para obuće koju nisu mogli da plate."
Eto kako su Jevreji držali subotu i kako su postupali prema onima koji su finasijski bili nemoćni.Kršenje subote i izrabljivanje siromašnog sloja stanovništva uvek su išli ruku pod ruku i zato je Bog preko proroka Isaije najavio prethodno pominjanu reformu. Ona je neophodna da bi došlo do duhovnog oživljavanja među onima koji se smatraju Božijim narodom.
Nastavljanje po starom znači živeti u iluzijama i očekivati neku zemlju dembeliju koja nikada nije postojala niti će postojati.
Samo učesnici te reforme mogu očekivati da budu stanovnici nove zemlje gde neće biti mesta za bolest, za viku, za plač, niti za smrt, jednom rečju neće biti ničega onoga što je mučilo ljude na ovoj zemlji.

Pre nego što pređem na završnu reč ostaje mi da napišem nešto o danu u kom je Hristos vaskrsao. Oni koji čitaju ove redove će se možda začuditi, kada budu pročitali da Hristos nije vaskrsao u nedelju; a čak i da jeste, nedelja se u Bibliji nigde ne naziva danom Gospodnjim. Ta tvrdnja potiče od Valovih poklonika. Oni su ti koji tvrde da je nedelja dan Gospodnji zato što je Hristos navodno vaskrsao u nedelju; tvrditi tako nešto znači isto što i reći da Hristos nije rekao istinu, kada je u jev. po Mat. 12: 40 napomenuo da će biti u srcu zemlje tri dana i tri noći.
Jevanđelista Marko koji, podvlačim, nije bio očevidac dogadaja vezanih za Hristov život, navedeni stih u svom jevanđelju i ne pominje. Nedostatak te informacije naveo ga je na pogrešan zaključak da je Isus ustao "u prvi dan nedelje (Marko 16-9)". Njegova tvrdnja iz 9-og stiha isto je netačna baš kao i tvrdnja iz 8-og stiha (vidi Mat. 28:8-10;Luka 24:9).Markova tvrdnja ne odgovara činjeničnom stanju baš kao što ne odgovaraju činjeničnom stanju tvrdnje Mateja, Marka i Luke u vezi sa trajanjem života jednog od učenika (vidi Mat.16: 28; Marko 9:1;Luka 9:27). Preciznu istinu o torn učeniku zabeležio je apostol Jovan (vidi Jovan 21:21-23).
Ako je Hristos bio razapet u petak i ustao u nedelju izjutra, onda bih voleo da mi neko poimence navede tri dana i tri noći koje je Hristos najavio da će biti u zemlji.
U jevanđelju po Jovanu 19:14 u Vukovom prevodu čitamo da je dan raspeća bio petak. U torn stihu načinjena je krupna greška u prevodu; grčka reč paraskeve morala je biti prevedena tako da znači dan pripreme a ne petak. Kod Jevreja, dan koji prethodi nekom prazniku uvek se naziva danom pripreme.
Hristovo raspeće desilo se uoči Pashe (Jovan 19:14).
Hislop nas, u svojoj knjizi: dva Vavilona, podseća da je te godine, kada je Hristos bio razapet, Pasha padala na četvrtak. Prema tome dan raspeća bila je sreda a ne petak. Kada ovo znamo lako nam je da nabrojimo tri dana: četvrtak, petak i subota i tri noći: sreda noć, četvrtak noć i petak noć, vreme koje je Hristos unapred najavio da će biti u zemlji.
U Izraelu dan traje od šest izjutra do šest uveče; Hristos je dakle ustao iz groba odmah po svršetku Gospodnjeg dana-subote, nešto posle 18h. To je razlog zašto Marija Magdalena nije mogla da nađe Hrista u grobu iako je na grob došla rano, pre svanuća (vidi Jovan 20:1).
Ukratko: Hristos je razapet uoči Pashalne subote; ona je te godine padala na četvrtak, a ustao je po svršetku sedmične subote Gospodnje.
Nedelja dakle, nije dan Gospodnji ni po kom osnovu,te se, Valove pristalice uzalud trude da dokažu suprotno. Kada je slave, oni slave paganski dan sunca, a ne uspomenu na dan Hristovog uskrsnuća. Tako čineći, oni ispunjavaju volju svog boga-idola, a nikako 4-tu Božiju zapovest koja zahteva slavljenje 7-oga dana.
A valjda i vrapci znaju da je nedelja prvi dan u sedmici. Uostalom, to je jasno naznačeno crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru.
Mislim da će se sa mnom saglasiti svi oni koji znaju da broje do tri.

Završna reč

A u maločas pomenutoj reformi će učestvovati samo mali broj ljudi (Matej 7:14) koji su poslušali Gospodnje reči: "Ne uzdajte se u lažne reči govoreći: crkva Gospodnja, crkva Gospodnja, crkva Gospodnja ovo je. Nego doista popravite svoje puteve i dela svoja,i sudite pravo između čoveka i bližnjega njegova (Jeremija 7:4,5)".
Onima koji poprave svoje puteve zaštitnica neće biti "sveta" Petka, pošto su razumeli značenje poruke nadahnutog psalmiste: "Ako Gospod neće čuvati grada, uzalud ne spava stražar (Psalam 127:1)".
Koji poprave svoje puteve Hristovu majku Mariju više neće obožavati ( vidi Otkrivenje 22:8,9) niti će je zvati "sveta Bogorodica" već će je smatrati samo za svetu ženu. Razlog: sam Hristos joj se obratio rečima: "šta je meni do tebe ženo (Jovan 2:4)".
Hrišćanin sledi Hristov primer i ne sluša nakaradna tumačenja Valovih sveštenika. Cilj tih tumačenja je da opravda sve vrste apoteoza koje čine bitan deo crkvenog života.
Samo Crkvu sastavljenu od onih koji slede Hristov primer u svemu "vrata paklena neće nadvladati (Matej 16:1".
Oni striktno poštuju Hristove reči zabeležene u jev. po Mateju 4:10 te zato na crvena slova u kalendaru ne obraćaju nikakvu pažnju.
Reklo bi se da, prividno,takve Crkve nema na vidiku baš kao što se proroku Iliji činilo da je u opštem otpadu sam ostao veran Bogu. Na sreću Bog ga je demantovao rekavši mu da je ostavio u Izrailju sedam hiljada,od kojih nijedan nije savio kolena pred Valom, niti ga je ustima svojim celivao(vidi 1 Car. 19:14,1. Ti ljudi koji su izvršili reformu, poslušali su Božanski zahtev izražen u knjizi proroka Jezekilja 14:6, "obratite se i odstupite od gadnih bogova svojih (u današnje vreme čitaj okanite se svojih svetaca i relikvija),odvratite lice svoje od svih gadova svojih (moštiju, bogojavljanskog "časnog" krsta, zadušnica itd.)".
Oni koji ne vole ukore neka se potrude da shvate da je "bolji javni ukor nego tajna ljubav (Priče Solomunove 27:5)”. A na ovo Hristos još dodaje: "Ja koje god ljubim one i karam i poučavam; postaraj se dakle, i pokaj se (Otkriv. 3:19)".
"Ako dobro uzaslušaš glas Gospoda Boga svojega držeći i tvoreći sve zapovesti njegove, uzvisiće te Gospod Bog tvoj više svih naroda na zemlji (5 Moj. 28:1)”.
Nema potrebe da vas uveravam da smo mi kao narod poniženi,ali krivicu za to ne treba tražiti u NATO paktu. Stalno kršenje Božijih zapovesti,naročito druge,treće i četvrte,dovelo nas je tu gde jesmo(vidi Jeremija 30:14;44:23).
"Ko krije prestupe svoje,neće biti srećan,a ko priznaje i ostavlja,dobiće milost (Priče Solomunove 28:13)".Ako neko,koristeći silu argumenta,a ne argument sile,smatra da sam u ovom izlaganju negde pogrešio,neka me slobodno ispravi.Naravno,uz pomoć Božijeg glasa-Biblije a ne uz pomoć žitija-glasa tuđih bogova.
  Povratak na vrh stranice
Reklame
Staro 28.01.2010, 14:21   #2 (link do poruke)
Direktor šupe
Bricks Of Egypt Champion
Uriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan članUriel je naprosto sjajan član

