Close

Strana 8 od 10 PrvaPrva ... 678910 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 71 do 80 od ukupno 99
Like Tree17lajkova

Tema: Fruška Gora

 1. #71
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  50 ГОДИНА НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ФРУШКА ГОРА


  Највећи део Фрушке горе налази се у саставу нашег првооснованог националног парка.


  О изградњи друмског тунела кроз Фрушку гору говори се већ деценијама. У последње време то је било и запажено предизборно обећање. Но, даље од тога се није стигло.


  Национални парк постоји 50 година и, иако није на мени да судим о оствареним резултатима, чињеница је да да у многим аспектима поистовећујемо географски појам и ову институцију. Па тако и ово богатство које нам је пророда подарила, у коме уживамо и које, и ми као појединци, чувамо мање или више заједно са институцојом која због тог богатства природе - Фрушке горе - и постоји.


  Завршна свечаност поводом обележавања 50 година НП Фрушка гора, одржана је 22. децембра 2010. одржана у Скупштини АП Војводине и централном холу Владе Војводине.

  У име слављеника, присутне је најпре поздравио Добривоје Антонић, директор Националног парка Фрушка гора. Осврнувши се на претходних пет деценија, Антонић је подсетио да је НП Фрушка гора основан 23. децембра 1960. године, одлуком Скупштине Србије. За 50 година, подручје Националног парка проширено је за више од хиљаду хектара, удвостручена је количина дрвне масе, са 2,8 на 5,5 милиона кубних метара, у расаднику је произведено више од 10 милиона садница аутохтоних лишћара. Установљено је више еко-система и значајних станишта за биљни и животињски свет, са посебним степеном заштите, у складу са Просторним планом Фрушке горе до 2022 године. Велики број копова (14) је затворен, сада раде само два и она су у фази рекултивације. Антонић је подсетио да је основна делатност тог специфичног јавног предузећа била и остала заштита и унапређивање највеће планине у Панонској низији. Све ово време чуване су природне, културно-историјске, духовне и вредности геолошког наслеђа Фрушке горе. За непуних годину дана, отворили смо скоро 40 што домаћих, што међународних пројеката, којима се доприноси заштити и унапређењу Националног парка, рекао је Антонић. - Најзначајнији се односи на израду Мастер плана одрживог развоја Фрушке горе до 2022. године, у чему је посебно важна подршка Владе Војводине, Фонда за капитална улагања и помоћ стручњака у различитим областима са Универзитета у Новом Саду.
  Проф. др Мирослав Весковић ректор Универзитета у Новом Саду истакао је да је ово година у којој и УНС и НП Фрушка гора славе 50 година постојања, као и то да је сигуран да су оправдали своје оснивање. Кроз одрживи развој, поштујући логику једног оваквог предивног ресурса, проф. Весковић изразио је уверење да се њиме управља на прави начин. Проф. др Весковић је истакао да је срећа што у својој близини има овакав потенцијал који представља и наставну и научну базу. Он је рекао да ће УНС чувати ту базу да би им боље служила у истраживачке сврхе, али пре свега да би нам била ресурс за живот и рад.

  -Рад на Мастер плану Фрушке горе у коме УНС учествује, а који му је поверила Влада Војводине, мора на одговарајући начин да овај драгуљ природе претвори у привредни драгуљ- казао је проф. Весковић.


  Јубиларна свечаности била је пропраћена и одговарајућим културноуметничким програмом, приказивањем документарног филма ТВ Војводине о Фрушкој гори и додељена су признања - статуе Златни лист Фрушке горе" - Влади и Скупштини АП Војводине, Министарству за заштиту животне средине и просторно планирање и другим угледним институијама и организацијама.


  Слика са сајта НП ФГ

  У холу Владе АП Војводине, одржана је промоција фотомонографије "Национални парк Фрушка гора", изложба одабраних фотографија из монографије, поставка изложбе слика о Фрушкој гори, академског сликара Константина Гушића, као и премијерно извођење песме о Фрушкој гори Банета Крстића. Присутнима се обратио покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић, чији је Секретаријат био рецензент фотомонографије о Фрушкој гори. Др Пузовић је истакао да је Фрушка гора велико природно и културно благо не само у Србији, већ и у међународним размерама. Како је истакао, ова публикација намењена јубилеју имала циљ да покаже како се са природним богатствима ове планине управљало до сада и како се се са овом јединственом природном и културном баштином Фрушке горе треба опходити у будућности, како је штитити и како је одрживо користити.'' (Изводи са сајта НП Фрушка Гора)  Међу више од 100 фотографија у фотомонографији поводом јубилеја на конкурсу су изабране и две моје.