Član od: 12.09.2006.
Poslednji login: danas
Godine: 43
Unosa na blogu: 4
Odgovor: Od Crkve do Ali Babine pećine II

Auuu zanimljivo ...
a kad che trechi nastavak

jel to neki serial?
kao doktor house ili Star trek
Staro 28.01.2010, 16:15   #3 (link do poruke)
Mali Badža
CHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan članCHichaGlisha je naprosto sjajan član

Član od: 01.08.2008.
Poslednji login: danas
Pol: Žensko

Citat:
Neocekivani kaže: Pogledaj poruku

Ovo kao i svako prethodno izlaganje namenjeno je osobama koje vole čistu istinu...
Ta sam.

Ali ... ovo(likooooooooooo istine )) stvarno NisamOčekivala.

Zboonjena sam.
Istinski.

THE PAST IS HISTORY, THE FUTURE IS MISTERY,TODAY IS A GIFT... THATs WHY ITs CALLED " PRESENT "

Poruku je izmenio CHichaGlisha, 28.01.2010 u 16:21
  Povratak na vrh stranice
Staro 29.01.2010, 04:12   #4 (link do poruke)
Bećar
ispravka je na dobrom putu

Član od: 17.02.2008.
Poslednji login: 12.03.2010
Godine: 53

dobro je sročeno to sa paganizmima. ostaje još krštenje u čije ime i krštenje svetim Duhom,jer bez toga nema zore?!(dela apostolska 2.38-39.
  Povratak na vrh stranice
Staro 29.01.2010, 11:48   #5 (link do poruke)
NebitanLik
ser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 09.02.2008.
Poslednji login: juče

Citat:
Pre nego što pređem na završnu reč ostaje mi da napišem nešto o danu u kom je Hristos vaskrsao. Oni koji čitaju ove redove će se možda začuditi, kada budu pročitali da Hristos nije vaskrsao u nedelju;
Ma šta kažeš? Hrist nije vaskrsao u nedelju? Ijuuuuuu...mom čudjenju nikad kraja, evo prosto ne mogu da dodjem k sebi od silnog išćudjavanja

Da si čitao Bibliju sa razumevanjem i da nisi preskakao čitave pasuse, shvatio bi neke stvari...

Da vidimo šta kaže Isus Hrist lično->

Sumnjičavi fariseji su tražili od Isusa da im pokaže neki ZNAK koji bi predstavljao natprirodni dokaz o njegovom Mesijanstvu, na šta je on odgovorio->

"Zli i preljubotvorni naraštaj traži znak, i neće mu se dati znak osim znaka proroka Jone. Jer kao što je Jona bio u utrobi morske nemani tri dana i tri noći, tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći” ( Matej 12:38-40).

Dakle, gde vidiš reč grob?
Isus ne kaže: "...u grobu tri dana i tri noći" ! Nego kaže-> "U SRCU ZEMLJE"!

Tri dana i tri noći, znak Jone proroka, ne počinju od trenutka kada Isus umire na krstu i kada Ga polažu u grob!!! Tri dana i tri noći počinju od Getsimanije, kada se na Mesiju počelo svaljivati breme greha celog čovečanstva!!! Te večeri (u četvrtak naveče po današnjem računanju vremena), On je jeo pashalnu večeru sa svojim učenicima, objavio svog izdajnika i ispunjenje proročanstva iz (Zaharije 13:7) o udaranju Pastira kojom prilikom će se ovce razbežati...
On to zna i moli Boga Oca ako je moguće da Ga mimoiđe ta "čaša". Časovi najstrašnije duhovne i fizičke patnje bili su upravo pred Njim!
Dakle, polaganje greha čovečanstva na Isusa značilo je odvajanje od Boga Oca! A odvajanje od Boga nalazi se simbolično u "SRCU ZEMLJE" i jednako je smrti, bez obzira što čovek biološki još može da živi dok prirodni zakoni ne odrade svoje. (Adam je živeo 1000 godina u SRCU ZEMLJE - u odvojenosti od Boga, kada je pao u greh...)
Izraz "u srcu zemlje" u vezi je sa posledicama koje grieh izaziva a to su patnja, propadanje i prva smrt i konačno druga smrt koja znači zbogom životu zauvek! Kao što Jona nije poslušao Boga i našao se u utrobi morske nemani, tako i neposlušnost čovečanstva šalje Hrista u "srce Zemlje". Jona nije umro i postao je spasitelj Ninive. Isusovo neuporedivo teže iskušenje, pored strahovite duhovne i fizičke patnje, zahtevalo je i drugu smrt koju traži pravda prekršenog Božjeg zakona. I On je svoju "čašu" ispio do dna!!!

Inače izraz U SRCU ZEMLJE korišćen je više puta u Bibliji kao mesto gde obitavaju demoni - ili simbolično "pakao" ! A demoni se nalaze u totalnoj otudjenosti/odvojenosti od Boga! Isus je morao da prodje taj put kao čovek od krvi i mesa, kako bi otkup bio potpun! Planeta Zemlja je stratište greha u univerzumu a njeno "srce" na simboličkom jeziku označava neku vrstu epicentra ili nagomilanih greha svih vekova koji su okružili Isusa i pali na Njega!
Zato On dok je visio na krstu izgovara rečenicu-> "Bože moj, zašto si me ostavio" , jer se u tim trenutcima nalazio u potpunoj odvojenosti od Oca - bio je sam i "U SRCU ZEMLJE!"

Prvi dan sedmice (koji danas nazivamo nedelja) bio je dan Isusovog vaskrsenja. Taj dan bio je Praznik prvina (3.Mojsijeva 23:7,8 ). U godini Hristovog žrtvovanja, Pasha se obeležavala u četvrtak (14. nisan), prvi dan Beskvasnih hlebova bio je u petak (15. nisan), a Prvine su bile u nedelju (17. nisan)! Apostol Pavle kaže u (1. Korinćanima 15,20): "Ali Hristos usta iz mrtvih, i bi novina (prvina) onima koji umreše."

I sad kad znamo ovo šta treba da uradimo? Jedino i najbolje što možemo je da prihvatimo Božji neizmerni Dar spasenja, živimo u tome i budemo večno zahvalni našem Stvoritelju i Spasitelju.
Zbog svega što je uradio za nas, mi imamo pravo na život, da se radujemo, planiramo, stvaramo, međusobno volimo i pomažemo očekujući ono najpretežnije: budući večni život oslobođen prisustva zla! Sve manje od ovoga je potpuni promašaj životnog cilja!

Citat:
a čak i da jeste, nedelja se u Bibliji nigde ne naziva danom Gospodnjim...
Pravoslavna crkva ne drži nedelju za dan od odmora, već se službe odvijaju i subotom i nedeljom pre podne. Subotom se ne posti, jer se Shabat smatra praznikom, a nedeljom se odvija služba za uspomenu na dan Hristovog vaskrsenja.
Staro 31.01.2010, 01:46   #6 (link do poruke)
Bećar
ispravka je na dobrom putu

Član od: 17.02.2008.
Poslednji login: 12.03.2010
Godine: 53

u starom zavetu dan od odmora je bio subota.jevrejski kalendar je računao nedelju pod prvim danom.
no kada gledamo na otkrivenje vidimo da jovan nioje bio ni u jednom od tih dana već je bio u danu Gospodnjem.to je dan koji više govori.

drugo pavle apostol u poslanici kor. kaže da je dan odmora ili dan večnog odmofra onaj dan danas prorećen u psalmu,kad čuješ ovaj glas i ne ostaneš drvenasta srca-dela 2.-gl.temelj spašenja.
  Povratak na vrh stranice
Staro 05.02.2010, 20:57   #7 (link do poruke)
Banovan

Prijatelju dragi lepo je od tebe što si pokušao da mi saopštiš šta ti veruješ o predmetu o kom diskutujemo.U isto vreme ti si pokušao da daš obrazloženje za nakaradnu praksu Pravoslavne crkve koja se zasniva na pogrešnom tumačenju stihova iz Mat.12:38-40.Ti si krenuo od pretpostavke da je prevod u srcu zemlje ispravan ali ja moram da te debelo razočaram.Ko je imao priliku da u ruke uzme:the analytical GREEK LEXICON mogao je da pronađe značenje grčke reči kardia u tekstu o kom raspravljamo.I na tvoju žalost prevod glasi:the inner part-unutrašnji deo.Valjda se razume samo po sebi da paralela glasi:Kao što je Jona bio 3 dana i 3 noći u unutrašnjem delu ribe tako je Hristos toliko (vremena) bio u unutrašnjem delu zemlje ;,ili ako ti se više sviđa termin hipocentar i on je jezički prihvatljiv pa bi u tom slučaju prevod glasio: u hipocentru zemlje. Tvoje fantazno tvrđenje da izraz u srcu zemlje znači isto što i u odvojenosti od Boga pisci Jevanđelja ne prihvataju,već su oni taj izraz shvatili kao da će Hristos biti 3 d .i 3 n. u grobu .Tako u Jevanđelju po Luci 23:51-56 čitamo da je Hristos metnut u isečen grob(ne u odvojenost od Boga),žene su videle grob a u Subotu ostale na miru po zakonu.Kako je Hristos razapet uoči Pashe(Jovan 19.14) koja je te godine padala na četvrtak(što i sam priznaješ). U Luci 23:56 nije reč o sedmičnoj Suboti iz četvrte zapovesti već o pashalnoj Suboti.U 3 Moj.23:1-37 nabrojani su jevrejski praznici za svetkovanje a među njima je i Pasha.Iz tih razloga su žene bile dužne da ostanu na miru po zakonu..
Da je stihove iz Psalma 118:24, iz Jevrejima poslanice 4:7 i Otkrivenja 1:10 nemoguće dovoditi u bilo kakvu vezu sa nedeljom, dokazuju reči: osim Subota Gospodnjih(3 Moj.23:3;Gospod u Isaiji 58:13 Subotu naziva: moj sveti dan, a u Jevrejima poslanici 4:9 čitamo da Subota (na grčkom Sabatismos) ostaje narodu Božijem..
. Obratite pažnju da,Subota ne ostaje svakom narodu već samo narodu Božijem koji sluša zaključke Hristovih a ne Valovih proroka.
U Božijem planu spasenja za neznabožačku nedelju nema mesta ni u Starom ni u Novom zavetu.Ako neko posle svih dokaza( koji su gore navedeni) i dalje škripi zubima i ljutito uzvikuje:ne,ne,ovo nije moguće,Subota mora biti jevrejska ,neka taj pročita informaciju iz 2 Moj.5:1-3 da je Mojsija i Arona sreo BOG JEVREJSKI. Ali kao što Bog nije samo jevrejski tako i Subota nije samo jevrejska nego i hrišćanska
Poređenjem stihova iz Jeremije 31:31-33 sa stihovima iz Jevrejima 8:8-10 primećujemo da u Novom zavetu zapovesti više nisu na kamenim pločama,već su upisane u srcima vernika.Ali svih deset zapovesti ostaju neizmenjene budući da je jamac tog Zaveta Isus (Jevrejima 7:22) koji je jasno rekao:Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke…dokle nebo i zemlja stoji,neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title dok se sve ne izvrši(Matej 5:17,1
Obratite pažnju na sadržaj teksta i primetite da Hristos tvrdi da iz zakona neće nestati ni najmanjeg slovca; On nije rekao da iz prakse crkve neće nestati ni najmanjeg slovca jer bi u tom slučaju proročanstvo iz 2 Solunjanima poslanice 2:1-4 bilo obična farsa. Ako ste pažljivo čitali ono što sam ranije pisao, mogli ste primetiti da se to proročanstvo doslovce ispunilo.Bezuslovni podržavaoci crkve i sveštenstva(klerikalci)poriču postojanje tog otpada u svojim redovima i to će bez sumnje činiti sve do Hristovog dolaska Ako se klerikalci čineći to ne varaju,onda je Hristos(sin čovečiji) postavio pitanje koje nema ama baš nikakvog smisla: sin čovečiji kad dođe hoće li naći.veru na zemlji(Luka 18:?.
Prethodno, uz pomoć pisaca Jevanđelja utvrdili smo da u srcu zemlje znači isto što i u grobu, i da je te godine kada je Isus bio razapet Pasha padala na četvrtak; to znači da imamo i početak i kraj njegovog počivanja u grobu.Tri noći koje je počivao u grobu su noći od srede,četvrtka i petka, a tri dana su četvrtak,petak i Subota.