  Ово је фотографија која се види на горњој слици у књизи.


  Изввор на пута Раковац - Змајевац. Ретко можете наточити воду без чекања. Али они који долазе по здраву воду не обазиру се много на таблу.


  Кострика (деокоративна, али заштићена, биљка са црвеним бобицама) је најчешће на мети оних који је масовно беру за израду венаца и букета.

 2. #72
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  ŽUDNJA ZA PROLEĆEM

  Produžena zima, ili bolje rečeno njen odložen odlazak, ljude željne sunca i prirode je izmamio u Frušku.


  Letenka


  Letenka  Visibabe, prekrivene ovim (nadam se ) zadnjim ovogodišnjim snegovima, na stranama okrenutim suncu su, malte ne, zamenile sneg - ime delova gde se sve beli od njih.

  Pojavlljuju se, za sada pojedinačno, i drugi cvetići koji baš nisu toliko svikli da ih snegovi po nekoliko puta prekrivaju. Plavi divlji zumbuli su masovno iznikli - sledeće nedelje će se sve plaviti od njih.
  A naišli smo i na nekoliko cvetova ljubičica na grebenu Fruške Gore, nedaleko od Jabke. To su zasigurno pravi vesnici proleća.


 3. #73
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  Neki cvetovi ranog fruškogorskog proleća


  Prizemno šumsko bilje (i ono koje posmatramo kao cveće) žuri da ugrabi prvo proletnje sunce pre no što šuma i žbunje olistaju i naprave menje više neprobojan hlad.

  U nekoliko prolazaka kroz Frušku Goru početkom ove godine napravio sam jedan broj fotografija tog šumskog cveća. Nisam ga posebno tražio, niti tražio što više ili nekih redjih vrsta - slikao sam (onako neobavezno) one cvetove koji su se našli tamo gde smo zastajali na Partizanskom putu, na mestima uredjenim za izletnike. Gledajući te slike uvideo sam da znam imena samo onih najuobičajenijih - kukurekav visibabe, ljubičice. Zato sam se malo potpomogao i pronašao imena i onog drugog što je na mojim slikama.


  Mesto sam slikao u vreme kad su se,posle januarskog odlaska snega, pojavile prve visibabe.


  Isto mesto ovih dana. Najveći deo šumskog ranog cveća je na tom prostoru i slikan.  Ruscus aculeatus L. - oštrolisna kostrika.


  Ruscus hypoglossum L. - širokolisna kostrika

  Bobice obe vrste kostrike sazrevaju u kasnu jesen i ima ih tokom cele zime - dok ih stanovnici šume, pre svega ptice ne pojedu.


  Obe vrste kostrike pomešane.

  Dekorativna i dugotrajna posle sečenja kostrika se mnogo traži od cvećera. Zaštićena je vrsta - samo uz dozvolu Nacionalnog parka se može izvesna količina koristiti (i to samo sečenjem stabljike).


  Sarcoscypha coccinea (Scop.) Lamb. - babino uvo je gljiva koja raste na trulim granama na tlu. Pojavljuje se kad i prvi vesnici proleće među cvećem.


  Kukurek pre cvetanja. On je najraniji među biljkama sa cvetom.


  Kukurek (Helleborus odorus)


  Kukurek pri kraju cvetanja (istina, vidjao sam u toj fazi kukurek i krajem maja!).


  Visibabe se tek probijaju ispod sloja lišća - slika je iz januara.


  Galanthus nivalis L. - visibaba
  Ove su slikane početkom marta - manji bokori su bili raštrkani. Sada su zauzeli velike pogodne prostore.


  Početkom marta su se pojavile i prve ljubičice. Ima ih 5-6 vrsta na Fruškoj Gori. Ovo je Viola odorata L. - mirisna ljubičica.