Za vreme svog boravka na zemlji, Hristos je u sinagogu ulazio saglasno sa 4-om zapovešću u dan Subotni,ne slučajno ili povremeno već po običaju svome(Luka 4:16).Običaj Osnivača hrišćanstva bio je da poštuje i slovo i duh četvrte zapovesti;.Pošto su tri noći i tri dana po proročanstvu istekli na svršetku dana Gospodnjeg-Subote, put istina i život-Hristos, vaskrsao je te iste Subotne večeri; onda nije nikakvo čudo što je Marija Magdalena, u prvi dan nedelje,još dok se ne beše rasvanulo,obišla prazan grob(Jovan 20:1,2).Tako se dosledno i doslovce ispunilo Hristovo proročanstvo iz Mat 12:40.
Sarkastični komentar:Ijuuuuuu mnogo više govori o onome ko ga je izrekao nego o kristalno jasnom objašnjenju pomenutog stiha.
Oni koji sebe smatraju Hristovim sledbenicima umesto da poštuju i slede običaj kojeg se Osnivač hrišćanstva pridržavao,oni su uspostavili svoje običaje i tako ukinuli četvrtu zapovest; time su, u isto vreme pokazali da slede primer svojih prethodnika kojima je Hristos rekao: dobro znate da ukidate zapovest Božiju kako bi svoj običaj sačuvali(vidi Marko 7:9).
Da su reči iz ovog stiha sasvim primenljive na moderne Hristove sledbenike dokazuje i iskreno priznanje mog sagovornika koje glasiravoslavna crkva ne drži nedelju za dan od odmora…nedeljom se odvija služba za uspomenu na dan Hristovog vaskrsenja.
. Pravoslavna crkva dakle ukida Hristov običaj poštovanja Subote kao uspomenu na stvaranje da bi na njeno mesto uspostavila uspomenu na imaginarni dan Hristovog vaskrsenja Ta činjenica ne sprečava demagoga Gogsija da tvrdi kako crkva ne ukida zapovesti .I zaista Hristova crkva sebi ne bi smela da dozvoli da ukine bilo koju zapovest Nažalost, Pravoslavna crkva je to sebi ipak dozvolila i tako učinila ono što Bog od nje nije nikada tražio niti joj je ikada dozvolio da to učini. Ako jeste, u kojoj je to knjizi Novoga zaveta zabeleženo? Da li možda u 23-oj glavi knjige Otkrivenja Jovanovog?
Ostaje nam još da utvrdimo koja klasa ljudi u crkvi ima izrazitu sklonost ka izmišljanju nečega što postoji samo u njihovim umovima. Moramo takođe videti da li Pravoslavna crkva u svojim redovima ima čak i među velikodostojnicima ljude koji ne prezaju da napišu ili usmeno kažu ono što se nikada nije dogodilo i što je naravno čista izmišljotina,plod bujne mašte. .Krenimo redom.
Ako otvorite Pravoslavni Misionar 2/1989,na 63-oj strani pročitaćete sledećeostoji mesto u knjizi proroka Danila gde se kaže da se Danilo molio a da mu je Bog saopštio da mu je molitva uzaludna zato što se stara žena ,koja je na njega bila kivna,molila protiv njegove molitve i da je njezina molitva bila kao silovit vetar što je kao dim oduvavao molitvu,za koju se on nadao da će uzići na nebo.
Navedene reči izgovorio je niko drugi do Mitropolit Antonije(Blum) a odgovorni urednik tog broja Misionara bio je glavom i bradom ,vladika bački,dr Irinej Bulović.
Kao što je Pravoslavna crkva uspostavila imaginarni dan Hristovog vaskrsenja,tako je Mitropolit Antonije pisao o imaginarnom postojanju knjige proroka Danila.
Treba li da vam napomenem da je priča u kojoj se pominje stara kivna žena,samo jedna najobičnija izmišljotina(imaginacija) Mitropolita Antonija i možda se u toj i takvoj knjizi proroka Danila nalazi i Božija punomoć Pravoslavnoj crkvi da uspostavi imaginarni dan Hristovog vaskrsenja.SAMO ZLO JE U TOME ŠTO TAKVA KNJIGA PROROKA DANILA NE POSTOJI BAŠ KAO ŠTO NE POSTOJI NI 23-ća GLAVA OTKRIVENJA JOVANOVOG
Ranije smo već saznali da je sadašnji patrijarh govorio(prilikom ustoličenja) o imaginarnom Hristu koji NIJE MOGAO DA POGREŠI.
Nakon smrti nedavno preminulog patrijarha Pavla RTS 1 prenosila je u večernjim časovima delove pokojnikovih govora ; jedna od njegovih imaginarnih pričica bila je ona tragikomična kako “je postojao jedan koji je voleo da mu češaju uši”.
A sada da vidimo o čemu se radi u stvarnosti u sva tri navedena slučaja.
U postojećoj knjizi proroka Danila ne postoji nikakvo mesto u kom bi se pominjala bilo kakva stara žena koja se molila protiv molitve proroka Danila.
Hristos koji nije mogao da greši takođe nikad nije postojao jer ”beše dužan u svemu da bude kao braća”(Jevrejima 2:17).Njega je izmislio”prvi među jednakima”.
Preminuli patrijarh je, generalno postojeće proročanstvo svog imenjaka Pavla :propovedaj reč,nastoj u dobro vreme i u nevreme…jer će doći vreme kad zdrave nauke neće slušati,nego će po svojim željama nakupiti sebi učitelje,KAO ŠTO IH UŠI SVRBE i odvratiće uši od istine i okrenuće se ka bajkama(druga poslanica Timotiju 4:3,4),pretvorio u imaginarnu,pojedinačnu anegdotu ili bajku..
Kako je preminulom patrijarhu bilo mnogo lakše da ispriča pričicu o (ne)postojanju nekoga ko je voleo da mu češaju uši nego da prizna da je najavljeno vreme iz pomenutog proročanstva već došlo i da su on i njegovi saradnici i sami učesnici u pričanju pomenutih bajki(što gornji primeri savršeno dokazuju), on je učinio ono što mu je bilo lakše i probitačnije. (Stihovi iz druge poslanice Timotiju 4:3,4 samo dopunjuju one iz 2 Solunjanima poslanice 2:3,4).
Žalosno je što su pomenuti velikodostojnici izgubili iz vida da su u Jevanđelju zabeležene i sledeće reči:svojim rečima ćeš se opravdati i svojim ćeš se rečima osuditi (Matej 12:37).
Svi pogrešujemo mnogo puta.Ali ko u reči ne pogrešuje,onaj je savršen čovek, može zauzdati i sve telo(Poslanica Jakovljeva 3:2).
Valovim prorocima se navedene reči baš mnogo i ne sviđaju.U ovakvim slučajevima,oni radije postavljaju pitanje: šta napadaš (ne)žive ljude?

Cilj svakoga bića na ovoj zemlj trebao bi biti da upozna Božiju ljubav: Po tom znamo da ljubimo decu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovesti držimo,jer je ovo ljubav Božija da zapovesti njegove držimo; i zapovesti njegove nisu teške(1 poslanica Jovanova 5:2,3).
“Sve manje od ovoga je potpuni promašaj životnog cilja”.
Honni soit qui mal y pense!
  Povratak na vrh stranice
Staro 07.02.2010, 14:38   #8 (link do poruke)
NebitanLik
ser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Suncaser_gogsy obasjava toplim zrakom Sunca

Citat:
Prijatelju dragi lepo je od tebe što si pokušao da mi saopštiš šta ti veruješ o predmetu o kom diskutujemo.
Ja ne verujem – ja znam! To je debela razlika.
Verovati se može u nešto, samo ako nismo sigurni ili nemamo znanje o tom – “nešto”, pa možemo da verujemo ili neverujemo...

Citat:
Ti si krenuo od pretpostavke da je prevod u srcu zemlje ispravan ali ja moram da te debelo razočaram.Ko je imao priliku da u ruke uzme:the analytical GREEK LEXICON mogao je da pronađe značenje grčke reči kardia u tekstu o kom raspravljamo.I na tvoju žalost prevod glasi:the inner part-unutrašnji deo.
Ma šta kažeš?
“Kardia” znači –“unutrašnji deo”? Hmm...Pametni ljudi ovi grci…Nego, koja li je razlika izmedju: “unutrašnji deo” – zemlje, “u srcu”- zemlje, i “u utrobi”- zemlje!? Pitam se pitam…
Sa’ ću ti reknem-> NIKAKVA! Sve reči oslikavaju istu stvar – o kojoj sam već govorio u prethodnom postu!
A najoriginalniji prevod glasi -> “U utrobi zemlje”!
Slučajno imam prevod jevandjelja po Mateju sa Hebrejskog.
Pa počuj šta kaže->

38. Tada Ješui priđoše neki od književnika i fariseja i rekoše: “Želimo da vidimo od tebe znak sa neba.”
39. A on im reče: “Zli i varljivi ljudi traže znak, a neće im se dati znak osim znaka proroka Jone.
40. Jer kao što je Jona bio u utrobi morske nemani tri dana i tri noći, tako će biti i Sin čovečiji u utrobi zemlje tri dana i tri noći.

Dakle, originalne reči su : “U utrobi zemlje” a ne “u grobu”!!!
U prethodnom postu već sam objasnio šta znači “u utrobi(srcu) zemlje”!

Citat:
Tako u Jevanđelju po Luci 23:51-56 čitamo da je Hristos metnut u isečen grob(ne u odvojenost od Boga),žene su videle grob a u Subotu ostale na miru po zakonu.
Svašta, pa naravno da je metnut u grob nakon fizičke smrti. Ali to nema nikakve veze sa “znakom Jone” i izrazom “u utrobi zemlje”!

Citat:
Kako je Hristos razapet uoči Pashe(Jovan 19.14) koja je te godine padala na četvrtak(što i sam priznaješ). U Luci 23:56 nije reč o sedmičnoj Suboti iz četvrte zapovesti već o pashalnoj Suboti.U 3 Moj.23:1-37 nabrojani su jevrejski praznici za svetkovanje a među njima je i Pasha.Iz tih razloga su žene bile dužne da ostanu na miru po zakonu...
A kad’ pada praznik Prvina?
Nego, da li ti uopšte znaš šta znače ti jevrejski praznici? Da li uopšte znaš zbog čega su dati jevrejskom narodu i koja im je svrha?
E kad budeš to spoznao, i kada budeš shvatio da su svi dati praznici proročki, tada će ti se samo kas’ti -> kada je Hrist vaskrsao - zbog čega i zbog koga je umro razapet na krstu - šta znači “u utrobi (srcu) zemlje”…itd…
Starozavetni obred koji je Bog dao čoveku kada je čovek pao u greh, bio je i svojevrsno “klanje jagnjeta”, koje je simbolično pretkazivalo dolazak “jagnjeta” na zemlju i njegovo zaklanje na krstu a za otkup greha čovečanstva…
To proročanstvo je u potpunosti ispunjeno: Isus(jagnje) došao je na zemlju, platio svojim životom(bio “zaklan”) za čoveka i život, pobedivši smrt!
Da li misliš da čovek i dalje treba da održava i ispunjava taj obred koji mu je Bog naložio?? Da kolje jagnje?
Naravno da ne! Jer je proročanstvo ispunjeno, i sve novo(Hrist), je zamenilo staro!
Isto tako je i sa Shabbat-om!

Citat:
Da je stihove iz Psalma 118:24, iz Jevrejima poslanice 4:7 i Otkrivenja 1:10 nemoguće dovoditi u bilo kakvu vezu sa nedeljom, dokazuju reči: osim Subota Gospodnjih(3 Moj.23:3;Gospod u Isaiji 58:13 Subotu naziva: moj sveti dan, a u Jevrejima poslanici 4:9 čitamo da Subota (na grčkom Sabatismos) ostaje narodu Božijem...
Opet ti.
Pa već sam ti objasnio da Shabat na originalnom Hebrejskom ne znači subota, nego “počinak”!
Al ne vredi…

Citat:
Za vreme svog boravka na zemlji, Hristos je u sinagogu ulazio saglasno sa 4-om zapovešću u dan Subotni,ne slučajno ili povremeno već po običaju svome(Luka 4:16).
Nije u dan subotnji, nego u dan Shabbat-ni.
I naravno, jer tada još uvek nije ispunjeno proročanstvo -> “Zaklanje jagnjeta” i Njegovo ustajanje iz mrtvih!