  Istovremeno se pojavljuju i drugi rani cvetovi.
  Plavi cvet je Scilla bifolia L. - procepak, nikšica


  Anemone ranunculoides L. - žuta breberina


  Corydalis cava (L.) Schw. - mlađa
  Ima ih belih i ovih u nekoj nijansi ružičasto-ljubičaste.


  Levo je Lathraea squamaria L. - potajnica, grozničavac; desno Scilla bifolia L. - procepak, nikšica.


  Levo: Scilla bifolia L. - procepak, nikšica - plava i ljubicasta - ne znam da li se boja menja od početka rascvetavanja do punog cvata.
  Desno: Glechoma hirsuta W. et K. - dlakava dobričica.

 4. #74
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  KALIN POTOK I KALINA VODICA

  Kalin potok ne nalazi se na markiranim planinarskim i izletničkim stazama.

  Kalin potok iz šume izlazi u porti manastira Grgeteg, teče posred sela i odlazi na jug.

  Pošto sam se uvalio u 'otkrivanje' vodica iskoristili smo lep proletnji dan da potragu pretvorimo u izlet.


  Kroz manastirsku portu prolazi put koji koriste i nekoliko vikendaša koji imaju vikendice pod šumom iznad manastira. To je markirana planinarska staza koja ide do TV tornja na Iriškom vencu. Posle strmog uspona od 3-400 metara napušta se markirana staza i skreće na put zatvoren šumskom rampom.

  Put je kod manastira napustio potok i ponovo će se susresti s njim posle dva kilometra otprilike.

  Još par stotina metara uspon je prilično strm, a potom se izlazi na prilično ravan deo puta kroz šumu.
  'Divljih svinja spa' iliti kaljuga.
  Kalin potok smo prvi put ponovo ugledli odavde - jedva se primećuje u dubokoj dolini.


  Na drugoj strani potoka vide se složene cepanice.


  Put (koriste ga samo šumski radnici) stiže do potoka, a nastavak smo naišli nešto kasnije - nastavlja uzbrdo i izlazi negde na Partizanski put.


  Stablo palo preko potoka - nismo se junačili: potok smo prešli s kamena na kamen, mladjima ostavismo da idu preko brvna.

  U selu smo dobili detaljan opis kako da pronadjemo vodicu. Prema uputstvima smo nastavili dalje pored korita potoka nekoliko stotina metara.


  Izabrali smo najbolje doba u godini - da smo stigli u veme kad je vegetacija bujnija, izvor Kalinu vodicu mnogo teže bi uočili.


  Kalina vodica obradjena je kao lekoviti izvor u dve doktorske disertacije odbranjene u Pešti 30-tih godina XIX veka. (Nešto više o samoj vodici biće na temi sa tim naslovom.)


  Izvor je po sredini slike.


  U povratku smo iskoristili ovo zgodno mesto za jauznu.


  Vodu sam, posle jela, pio iz potoka.

  Vodu Kalinog potoka koristi manastir Grgeteg za sve poterbe. Koliko sam čuo, nešto više od manstira je rezervoar koji potok puni i odatle je voda sprovedena do mananstira.


  Manastirski zvonik je bio znak da je eklspedicija pri kraju.
  Poruku je izmenio nenad.bds, 19.04.2011 u 18:57

 5. #75
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  За улазак, паркинг и роштиљање 150 динара

  ''Пред долазеће првомајске празнике у ЈП “Национални парк Фрушка гора” се интензивно припремају да излетницима створе услове за угодан провод, али и да заштите средину о којој се старају.

  Према речим директора Националног парка Добривоја Антонића током првомајских празника се очекује око 300.000 излетника на Фрушкој гори, због чега целокупна организација мора бити на високом нивоу.
  - Уређује се укупно 21 локалитет на Фрушкој гори предвиђен за излетнике, а чим су временски услови то дозволили, на терену се ради. За данас је планирана велика радна акција, у којој ће учествовати сви радници нашег предузећа, као и представници Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и неколико невладининих организација. У плану су генерално чишћење, обнова имобилијара, постављање ложишта, припрема дрва, обележавање подручја… Трудићемо се све буде спремно за прославу празника - каже Антонић.


  Прошлогодишњи призор код Рохаљ база.