Citat:
Sarkastični komentar:Ijuuuuuu mnogo više govori o onome ko ga je izrekao nego o kristalno jasnom objašnjenju pomenutog stiha.
He, sarkazam je ponekad umereno neophodan kada su u pitanju neozbiljni sagovornici, koji zanemaruju većinu činjenica i celokupnu sliku držeći se jednog “isečka”, koji naravno nema svoju sveobuhvatnu suštinu bez ostalih srodnih “isečaka”…

Citat:
Oni koji sebe smatraju Hristovim sledbenicima umesto da poštuju i slede običaj kojeg se Osnivač hrišćanstva pridržavao,oni su uspostavili svoje običaje i tako ukinuli četvrtu zapovest;
Da li kolješ jagnje?

Citat:
Da su reči iz ovog stiha sasvim primenljive na moderne Hristove sledbenike dokazuje i iskreno priznanje mog sagovornika koje glasiravoslavna crkva ne drži nedelju za dan od odmora…nedeljom se odvija služba za uspomenu na dan Hristovog vaskrsenja.
Ne budi bezobrazan, i nemoj opet u svom maniru citiranja Biblijskih stihova, izostavljati pola mog posta!
Napisao sam : “da se službe odvijaju i subotom i nedeljom pre podne…I da je Shabbat praznik, a nedeljom se odvija služba za uspomenu na dan Hristovog vaskrsenja.”
Dakle neizvrći, nego se prvo upoznaj sa Pravoslavnom Hrišćanskom verom u suštini njenoj, pa onda komentariši i pljuj! A kada to učiniš onda za pljuvanjem razloga neće ni biti!

Citat:
Ostaje nam još da utvrdimo koja klasa ljudi u crkvi ima izrazitu sklonost ka izmišljanju nečega što postoji samo u njihovim umovima. Moramo takođe videti da li Pravoslavna crkva u svojim redovima ima čak i među velikodostojnicima ljude koji ne prezaju da napišu ili usmeno kažu ono što se nikada nije dogodilo i što je naravno čista izmišljotina,plod bujne mašte. .Krenimo redom.
Ne!
Ne krećemo nigde, dok ne odgovoriš sam sebi na ključno pitanje-> Da li misliš da Bog ćuti? Odnosno, da li misliš da Bog - od pisanja Svetog Pisma - ćuti? Da ćuti evo već 2000 god.? I da pušta sotoni da samo on priča(šapuće) ??

Citat:
Ako otvorite Pravoslavni Misionar 2/1989,na 63-oj strani …..Navedene reči izgovorio je niko drugi do Mitropolit Antonije(Blum) a odgovorni urednik tog broja Misionara bio je glavom i bradom ,vladika bački,dr Irinej Bulović…..
Ranije smo već saznali da je sadašnji patrijarh govorio(prilikom ustoličenja) ….
Nakon smrti nedavno preminulog patrijarha Pavla RTS 1 prenosila je u večernjim časovima delove pokojnikovih govora ; jedna od njegovih imaginarnih pričica bila je ona tragikomična kako “je postojao jedan koji je voleo da mu češaju uši”.
Žalosno je što su pomenuti velikodostojnici izgubili iz vida ….
Već sam ti rekao da ne poistovećuješ pojedince i njihove izjave sa Pravoslavnom verom! A to je upravo ono što ti činiš-> Napadaš žive ljude i njihove mane – veće ili manje. I to sve trpaš u isti koš! A to je prijatelju moj vrlo licemerno…jer, zanemaruješ one dobre stvari u veri pravoslavnoj…
Mitropolit Antonije rekao ono, vladika Onaj rekao ono….Vladika Neki lopatao nekog…itd…
Šta mene briga ko šta radi? Meni je bitno šta ja radim! I bitno mi je da se osposobim , u pravoslavnoj veri i uz Božiju pomoć, da prepoznam kukolj u žitu i obrnuto! To je najbitnije u svoj ovoj priči kako bih mogao da se sklonim od “kukolja” i zla (okrenem drugi obraz, kako mi Hrist savetuje)…
A s dsruge strane, ako je tebi bitno šta je ko rekao, onda lepo odeš tamo pa oči u oči i licem u lice saopštiš svoje mišljenje...
Ja svakako ovde nisam ničiji advokat, a ponajmanje pratim svakojake izjave koje drugi daju...kad još znam kako "prenosioci" takvih izjava deluju(izvrću) a sve u cilju blaćenja...

Citat:
Cilj svakoga bića na ovoj zemlj trebao bi biti da upozna Božiju ljubav: Po tom znamo da ljubimo decu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovesti držimo,jer je ovo ljubav Božija da zapovesti njegove držimo; i zapovesti njegove nisu teške(1 poslanica Jovanova 5:2,3).
“Sve manje od ovoga je potpuni promašaj životnog cilja”.
Naravno, oko ovoga se potpuno slažemo!
Samo Hrist nam je dao i neke nove(stare) zapovesti -> “…ljubi neprijatelja svoga…., ne čačkaj trun u oku brata svoga, dok ne izvadiš deblo iz svog….”

Dakle mani se vladika, mitropolita, urednika…i ostalih fariseja i ko je šta rek'o…oni ne čine Pravoslavnu veru, i ima kome će odgovarati, kada dodje vreme za to!

Staro 09.02.2010, 20:20   #9 (link do poruke)
Banovan

Mnogobrojni posetioci ovog lepo doteranog Foruma,bez sumnje su već shvatili ko zastupa istinu a ko laž.U tome nam je mnogo pomogao i citat Vladike bačkog, Irineja Bulovića.Govoreći o odlikama lažnih vera,Vladika podvlači da je u njima laž predstavljena kao istina.Da potvrdi istinitost ovih reči,pobrinuo se Baron Minhauzen(nenadmašni pripovedač “lovačkih“ priča).U nastavku teksta,iz čisto praktičnih razloga,koristiću samo skraćenicu Bar Min,mandarin(alias Ser Gogsy). Samozadovoljnom mandarinu teško je pala moja konstatacija da on „saopštava šta veruje o predmetu o kom diskutujemo“.Bar Min mi je na to narogušeno odgvorio:“Ja ne verujem-ja znam.“;a znanje i imanje često idu zajedno.Brinući o tome da treba nekako,u isto vreme,ilustrovati i reči:Niko nema što Srbin imade,Bar Min mi je saopštio da „slučajno ima prevod sa Hebrejskog jevanđelja po Mateju i pošto je naveo pomenuti prevod ,Bar Min značajno je primetio:“Dakle,originalne reči su: u utrobi zemlje a ne u grobu!!!Ali,avaj,pošto Jevanđelje po Mateju na Hebrejskom ne,postoji,onda ne može postojati ni prevod nepostojećeg Jevanđelja.(S druge strane ,prevod Starog zaveta na Grčkom jeziku postoji i zove se Septuaginta;urađen je 200-te godine pre n.e .u Aleksandriji ).Ostaje nam da zaključimo da se naš revnosni mandarin malo zabunio i tako svoje ime.potvrdio.Na moj uokvireni citat koji počinje rečima:da su reči iz ovoga stiha sasvim primenljive“...Bar Min,u nastupu svoje jarosti,sikće na mene i u inkvizitorskom stilu mi poručuje:“Ne budi bezobrazan i nemoj opet u svom maniru citiranja Biblijskih stihova izostavljati pola mog posta!Napisao sam „da se službe odvijaju i subotom i nedeljom pre podne.Dakle, ne izvrći nego se prvo upoznaj sa Pravoslavnom Hrišćanskom verom u suštini njenoj,pa onda komentariši i pljuj.A kada to učiniš onda za pljuvanjem razloga neće biti“-završava svoju filipiku samozadovoljni mandarin.“Pola posta“ laži nikad dosta!A sada da proverimo tvrdnju da sam ja taj koji izostavljam“pola posta“.Molim sve da se vrate na moj uokvireni citat(koji mi je u replici vratio Bar Min),a počinje rečima:“a čak i da jeste,nedelja se u Bibliji nigde ne naziva danom Gospodnjim“Ako to učinite videćete da Bar Min svoju repliku počinje tvrdnjom da “Pravoslavna crkva ne drži nedelju za dan od odmora:“. Shvativši(naknadno) da jedno takvo priznanje potvrđuje da Pravoslavna crkva krši i ukida četvrtu zapovest, čak i u slučaju kada bi nedelja bila propisana kao dan od odmora ,revnosni mandarin,brže-bolje podmeće meni da sam ja taj koji izostavljam,dok je ustvari Bar Min taj koji to čini.On negira ono što je jednom rekao i u to se svi lično možete uveriti.Zlata je vredan mandarinov predlog da se prvo treba proučiti Pravoslavna vera,i kad se to učini,razloga za pljuvanje neće biti.Ja sam zahtevu udovoljio i stvarno nemam nikakvu nameru da to činim, pošto to sa velikim upehom čine sami pravoslavci:dok sa jedne strane Bar Min ne priznaje da crkva krši zapovesti već to navodno čine samo pojedinci,jedan drugi mandarin Mi Nan dobro je pljunuo na tu Bar Minovu tvrdnju pošto u knjižici“Pokajanje, put spasenja(koju sam pominjao već u prethodnoj replici )na 25-oj strani jasno kaže:“Valjda nema NARODA koji tako strašno psuje kao NAŠ NAROD“.A psovka koja se najčešće čuje i koja je postala uzrečica je : j..... Bog ;to je flagrantno kršenje treće Božije zapovesti.Nažalost sa tom praksom se nije počelo juče(vidi Isaija 52:5)Narod dakle krši zapovest a ne samo pojedinci kako je to uporno tvrdio Bar Min.Kako mi je isti u svom prethodnom javljanju sugerisao da se manem:“vladika,mitropolita,urednika...i ostalih fariseja i ko je i šta rekao...(jer) ONI NE ČINE PRAVOSLAVNU VERU“,POSTAVLJA SE ONDA PITANJE: A KO TO ČINI PRAVOSLAVNU VERU? Da li možda fantomi u praznoj zgradi sa natpisom PRAVOSLAVNA CRKVA?Hm..?
Prisetimo se još da nas je vladika bački upoznao da je u lažnih vera i izopačenih religija“kamuflaža najsavršenija,obmana potpuna(Pravoslavni Misionar 2/1989,str.8. Da je to zaista tako dokazao je već pominjani mandarin,Mi Nan u već spominjanoj knjižici na stranama 66,67 ; komentarišući 7-mu zapovest,ne trpnuvši ,on tvrdi:“živimo u javnom bludu jer nismo venčani u crkvi...Možda smo,ne daj Bože,u bračnoj vezi sa bliskim rođakom,a to je rodoskvrnuće.Od toga i deca ne bivaju zdrava i normalna“ Ako pročitate izveštaj iz prve Mojsijeve 24:63-67 saznaćete da se patrjarh Isak oženio svojom sestrom od strica, i što je još „strašnije“,on ju je u šator uveo bez prethodnog crkvenog ili civilnog venčanja, i tako, kako bi rekao Mi Nan,u javnom bludu živeo.Kao plod tog „bludničenja“ na svet je došao patrijarh Jakov,koji je,nasuprot mandarinove tvrdnje,ipak bio normalan a i zdrav.I umesto da zbog svega toga strahuju da ne postanu hrana“neugasivog ognja paklenog“ koga se s razlogom plašio „sveti“ Jefrem Sirin; pominjani uBibliji, patrijarsi će sigurno biti u carstvu nebeskom , ne zato što ih je neki crkveni sabor proglasio za svece, nego zato što je to Spasitelj rekao(vidi Matej 8:11).Gde je tu kamuflaža? Po učenju Pravoslavne crkve,ispada da je ona moralnija od samoga Hrista,kome je po tom konceptu,bilo nepoznato sve što je tvrdio“ ispravni predstavnik,jedino ispravne Pravoslavne vere“.U pljuvanju na pravoslavlje ja pravoslavcima nisam ni do člankova ,tako da nemam ni želju ni potrebu da radim ono što oni savršeno čine ,pljujući jedni na druge,pa samim tim i na ceo koncept pravoslavlja.Na kraju,mislim da bi jako bilo korisno pročitati reči iz prve poslanice Timotiju 1:5-7; iz druge poslanice Solunjanima 2:3,4 ,kao i iz druge poslanice Timotiju 4:3,4 s napomenom da umesto reči“gatalice“ iz Vukovog prevoda treba staviti reč bajke pošto je ta reč upotrebljena u grčkom jeziku ,na kom je Novi zavet napisan. A kad se otvori sezona lova na divljač, meni „sektašu“,mesto na ražnju je siguno, obezbeđeno, zar ne, Bar Mine,mandarine!!!?
  Povratak na vrh stranice
Staro 11.02.2010, 13:35   #10 (link do poruke)
NebitanLik

Citat:
Da potvrdi istinitost ovih reči,pobrinuo se Baron Minhauzen(nenadmašni pripovedač “lovačkih“ priča).U nastavku teksta,iz čisto praktičnih razloga,koristiću samo skraćenicu Bar Min,mandarin(alias Ser Gogsy). . . .
. . .Bar Min značajno je primetio:“Dakle,originalne reči su: u utrobi zemlje a ne u grobu!!!Ali,avaj,pošto Jevanđelje po Mateju na Hebrejskom ne,postoji,onda ne može postojati ni prevod nepostojećeg Jevanđelja.(S druge strane ,prevod Starog zaveta na Grčkom jeziku postoji i zove se Septuaginta;urađen je 200-te godine pre n.e .u Aleksandriji ).Ostaje nam da zaključimo da se naš revnosni mandarin malo zabunio
Kao što sam i očekivao....Tvoji postovi za razliku od prvog, nisu više neočekivani, već sasvim očekivani i providni (lako provaljivi) ...
Tvoje "nadahnuto" i inspirisano nadevanje nadimaka mom skromnom Nicku, vrlo je simpatično i zabavno Ali...ima jedno dabelo "ali" ... Ali, to neumanjuje prostu činjenicu da si ti prijatelju prosto diletant po ovim religijskim pitanjima!
Jer da to nisi, tada ne bi odvalio nešto što ja još u životu nisam čuo ((i Jopet se uverih da za sve ima prvi put)) a to je da Jevandjelje po Mateju ne postoji na Hebrejskom! I da postoji prevod Staroga Zaveta na Grčkom....kao da Stari Zavet na Hebrejskom ne postoji ?!? Aman čoveče...
Na kom jeziku je pisano Jevandjelje po Mateju pronadjeno '47 u Kumranskim pećinama??
Kako je moguće da to ne znaš?
kako je moguće da jedan "stručnjak" kao ti, ne zna da su pronadjeni autentični spisi u Kumranskim pećinama zadali konačan udarac ateizmu i ateistima koji su tvrdili da Biblija nije autentična jer je milion puta prevodjena....kako to ne znaš?

Kumranski rukopisi su pisani hebrejskim jezikom, ali pismom karakterističnim za doba kada su pisani. Svaki period je imao karakteristično pismo, a svako se pismo tokom vremena razvijalo. U periodu pisanja kumranskih rukopisa jevrejsko pismo je bilo blisko današnjem savremenom kvadratnom pismu. Uzrok za to je snažan aramejski uticaj na jevrejsko pismo toga doba. Danas se ovo jevrejsko pismo naziva još i aramejsko pismo.

Primer teksta iz Isaije 1:1 na „kumranskom“ pismu->

ymyk {l$wryw hdwh l(hzx r$) cwm) }b why($y }wzx hdwhy yklm whyqzxy zx) {twy whyz)

Dalje, na kom jeziku je pisana Tora? a Mojsije je svoje knjige pisao pre 3500 godina. Negde pre 2700 godina nastaje još jedanaest drugih manjih i većih knjiga Biblije. Stari Zavet Biblije se na hebrejskom zove ”Tanah”! Nakon što su Jevreji odlučili koje će knjige činiti Stari Zavet, oko 300 godina kasnije, tačnije oko 130. godine preN.E. radi se prevod Starog zaveta na grčki jezik. U to vreme mnogi Jevreji((ne svi)) gotovo da nisu govorili hebrejski već grčki. Iz tih razloga radi se prevod na grčki koji se još zove ”Septuaginta”. Kasnije, 405. godine završen je prevod Starog Zaveta sa grčkog na latinski jezik. Ovaj prevod se zove "Vulgata". Uglavnom od Vulgate nastaju slovenski prevodi kao i prevodi na skoro sve svetske jezike. U odnosu na jevrejski kanon Starog zaveta, ovaj prevedeni Stari Zavet na grčki, a sa njim latinski i slovenski, razlikuju se u broju knjiga....itd...

Savremeni hebrejski jezik potiče od klasičnog hebrejskog jezika, koji je korišćen pri pisanju Starog Zaveta pre 3300 godina. Jevreji su za njega koristili izraz Lašon ha-kodeš (”Sveti jezik”), jer su njime pisane svete knjige.
Kao i ostali semitski jezici, hebrejski jezik je korenski jezik. To znači da se svaka ideja izražava korenom koji se obično sastoji od tri suglasnika. Tako recimo, sve što je vezano za
učenje označava se korenom dml - lmd. Onda se od ovog korena javljaju razne vrste reči. Pa na primer imamo talmid – učenik, talmud – učenje, lamad – učio je, jilmad – učiće,
melumad – naučen… Poznavanje ovog jezika neophodno je svakom ozbiljnijem interesentu za Bibliju i religiju da bi mogao prodreti u dubine Biblijskih tajni...

A ti otidji u Izrael, u grad koji se zove Jerusalim, pa u neku sinagogu, džamiju ili crkvu, pa zatraži da pogledaš "Tanah", pa se onda malo približi (ako ti dozvole), pa se sam uveri na kom jeziku su Spisi pisani...Uostalom, da li si nekada čuo za zakonitost broja 7 u Tori? Na kom jeziku važi ta zakonitost? na Grčkom?
Neće biti...
Nego aj ti lepo u školicu pa na edukaciju...mani se ko je šta rekao, izvrnuo, ili mu novinari izvrnuli i izvukli iz konteksta...mani se Vladika, ovog ili onog...nego pamet u glavu...

Citat:
ONI NE ČINE PRAVOSLAVNU VERU“,POSTAVLJA SE ONDA PITANJE: A KO TO ČINI PRAVOSLAVNU VERU? Da li možda fantomi u praznoj zgradi sa natpisom PRAVOSLAVNA CRKVA?Hm..?
U mom, negde rekao bih milionitom postu, napisao sam i objasnio da vera i veroispovest nisu ni približno isto!!
Pa idi malo istražuj...ne može sve na gotovo...moraš malo da se aktiviraš i ponešto i sam otkriješ.

Bookmarks

Tagovi
babine, crkve, pećine

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete pokrenuti novu temu.
Ne možete poslati odgovor.
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoje poruke

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen

Slične teme
Tema Autor Forum Odgovora Poslednja poruka
Manastiri Srbije HLEBmaster Kulturna baština 113 29.08.2010 18:53
Crkve u Vojvodini XVIII i XIX veka nenad.bds Kulturna baština 79 26.08.2010 23:18
Od Crkve do Ali Babine pećine I Neocekivani Spomenar 13 18.02.2010 02:08
Povučen antidiskriminacioni zakon SQUAW Društvo oko nas 123 16.03.2009 13:16
Ujedinjenje pravoslavne i katoličke crkve? irnik Religija 33 27.09.2008 00:32