  Према његовим речима, на свим прилазима Фрушкој гори ће се наплаћивати такса у износу од 150 динара по једном возилу.

  - Уредбом о накнади за боравак у заштићеним подручјима предвиђено је да таксе за улазак, за паркирање и коришћење ложишта наплаћују по 118 динара за сваку ставку, али смо због свих околности одлучили да то објединимо у једну накнаду од 150 динара, која ће се наплаћивати по возилу. Осим тога при уласку, свакој групи излетника ће бити подељене кесе за смеће и флајери са упутствима о правилима понашања у Националном парку - рекао је Антонић.
  Из управе Националног парка и овог пута апелују на све посетиоце да поштују правила понашања када је у питању ложење ватре, кретање и паркирање возила као и одлагање смећа, уз посебну напомену да је у зонама које су под заштитом првог степена забрањен улазак и кретање чак и пешице.

  - Очекујемо од свих посетилаца да подрује у ком су боравили током празника, за собом оставе онако како би волели да га затекну када опет дођу на Фрушку гору - истакао је Антонић.

  Током првомајских празника на свим излетиштима биће контролно-информативних пунктова националног парка, где ће дежурне екипе давати неопходне информације посетиоцима, али и контролисати ситуацију. Саобраћајна полиција ће регулисати саобраћај, док ће се о безбдности излетника бринути тридесетак униформисаних надзорника Националног парка као и додатно обезбеђење које ће се ангажовати за ову прилику.
  Н. Перковић

  Велика метла на Стражилову

  Чишћење Стражилова, у оквиру пролећног уређења пред првомајске празнике, почиње данас у 8 и завршава се у 13.30 часова. У акцију ће бити укључени радници Националног парка „Фрушка гора“, који ће управљати механизацијом, чланови Покрета горана из Сремских Карловаца, као и грађани који то желе.''
  (Аутор А. Ј. - 'Дневник' за 27. април 2011.)

 6. #76
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  BRANKOVAC SA KONJIMA


  Uobičajena slika ove livade je sa izletnicima. Ovog puta smo naišli na konje u visokoj, sočnoj majskoj travi.


  A u daljini Novi Sad, Veternik, Rumenka...


  Očigledno se radi o konjima na kojima se iz šume iznosi posečeno drvo. Možda ovo kobile sa ždrebadima imaju poštedu dok podmladak ne ojača.


 7. #77
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  Planinarski dom na Zmajevcu... nekad bilo...  Gornja slika je sadašnje; na donjoj je još uvek bila tabla 'Planinarski dom Zmajevac'.


  ''Još daleke 1926. godine podignuta je ovde prva planinarska kuća na Fruškoj gori. Za vreme II svetskog rata potpuno je uništena, ali je po oslobođenju zemlje ponovo iz temelja izgrađena.'' (Delovi teksta u ovom postu pod navodnicima su sa sajta Planinarsko-smučarskog društva ''Zmajevac'' iz Vrdnika.)
  ''Kako je Zmajevac dobio ime ili
  Legenda o zelenom zmaju


  Nekada davno, na samom početku sećanja, postojalo je posebno mesto u šumi gde su zmajevi svijali svoja gnezda. Čuvar tog mesta od pogleda i poseta ljudi bio je najjači među zmajevima -Zeleni zmaj. Ljudi su poštovali njegovu snagu i nisu odlazili u taj deo šume, a zmajevi su za uzvrat ljudska naselja u okolini preletali i nikada u njih nisu svraćali. I tako je to trajalo vekovima. A onda, kada su krila Zelenog zmaja počela da popuštaju pod teretom vremena, pojavili su se mladi zmajevi koji nisu hteli da poštuju nepisano primirje nego su odlučili da napadnu ljudska naselja. Zeleni zmaj je znao da će taj sukob doneti nesreću i jednima i drugima pa je izazvao na borbu najjačeg među junošama - troglavog Crnog zmaja. Iako je sada bio samo senka onog silnog bića od kog su nekada strepeli i sa ove i sa one strane stvarnosti, Zeleni zmaj je znao da mora dobiti ovu bitku. Poslednjim ognjenim dahom porazio je troglavog Crnog zmaja. Ljudi su ga u znak zahvalnosti sahranili na najlepšem mestu u šumi odakle se pruža pogled desetinama kilometara u daljinu. To mesto postalo je znano kao Zmajevac.''


  Pre par godina negde (da li u Zmajevnom muzeju u Sr. Kamenici?) sam video crtež čardaka (drvene kućice na stubićima) u šumi uz objašnjenje da je pesnik Zmaj Jova posebno voleo to mesto. Da li ime tog predela na Fruškoj gori ima veze sa pesnikovim nadimkom?!


  Pedesetak metara iza objekta je kamenom zidani amfiteatar sa bar hiljadu mesta. Odavno je van upotrebe i zapušten, oronuo. Da li je imao veze i sa Zmajevim dečjim igrama nisam nigde pronašao.


  Planinarsko društvo pre godinu dana dalo dom u zakup, a zakupac je potom dogradio visoko potkrovlje. Planinari su zadržali pravo da nekoliko puta godišnje koriste usluge pod povlašćenim uslovima.


  Možda je ovako bolje: restoran sa komercijalnom namenom umesto tavorenja planinarskog doma. Jedino mojoj nostalgiji ne godi što posle 85 godina nestaje još jedan planinarski dom; što je sve slabiji planinarski pokret.
  No, vreme nosi svoje i donosi promene.

  PS: Za one koji ne znaju - Zmajevac se nalazi kod ukrštanja puta Rakovac - Vrdnik sa Partizanskim putem, 7-8 km zapadno od Iriškog Venca.

 8. #78
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  'ПЕЋИНА' КОД СТАРОГ ХОПОВА  ''... У близини манастира и извора одваја се стаза лево, узбрдо, која пролази кроз шуму и води до оближњег проширења амфитеатралног облика и старог напуштеног каменолома, одакле је вероватно вађен камен за изградњу старохоповског конака и помоћне зграде. Ту је и улаз у полулучну, полукружну пећину импозантних димензија (заправо реч је о повећој поткапини). На њеном крају има камења и блокова, па се не зна да ли је ту истински крај ходника. Спада у ред сувих пећина без проточних и прокапних вода...'' (Исечак из описа манастира Старо Хопово чији је аутор Др Светозар Дунђерски.)


  Стаза почиње на самом крају пропланка на коме је манастирска црква. До пећине нема више од стотинак метара.


  Уситњени материјал са терена изнад пећине се 'слива' са бочних страна и помало сужава поглед унутра.
  Све у свему, ништа спектакуларно, али помало изненађујуће јер се налази тако близу стаза којима многи иду а ипак забачено и неприментно место ако не знате шта постоји ту.
  Poruku je izmenio nenad.bds, 24.07.2011 u 00:34

 9. #79
  Početnik za navek Avatar od nenad.bds

  Pol
  Muško
  Član od
  02.02.2007.
  Aktivnost
  danas
  Zemlja
  Serbia
  Lokacija
  Budisava
  Godine
  71
  Poruke
  2,497
  Slike
  2589

  Odgovor: Fruška Gora

  Rodio žir...
  Čini mi se da je ove godine žir obilnije rodio nego prošlih godina. Slike su Partizanskog puta izmedju Zmajevca i Brankovca.
 10. #80
  LajaviKrelac Avatar od Mish

  Pol
  Žensko
  Član od
  23.06.2006.
  Aktivnost
  juče
  Zemlja
  Yugoslavia
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  3,311
  Blog
  2

  Odgovor: Fruška Gora

  Danas Fruška u izmaglici. Žuto-cvrveno-zeleno-bela.
  Možda bi nekom delovali kao kompletni idioti što se šetamo po toj hladnoći (da je ikog tamo bilo četvrtkom pre podne na nešto oko nule).
  Vredelo je malo se i smrzavati.
  ... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

Strana 8 od 10 PrvaPrva ... 678910 PoslednjaPoslednja

Slične teme

 1. Ravna Gora- nova serija
  Autor elektricna ovca u forumu Televizija i ostali mediji
  Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 17.01.2014, 14:00
 2. Fruška gora - srpska Provansa
  Autor Turkmenbashi u forumu Spomenar
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 11.05.2010, 08:18
 3. Crna Gora
  Autor Kunic u forumu Turizam i putovanja
  Odgovora: 64
  Poslednja poruka: 22.04.2010, 12:54

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •